Astăzi 3 August 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 10:48
Abonamente

Actualitate 19 Ianuarie 2017, ora 15:40

(INVESTIGAȚIE) Activele ilegale ale imperiului infracțional din care face parte și raiderul Veaceslav Platon

Marime Font

Deschide.MD continuă investigația despre imperiul Platon-Popușoi și schemele prin care aceștia au spălat banii furați din băncile moldovenești. Bani cu care Veaceslav Platon și Constantin Popușoi au creat o rețea extinsă de companii: comerciant de petrol și gaze naturale, bancă comercială și o companie juridică privată. Conform investigației, scopul final al acestei scheme a fost: legalizarea fondurilor retrase în mod fraudulos din băncile din Republica Moldova.

În episodul 1 al investigației, scriam că banii furaţi de controversatul om de afaceri Veacelav Platon din cele trei bănci lichidate au fost „spălaţi" prin intermediul unor scheme lucrate de Constantin Popuşoi - un cunoscut administrator al afacerilor cu petrol în Republica Moldova, România, Georgia, Ucraina și alte state din Estul Europei. Aceste scheme au fost descrise într-o notă expediată pe adresa redacției noastre, însoțită de mai multe documente. Reporterii Deschide.MD au încercat să afle detalii pentru a se asigura de veridicitatea informațiilor, ca, într-un final, să aflăm că, de fapt, Popușoi figurează în dosarul Platon și că recent acesta a fost dat în căutare internațională la solicitarea procurorilor anticorupție. Ultimele rezultate pe care ni le afișează motoarele de căutare ni-l prezintă pe Popușoi drept directorul general al Rompetrol în Georgia.

În ziua publicării articolului nostru, Constantin Păpușoi, a fost văzut în Poiana Brașov din România. După apariția știrilor cu privire la faptul că este dat în căutare internațională, acesta a dispărut din stațiunea montană.

Loading...


După publicarea acestui articol, redacția noastră a obținut informații noi din care reiese clar: Republica Moldova a devenit victima conglomeratului internațional criminal, lucru demonstrat în cele de mai jos:
 

Informațiile obținute din surse apropiate anchetei, spun că mijloacele financiare erau sustrase din Banca de Economii cu ajutorul lui V. Platon și С. Popușoi și transferate pe conturile companiei-fantomă (Ancor Geteway). După care au fost transmise către companii off-shore Interchem Enterprise Ltd, Grexton Support LP și Granell Ltd. (mai multe informații despre rolul acestora și proprietarii adevărați le puteți obține accesând link-ul).

La rândul său, companiile off-shore aveau сa misiune spălarea mijloacelor financiare cu ajutorul schemelor speciale din ramura de petrol, gaze și industria petrochimică. De buna funcționare a acestui segment avea responsabilitate Constantin Popușoi. Părțile componente ale acestei scheme erau cunoscuții giganți Lukoil, Sibur, Rompetrol, cât și filialele acestora din Rusia, Kazahstan, Ucraina și Georgia.

Gazul și polipropilena din companiile sus-menționate era comercializat în Ucraina, iar banii spălați erau transferați pe conturi off-shore și personale. Concomitent, sume esențiale erau încasate în numerar pentru necesități personale și mituire a funcționarilor din Republica Moldova și Ucraina. Soarta comisioanelor lui C. Popușoi era definită din start, fiind transferați direct pe conturile personale din zonele off-shore..

De exemplu, din 4 milioane de dolari primite prin intermediul Ancor Geteway pe conturile companiei personale Interchem Enterprise Ltd, Popușoi a efectuat un transfer imediat în volum de 950 mii de dolari, iar contul mamei sale a fost suplinit cu 34 mii de euro. În total, comisionul obținut de Popușoi a fost calculat în sumă de 25%, din mijloacele primite de la Ancor Geteway. Fiți de acord, este un comision pe măsură pentru serviciile de „spălare”.Din surse apropiate organelor de drept din Moldova și Ucraina, am obținut informații conform cărora „etapa finală” a “spălătoriei” grupului Platon-Popușoi se află pe teritoriul Ucrainei. Anume din acest motiv aici a fost creat un grup financiar-industrial sau mai bine zis o grupare criminală organizată.

Aceasta grupare constă dintr-o subdiviziune de producere și comerț, având în calitate de centru, SRL “Master Premium”, serviciul juridic (Asociația de avocați “Veaceslav Lîci și Partnerii”, centrul de calcul și finanțe (“Smartbank”) cât și o sumedenie de alte firme și companii mici.

Conform informației noastre, rolul decisiv în tehnologia de spălare a mijloacelor financiare furate din băncile moldovenești îl avea SRL “Master Premium” (administrator Lukianov Veaceslav, fiind persoana de încredere a lui Constantin Popușoi). Această companie a fost creată exclusiv pentru comercializarea gazelor naturale și ale polipropilenei pe teritoriul statului ucrainean, devenind în 2015-2016 unul din cei mai mari comercianți angro de GPL și un participant la achizițiile publice.

Faptul că Platon avea planuri mărețe pentru “Master Premium” ni-l confirmă numeroasele contracte încheiate cu întreprinderile oligarhului fugar ucrainean Dmitri Firtash privind arenda a 23 de stații de alimentare și depozitare a gazelor lichefiate. Pentru a înțelege mai exact volumul afacerilor respective, este suficient să menționăm faptul că în total în Ucraina există doar 65 asemenea stații. În aceste depozite se păstrează gaze lichefiate care urmează a fi livrate operatorilor.

Pentru confirmare anexăm copia Memorandumului privind arenda stațiilor de pompare a gazelor, semnat de Constantin Popușoi și reprezentantul lui D. Firtash.

Dmitrii Firtash este o persoană controversată - oligarh ucrainean - care și-a obținut averea imensă pe baza contractelor dubioase privind revânzări de gaze naturale din Rusia și Turkmenistan. Pe data de 12 martie 2014, Firtash a fost reținut la indicația FBI de către autoritățile austriece, în dosarul privind participarea sa la crearea și administrarea a unei grupări organizate criminale. La 7 iunie 2015 a fost aplicat sechestru pe 46 de imobile care-i aparțin și se află pe teritoriul statului ucrainean. În privința companiilor sale au fost înaintate acuzații privind prejudicierea statului ucrainean cu 273 milioane dolari, cât și datorii față de compania de stat de 159 milioane dolari, plus venituri pierdute în sumă de 114 milioane dolari.

Originalul Memorandumului privind arendarea SPG


Originalul Memorandumului privind arendarea SPG

Asistența Juridică a “afacerilor” lui Platon și Popușoi pe teritoriul Ucrainei (și în alte țări) a fost asigurată de compania juridică: „Veaceslav Lîci i Partnerî”. Anume Veaceslav Lîci avocatul lui Veaceaslav Platon, în timpul arestării sale și extrădării în Republica Moldova. Conform informațiilor noastre Lîci a participat în diferite scheme de atac raider. Dintre cele mai de rezonanță fac parte încercarea de acaparare a întreprinderii de stat “Energoatom”. Anume ”Veaceslav Lîci i Partnerî” au contestat decizia Băncii Naționale a Moldovei, privind blocarea a 40% din pachetul de acțiuni ale băncii Moldova-Agroindbank, proprietarii de facto ai acestora fiind numiți Veaceslav Platon și Constantin Popușoi.

Veaceslav Lîci face parte din lista acționarilor băncii ucrainene “Smartbank”, împreună cu încă trei persoane (V. Tkacenko, I. Batiko, E.Sigorski). Ei administrează pachetul de acțiuni de 36.66% ale acestei instituții financiare, din care 18.33% aparțin lui Popușoi, prin intermediul persoanelor de încredere V. Tkacenko și I. Batiko. Acționarul majoritar al acestei bănci de asemenea este compania “Star-Polis” (40%), proprietarul căreia, prin intermediul companiei de asigurări din Moldova “Moldasig este același Veaceslav Platon. Compania ”Veaceslav Lîci i Partnerî” de fapt este compania de avocați care apără interesele ”impreiului” Platon-Popușoi.

Toate conturile companiilor grupării din Ucraina au fost deservite anume în banca “Smartbank”. La data de 21 iulie 2016 (cu o săptămână înainte de reținerea lui Platon) a fost pornită procedura de ălichidare a instituției financiare nominalizate. Începând cu acea dată toate obligațiunile față de clienții băncii menționate urmează să fie onorate din contul cetățenilor ucraineni, precum a este și cazul cetățenilor din Moldova pe umerii cărora s-a pus furtul de la BEM. Această schemă trădează stilul inconfundabil a lui Platon-Popușoi care poate fi descris scurt: “banii sunt ai noștri, iar obligațiunile îi revin statului”.

Contractul privind furnizarea de gaze. Rechizitele, evident aparțin băncii “Smartbank”
Contractul privind furnizarea de gaze. Rechizitele, evident aparțin băncii

Contractul privind furnizarea de gaze. Rechizitele, evident aparțin băncii “Smartbank”

Contractul privind furnizarea de gaze. Rechizitele, evident aparțin băncii “Smartbank

Scorpionii din borcan sau operațiunea “partenerul tras pe sfoară”

Din informațiile pe care le avem, în sfera intereselor de business ale lui Constantin Popușoi se încadrau nu doar scheme de spălare de bani din Ucraina. Se pare că controversatul afacerist nu era sincer nici cu propriul partener de afaceri - Veaceslav Platon, acest lucru devenind evident din momentul reținerii lui Platon. Ne referim, mai exact, la interpelările deputaților în adresa Procuraturii Generale a Ucrainei, pe marginea dosarelor penale deschise de Biroul Național de Combatere a Corupției, de Procuratura Generală și de Direcția Generală de Investigații a Ministerului de Interne №520160000000000240, №12014000000000574, №42016101090000101.

Conform explicațiilor sursei din cadrul Poliției ucrainene, scopul schemei de a-și “duce de nas partenerul” constă în următoarele: Popușoi, împreună cu protecționistul sau pornește și imită un conflict din rândul fondatorilor nominali ai “Master Premium” – “Raiskaia Troita” și “Apollo Capital Invest”. Firmele nominalizate sunt coproprietari în măsuri egale (50/50) în pachetul de acțiuni aparținând comerciantului de gaze.

În activitatea “Master Premium” este provocată artificial o debandadă administrativă. Pe parcursul a 2 luni ale anului 2016 sunt schimbați mai mulți administratori. În adresa furnizorilor sunt trimise scrisori cu îndemnul de a redirecționa livrările de gaze în adresele altor companii și a persoanelor juridice.

Concomitent este solicitat ajutor din partea organelor de drept, sunt inițiate dosare penale, sunt ridicate documente, etc. Adică, sunt create condiții favorabile pentru extragerea de mijloace financiare deja din conturile companiei-mamă “Master Premium”, dar, de facto - în beneficiul lui Constantin Popușoi.

Copia răspunsului din partea poliției ucrainene:„Finita la comedia”?

În luna decembrie 2016 Judecătoria sectorului Buiucani al mun. Chișinău a emis o hotărâre (14-15581-08122016/14-308/16) în conformitate cu care în privința cet. Popușoi Constantin sunt aplicate măsurile de căutare, arest și escortare în Republica Moldova. De asemenea, noi am obținut unele informații conform cărora în zilele apropiate instanța moldoveneasca va adopta o decizie despre aplicarea măsurii de arest în privința a 15 persoane implicate în acest dosar, cetățeni ai Republicii Moldova, din Federația Rusă, România, Ucraina și Țările Baltice.

Rămâne de văzut dacă Platon și Popușoi împreună cu subalternii lor sunt autorii unici ale schemelor de fraudă și legalizare ale mijloacelor, sau ei sunt doar furnizorii unor jucători mult mai mari? De exemplu, sunt întrebări privind participarea în aceste scheme a renumitelor companii transnaționale ca Lukoil, Sibur, Rompetrol.

Sursa: deschide.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 3 August 2020, ora: 07:27

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

 Acum este mai important ca niciodată să avem grijă să nu ne îmbolnăvim, avertizează specialiștii. Măsurile stricte pentru prevenirea coronavirusului sunt într-o continuă relaxare, iar asta înseamnă că există mai multe șanse să iei virusul și să-l aduci...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:22

video Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională au aterizat duminică în Golful Mexic la bordul unei capsule SpaceX, încununând de succes această primă misiune demonstrativă a companiei spaţiale pentru NASA, informează France Presse, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 August 2020, ora: 07:19

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

  Este ziua Lunii pline in Varsator. Este o zi plina de surprize nebunesti. Aceasta Luna plina va face cuadratura cu rebelul Uranus si este zi eliberatoare de cineva sau de ceva. Ce ar putea fi? Pune-ti centura de siguranta si asteapta-te la orice!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:15

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

 Expertul militar Pavel Felgengauer a delarat că introducerea armatei turce în Azerbaidjan sub pretextul unor exerciții constituie o serioasă escaladare a situației în Transcaucazia.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:59

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Nu este o surpriză faptul că un bărbat numit Ivan cel Groaznic nu a fost un soţ model. De fapt, bărbatul a fost mult mai violent decât celebrul rege Henric al-VIII-lea, renumit pentru cruzime, dar şi pentru numărul de soţii.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 August 2020, ora: 00:41

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 3 August 2020, ora: 00:10

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

La 3 august 1889, la 50 de zile de la stingerea Luceafărului poeziei românești se stingea la rândul ei în condiții dramatice la Mănăstirea Văratec, poeta Veronica Micle, cunoscută îndeosebi datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:09

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

Pe 3 august 1601, oastea lui Mihai Viteazul alături de armata generalului Basta învinge forțele lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei și scoate provincia din vestul României de sub suzeranitate turcească.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 August 2020, ora: 00:01

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

 La doar nouă ani, Elina Nicolăescu din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional de pian. Competiția se organizează anual la Paris însă anul acesta, din cauza pandemiei, totul s-a desfăşurat online.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 08:26

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

 Alte 380 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 2 sunt de import (Austria-1, Ucraina-1).

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 August 2020, ora: 08:20

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

 Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului de tip nou, în luna octombrie, a susținut sâmbătă ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, transmite Reuters citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 August 2020, ora: 07:59

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

 Un număr de 18 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest organizat sâmbătă la Berlin împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a opri răspândirea noului coronavirus, conform anunţului făcut pe Twitter...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 August 2020, ora: 07:55 de Nicolae Roibu

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Din editia print

80 de ani de la constituirea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 07:51

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 August 2020, ora: 07:50

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)