Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

Internațional 20 Ianuarie 2014, ora 18:05

(LIVE DIN UCRAINA) SITUAȚIE CRITICĂ LA KIEV: Totalizări: 200 de răniți, dintre care 20 de jurnaliști. Poliția permite accesul provocatorilor „titușki” în Maidan

Marime Font

[update 18.00] În lupta pentru str. Hrushevskovo au avut de suferit mai mult de 20 de jurnaliști.  

În cadrul ciocnirilor dintre poliție și protestatari, la 19-20 ianuarie, au avut de suferit 24 jurnaliști. Cel puțin astfel informează Institutul de informare în masă.

Printre victime se numără reprezentanți ai Canal 5 , 1+1 , ICTV, STB , Canal 24, Spilnobachenya, ziarul „Vesti”, LB.ua și alte mijloace media. Majoritate au suferit de la explozii de grenade și arme traumatice, folosite de ofițerii de poliție sau de „titușki”.

Astfel, la 20 ianuarie, la Kiev, mai mulți „titușki” (tineri cu pregătire atletică) au bătut fotojurnalistul de la LB.ua, Max Levine. El se întorcea la mașina lui, în dimineața de după evenimentele din 19 ianuarie pe strada Hrushevskovo Street . Tot luni, după cum s-a raportat, a fost rănită din armă pneumatică jurnalista Natalia Pesnea, de la postul TV 1+1. Printre victime se numără, de asemenea, jurnaliștii ruși Eugene Feldman și Dmitry Surnin, ex-redactor șef al ziarului „Moy Rayon”.

Mai mult, poliția a reținut unii jurnaliști. Forțele de securitate au clătinat autobuzul pe care se afla jurnalistul care transmitea pentru Canal 5, operatorul Dennis Savchenko, care a căzut ulterior. Polițiștii i-au rupt insigna de presă și l-au târât în duba poliției. Acum, acesta se află la domiciliu și are piciorul rupt. Operatorul TV al portalului „Spilnobachenya”, Vladimir Karagyaur, a fost acuzat la secția de poliție de furnizarea de benzină pentru fabricarea amestecuri explozive care au fost folosite de protestatari.

De altfel, în această dimineață au fost arestați doi jurnaliști de la Radio Liberty, unul dintre ei a fost acuzat că a „aruncat în polițiști obiecte interzise”.

În această dimineață se anunța numărul total de 200 de răniți.


[UPDATE 16.00] 
Tineri bărbați, cu identitate nedeterminată, și cu pregătire sportivă (Titușki), ai trecut fără obstacole în parcul Mariinskii.
Au intrat din partea str. Arsenalnaya și, iarăși fără obstacole, au putut trece cu ușurință printre obstacolele și gardurile păzite de soldații Min. de Interne. Fiind întrebat de un corespondent Espresso.TV, care sunt motivele pentru care acești tineri au acces liber în interior, un ofițer de poliție a refuzat să răspundă, să se legitimeze, iar apoi a fotografiat întreaga echipă de filmare.

Ulterior, acest tânăr ofițer de poliție, care permitea Titușki-lor să treacă, a explicat că respectivii sunt „cetățeni care efectuează o acțiune și să vin la o întrunire pașnică”. Totuși, jurnalistului nu i-a fost permis accesul.

Loading...


Amintim că, în această dimineață, activiștii de pe Euromaidan au fost retinuți de către Bercut, la cererea „titușki", care se afla în parcul Mariinskii.


[UPDATE 12.00] 
Grupul de mediere format pentru reglementarea situației din Ucraina a început deja să lucreze, declară Partidul Regiunilor (PR). Despre aceasta informează Interfax-Ucraina, cu referire la deputatul popular din partidul Regiunilor, Anna Gherman.
Dimineața, după o noapte plină de ciocniri violente între protestatari și poliție, centrul Kievului arăta ca după apocalipsă. 


Foto: facebook/Sergii MorgunovFoto: facebook/Sergii Morgunov.Foto: facebook/Sergii Morgunov.Video streaming by Ustream

„Grupul este condus de Andrei Kliuev, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei. În componența grupul mai intră ministrul Justiției, Elena Lucaș și consilierul președintelui Ucrainei Andrei Portnov”, transmite Gherman. Conform acesteia, grupul a propus opoziției să se întâlnească după-amiază, invitând-o să-și aleagă un reprezentant. PR a asigurat că echipa este pregătită pentru a da star tratativelor. Totuși, Gherman a adăugat că aceasta va fi prima întâlnire și la aceasta nu va participa președintele. 
Amintim că, Kliuev este suspectat de implicare în agresarea protestatarilor din Maidan, la 30 ianuarie, iar Lucaș, până la 19 ianuarie, a poziționat Maidan-ul ca fiind acțiune violentă și justifica utilizarea forței de către poliție.

[UPDATE: 11.00] Confruntările de pe strada Hrushevskovo au fost reluate, informează portalul ucrainean de știri LIGA. Acum, acolo se află aproximativ două mii de oameni. 
Din sunt explodate petarde. Femeile bat cu bastoane de metal în foi de tablă. Mulți oameni au venit în măști. Forțele Berkut împroașcă cu gaz.
Stada Hrushevskovo este blocată cu reziduuri de echipamente arse și de mai multe sute de membri ai forțelor de securitate, înarmați cu scuturi și un număr mare de autobuze de poliție. În fața acestor, merg fete care aruncă sare pe gheața formată în urma aplicării tunuri de apă.
Amintim că, pe strada Hrushevskovo, confruntările durează mai mult de 18 de ore, acestea s-au început ieri, la orele 16.00.


[UPDATE 11.24] Polițiștii au dezbrăcat, împușcat cu gloanțe de cauciuc și bătut doi tineri care lucrau în calitate de constructori și se odihneau în una din casele de pe strada Hrushevskovo. Despre acest incident au informat chiar victimele. „Forțele Berkut au intrat, ne-au dezbrăcat și ne-au alungat (din camera în care dormeam) și au început să dea în noi”, povestește unul din constructori. Al doilea spune că au fost bătuți cu mâinile și picioarele. Ulterior, aceștia au fost lăsați să se alăture protestatarilor care se aflau în apropierea stadionului „Dinamo”.

------------

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a promis că luni se va înfiinţa o comisie formată din reprezentanţi ai puterii şi opoziţiei, pentru a găsi o soluţie la criza politică, conform Digi 24. Cel puţin 100 de persoane, din care 70 de poliţişti, au fost răniţi în urma confruntărilor violente cu protestarii. 

Peste 100.000 de persoane se află, duminică, în Piața Independenței din centrul Kievului, pentru a protesta în special împotriva adoptării recente de către parlamentul ucrainean a unor noi legi care înăspresc sancțiunile împotriva manifestanților, transmite AFP.

Poliţia a folosit, duminică, tunuri cu apă împotriva manifestanţilor pentru a încerca să pună capăt confruntărilor care au izbucnit la încheierea unei reuniuni masive în centrul Kievului, împotriva unor noi legi represive, relatează AFP.

Forţele de ordine continuau, de asemenea, să folosească gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, în timp ce protestatarii aruncau cu pietre şi fumigene, potrivit unui jurnalist al AFP.

 


Live streaming video by Ustream
17:30
Ciocniri au izbucnit duminică după-amiază între manifestanţi şi poliţişti în centrul Kievului, unde aproximativ 200.000 de persoane s-au reunit pentru a protesta faţă de noile legi ce infensifică sancţiunile împotriva contestatarilor, relatează AFP.

Unii manifestanţi care încercau să treacă de cordonul realizat de poliţişti pentru a merge către Parlament au preluat controlul unor furgonete ale poliţiei. Forţele de ordine au răsp

16:45
UPDATE 16:45: Aproximativ 200.000 de persoane s-au reunit, duminică la prânz, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului pentru a protesta faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor, relatează AFP.

Pe o vreme cu temperaturi negative, protestatarii se îngrămădeau în interiorul şi în apropierea pieţei, denumită Maidan, ocupată de aproape două luni de opozanţii proeuropeni după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE în favoarea unei apropieri de Rusia.

Zeci de manifestanţi aveau pe cap caserole, site sau cutii de carton sau purtau măşti de carnaval, ca semn al luării în derâdere a noilor legi adoptate la acest sfârşit de săptămână, care sancţionează persoanele ce protestează cu măşti sau şepci pe cap.

Liderii opoziţiei au făcut apel la organizarea acestei manifestaţii, cea de-a opta de la începutul protestelor faţă de preşedintele Viktor Ianukovici, în pofida unei decizii judecătoreşti anunţate miercuri, privind interzicerea oricărei manifestaţii în centrul Kievului până la 8 martie.

Liderii opoziției au făcut apel la această acțiune de protest, a opta de la începutul mișcării de contestare împotriva președintelui Viktor Ianukovici și a guvernului său, în pofida unei decizii luate de justiție săptămâna trecută și care interzice orice manifestație în centrul Kievului până la 8 martie.

Parlamentul ucrainean, dominat de parlamentarii Partidului Regiunilor (formațiunea de guvernământ), a adoptat joi o serie de legi denunțate de către opoziție ca o tentativă de a pune capăt acțiunilor de protest cu care se confruntă autoritățile de la Kiev de la sfârșitul lunii noiembrie, după suspendarea procesului de apropiere față de UE. Conform textelor adoptate, instalarea neautorizată a corturilor sau a estradelor în locuri publice va fi pedepsită cu 15 zile de detenție. Totodată, sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoanele care blochează clădiri guvernamentale, precum și măsuri și amenzi împotriva persoanelor care manifestează cu fața acoperită, cât și împotriva acelora care protestează în coloane de mașini.

Legile adoptate de parlamentul de la Kiev au fost calificate de SUA drept antidemocratice, iar UE și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele din Ucraina. Kievul, prin vocea ministrului său de externe Leonid Kojara, a reacționat la aceste critici, afirmând că acestea sunt un 'amestec în treburile interne' ale țării.

AGERPRES

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)