La 25 ianuarie 1475, Ștefan cel Mare anunță victoria de la Vaslui. În 1918, Ucraina își declară independența față de Rusia bolșevică. În 1949 s-a creat CAER. Iar în 2004, roverul Opportunity a atins suprafața planetei Marte.
41. După o noapte de negocieri, Claudius este acceptat ca împărat de către Senatul Romei.
1475. Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a trimis o scrisoare principilor din Europa anunțându-le victoria pe care a repurtat-o asupra turcilor la Vaslui (10 ianuarie).
1533. Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește în secret cu cea de-a doua soție, Anne Boleyn.
1554. Misionarii iezuiți José de Anchieta și Manoel da Nóbrega au înființat o misiune pe coasta de est a Braziliei, misiune ce avea apoi să devină orașul São Paulo.
1627. S-a născut Robert Boyle, fizician și chimist irlandez (d. 1691).
1736. S-a născut Joseph-Louis Lagrange, matematician și astronom italian.
1755. La sugestia lui Mihail Vasilievici Lomonosov, printr-un decret al împărătesei Elisabeta I se înființează, la Moscova, prima universitate din Rusia, Universitatea Lomonosov de astăzi.
1759. S-a născut poetul scoțian Robert Burns.
1858. Marșul Nupțial, compus de Felix Mendelssohn, este intonat la căsătoria Victoriei – fiica reginei Victoria, cu Friedrich al Prusiei. Va deveni cel mai popular imn de nuntă.
1859. Alexandru Ioan Cuza îl numește pe Ioan Alexandru Filipescu prim-ministru al Țării Românești.
1874. S-a născut prozatorul şi dramaturgul britanic William Somerset Maugham.
1882. S-a născut scriitoarea britanică Virginia Woolf („Doamna Dalloway”, „Orlando”) (d. 1941).
1911. S-a născut Alexandru Bârlădeanu, economist și politician, președinte al Senatului, membru al Academiei Române (decedat 1997).
1917. S-a născut Ilya Prigogine, chimist și fizician belgian (d. 2003)
1918. Ucraina își declară independența față de Rusia bolșevică.
1920. A murit Jeanne Hébuterne, pictoriță franceză, soția pictorului italian Amedeo Modigliani.
1924. În Franța, la Chamonix, au început primele Jocuri Olimpice de Iarnă.
1931. S-a născut Ion Hobana, prozator, eseist și traducător român, specializat în analizarea literaturii științifico-fantastice (decedat 2011).
1938. S-a născut actorul şi cantautorul rus Vladimir Vysotsky.
1942. S-a născut fotbalistul portughez Eusebio (decedat 2014).
1944. S-a născut Ion Dolănescu, interpret român de muzică populară (d. 2009).
1947. A murit celebrul gangster american Al Capone, supranumit „Cicatrice" (Scarface). A dominat crima organizată în Chicago din 1925 până în 1931 (născut 1899).
1949. Au fost acordate primele premii Emmy.
1949. Este creat Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) de către țările central și est–europene, satelite ale Rusiei.
1970. Are loc premiera filmului MASH (regizor Robert Altman).
1973. A murit actorul american de origine română Edward G. Robinson.
1990. A murit actriţa americană Ava Gardner („Îngerul pierdut”, „Noaptea Iguanei”) (născută 1922).
2004. Roverul Opportunity a aterizat pe suprafața planetei Marte, într-un mic crater pe platoul Meridiani Planum.
2012. A murit Emil Hossu, actor român (născut 1941).
2015. A murit Demis Roussos, cântăreț grec (n. 1946).
sursa: romanialibera.ro
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul