Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:37
Abonamente

Actualitate 30 Aprilie 2014, ora 10:00

(INTERVIU) Regiunea Odessa ar putea deveni rusească, iar din cauza legăturii fizice cu Transnistria, R. Moldova va fi direct ameninţată nu numai politic, ci şi militar

Marime Font

„Regiunea Odessa ar putea deveni rusească în nici douăzeci şi patru de ore, cu implicaţii majore pentru Ucraina, dar şi pentru întreaga Europa de Est. Prin realizarea legăturii fizice cu Transnistria, Moldova va fi direct ameninţată nu numai politic, ci şi militar”, susţine analistul militar Cristian Negrea într-un interviu pentru Epoch Times. 

În opinia sa, indiferent ce se va întâmpla mai departe, Rusia a câştigat această rundă pentru ca aderarea Ucrainei la UE este blocată, iar dacă se ajunge la război civil, Rusia poate alimenta conflictul ajutând discret forţele pro-ruse, la fel cum face acum.

- Care credeţi că va fi următorul pas pe care-l va face Putin în Ucraina? Va lovi el în Odessa pentru a tăia complet Ucraina de la Marea Neagră?

Loading...


Din start putem spune că ocuparea Crimeii de către Rusia a surprins şi pus Occidentul într-o postură greu de imaginat. Douăzeci şi trei de ani de încercare de a construi relaţii constructive economice şi politice cu vechiul adversar din Războiul Rece s-au dovedit fără folos. Au mai fost crize ca şi cea din Georgia din 2008, dar administraţia Obama s-a grăbit să reseteze relaţiile, o politică dovedită ineficientă. Ori, prin ocuparea Crimeii, Rusia a deschis o nouă abordare în relaţiile internaţionale, o abordare care Occidentul o credea depăşită. Şi totuşi s-a întâmplat. De aceea occidentalii sunt prinşi pe picior greşit şi încă nu conştientizează realitatea. Rusia nu s-a schimbat, ea încearcă să recâştige poziţii şi influenţă după modelul secolului trecut.

De aceea reacţia occidentală a fost foarte timidă, cu sancţiuni economice, dar şi acelea pe anumite paliere, în funcţie de ce va face Rusia în continuare. Dar ruşii sunt foarte buni strategi - au ocupat Crimeea, apoi au plusat cu exerciţii militare în Marea Baltică. Răspunsul NATO a fost întărirea apărării aeriene a Poloniei şi Ţărilor Baltice şi desfăşurări navale minore în Marea Neagră. Rusia a aşteptat o lună, ca să vadă cum va reacţiona comunitatea occidentală, apoi a dus planul mai departe, mulţumită de reacţia slabă a Occidentului. Sancţiunile economice nu o afectează prea mult deoarece cetăţeanul simplu nu beneficia oricum de încasările din vânzările de hidrocarburi, nu se vedea în nivelul de trai.
Ca urmare, Rusia a mers mai departe, plusând în estul Ucrainei, dar fără a neglija vestul. Concentrează trupe la graniţa estică, porneşte mişcările secesioniste după modelul Crimeii, dar nu uită Vestul Ucrainei, întăreşte Transnistria şi proclamă o republică a Odessei. Vedem din partea Rusiei o aplicare perfectă a principiilor strategice enunţate de Sun Tzu care spunea că forţa secundară poate deveni cea principală şi viceversa, totul în funcţie de situaţie.

Ori, în acest caz, cu trupele ucrainene masate la est pentru a face faţă ameninţării din zonele pro-ruse de aici, plus concentrări de trupe ruseşti la graniţă, este foarte posibil, chiar foarte probabil, ca Rusia să lovească în punctul cel mai vulnerabil şi mai puţin apărat, mă refer aici la vestul Ucrainei. Deja piesele sunt aşezate - s-a declarat republica Odessa, iar din Tiraspol până la Odessa sunt doar o sută de kilometri. O agitaţie la Odessa, ocuparea unor clădiri oficiale de către pro-ruşi (ajutaţi de forţele speciale ruse fără însemne, ca şi în Crimeea) şi ajutorul rusesc din Transnistria ar putea ajunge în câteva ore. Mai mult, militarii ucraineni care blochează calea de acces dintre Crimeea şi Ucraina pot fi prinşi între două fronturi, fără nicio şansă, pentru că majoritatea trupelor ucrainene sunt masate la est. Să nu uităm nici posibilitatea unui desant de pe mare, dat fiind că flota ucraineană există mai mult cu numele.

Regiunea Odessa ar putea deveni rusească în nici douăzeci şi patru de ore, cu implicaţii majore pentru Ucraina, dar şi pentru întreaga Europa de Est. De acea consider, prin prisma uşurinţei cu care s-ar putea realiza asta şi prin faptul că Rusia ar putea astfel să obţină maximum de avantaj strategic, că aceasta este calea pe care va merge Rusia. Aici va lovi Putin.

Dar, cum spune Sun Tzu, în război totul e fluid, niciun plan nu se va potrivi după ce încep ostilităţile. De aceea este foarte posibil, ca dacă Ucraina reacţionează într-un anumit mod, Rusia va lovi acolo unde va considera că are cele mai mari şanse, în funcţie de evoluţia evenimentelor. Să nu uităm că Rusia are deplina iniţiativă în acest caz, iar restul actorilor doar încearcă să reacţioneze în funcţie de mişcările Rusiei.

- Ce se întâmplă dacă Ucraina pierde controlul regiunii Odessa şi a Bugeacului? Ce implicaţii ar avea asta pentru România şi Republica Moldova?

Pierderea ieşirii la mare, pentru orice ţară riverană, reprezintă o catastrofă, cu atât mai mult pentru Ucraina, ţară cu multiple probleme. Ucrainei i se taie accesul la Marea Neagră prin pierderea ultimului port important pe care îl mai deţine, restul flotei ucrainene rămase fidele nu mai are unde să acosteze, iar implicaţiile politice, economice şi militare sunt de neimaginat. Platoul continental, zonele exclusive de exploatare de hidrocarburi, comerţul, turismul - toate vor înceta să mai existe pentru Ucraina. Şi multe altele, încă greu de cuantificat.

Această mişcare, dacă se va realiza, va avea implicaţii majore de securitate nu numai pentru Republica Moldova, dar şi pentru România. Prin realizarea legăturii fizice cu Transnistria, Moldova va fi direct ameninţată nu numai politic, ci şi militar. Moldova a fost supusă presiunii şi şantajului de către o Transnistrie izolată faţă de Rusia, vă daţi seama ce va fi atunci când va avea graniţă directă cu Rusia? În mod sigur, ne vom putea lua adio de la podurile de flori de pe Prut şi relaţiile privilegiate. R.Moldova va intra sub control rusesc foarte repede, asta doar dacă nu decide unirea cu România, lucru puţin probabil în aceste condiţii.

România va avea din nou mari probleme de securitate cu o Rusie vecină agresivă, după cum s-a dovedit în ultima lună. Fiindcă Rusia nu se va schimba în bine după ce îşi va realiza obiectivul, ba dimpotrivă, încurajată de lipsa de reacţie a Occidentului, va presa mai departe spre vest.

- Care este importanţa Tighinei în această ecuaţie?

Tighina are o importanţă covârşitoare în această ecuaţie, este practic cheia pentru controlul malului drept al Nistrului de către forţele separatiste transnistrene. Să ne amintim faptul că în războiul de pe Nistru din 1992, transnistrenii sprijiniţi de tancurile din Armata a XIV-a rusă au depus mari eforturi pentru a-l ocupa, alocând resurse militare importante, în defavoarea altor regiuni din stânga Nistrului, rămase şi astăzi sub controlul Chişinăului, cum ar fi platourile Cocieri şi Coşniţa, la nord şi sud de Dubăsari. Asta tocmai datorită importanţei sale strategice. Tighina este un cap de pod important, iar deţinerea ei securizează cea mai importantă comunicaţie peste Nistru, podul de aici. Proximitatea faţă de Chişinău face capitala moldoveană să fie la cheremul ameninţării militare a regiunii transnistrene, căci sunt doar 60 de kilometri între cele două oraşe.

În cazul în care scenariul menţionat mai sus se produce şi Rusia ajunge să controleze Odessa şi sudul Ucrainei făcând joncţiunea cu Transnistria, Tighina ajunge sub control rusesc direct şi vă daţi seama la ce presiuni va fi supusă Republica Moldova. De aceea am subliniat cu altă ocazie faptul că în acest caz, Moldova va trebui să ocupe militar Tighina şi să securizeze podul de peste Nistru de aici imediat ce se produce ofensiva transnistreană spre Odessa, deoarece atunci Tighina va fi mai slab apărată.

Mai mult, armata română va trebui să facă tot posibilul pentru a evita ocuparea Bugeacului de către Rusia. Acest lucru nu este prea dificil, se poate realiza împreună cu Ucraina. Ucrainenii sunt dornici să dea un semnal cum că sunt sprijiniţi de alţii, cu atât mai mult cu cât ar fi vorba de un membru NATO. Ar trebui de pe acum să se înceapă nişte exerciţii militare comune româno-moldovene-ucrainene chiar în Bugeac, în urma cărora forţe mixte să ocupe preventiv linia Nistrului, pentru a evita extinderea republicii Odessa şi dincoace de Nistru.

Pentru România şi Moldova linia Nistrului este cea mai bună linie defensivă, iar Ucrainei i-ar prinde bine această lovitură de imagine care are meritul că i-ar mai reţine pe ruşi de la manevre agresive în vecinătatea unor trupe NATO. Desigur, ideal ar fi ca şi NATO să fie implicat în aceste exerciţii militare, ar fi cea mai bună măsură de sprijin a Ucrainei.
Putem presupune că Ucraina nu va fi de acord, dar este puţin probabil, nu se preocupă acum de Bugeac când este pe cale să piardă mai bine de o treime din teritoriu, asta în cazul în care nu face nimic.

- Cum se explică faptul că autorităţile separatiste de la Tiraspol au făcut recent o nouă cerere de alipire, iar apoi Putin a cerut ridicarea imediată a „blocadei” impusă Transnistriei, ameninţând şi cu o intervenţie militară?

Este în logica derulării evenimentelor, se pregăteşte terenul pentru lovitura din vestul Ucrainei despre care vorbeam. Iar chestiunea cu blocada este doar pretextul dorit de Putin pentru a justifica intervenţia armată.

Până la un punct, aici este ilustrarea proverbului cu pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti. Până acum Ucraina a tratat cu ipocrizie chestiunea transnistreană, sprijinind-o şi trăgând foloase de pe urma activităţilor de contrabandă, mai precis unii oficiali. Dacă ar fi blocat entitatea transnistreană după Revoluţia Portocalie din 2004, în câteva luni Transnistria dădea faliment. Dar nu s-a vrut, astfel ucrainenii s-au trezit cu ameninţarea de aici în momentul în care Rusia a schimbat macazul faţă de Ucraina. De aici se dovedeşte faptul că Transnistria a fost creată pentru a controla nu numai Moldova, dar şi Ucraina.

- După ce logică operează forţele speciale ruseşti din Estul Ucrainei? Au ele ca scop destabilizarea şi împiedicarea alegerilor sau sunt gândite ca punct de plecare pentru o anexiune a Estului?

Logica nu este numai să le dea bătăi de cap ucrainenilor, ci să obţină maximum de foloase pentru Rusia. Strategia rusească se adaptează în funcţie de mersul evenimentelor. Rusia profită de faptul că are iniţiativa şi până acum şi-a realizat obiectivele intermediare. Crimeea este ocupată de facto, observăm că nimeni nu mai cere retragerea ruşilor din Crimeea, ci doar să se abţină să escaladeze situaţia din est. Astăzi, când trupele ucrainene încearcă să remedieze situaţia punctual în unele oraşe, Rusia îşi adaptează din nou strategia. Vedem că iniţiază exerciţii militare la graniţa de est, pentru a creşte presiunea asupra Kievului, ştiind că exerciţiile militare se pot transforma foarte rapid în aplicaţii militare dincoace de graniţă.

- Indiferent ce se va întâmpla mai departe, Rusia a câştigat această rundă. Cu atâtea probleme, Ucraina nu va avansa spre Uniunea Europeană într-un viitor previzibil, nu are cum. Pentru viitorul apropiat, întrebarea de bază este cât va mai rămâne din Ucraina?

Dacă lucrurile escaladează în est şi se ajunge la vărsări de sânge pe scară largă, acesta ar fi pretextul pentru o intervenţie militară rusă. Chiar dacă această intervenţie nu s-ar produce, tot se poate ajunge la război civil, iar Rusia poate alimenta conflictul ajutând discret forţele pro-ruse, la fel cum face acum. În acest mod poate să stea în faţa comunităţii internaţionale spunând că nu are niciun amestec. Să ne amintim de acordul de la Geneva de acum câteva zile, semnat inclusiv de Rusia, dar nerespectat deoarece forţele pro-ruse au refuzat să-l recunoască. Prin această mişcare, Rusia împuşcă doi iepuri, semnează acordul semn că vrea detensionarea situaţiei şi arată că nu îi controlează pe pro-ruşii din estul Ucrainei, fiindcă aceştia nu recunosc acordul. Deşi toată lumea îşi da seama care este realitatea.

- Cum evaluaţi eficienţa măsurilor luate de autorităţile ucrainene împotriva forţelor pro-ruse care destabilizează estul?

Autorităţile ucrainene au greşit de la bun început, încă din Crimeea. Au asistat pasive la ocuparea militară a peninsulei fără să opună rezistenţă, deşi aveau toate acordurile şi reglementările militare din lume de partea lor. Nimeni nu poate condamna o santinelă dacă deschide focul asupra unor intruşi care încearcă să pătrundă în obiectivul păzit, dacă santinela a somat şi a tras iniţial foc de avertisment. Ori, tocmai asta armata ucraineană nu a făcut, caz unic în lume. Nu a avut ordin, ca dovadă că autorităţile ucrainene nu au avut curajul să dea acest ordin, poate se consideră încă nelegitimate prin alegeri. Dar asta nu e o scuză să cedezi teritoriul naţional, recunoscut de ONU şi inclusiv de Rusia.

Mai departe, autorităţile ucrainene au avut semnale că se pregăteşte acelaşi lucru şi în estul Ucrainei, mai mult, au avut şi suficient timp de reacţie, aproape o lună, şi tot nu au făcut nimic. În primul rând, trebuiau să suplimenteze efectivele de poliţie şi cele militare, mai ales în oraşele principale. Clădirile oficiale trebuiau păzite, iar turbulenţii trebuiau reţinuţi. Dar asta nu se poate face fără voinţă politică, e mai bine să previi decât să vindeci.

Faptul că acum încearcă să recapete controlul în unele oraşe e cam tardiv, iniţiativa este de partea cealaltă, respectiv în mâna Rusiei.
Singura soluţie prin care ar putea evita unul dintre scenariile de mai sus ar fi o lovitură rapidă, în forţă, concomitentă, asupra tuturor punctelor deţinute de pro-ruşi în estul Ucrainei. În aşa fel încât să preia controlul în acelaşi moment în toate oraşele deţinute de pro-ruşi în estul Ucrainei, şi asta rapid, într-un timp foarte scurt. Dar pentru asta e nevoie de o planificare atentă şi mijloace pe măsură, inclusiv aeropurtate. Reuşita unei astfel de manevre ar putea reechilibra balanţa cât de cât.

sursa: epochtimes-romania.com


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 07:00

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:06

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Un bărbat a fost atacat cu un cuțit în sectorul Botanica al capitalei. Agresorul a fost reținut de carabinieri. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Carabinierilor, În noaptea de 27 ianuarie 2020, aproximativ ora 02.15, pe strada Sarmizegetusa din capitală,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 10:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Compania rusă Fort construiește sub licență concurentul direct al AK-47: pușca de asalt americană AR-15.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:52

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuța, a fost ales unanim în calitate de Președinte al Partidului Verde Ecologist, iar Anatolie Prohnițchi a devenit Prim vice-președinte al Partidului. Deciziile au fost luate, duminică, 26 ianuarie, în cadrul Congresului extraordinar al partidului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)