Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Actualitate 6 Decembrie 2013, ora 10:31

(OPINIE) Cât de frumos vorbesc ROMÂNEȘTE cei de R. Moldova

Marime Font

 
 

"Care e limba oficială a Republicii Moldova?", întrebam, în urmă cu câteva săptămâni, un grup de tineri jurnalişti de peste Prut. "Moldoveneasca", au răspuns unii dintre ei fără să clipească, dintr-un reflex al ultimilor 20 de ani mincinoşi. După ce am sărit ca arsă în faţa acestei gogomănii istorice, s-au corectat. Moldova vorbeşte româneşte.

Astăzi, cel puţin pe durata entuziasmului de breaking news, Republica Moldova s-a întors la România, şi am fost uniţi în bucuria unei decizii mari, simbolice.

Decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, prin care se acordă statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă din 1991 (în care limba de stat era româna) este tardivă, dar binevenită, mai ales în această frumoasă perioadă de apropiere a Republicii Moldova de Europa.Oricât am fi banalizat acest cuvânt noi, cei din presă, decizia CC este o decizie istorică. Este şi importantă, pentru că, în sfârşit, denunţă impostura articolului 13, alin. 1 din Constituţie: "Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine". O minciună în care prea puţină lume a crezut vreodată, dar care a creat încă o graniţă imaginară între România şi Republica Moldova.

"Folosirea glotonimului 'limba moldovenească' creează o confuzie periculoasă în faţa lumii civilizate şi ne face de ruşine în faţa copiilor noştri şi a generaţiilor care vor veni", avertiza, în 1994, Uniunea Scriitorilor de la Chişinău. Astăzi, ruşinea unei fraude ştiinţifice a fost spălată de decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău.

Dincolo de corectarea unei etichete false şi de o mare bucurie de moment, nu se schimbă nimic în viaţa basarabenilor. Noi, românii, ne bucurăm, dar cei pe care îi numim cu mândrie "fraţii de peste Prut" vor vorbi tot româneşte, după cum au făcut-o şi până acum, în ciuda tuturor celor care au ţinut morţiş să le spună că din gura lor iese moldoveneasca. Pentru minoritatea rusă, limba română şi moldoveneasca vor continua să fie lucruri diferite. Şi mai sunt, desigur, şi aici, şi acolo, cei cărora le e indiferent. "Pohui", vorba cântecului.

În timp ce scriam ştirea despre decizia Curţii Constituţionale, mă gândeam la versurile din această melodie, la acele cuvinte „străine” mie pe care le-am căutat imediat pe Google. Mi-am amintit şi de discuţia cu jurnaliştii din Republica Moldova, dar şi de o întrebare, în timpul unei conferinţe: "te-am pălit?". Am stat să mă gândesc câteva secunde. Pe urmă, mi-am simţit zâmbetul şi m-am gândit: ce română frumoasă!

Nu ştiu câtă română „curată" mai vorbim noi în România. Cred însă cu tărie că, atunci când noi vom fi prea prinşi în englezisme, limbaj urban şi barbarisme, iar greşelile de azi vor intra, în spiritul democraţiei lingvistice, în DOOM-ul de mâine, ne vom putea recupera limba de peste Prut, unde se află un frumos grai românesc.

Autor: Alina Mates 
GANDUL.INFO

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md