Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:27
Abonamente

Interviu 28 Noiembrie 2015, ora 09:11    Din editia print

(Lupta bandiților pentru Sovietul Suprem) Alegerile în Transnistria, o imitare a procesului de votare

Marime Font

În ultima duminică a lunii noiembrie, în regiunea transnistreană vor avea loc alegerile legislative şi locale. 

În aceeași zi vor fi aleși deputații în Sovietul Suprem, primarii din localități și liderii centrelor raionale. Comparativ cu alte scrutine, acesta pare să fie cu cele mai mari încălcări și intimidări. În ce condiții decurg aceste alegeri și care sunt jucătorii principali vom afla de la un fost deținut politic al regimului din stânga Nistrului.
Serghei Ilicenco este jurnalist independent, din care cauză a fost deținut politic al regimului transnistrean. El a fost reținut la începutul acestui an de reprezentanții KGB-ului din regiune pentru că a filmat o manifestație din Tiraspol, în cadrul căreia oamenii protestau împotriva măsurilor de austeritate a liderului separatist Evghenii Șevciuk. După câteva luni de închisoare, datorită eforturilor din Moldova, Ucraina și a organismelor internaționale, jurnalistul a reușit să iasă la libertate, și a părăsit regiunea în care a lucrat ultimii 13 ani. În interviul ce urmează vom încerca să aflăm care sunt taberele care luptă pentru dreptul la manipulare a oamenilor din stânga Nistrului.

- În timpul ultimei campanii electorale s-a simțit influența Rusiei la fel ca în celelalte scrutine?
- Ultimul scrutin din regiunea Transnistreană nu a prea interesat pe cei de la Kremlin, deși lozinca „Rusia ne va ajuta” era prezentată electoratului la orice colț. În realitate însă, Federația Rusă și-a pierdut interesul față de Transnistria. Deși, inițial au fost create câteva scheme de a folosit regiunea separatistă în interesul diverselor agenții, până în final, nici una dintre acestea nu a funcționat. Analiștii politici care au fost angajați cu un scop bine determinat, nu au fost din partea Rusiei. Acești jucători au fost creați de regimul separatist care au manipulat alegătorii în masă cu ajutorul presei. De această dată sesizăm că nu sunt candidați susținuți de Kremlin. Totuși, promisiunile tuturor sunt la fel de populiste. Acești jucători au activat cu gândul la nostalgia după anii Uniunii Sovietice – ținând cont de vârsta și caracteristicile mentale ale regiunii.


- Care candidat este cel mai popular din regiune și ce șanse de câștig are?
- Nu a fost identificat un candidat care s-ar bucura excesiv de popularitate. Acum în Transnistria se duce o luptă pentru resurse, iar principalii jucători sunt cei din echipa lui Șevciuk – bandiții simpli și bandiți din forțele de securitate. Această simbioză este compusă din criminali, contrabandiști și „apărători ai legii”, „vameși” și cei care apără interesele holdingul Sheriff. Cei din holding – sunt în principiu aceiași bandiți și contrabandiști care au prins rădăcini și au reușit între timp să își legalizeze afacerile ilegale.

- Cât de transparent s-a desfășurat campania electorală și care sunt șansele ca aceste alegeri să fie considerate libere și corecte?
- Campania electorală a avut loc sub o presiune puternică din partea așa-zisului minister de interne din Transnistria și a KGB-ului. Vreau să subliniez că acestea nu sunt alegeri, ci o imitare o procesului de votare. Nu există un proces transparent al acestei politici publice, care ar include o luptă adevărată pentru voturile oamenilor, ci este doar o imitație birocratică.

- Cum se explică faptul că Igor Smirnov, fostul lider al regiunii nu este pe liste, deși era clar că va candida?
- Este cert că fostul lider Igor Smirnov nu va apărea la orizont. El deja are o vârstă înaintată de 74 de ani și ar trebui să se odihnească. Dar, să nu uităm că fostul lider separatist are o problemă. Acesta nu are unde să plece din Transnistria, or cam peste tot are deschise dosare penale. În anul 2004, Uniunea Europeană l-a inclus pe o listă a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător de împiedicarea progresului în vederea unei soluționări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova. În acest context, Smirnov stă cuminte la locul său și va apărea pe lângă Șevciuk, doar la comanda acestuia. Iată și răsplata lui Smirnov pentru viața liniștită de care are parte acum.

- Ce schimbări pot apărea pe scena politica din Transnistria după ce va fi format un nou Soviet Suprem?
- În Transnistria nu există o scenă politică clară. Sunt doar niște înțelegeri dintre echipa lui Șevciuk și cei care reprezintă interesele holdingului Sheriff. Conducerea Forțelor Armate ar putea influența împărțirea puterii în presupusul stat transnistrean. Iar aceste interese se pornesc de la venituri, chiar și acelea care vin din contrabandă. Totuși, aceste influențe nu sunt atât de pronunțate, formațiunile banditești au o influență mare asupra curenților care schimbă situația din regiune, iar acestea sunt controlate de Șevciuk.

- Care sunt speranțele alegătorilor față de viitorul Soviet Suprem?
- Oamenii din regiune sunt plasați la două extremități: unii sunt indiferenți față de aceste alegeri, iar alții au o speranță disperată că lucrurile se vor îmbunătăți. Și pe baza acestei speranțe, joacă și manipulează actualii candidați. În regiune se simte o atitudine prorusă, dar iarăși aceasta este un rezultat al spălării de creier în masă. În regiune nu există o altă informație.

- Care au fost cele mai mari încălcări depistate în această campanie electorală? Cunoaștem că unii candidați au fost intimidați sau puse piedici în desfășurarea activității în timpul campaniei.
- De această dată încălcări au fost de toate tipurile. Arestări preventive, intimidări, concedieri, chemări repetate în oficiul KGB, o manipulare dură prin intermediul mass-mediei, dosare penale – toate modalitățile de a influența oamenii pe diverse căi. O mare presiune a venit din partea „statului”, care de fapt nu este un stat, ci o bandă care deține regiunea ostatică. Și toate acestea se întâmplă cu complicitatea evidentă a autorităților din Moldova și a organizațiilor internaționale.

- Pe parcursul zilei de 24 și 28 noiembrie, locuitorii care nu se aflau pe teritoriul regiunii vor avea posibilitatea să voteze la comisiile electorale centrale. Care este scopul acestei măsuri?
- Este evident că este încă o oportunitate de a falsifica rezultatele alegerilor. Iar acei interesați au creat toate premisele ca rezultatele să fie cele așteptate. Atât oamenii lui Șevciuk, cât și cei din partea Sheriff vor fi prezenți în fiecare comisie teritorială electorală, la fel și în cea centrală, pentru a-și „desena” rezultate dorite. Să vedem cine pe cine va întrece în cifre. Acest lucru va avea un impact mare asupra alegerilor de duminică. Totodată, se simte o presiune mare asupra alegătorului. Funcționarii publici sunt forțați să ofere în scris un raport pentru cine vor vota și își iau angajamente să fotografieze buletinul de vot. Oamenii sunt intimidați prin concediere și chiar de către KGB-ul transnistrean.

- Vă mulțumesc pentru interviu!

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 17:04

Ghenadie Văluța i-a donat lui Igor Dodon 50 de mii lei

Ghenadie Văluța i-a donat lui Igor Dodon 50 de mii lei

Preotul Ghenadie Valuță care a intrat din nou în vizorul opiniei publice după ce pe internet au fost postate imagini foto și video cum dânsul târa pe traseul spre Anenii Noi un câine legat de mașina sa, este unul dintre finanțatorii lui Igor Dodon. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 17:00

Igor Dodon la aproape 3 ani de mandat - 20 de promisiuni NEREALIZATE. Are o singură reușită - în favoarea prezenței canalelor ruse în R. Moldova

Igor Dodon la aproape 3 ani de mandat - 20 de promisiuni NEREALIZATE. Are o singură reușită - în favoarea prezenței canalelor ruse în R. Moldova

Proiectul deFacto este o platformă online, care vine să informeze alegătorii despre atribuțiile politicienilor aleși și cum sunt realizate promisiunile făcute de aceștia în campaniile electorale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:34

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 23 iulie, începând cu ora 07:30, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:04

Ministra Justiției din Guvernul Sandu și-a cumpărat un Porsche de 51 de mii de euro (DOCUMENT)

Ministra Justiției din Guvernul Sandu și-a cumpărat un Porsche de 51 de mii de euro (DOCUMENT)

Declarația de averea a ministrei Justiției a apărut mai târziu în spațiul public, față de cea a colegilor săi din Guvernul condus de prim-ministra Maia Sandu. Potrivit documentului semnat la 19 iulie, Olesea Stamate a obținut anul trecut, împreună cu soțul său, un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 15:11

Gheorghe Mazurașu – noul parlamentar ales în circumscripția electorală „românească” din regiunea Cernăuți, Ucraina

Gheorghe Mazurașu – noul parlamentar ales în circumscripția electorală „românească” din regiunea Cernăuți, Ucraina

În data de 21 iulie a.c., Gheorghe Mazurașu, reprezentantul partidului pro-prezidențial „Slujitorul poporului” (Sluga naroda), a fost ales deputat al poporului din Ucraina de către 27,04% din alegătorii circumscripției „românești” nr. 203 –...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:30

PETIȚIE - Cerem judecarea lui Ghenadie Valuță pentru cruzime față de animale

PETIȚIE - Cerem judecarea lui Ghenadie Valuță pentru cruzime față de animale

Preotul Ghenadie Valuța agățat cu un lanț de mașina sa un câine, pe care l-a târât mai mulți kilometri pe asfalt. Cerem tragerea la răspundere a acestui sadic în conformitate cu legea (3 ani privațiune de libertate cu executare) și lipsirea pe viață de dreptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:13

Raport preliminar de evaluare a promisiunilor electorale făcute de 46 deputați aleși în circumscripțiile uninominale (CU) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:06

Vinetele oferă multe beneficii pentru sănătate. Acestea au puține calorii, fiind ideale pentru slăbit. În plus, vinetele îmbunătățesc circulația și conțin antioxidanți. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:02

Procuratura infirmă declaraţiile ministrului afacerilor interne cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elveţiană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 13:55

ULTIMA ORĂ / Percheziţii la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport din capitală. Două persoane au fost REȚINUTE de CNA şi procurori în dosare de corupţie

ULTIMA ORĂ / Percheziţii la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport din capitală. Două persoane au fost REȚINUTE de CNA şi procurori în dosare de corupţie

Două persoane au fost reţinute, astăzi, de către CNA şi procurorii anticorupţie, în urma percheziţiilor, operate la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport (DETS) din capitală. Este vorba despre inginerul divizier de la DETS Râşcani şi reprezentantul unui agent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 13:51

Șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, Anatolie Postică, a depus astăzi cerere de demisie din funcție. Acesta a decis să plece din sistem după 25 de ani de activitate și spune că se va implica în continuare în activități...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:46

Laptele de capră este consumat de un număr mic de persoane, chiar dacă acesta reprezintă o alegere mult mai sănătoasă, comparativ cu laptele de vacă. Puține persoane știu că laptele de capră are capacitatea de a preveni cancerul și reușește să trateze o mulțime de boli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:35

Timp de aproape 150 de ani, blugii au fost cea mai dinamică piesă vestimentară – practic orice persoană deține măcar o pereche. Pe cât de versatili și populari sunt, pe atât de neprietenoși sunt cu mediul, deoarece industria producătoare de jeanși este una dintre cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:31

Bașcanul Irina Vlah intenționează să ceară Parlamentului să modifice mai multe prevederi din Legea Procuraturii care vizează numirea procurorilor în Găgăuzia. Aceasta a pregătit deja o inițiativă legislativă în acest sens și a trimis-o la examinare în Adunarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:24

Ţi s-a întâmplat vreodată să parchezi maşina în grabă pentru a ajunge undeva rapid şi să uiţi apoi unde ai parcat? Foarte mulţi oameni se confruntă cu această problemă, iar Google Maps vine în ajutorul lor cu o funcţie importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:19

Astfel că, în data de 19 iulie curent, către ora 17:45 un avion de mici dimensiuni a traversat sectorul trasnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene în regiunea satului Camarovca. Ulterior, în jurul orei 18:05, avionul a dispărut de pe radare în regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:18

Nu mai puțin de 11 milioane de perechi de încălțăminte sport vor fi realizați de Adidas cu ajutorul plasticului aruncat în oceanele lumii. Inițiativa va avea avea beneficii importante pentru curățenia apelor.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Iulie 2019, ora: 11:54

Doi deputați din ACUM au venit cu o inițiativă legislativă RADICALĂ în relația cetățeni-Parlament

Doi deputați din ACUM au venit cu o inițiativă legislativă RADICALĂ în relația cetățeni-Parlament

O inițiativă legislativă a fost anunțată, astăzi, de deputații Blocului ACUM, Radu Marian și Dan Perciun.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 11:35

Petele de cerneală nu sunt deloc ușor de eliminat. În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi prețioase pentru a salva hainele favorite ale copilului tău. Dacă micuții tăi merg la școală, probabil te-ai întrebat deja cum să scoți petele de cerneală de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:54

 Odată cu canicula care ne pândește ziua, vin și țânțarii care ne fac nopți albe. O rețetă simplu de preparat acasă, care are drept ingredient principal bicarbonatul, te ajută să scapi de ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:53

Un avocat din Indonezia și-a scos cureaua de la pantaloni și pe neașteptate s-a repezit spre judecători, lovindu-i cu putere, în momentul în care aceștia citeau verdictul într-un proces civil intentat clientului său. Momentul șocant a fost surprins de camerele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:45

Un moldovean de 35 de ani a murit după ce a căzut de a căzut de la etajul trei al unui cămin. Tragedia s-a produs în prima jumătate a zilei de 19 iulie, în jurul orei 11.00,într-un sat din Sankt-Petersburg, Rusia, scrie echipa.md, cu referire la presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)