Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:06
Abonamente

Istorie 26 Februarie 2016, ora 08:04

(ISTORIE) Comuniștii au exterminat prin înfometare elitele românești

Marime Font

În perioada comunistă, elitele românești au fost supuse unui regim de exterminare. Comuniștii au executat în stil mafiot, fără judecată, peste 10.000 de oameni, potrivit istoricului Marius Oprea. Alți oameni, de talia lui Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri din 1918, ori Gheorghe Brătianu, au fost aruncați în închisori.

Scriitorul Paul Goma descrie cu lux de amănunte universul carceral și bătăile cumplite pe care brutele în uniformă de gardian le aplicau deținuților politici. Cartea sa, ”Gherla”, este o mărturie cutremurătoare. Alte mărturii, la fel de semnificative, au lăsat și alte personalități care au trecut prin infernul închisorilor bolșevice. Așa ar fi scriitorul Teohar Mihadaș sau medicul psihiatru Traian Neamțu. La un regim deosebit de dur au fost supuși prelații și preoții greco-catolici, a căror rezistență față de instaurarea comunismului s-a manifestat fără ezitare. În urmă cu câțiva ani, rugat să își exprime cea mai puternică senzație din timpul închisorii, regretatul arhiepiscop de Cluj-Gherla, IPS George Guțiu, spunea că ”îmi amintesc că tot timpul îmi era foame”.

Unui draconic regim de înfometare au fost supuși și episcopii închiși la Sighetu Marmației. Primul cardinal român din istorie, episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, a lăsat o descriere detaliată a modului în care erau hrăniți la Sighet membrii elitei românești. Mărturia sa a fost publicată în volumul de memorii al Eminen­ței Sale, care a apărut la editura Viața Creștină cu titlul ”Credin­ța noastră este viața noastră”.

Loading...


Pâinea care „se pierde printre dinți“

Rația zilnică de pâine, 250 gr., de două ori pe săptămână mămăligă, de multe ori și mai multe zile. Dimineața, după două săptămâni sau trei cu ceai de mere uscate, câteva bucățele în apa caldă, se primea ”terci”, pe care nu l-am cunoscut nici după nume; era o uruială de farina de porumb, care ar fi fost să fie, cum am înțeles, dulce, dar nici o dulceață nu se simțea; primeam într-o căniță de 3/8 l; pâinea de 250 gr. se dădea o dată pe zi, înainte de masă; din aceea, dacă ți-a rămas, aveai ceva și dimineața, altcum numai terciul; acest terci a ajuns să fie cea mai bună mâncare din câte primeam până la luna iulie 1953; notez aceasta pentru a vă putea face o idee care era alimentația în Sighet: de înfometare, cum i s-a spus nu o dată directorului, căruia canonicul Moldovan (n.r. – canonicul Ioan Moldovan, preot greco-catolic) i-a spus că: ”Pâinea se pierde printre dinți”. Mâncarea era ”arpăcașă”, adică orz rău decorticat, fiertură groasă, fără nici un gust, o gamelă plină, de la prima lingură se introducea în ”bunul și ascultătorul” stomac, în silă; în continua­re zic ”bun și ascultător” căci nu reacționa în rău, ca și când ar fi fost un prieten înțelegător, că este vorba de existență, susținerea vieții cu orice preț, până se poate; pentru aceea am spus zâmbind și între frați că ”am încheiat pact de neagresiune cu stomacul”; eu îi dau ce primesc, pregătind în gură cât se poate de bine, iar el își îndeplinea credincios datoria fiziologică; astfel am trecut fără nici un năcaz în ce privește purtarea stomacului, înplinindu-și datoria în împrejurări grele, între care acasă s-ar fi revoltat și ar fi reacționat, protestând pentru injuria ce i se aduce.

De fapt, mâncarea se făcea în silă, și totuși, el suporta, fiind vorba de existență; ”arpacașa” era fără nici un gust, chiar dacă încercai să-l sărezi, cum de alt­fel sare rar primeam, și ar fi ajuns sarea să îi dea cât de cât gust de sărat; așa a trebuit folosit, cum se dădea; de la prima lingură în silă, tot timpul cât mi s-a dat, și se dădea zilnic, foarte adeseori și de două ori pe zi. Altă mâncare a fost fasolea; nu ne dădea prea des, dar era subțire cu puține boabe; supliment nu se dădea, decât rareori, celor care erau la muncă grea, tăiatul lemnelor etc.; varză multă de tot, adică zamă de varză; tot așteptam să se termine și număram cotoarele care mai rămâneau; zamă de cartofi destul de rară, dar cartofii rar de tot în zamă; după câtăva vreme se dădea o bucățică de marmeladă; acestea au fost alimentele primate până în iulie 1953; arpacașa dominantă și varza; fasolea nu se primea așa de des cum am fi dorit-o și nu cât s-a dorit, de flămânzi ce eram.

Într-o vreme a apărut murătura: gogonelele; a fost o bucurie, nu pentru că ar fi fost pe ce să se mănânce, ci pentru variație; organismul a salutat-o că prin ea s-a sporit puțin alimentația câtă vreme s-a dat și au ținut; omul ar fi dorit și a doua, dar nu primeai decât rareori de la vreun milițian înțelegător, care venea din nou la ușă cu ce i-a mai rămas și atunci era o mare bucurie.

O dată, când am primit murătură, mi-a venit una mică de tot, credeam că va da și a doua; mă întreabă răstit: ”Ce mai vrei? Nici de atâta nu ești vrednic”; adică nici de o gogonea nu eram vrednic, iată cât prețuiește omul. Firește, n-am zis nimic, căci orice cuvânt era pasibil de pedeapsă. Cu această alimen­tație după o muncă voluntară întinsă, sprijinită de înjurături și amenințări, am slăbit cu toții de-a rândul, așa că s-a ajuns să spânzure pielea peste brâul cioarecilor-pantaloni; așa spunea scumpul frate P.S. Frențiu (n.r. – IPS Valeriu Traian Fren­țiu), glumind, că suntem slabi cum erau caii care se dădeau de hrană peștilor la Stâna de Vale; eram cu toții slabi și unii mai aveau vreun năcaz sau altul, ”senectus ipsa morbus” (bătrâ­nețea însăși este o boală); cu toate acestea, n-am auzit de la nici unul nici un cuvânt de tânguire, tot timpul moralul înăl­țat; aceasta așa trebuia să fie și se primea cu sufletul împăcat și mângâiat, că aceasta este firea lucrurilor pe această cale a crucii; liniștit înainta ca și când de mult ne-am fi pregătit pentru aceasta și ne-am antrenat acuma pentru această viață; în definitiv, evident că pregătire a fost tot ceea ce am crezut și credeam, cum zice apostolul neamurilor: ”știu cui am crezut”; și noi știam din mila Domnului, și acum și aici era aplicarea a tot ce credeam și trăirea a tot ce am predicat; mângâietoare cre­dință, mântuitoare credință, fericitoare credință în Domnul și trăisem în prezența lui fericire; ”iarăși vă voi vedea pe voi și sufletul vostru se va bucura și bucuria voastră nimenea nu o va lua de la voi”. Domnul a fost cu noi și bucuria Lui cu noi în toate neajunsurile pe această cale, pe care El ne-a fost bun însoțitor”, scria Iuliu Hossu.

Paloșul confecționat dintr-un cerc de butoi

”O dată pe săptămână se dădea și puțină carne în ciorbă; mici bucățele se aflau în ciubărul care era tras de la ușă la ușă; milițianul agita cu polonicul masa din ciubăr și pescuia și câte o bucățică de carne; se întâmpla să nu reușească, și atunci rămânea respectivul de pagubă; cu varza dădeau câteodată bucățele de tendoane de pe glezna de vită pe care le aduceau cu sacii de la abator, împreună și cu boturi de vite, din care mâncare trebuia să le cureți cu mare greutate cu lingura și cu unghiile; vesela noastră se reducea la gamelă și la cănița de 3/8 l pentru terci și apă; tacâmul era lingura, instrument universal; altceva nu aveam; lăsam unghiile mai mari, să le putem folosi la mâncare; lingura, cu timpul, se ascuțea de o parte, cum se tot freca de gamelă ani de-a rândul, și astfel cu ea reușeam să tăiem carnea, ajutând cum am zis cu unghiile; de altcum, frecam lingura și de căpătâiul patului și așa o ascuțeam cât trebuie, dar era primejdioasă pentru buze la mâncare, te puteai încresta dacă nu băgai bine de seamă; să fie cu iertare dacă pomenesc aceste mărunțișuri; o fac pentru a vedea cam cum era traiul nostru, pe care cu greu și-l poate închipui cel ce poate nici din auzite n-a aflat despre așa ceva; în alte părți va fi fost și mai rău, pentru că duhul rău împielițat știe cum să batjocorească pe om prin omul pe care l-a dezbrăcat de omenie și minte înțelegătoare.

Primăvara primeam de câteva ori ceapă verde, pe care o salute cu bucurie organismul; lipsa cuțitului l-a făcut pe rob inventiv; pentru a ne ajuta luam cu mare grijă când eram la plimbare câte o bucățică de tinichea mai groasă, pe care, prin frecare de patul fier, o ascuțeam și așa ne prindea bine; pentru tăiatul mămăligii sau a marmeladei, făceam din niște așchiuțe de fag cuțitașe de lemn pe care le subțiam cu instrumentul făcut din tinichea și le finisam, cum se spune, cu o bucățică ridicată tot din curte, înfruntând primejdia surprinderii în flagrant care putea avea urmări neplăcute. ”Necesitas plura te docebit” (nevoia te învață) spunea latinul, strămoșul nostru. Astfel ne ajutam sporind tacâmurile; dar veneau perchezițiile nocturne, așa toată truda a fost zadarnică; erau aruncate în mijlocul camerei și apoi duse afară și aruncate la gunoi. La început, n-au făcut nici o observație; lucrul începea din nou și apoi la vreo nouă percheziție, fiind descoperite, treceau și ele la gunoi, fără alte urmări, și așa mai departe; părintele canonic Folea a reușit să facă dintr-o bucată mai groasă, poate o bucată de cerc de ciubăr, lungă cam de 14 centimetri, o lamă tăioasă, așa că servea pentru trebuințele tuturor la nevoie; acest instrument se chema ”paloș”; cine avea lipsă, cerea și primea paloșul; a scăpat mereu de percheziții; când s-a descoperit, mai târziu, a avut urmări neplăcute pentru bieții robi, dar, mulțumită Domnului, nu tragice, cum voi arăta mai târziu.

Așadară, gamela, lingura instrument universal, cănița și adminiculele suplimentare pregătite de noi până la o vreme, când ne-am văzut siliți să ne lipsim de ele, rămânând numai lingura ascuțită și unghiile crescute peste normal. Socrate a spus o dată, trecând prin for și văzându-l încărcat de toate: ”Acum vedem de câte mă pot lipsi”. Diogene avea mai puțin decât aveam noi, o scoică, cu care lua apă de băut, pe care, văzând un copil că lua cu mâna și așa își stâmpăra setea, a aruncat-o în mare, ca pe un lucru de prisos”, mai scrie Iuliu Hossu.

Iuliu Hossu a fost ridicat la demnitatea de cardinal în timp ce era rob la bolșevici.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 18:48 de Mihaela Culcinschi

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Marea majoritate a consilierilor municipali nu știu că și-au dat votul pentru a lipsi victimele represiunilor politice de dreptul la călătorii gratuite în transportul public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:57

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

După ce s-a înțeles cu ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, să-și coordoneze acțiunile privind relația cu R. Moldova, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a făcut același apel, de data aceasta în context european, anunță Ministerului Afacerilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:08

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

Curtea de Apel a respins recursul împotriva eliberării fostului prim-ministru

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)