Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Actualitate 21 Octombrie 2015, ora 08:10

(INTERVIU) Premierii Greciei și a Italiei să nu lase Moldova în zona gri, așa cum își dorește Rusia

Marime Font

Agresivitatea Rusiei, evoluţia vecinătăţii estice a UE, situaţia economică şi politică a Greciei, migraţia generată de conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa sunt, în Uniunea Europeană, dosarele cele mai fierbinţi ale momentului.

Atât de fierbinţi şi cu implicaţii atât de largi pe termen lung, încât divergenţele şi-au făcut loc nu numai între unele state partenere, ci şi între partide şi lideri politici membri ai unei aceleiaşi familii.

Este şi cazul Partidului Popular European, după cum recunoaşte europarlamentarul Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al formaţiunii. Dar, spune Mureşan, la congresul de la Madrid, care se derulează astăzi şi mâine, liderii PPE vor veni cu soluţii şi luări de poziţii care vor atenua divergenţele. Chiar şi în ceea ce priveşte raporturile Uniunii Europene cu Rusia, ori calea de urmat în dosarul migraţiei. Între timp, Republica Moldova, deşi a semnat acordul de asociere, rămâne decuplată de UE prin faptul că două ţări din cele 28 de state membre nu au ratificat nici acum documentul semnat anul trecut.

Loading...


Congresul PPE debutează astăzi la Madrid. Care sunt principalele mize?

S.M.: Este un congres statutar, din trei în trei ani trebuie realeasă conducerea familiei noastre politice. Ultima oară acest lucru s-a consumat la Bucureşti. Evident, dincolo de reconfigurarea structurilor de conducere, prioritatea noastră este să oferim răspunsuri la problemele pe care oamenii le au, iar acele probleme sunt, în continuare, situaţia economică, locurile de muncă, tot mai mult şi situaţia refugiaţilor, precum şi securitatea şi apărarea statelor membre UE, în special în faţa pericolului pus de Federaţia Rusă.

De la ultimul congres al PPE, unele evoluții de pe continent au dus în direcții care fac azi să se vorbească fără echivoc despre o degradare periculoasă a coeziunii europene. Și să le luăm pe rând: dosarul Grecia...

S.M.: Nu trebuie să uităm un lucru: de-a lungul întregii crize financiare şi economice din Uniunea Europeană şi din zona euro, fiecare stat a fost ajutat de ceilalţi. Solidaritatea a funcţionat pentru Portugalia, Grecia, Irlanda, Cipru, Spania – în ceea ce priveşte sistemul ei bancar. Toate aceste state au fost ajutate financiar de către celelalte ţări europene atunci când s-au aflat în dificultate. Dar, bineînţeles, ţările care ajung în asemenea situaţii trebuie să îşi ia angajamentul unor măsuri care să le îmbunătăţească situaţia financiară pe termen lung şi trebuie să ne asigurăm că, pe termen scurt, nu vor intra în criză. Europa ajută, dar este nevoie de reformă economică, de consolidare fiscală. Tipul de coeziune pe care îl vreau în Uniunea Europeană este o coeziune care ţinteşte spre nivelul cel mai ridicat de productivitate, de competitivitate, acea coeziune în care economiile slabe ţintesc să se apropie de economiile puternice, iar nu în care economiile puternice să coboare ştacheta competitivităţii.

A depăşit Grecia pericolul în care era la începutul anului?

S.M.: La sfârşitul lui 2014, Grecia avea prognozată o creştere economică de 2,5%, un excedent bugetar primar, însă toţi aceşti indicatori macroeconomici care se aflau pe un trend pozitiv s-au schimbat radical când Alexis Tsipras a generat alegeri anticipate şi, practic, a generat instabilitate politică. De-a lungul acestui an, situaţia economică a Greciei s-a înrăutăţit, ajungând la o recesiune prognozată de 2,5%, iar costul salvării ţării a crescut. Din păcate, acest cost va trebui suportat de populaţia Greciei. În schimb, Uniunea Europeană a decis să continue ajutorul oferit Greciei în schimbul asumării de către Atena a măsurilor de reformă. În cele din urmă, Tsipras şi le-a asumat, măsurile sunt bune pentru poporul grec, dar tot adevărat este şi faptul că reformele au fost întârziate pentru 2015, iar UE condiţionează sprijinul acordat. Reformele sunt în interesul economiei elene pentru că o vor face mai competitivă şi vor dinamiza crearea de locuri de muncă. Repet, Europa este decisă să ajute în continuare, chiar dacă Tsipras a fost iresponsabil de-a lungul acestui an, însă costul a crescut şi îl suportă populaţia.

Gravitatea şi urgenţa dosarului grecesc au fost întrecute doar de problemele puse de migraţia dinspre Orientul Mijlociu şi Africa. Circulă curente divergente, iar asta nu doar între țările membre UE, ci și între partide naționale și lideri politici care fac parte din aceeași familie europeană. Divergenţele nu ocolesc PPE, prin urmare cum vă așteptați să fie tranșate?

S.M.: Congresul Partidului Popular European de la Madrid va fi momentul la care întreaga familie politică se va alinia în spatele unei soluţii. Este adevărat că au existat asemenea divergenţe de-a lungul ultimelor luni, dar în special în ultimele două-trei săptămâni convergenţa poziţiilor este mai mare. PPE va adopta şi o rezoluţie de urgenţă pe criza refugiaţilor.

Cum se va discuta despre cote?

S.M.: În primul rând, vorbim despre imperativul îmbunătăţirii situaţiei în statele de origine, fiindcă atât timp cât refugiaţii îşi vor părăsi ţările, ne vom afla într-o situaţie de criză permanentă în Europa. Cât timp sunt pe drum vom avea mereu discuţii despre cote, distribuiri, costuri. Apoi, este chestiunea care priveşte securizarea frontierelor. Orice graniţă a Uniunii Europene poate fi mai bine securizată cu participarea partenerului aflat în partea cealaltă a frontierei. Iau ca exemplu situaţia dintre Grecia şi Turcia. Sunt două ţări membre NATO, o alianţă militară, însă graniţa dintre ele este controlată de traficanţii de fiinţe umane. Este evident că doar printr-o participare a Turciei această frontieră externă, extrem de importantă, a UE poate fi securizată corespunzător.

Diplomaţia germană este foarte angajată în această direcţie care presupune cooptarea Turciei...

S.M.: Nu putem avea o soluţie la graniţa externă dintre Grecia şi Turcia fără a coopta şi Turcia. Însă Ankara trebuie să facă un efort mai mare, să înregistreze mai bine refugiaţii care vin pe teritoriul său, să trimită înapoi de urgenţă în ţările de origine acele persoane care nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi statutul de refugiaţi şi să combată mult mai puternic traficanţii de fiinţe umane.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat recent o provocare greu de digerat în unele ţări din Est, mai ales în România și în Polonia, dar și în statele baltice: să ne răcim relațiile cu SUA și să le încălzim cu Rusia. A părut a fi un mesaj de forță, un mesaj cel puțin lipsit de adecvare. Există și un plan?

S.M.: Eu vă pot spune următorul lucru, anume că săptămâna aceasta, la congresul de la Madrid, PPE defineşte Federaţia Rusă ca risc la adresa securităţii Uniunii Europene. Considerăm că atât acţiunile externe, cât şi politica represivă din interiorul Rusiei sunt principala ameninţare pentru ţările din vecinătatea estică a Uniunii, dar şi pentru Uniunea Europeană, în ansamblu.

În aceste condiţii, declaraţia lui Juncker a fost una personală, nu a reflectat poziţii ale unor mari cancelarii din interiorul UE?

S.M.: Ce vă pot spune este că noi vom adopta această poziţie la congres şi ea va fi una foarte fermă la adresa Federaţiei Ruse şi la adresa conducerii Federaţiei Ruse, care se află într-un punct de coliziune cu valorile noastre. Vom discuta despre anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, anexare ilegală care a dispărut de pe ordinea de zi a altor familii politice europene. Noi vom continua să promovăm democraţia, drepturile omului în statele din vecinătatea estică a Uniunii Europene, de asemenea vom încerca să găsim răspunsuri la încercarea concertată a Federaţiei Ruse de a influenţa mijloace mass-media din Europa. Vom căuta modalităţi de a comunica onest şi deschis prin mijloace occidentale, în special cu vorbitorii de limbă rusă din statele din vecinătatea estică, inclusiv din Republica Moldova.

Propaganda rusă este agresivă, şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a anunţat încă de acum câteva luni un asemenea plan, dar nu se văd roadele.

S.M.: Aşa este, iar misiunea noastră, ca partid politic, este de a acţiona mai puţin birocratic decât o fac instituţiile Comisiei Europene. PPE are, şi pe această temă, un rol de spărgător de gheaţă. La congresul de la Madrid vom avea o sesiune legată de situaţia din Rusia şi de vecinătatea estică, vom încerca să venim cu soluţii simple şi adecvate la realitate.

Unul dintre terenurile pe care propaganda Moscovei s-a dovedit foarte eficientă este Republica Moldova. Cum se vede de la Bruxelles şi cum se va reflecta de la Madrid situația generală, dar şi de ultimă oră de la Chişinău?

S.M.: Pe plan european s-a înţeles de multă vreme importanţa Republicii Moldova, iar Moldova a semnat acordul de asociere, practic cel mai complex mijloc de apropiere a Moldovei de UE. În acest moment este esenţială implementarea documentului, dar pentru asta Moldova are nevoie de o majoritate stabilă pro-europeană. Pe de altă ­parte, esenţială este şi ratificarea acordului de asociere a ­Republicii Moldova în toate parlamentele naţionale din UE, pentru că acordul va intra în vigoare definitiv după parcurgerea procedurii. Înţelegerea a fost ratificată de Parlamentul European şi de 26 de legislative naţionale din cele 28. Nu l-au ratificat încă Italia şi Grecia. Aştept ca Tsipras (Alexis Tsipras, premierul Greciei – n.r.) şi Renzi (Matteo Renzi, premierul Italiei – n.r.) să contribuie la apropierea ­Moldovei de Uniunea Europeană şi să ratifice de urgenţă acest tratat, şi nu să lase Republica Moldova într-o zonă gri, aşa cum îşi doreşte Federaţia Rusă.

În acest moment însă, Moldova pare a fi mai aproape de alegeri anticipate decât de a continua cu o majoritate stabilă şi deschisă spre Europa. Iar anticipatele ar putea aduce la putere tocmai forţele politice pro-ruse.

S.M.: Alegerile anticipate constituie îngrijorările mele majore. La ultimul scrutin, oamenii au dat un vot majoritar forţelor europene, aceasta este direcţia în care cetăţenii vor ca țara lor să meargă, iar beneficiile de pe urma apropierii Moldovei de UE sunt extrem de mari pentru populaţie. Trebuie spus că Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene, pe cap de locuitor, dintre toate statele din afara Uniunii Europene. Când, în 2014, Federaţia Rusă a pus sub embargou produsele moldoveneşti, UE a reacţionat prin ridicarea cotelor la importul de fructe şi eliminarea completă a cotelor la importul de vinuri din Republica Moldova. Pe scurt, embargoul impus de Federaţia Rusă a periclitat existenţa multor fermieri şi agricultori moldoveni, iar decizia UE, de a sări în ajutor, a asigurat existenţa acestor oameni. În plus, UE a liberalizat regimul de vize în Moldova, iar din aprilie 2014 sute de mii de cetăţeni au putut călători în spaţiul european fără vize. În ciuda propagandei Federaţiei Ruse, trebuie să explicăm cetăţenilor Republicii Moldova că beneficiile de pe urma apropierii de UE sunt concrete şi nu doar ab­stracte, aşa cum Federaţia Rusă încearcă să îi convingă. Diferenţa dintre Uniunea Europeană şi Rusia este următoarea: UE vrea o Moldovă puternică, independentă, pe propriile picioare, care să-şi decidă singură destinul; în timp ce Federaţia Rusă o vrea slabă, şantajabilă, dependentă economic. Ca şi pentru România, şi pentru Republica Moldova atât securitatea, cât şi prosperitatea vin dinspre Vest. Prosperitatea decurge din apartenenţa la Uniunea Europeană, iar securitatea, siguranţa decurg din apartenenţa la NATO şi din parteneriatul cu Statele Unite.

Având în vedere ultimele evoluții, în ce termeni ar mai trebui România să pună problema accesului la spațiul Schengen?

S.M.: Esenţial pentru România, acum, este ca orice demers de securizare a frontierelor să fie făcut la nivelul celor 28 de state membre UE, nu doar la nivelul zonei Schengen.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 17:30

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)