Astăzi 22 August 2019, Joi - Ultima actualizare la 21 August 2019
Abonamente

CSI / Rusia 30 Martie 2015, ora 15:00

(PRESA STRĂINĂ) Puterea preşedintelui rus Vladimir Putin se prăbușește

Marime Font

Puterea preşedintelui rus Vladimir Putin este în declin. După ce liderul de la Kremlin a ajutat la construirea clasei mijlocii aspiraţionale, acest lucru ar putea duce în cele din urmă la pierzania sa.

Până de curând, Vladimir Putin era o prezenţa obişnuită pe lista celor mai puternici oameni ai lumii, aminteşte Moises Naim, într-un articol pentru revista Fortune.

Pe parcursul unei "domnii" de aproape 16 ani, marca lui Vladimir Putin la conducerea ţării i-a adus o largă popularitate în Rusia şi chiar a provocat admiraţie în străinătate, lucru subliniat inclusiv de faptul că publicaţie Time l-a desemnat "Omul Anului 2007".


"Ia o decizie şi tot el o execută - rapid. Şi apoi toată lumea reacţionează. Asta este ceea numeşti un lider", a spus fostul primar al oraşului New York, Rudolph Giuliani, anul trecut.

În plus, după Forumul Economic Mondial de la Davos, din anul 2009, unde a susţinut un discurs, Vladimir Putin a fost numit de directorul uneia dintre cele mai mari companii din lume "pur şi simplu prea puternic".

Şi aşa a fost preşedintele Rusiei până în prezent, dar acum vremurile se schimbă, iar deşi Putin continuă să exercite putere imensă, este mai puţin decât înainte. Liderul rus este clar mai constrâns decât în orice moment de la preluarea mandatului de preşedinte, pe măsură ce numeroase schimbări care se abat asupra ţării sale fac că păstrarea puterii să fie mai puţin sigură că până acum.

Spre deosebire de Rusia de la începutul anilor 2000, când Puţin a iniţiat o epoca de ridicare economică, în prezenţa ţară se află într-o spirală descendenţa. Economia este aproape de prăpastia recesiunii, din cauza preţurilor în scădere ale petrolului, sancţiunilor economice, ieşirii masive a capitalului din ţară şi dispariţiei investiţiilor străine. Doar în 2014, rublă şi-a pierdut jumătate din valoare, preţurile alimentelor au crescut cu 23 la sută, iar inflaţia a crescut cu 16,7 la sută.

Şi asta nu este tot: Kremlinul a fost nevoit să pompeze masiv resurse, pentru a salva de la faliment unele dintre cele mai mari companii şi bănci ale ţării. În plus, conflictul din estul Ucrainei i-a adus Rusiei sancţiuni şi izolare de comunitatea internaţională, în timp ce corupţia ţării este de notorietate: în anul 2014, ţară s-a aflat pe locul 137 din 172 de ţări din acest punct de vedere, la egalitate cu Iran şi Nigeria.

Chiar şi aşa, rată popularităţii lui Putin se învârte în jurul unei valori uimitoare - 85 la sută. Capturarea Crimeii a fost văzută favorabil în ţară, unde cei mai mulţi simt că peninsula aparţine de drept Rusiei. În plus, situaţia conflictuală continuă de la graniţa cu Ucraina revigorează mândria naţională.

Pe plan intern, însă, o asemenea popularitate maschează o faţă extrem de întunecată. Putin le-a făcut opozanţilor politici viaţă cel puţin dificilă, iar criticii sunt deseori reduşi la tăcere, închişi sau chiar şi mai rău. Chiar dacă liderul de la Kremlin nu este direct responsabil pentru asasinarea liderului opoziţiei, Boris Nemţov, a cultivat o atmosfera care descurajează puternic disidenţă.

Kremlinul şi-a consolidat controlul asupra aproape întregii media din Rusia, blocând, închizând sau cenzurând orice manifestaţie independenţa a presei, precum şi a Internetului. Influnţă enormă a lui Putin în ce priveşte mesajele difuzate în casele ruşilor este evidenţă într-o ţară unde 90 la sută dintre cetăţeni se informează de la televizor, iar cele trei televiziuni principale sunt controlate de stat.

Dar cât de mult va continuă Putin să se bucure de nivelul ridicat de aprobare într-o ţară atât de fragilă economic şi social? Preşedintele rus distrage atenţia publicului cu aspectele internaţionale, însă aceasă manevră nu va face decât să adâncească criză economică tot mai gravă, izolând şi mai mult ţară de economia globală. Chiar şi după 16 ani de putere absolută, Putin nu este imun la forţele care vor eroda barierele ce l-au ţinut până acum în vârf.

Aceste forţe sunt globale: pe fiecare continent şi în fiecare sector al activităţii umane, vechea ordine pierde teren. Liderii guvernamentali anterior necontestaţi, organizaţiile militare şi religioase, precum şi afacerile din toată lumea sunt subminate de actori necunoscuţi sau neglijaţi până în prezent, aşa-numitele "microputeri", iar transformările adânci din societate conduc aceste tendinţe ale globalizării, de care nu a scăpat nici Rusia.

După ce fostul secretar american de stat Condoleezza Rice s-a întâlnit cu tineri antreprenori în Moscova, în 2007, a remarcat că în timp ce aceştia reprezintă un procent relativ mic din populaţia Rusiei, reprezintă totodată "o clasa de mijloc urbană înfloritoare, cu propriile apartamente, pe care le mobilează de la Ikea, şi îşi răsfaţă copiii la McDonald's, oameni care au aşteptări diferite de la viitor".

Clasa de mijloc a Rusiei a înflorit sub conducerea lui Puţin şi, cel puţin până când economia a luat o turnură negativă, era de aşteptat să continue să crească numeric şi să îşi sporească standardele de viaţă, membrii săi devenind tot mai obişnuiţi cu locuri de muncă mai bine plătite şi cu anumite produse de lux, precum bunuri de import, electronice moderne, maşini, case mai bune, servicii de sănătate şi de educaţie mai bune.

În timpul unei prezentări recente a importanţei pe care o reprezintă presă independenţa, una dintre membrele formaţiei Pussy Riot, care îl critică puternic pe Vladimir Putin, a spus că "cei mai mulţi dintre ruşi nu ştiu ce face guvernul". Liderul de la Kremlin este unul dintre cei mai puternici şefi de stat din lume, însă puterea să nu mai creşte şi nu mai este sigur de poziţia pe care o are, nefiind "nici pe departe", după cum încheie autorul articolului, un mare lider.

sursa: ziare.com

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 August 2019, ora: 21:50

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită judecătorilor constituționali să-i explice dacă Constituția permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:09

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare Foto: Ion Șoltoianu

Instanța a constatat că acesta a fost ținut în „condiții inumane” și a fost astfel eliberat, informează publicația pro-rusească KP.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 16:06

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Ministrul Afacerilor Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, este extrem de deranjat de faptul că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că dânsul va fi candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:52

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Iurie Reniță, consideră că demisia lui Țurcan din funcția de președinte al CC este o chestiune de onoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:31

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

Partidul Socialiștilor va avea doar trei candidați la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în circumscripții pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale. Partidul a decis să nu înainteze pe nimeni în circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, fiind conștienți de faptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:45

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:37

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

Premierul Maia Sandu ne-a obișnuit să prezideze ședințele de Guvern extrem de binedispusă, inclusiv cu zâmbetul pe buze, dar astăzi a afișat un ton grav pe tot parcursul ședinței Cabinetului de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:31

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Consiliul Republican al PSRM a acceptat astăzi cererea lui Vladimir Țurcan prin care a renunțat la calitatea de membru al partidului. Despre a sta a anunțat Zinaida Greceanîi după ședința Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:23

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Igor Dodon spune că nu este la curent cu decizia Guvernului de a desemna zilele de 23 şi 24 august zile de doliu şi că oricum concertul preconizat pentru data de 24 august va avea loc.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 August 2019, ora: 13:00

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 21 august, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:33

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Deputatul blocului ACUM Lilian Carp solicită demisia lui Vladimir Ţurcan, ales preşedinte al Curţii constituţionale şi parcurgerea repetată a procesului de alegere a preşedintelui acestei instituţii, ori demisia celor care au ajuns în funcţia de judecător constituţional, deşi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:05

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

 Președintele Donald Trump i-a făcut cadou președintelui Klaus Iohannis o șapcă albă inscripționată cu mesajul ”Make Romania great again”, potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială. Imaginile îl arată pe Iohannis probând șapca în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:00

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:56

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, drept una privată, nu oficială. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Vizita a fost calificată drept una privată din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:35

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 și 50.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:43

Năstase nu vrea să se certe cu Dodon și să piardă puterea: „Majoritatea guvernamentală funcționează satisfăcător”

Majoritatea de guvernământ va putea menține echilibrul existent, dacă nimeni nu va „depăşi graniţele”. Declarația aparține liderului partidului Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:17

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, este învinuit de procurori pe alte trei capete de acuzare. Este vorba de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor - infracţiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:02

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cere nerecunoașterea procedurii prin care Ilan Shor a vândut 95% din compania Avia-Invest, care deține concesiunea Aeroportului, către o companie britanică, și reîntoarcerea obiectivului în gestiunea statului.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 August 2019, ora: 08:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

Horoscopul zilei de 21 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 august...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)