Astăzi 6 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 5 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 29 August 2013, ora 10:27

(INVESTIGAȚIE) Cetățenii moldoveni cu firme offshore pe Insulele Virgine Britanice

Marime Font

Circa 20 de cetăţeni ai Republicii Moldova, printre care şi câţiva businessmani notorii, figurează în calitate de directori sau/şi acţionari ai companiilor offshore înregistrate pe Insulele Virgine Britanice. Afacerile necunoscute ale oamenilor de afaceri sunt scoase în vileag de documentele confidenţiale obţinute de International Consortium for Investigative Journalism şi analizate în cadrul proiectului OffshoreLeaks la care Centrul PARTICIP a avut acces.

Cazul Stati

Magnatul Anatolie Stati, preşedintele Ascom Group, cunoscut ca cel mai bogat om din Republica Moldova, nu ascunde că în 1995 a fondat pe Insulele Virgine Britanice compania offshore Tristan Oil Ltd, folosită pentru a administra zăcăminte de petrol şi gaz din Turkmenistan şi Kazahstan. Nu se ştie însă că Anatolie Stati a fost acţionar şi/sau director al alte şase companii offshore în paradisurile fiscale din Marea Caraibelor. Este vorba de Lorrin Invest Limited (acţionar – din octombrie 2005; director – din februarie 2007), Terranova Worldwide S.A. (director şi acţionar – din mai 2007), Pellat International Ltd (acţionar – din februarie 2008), Montvale Invest Ltd (director – din martie 2007), Komet Group S.A. (director şi acţionar – din martie 2007) şi Bronti Group Ltd (acţionar – din februarie 2008; director – din iunie 2008).
Două din cele şase firme offshore au fost/sunt afiliate cu Ascom Group şi Tristan Oil Ltd. Komet Group S.A. este „compania-fiică” a Ascom Group, folosită pentru a administra zăcăminte de petrol şi gaz în regiunea Kurdistan din Irak, potrivit unui raport al IAS Group. Apropo, în perioada 2008-2011, manager general adjunct al Komet Group a fost actualul viceprim-ministru al Republicii Moldova Eugen Carpov.
Pe de altă parte, Montvale Invest Ltd a fost afiliată companiei Tristan Oil Ltd, arată un raport al firmei. În iulie 2009, Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenţii de rating din lume, a retrogradat raitingul companiei Tristan Oil Ltd. de la „B+” la „CC” pe motivul transparenţei limitate în realizarea unor tranzacţii financiare, beneficiar indirect fiind şi Montvale Invest Ltd. La 15 noiembrie 2012, în „Monitorul Oficial al Insulelor Virgine Britanice” a fost publicat un anunţ privind numirea oficială a lichidatorului companiei Montvale Invest Ltd.

Cazul Bostan

Victor Bostan, directorul general al Grupului de companii „Purcari&Bostavan Wineries”, în noiembrie 2007 a fondat pe Insulele Virgine compania offshore Amboselt Universal Inc. Bostan deţinea pe atunci 40625 de acţiuni, pe când Detroit Investments Limited – 9375 de acţiuni. În aprilie 2008, acţiunile au fost redistribuite între cei doi acţionari – Victor Bostan (36000) şi Detroit Investments Limited (14000). E de remarcat că în 2007, Detroit Investments deţinea 18.75% din acţiunile companiei „Bostovan Winery”. Printre directorii companiei Amboselt Universal Inc se regăseau şi cetăţenii Republicii Moldova Marcel Grajdieru şi Serghei Kasatkin.

Loading...


Cazul Vasilciuc

Omul de afaceri Vasile Vasilciuc, cunoscut ca partener de afaceri a lui Vsevolod Ilcenco, moldoveanul care a înregistrat drepturile de marcă pentru numele şi ambalajul Jin Ling, a fondat în ianuarie 2010 firma offshore Delpoint Ltd. Despre activitatea acestei companiei şi relaţiile ei cu firma ieşeană SC Top Free Shop SRL, deţinută până în 2009 de Vasilciuc şi Ilcenco, nu se ştie mai nimic. Top Free Shop deţinea în 2008 un magazin duty-free la graniţa cu Republica Moldova, având ca obiect de activitate „comerţul cu amănuntul al produselor din tutun“.

Cazul Ţurcan

Businessmanul Octavian Ţurcan, cunoscut ca omul de încredere a lui Sorin Ovidiu Vântu, unul dintre cei mai bogaţi români, a înregistrat în ianuarie 2006 compania Woodgreen Management Limited, care, în scurt timp, a fost preluată de Sorin Ovidiu Vîntu. Un an mai devreme Octavian şi Alexandra Ţurcan au fondat o altă companie offshore - Glasgow Intervest Ltd. Ţurcan alături Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut în câteva rânduri de anchetatorii români pentru implicare în afaceri dubioase. Potrivit hotnews.ro, în noiembrie 2011, Ţurcan a fost reţinut în dosarul privind delapidarea Petrom Service cu peste 83 de milioane de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor. Businessmanul din Republica Moldova a fost reţinut pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Companiile offshore – între legal şi ilegal

Potrivit OffhsoreLeaks, secretomania offshore are un efect coroziv asupra guvernelor şi sistemelor legislative, permiţând oficialilor corupţi să devasteze avuţia publică şi asigură acoperire pentru traficanţii de persoane, mafioţi, braconieri de lux şi alte tipuri de infracţiuni. Pe de altă parte, apărătorii offshore spun că majoritatea proprietarilor sunt implicaţi în afaceri legale. Centrele offshore, explică ei, permit firmelor şi persoanelor să-şi diversifice investiţiile, strâng alianţe comerciale transfrontaliere şi fac afaceri într-o zonă prietenoasă care evită regulile dificile şi birocraţia din lumea fiscală normală.

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 74 de firme cu fondatori din Insulele Virgine Britanice, iar capitalul investit se cifrează la 255,2 mln lei. Pe de altă parte, datele statistice arată că volumul exportului din Republica Moldova în Insulele Virgine Britanice a atins cifra record de 2462,5 mii dolari în anul 2011. 

Sursa: particip.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)