Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Politică 12 Februarie 2014, ora 08:13

(OPINIE) Rusia e de mult un stat disfuncțional

Marime Font

Rusia e de mult un stat disfuncțional, cu o societate condamnată la înapoiere. O oligarhie deșănțată s-a desprins de o populație sleită și a cumpărat Olimpiada pe 50 de miliarde de dolari pentru a ridica o butaforie festivă cu iradiere media globală.

Vineri, 7 februarie 2014, președintele Vladimir Pu­tin a bătut câteva milioane de oameni, la capătul unuia dintre cele mai mari examene oculare organizate vreodată. Clarvăzătorul pre­­ședinte a deslușit, fără probleme, cinci cercuri olimpice pe ecranul televizorului la care a ur­mărit deschiderea Olimpiadei de la Soci. Res­tul lumii, adică publicul spectator din stadion, plus milioanele de telespectatori care au ur­mă­­rit transmisia altor canale TV au văzut doar patru cercuri. Diferența a fost dictată de de­fi­ciențele grave și nepatriotice ale realității. În realitate, un incident tehnic a împiedicat aprin­derea celui de-al cincilea cerc olimpic. Te­le­vi­ziunea rusă, îndelung antrenată în sporturi și tehnologii prea plăcute ochiului prezidențial, a intervenit prompt și a plasat pe ecran ima­gini cu toate cele cinci cercuri olimpice aprin­se reglementar. Președintele Putin a văzut ce trebuia să vadă. Prințul Potemkin a surâs în mor­mânt, mulțumit de posteritate.

Cine caută un precedent îl va găsi, cât se poa­te de bine plasat, în 2008, la Olimpiada de la Beijing. Și atunci, televiziunea a intervenit pen­tru a corecta realitatea. Jerbele de artificii absente pe stadion au fost plasate pe ecrane. Micul incident de la festivitatea de deschidere a descris în câteva secunde istoria Olimpiadei de la Soci, ca parte a unei serii venerabile de mari festivaluri sportive închiriate pro­pa­gan­distic de regimuri autoritare.


Cazul Soci a început în 2007, cu o deplasare plină de presiune politică a președintelui Pu­tin în Guatemala. Putin a pledat personal și ire­zistibil pe lângă onor birocrația olimpică pen­tru a obține Olimpiada de iarnă 2014. N-a fost greu. În ciuda legămintelor de fron­tis­pi­ciu, olimpismul (talonat îndeaproape de FIFA și UEFA) are o veche sensibilitate la nevoile propagandistice ale tiranilor varianta light, semi sau full. După un an, în 2008, Rusia a provocat războiul cu Georgia și a transformat întregul spațiu caucazian în poligon de abu­zuri și violență. Comitetul Internațional Olim­pic a analizat și, în înțelepciunea lui ne­pă­trunsă, a rămas ferm atașat principiilor: Vla­di­mir Putin are tot dreptul la o operație de es­tetică imperială, iar mișcarea olimpică poate fi închiriată fără rețineri. Contele de Coubertin s-a răsucit în mormânt, luat peste picior de posteritate.

Din acel moment, Olimpiada de la Soci a tre­cut în contul de operațiuni PR al Ad­mi­nis­tra­ției Putin și a primit două sarcini. Mai întâi, Olim­piada, cu tot cu miile ei de sportivi, plus patru până la cinci cercuri olimpice, va stabili măreția moștenirii președintelui Putin. Omul a condus cu mână de fier Rusia, a greșit doar spre binele rușilor, a făcut pulbere aparențele de democrație, dar s-a dovedit, în cele din ur­mă, un suflet patriotic, aducând Rusiei Olim­piada. Lumea întreagă va ajunge la concluzia că: totuși, Putin. A doua sarcină a acestei Olim­piade încărcate de răspunderi e un „up­grade“. Soci ar trebui să fie fereastra prin ca­re lumea din afară va observa, poate sur­prinsă, dar lămurită, o Rusie modernă, la zi, tehno, dinamică, pozitivă și hip.

Apoi, Vladimir Putin a apăsat, cu un timing ex­celent, pe pedala recunoștinței și a avut gri­jă să elibereze capturile în care a investit int­e­ligent și pervers. Mihail Hodorkovski, dom­ni­șoarele agitate de la Pussy Riot și naivii utili de la Greenpeace au fost eliberați. Occidentul a aplaudat măgulit, imaginându-și, așa cum scrie la manualul de propagandă sovieto-rus, că Putin a cedat în urma presiunilor media și ONG. Odată nivelată și netezită opinia occi­den­tală, planul a mers șnur. Adevărat, liderii ma­rilor democrații nu s-au prezentat la Soci. În­să asta n-a mai contat, de vreme ce sportivii au sosit, mesajele de înaltă simțire și mo­ra­litate olimpică au fost rostite, iar Victor Ponta a ținut să se afirme ca mare lider regional.

Rusia e de mult un stat disfuncțional, cu o so­cietate condamnată la înapoiere. O oligarhie deșănțată s-a desprins de o populație sleită și a cumpărat Olimpiada pe 50 de miliarde de dolari pentru a ridica o butaforie festivă cu ira­diere media globală. Soci nu schimbă cu nimic realitatea neieretătoare: Rusia cade de­mografic, e prădată de alcool, zace la dis­po­ziția clanurilor mafiote, trăiește din exporturi de materii prime și organizează un imperiu de frontieră șantajând Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia. Însă, în închipuirea tiraniilor, pro­paganda e cheia impresiilor, iar impresia e che­ia adevărului. Între marile sisteme de ge­nerat impresie și adevăr, Rusia e modernă îna­inte fără să se fi modernizat vreodată. Sankt Petersburgul poruncit de Petru cel Mare a des­chis dosarul „Rusia de standard european“. Agit­propul sovietic a cochetat cu interzicerea „distracțiilor“ burgheze (inclusiv fotbalul), dar a ghicit repede valoarea propagandistică a spor­tului și a lansat, în 1928, spartachiadele. Restul e continuitate.
 
TRU pentru revista 22.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)