Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 11 Noiembrie 2019
Abonamente

Interviu 28 Noiembrie 2015, ora 09:11    Din editia print

(Lupta bandiților pentru Sovietul Suprem) Alegerile în Transnistria, o imitare a procesului de votare

Marime Font

În ultima duminică a lunii noiembrie, în regiunea transnistreană vor avea loc alegerile legislative şi locale. 

În aceeași zi vor fi aleși deputații în Sovietul Suprem, primarii din localități și liderii centrelor raionale. Comparativ cu alte scrutine, acesta pare să fie cu cele mai mari încălcări și intimidări. În ce condiții decurg aceste alegeri și care sunt jucătorii principali vom afla de la un fost deținut politic al regimului din stânga Nistrului.
Serghei Ilicenco este jurnalist independent, din care cauză a fost deținut politic al regimului transnistrean. El a fost reținut la începutul acestui an de reprezentanții KGB-ului din regiune pentru că a filmat o manifestație din Tiraspol, în cadrul căreia oamenii protestau împotriva măsurilor de austeritate a liderului separatist Evghenii Șevciuk. După câteva luni de închisoare, datorită eforturilor din Moldova, Ucraina și a organismelor internaționale, jurnalistul a reușit să iasă la libertate, și a părăsit regiunea în care a lucrat ultimii 13 ani. În interviul ce urmează vom încerca să aflăm care sunt taberele care luptă pentru dreptul la manipulare a oamenilor din stânga Nistrului.

- În timpul ultimei campanii electorale s-a simțit influența Rusiei la fel ca în celelalte scrutine?
- Ultimul scrutin din regiunea Transnistreană nu a prea interesat pe cei de la Kremlin, deși lozinca „Rusia ne va ajuta” era prezentată electoratului la orice colț. În realitate însă, Federația Rusă și-a pierdut interesul față de Transnistria. Deși, inițial au fost create câteva scheme de a folosit regiunea separatistă în interesul diverselor agenții, până în final, nici una dintre acestea nu a funcționat. Analiștii politici care au fost angajați cu un scop bine determinat, nu au fost din partea Rusiei. Acești jucători au fost creați de regimul separatist care au manipulat alegătorii în masă cu ajutorul presei. De această dată sesizăm că nu sunt candidați susținuți de Kremlin. Totuși, promisiunile tuturor sunt la fel de populiste. Acești jucători au activat cu gândul la nostalgia după anii Uniunii Sovietice – ținând cont de vârsta și caracteristicile mentale ale regiunii.


- Care candidat este cel mai popular din regiune și ce șanse de câștig are?
- Nu a fost identificat un candidat care s-ar bucura excesiv de popularitate. Acum în Transnistria se duce o luptă pentru resurse, iar principalii jucători sunt cei din echipa lui Șevciuk – bandiții simpli și bandiți din forțele de securitate. Această simbioză este compusă din criminali, contrabandiști și „apărători ai legii”, „vameși” și cei care apără interesele holdingul Sheriff. Cei din holding – sunt în principiu aceiași bandiți și contrabandiști care au prins rădăcini și au reușit între timp să își legalizeze afacerile ilegale.

- Cât de transparent s-a desfășurat campania electorală și care sunt șansele ca aceste alegeri să fie considerate libere și corecte?
- Campania electorală a avut loc sub o presiune puternică din partea așa-zisului minister de interne din Transnistria și a KGB-ului. Vreau să subliniez că acestea nu sunt alegeri, ci o imitare o procesului de votare. Nu există un proces transparent al acestei politici publice, care ar include o luptă adevărată pentru voturile oamenilor, ci este doar o imitație birocratică.

- Cum se explică faptul că Igor Smirnov, fostul lider al regiunii nu este pe liste, deși era clar că va candida?
- Este cert că fostul lider Igor Smirnov nu va apărea la orizont. El deja are o vârstă înaintată de 74 de ani și ar trebui să se odihnească. Dar, să nu uităm că fostul lider separatist are o problemă. Acesta nu are unde să plece din Transnistria, or cam peste tot are deschise dosare penale. În anul 2004, Uniunea Europeană l-a inclus pe o listă a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător de împiedicarea progresului în vederea unei soluționări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova. În acest context, Smirnov stă cuminte la locul său și va apărea pe lângă Șevciuk, doar la comanda acestuia. Iată și răsplata lui Smirnov pentru viața liniștită de care are parte acum.

- Ce schimbări pot apărea pe scena politica din Transnistria după ce va fi format un nou Soviet Suprem?
- În Transnistria nu există o scenă politică clară. Sunt doar niște înțelegeri dintre echipa lui Șevciuk și cei care reprezintă interesele holdingului Sheriff. Conducerea Forțelor Armate ar putea influența împărțirea puterii în presupusul stat transnistrean. Iar aceste interese se pornesc de la venituri, chiar și acelea care vin din contrabandă. Totuși, aceste influențe nu sunt atât de pronunțate, formațiunile banditești au o influență mare asupra curenților care schimbă situația din regiune, iar acestea sunt controlate de Șevciuk.

- Care sunt speranțele alegătorilor față de viitorul Soviet Suprem?
- Oamenii din regiune sunt plasați la două extremități: unii sunt indiferenți față de aceste alegeri, iar alții au o speranță disperată că lucrurile se vor îmbunătăți. Și pe baza acestei speranțe, joacă și manipulează actualii candidați. În regiune se simte o atitudine prorusă, dar iarăși aceasta este un rezultat al spălării de creier în masă. În regiune nu există o altă informație.

- Care au fost cele mai mari încălcări depistate în această campanie electorală? Cunoaștem că unii candidați au fost intimidați sau puse piedici în desfășurarea activității în timpul campaniei.
- De această dată încălcări au fost de toate tipurile. Arestări preventive, intimidări, concedieri, chemări repetate în oficiul KGB, o manipulare dură prin intermediul mass-mediei, dosare penale – toate modalitățile de a influența oamenii pe diverse căi. O mare presiune a venit din partea „statului”, care de fapt nu este un stat, ci o bandă care deține regiunea ostatică. Și toate acestea se întâmplă cu complicitatea evidentă a autorităților din Moldova și a organizațiilor internaționale.

- Pe parcursul zilei de 24 și 28 noiembrie, locuitorii care nu se aflau pe teritoriul regiunii vor avea posibilitatea să voteze la comisiile electorale centrale. Care este scopul acestei măsuri?
- Este evident că este încă o oportunitate de a falsifica rezultatele alegerilor. Iar acei interesați au creat toate premisele ca rezultatele să fie cele așteptate. Atât oamenii lui Șevciuk, cât și cei din partea Sheriff vor fi prezenți în fiecare comisie teritorială electorală, la fel și în cea centrală, pentru a-și „desena” rezultate dorite. Să vedem cine pe cine va întrece în cifre. Acest lucru va avea un impact mare asupra alegerilor de duminică. Totodată, se simte o presiune mare asupra alegătorului. Funcționarii publici sunt forțați să ofere în scris un raport pentru cine vor vota și își iau angajamente să fotografieze buletinul de vot. Oamenii sunt intimidați prin concediere și chiar de către KGB-ul transnistrean.

- Vă mulțumesc pentru interviu!

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)