Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

CSI / Rusia 25 Aprilie 2017, ora 11:06

ANALIZĂ(PRESA GERMANĂ) Moscova și Estul Sălbatic

Marime Font

”Să-ţi gazezi propriul popor şi să construieşti arme nucleare – şi de ce nu, mai ales dacă de partea ta este o ţară cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU. În ultima săptămâna, acest rol a fost jucat de două de Federaţia Rusă“ – scrie ziarul german Sueddeutsche Zeitung.  

La început, Moscova a blocat o rezoluţie care cerea o investigaţie privind atacul cu gaze din Siria, anchetă care, de altfel, a fost cerută şi de Rusia anterior. Apoi, nu a admis o altă rezoluţie împotriva Coreei de Nord, care cerea să se pună capăt testelor cu rachete. Chiar şi China, vechiul protector al regimului lui Kim Jong-un, era dispusă să sprijine rezoluţia.

Desigur, ”Moscova nu nutreşte faţă de Kim sau Bashar al-Assad sentimente deosebit de calde, iar guvernul rus este conştient de pericolul care vine de la un vecin imprevizibil, înarmat cu o bombă nucleară“. Mai ales că, la doar 130 de kilometri de Coreea de Nord se află capitală Orientului Îndepărtat rusesc – Vladivostok.Şi, de aceea, Moscova este interesată de o rezolvare. Dar ea are nevoie doar de o rezolvare în care Puţin să stea la masă negocierilor cu băieţii cei mari, subliniază publicaţia. Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul sau de externe au subliniat în mod repetat că aşa s-a întâmplat şi în timpul discuţiilor în format de şase ţări la care, cu toate acestea, nu s-a reuşit oprirea programului nuclear al Coreei de Nord, şi care au fost întrerupte în 2009. Din acest motiv, Washingtonul în niciun caz nu mai vrea să se întoarcă la acest format.

Strategii pro-Kremlin vorbesc deseori că Rusia, din ”jucător european secundar trebuie să devină o forţă centrală pe continentul eurasiatic”. Că urmare, după începerea conflictului din Ucraina, Moscova s-a întors ostentativ cu spatele la Occident şi cu faţă spre est. ”În Rusia, au început să spună că relaţiile cu China au atins cel mai înalt punct. Mai mult decât atât, atunci când NATO a decis dislocarea a 4.000 de soldaţi în Europa de Est, Moscova a scâncit, iar când China a desfăşurat rachetele la graniţa cu Rusia, a tăcut cu umilinţă” – continuă ziarul.

Dar, reorientarea spre est a eşuat, şi Rusia aşa şi nu a mai reuşit să devină în Asia o ţară cu greutate.

Strategii ruşi au visat că Rusia şi China îşi vor uni eforturilor. Prima are o vastă experienţă de superputere, dar în PREZENT suferă din cauza problemelor economice, în timp ce cea de-a două a devenit una dintre cele mai mari puteri economice din lume.

”Dar s-a dovedit că Rusia nu este singurul partener care doreşte să câştige bunăvoinţa Chinei. SUA se pare că sunt mult mai atractive. Puţin în mod clar a urmărit cu nemulţumire vizită lui Xi Jinping la reşedinţa lui Donald Trump, când americanii şi chinezii s-au înţeles cu privire la ordinea din Pacificul de Sud. Iar atunci când, la deşert, Trump a lansat rachete de croazieră împotriva aliatului lui Puţtn – Assad, Xi nu a spus nimic”- a conchis ziarul german. 

sursa: paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md