Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

CSI / Rusia 30 Martie 2015, ora 15:00

(PRESA STRĂINĂ) Puterea preşedintelui rus Vladimir Putin se prăbușește

Marime Font

Puterea preşedintelui rus Vladimir Putin este în declin. După ce liderul de la Kremlin a ajutat la construirea clasei mijlocii aspiraţionale, acest lucru ar putea duce în cele din urmă la pierzania sa.

Până de curând, Vladimir Putin era o prezenţa obişnuită pe lista celor mai puternici oameni ai lumii, aminteşte Moises Naim, într-un articol pentru revista Fortune.

Pe parcursul unei "domnii" de aproape 16 ani, marca lui Vladimir Putin la conducerea ţării i-a adus o largă popularitate în Rusia şi chiar a provocat admiraţie în străinătate, lucru subliniat inclusiv de faptul că publicaţie Time l-a desemnat "Omul Anului 2007".


"Ia o decizie şi tot el o execută - rapid. Şi apoi toată lumea reacţionează. Asta este ceea numeşti un lider", a spus fostul primar al oraşului New York, Rudolph Giuliani, anul trecut.

În plus, după Forumul Economic Mondial de la Davos, din anul 2009, unde a susţinut un discurs, Vladimir Putin a fost numit de directorul uneia dintre cele mai mari companii din lume "pur şi simplu prea puternic".

Şi aşa a fost preşedintele Rusiei până în prezent, dar acum vremurile se schimbă, iar deşi Putin continuă să exercite putere imensă, este mai puţin decât înainte. Liderul rus este clar mai constrâns decât în orice moment de la preluarea mandatului de preşedinte, pe măsură ce numeroase schimbări care se abat asupra ţării sale fac că păstrarea puterii să fie mai puţin sigură că până acum.

Spre deosebire de Rusia de la începutul anilor 2000, când Puţin a iniţiat o epoca de ridicare economică, în prezenţa ţară se află într-o spirală descendenţa. Economia este aproape de prăpastia recesiunii, din cauza preţurilor în scădere ale petrolului, sancţiunilor economice, ieşirii masive a capitalului din ţară şi dispariţiei investiţiilor străine. Doar în 2014, rublă şi-a pierdut jumătate din valoare, preţurile alimentelor au crescut cu 23 la sută, iar inflaţia a crescut cu 16,7 la sută.

Şi asta nu este tot: Kremlinul a fost nevoit să pompeze masiv resurse, pentru a salva de la faliment unele dintre cele mai mari companii şi bănci ale ţării. În plus, conflictul din estul Ucrainei i-a adus Rusiei sancţiuni şi izolare de comunitatea internaţională, în timp ce corupţia ţării este de notorietate: în anul 2014, ţară s-a aflat pe locul 137 din 172 de ţări din acest punct de vedere, la egalitate cu Iran şi Nigeria.

Chiar şi aşa, rată popularităţii lui Putin se învârte în jurul unei valori uimitoare - 85 la sută. Capturarea Crimeii a fost văzută favorabil în ţară, unde cei mai mulţi simt că peninsula aparţine de drept Rusiei. În plus, situaţia conflictuală continuă de la graniţa cu Ucraina revigorează mândria naţională.

Pe plan intern, însă, o asemenea popularitate maschează o faţă extrem de întunecată. Putin le-a făcut opozanţilor politici viaţă cel puţin dificilă, iar criticii sunt deseori reduşi la tăcere, închişi sau chiar şi mai rău. Chiar dacă liderul de la Kremlin nu este direct responsabil pentru asasinarea liderului opoziţiei, Boris Nemţov, a cultivat o atmosfera care descurajează puternic disidenţă.

Kremlinul şi-a consolidat controlul asupra aproape întregii media din Rusia, blocând, închizând sau cenzurând orice manifestaţie independenţa a presei, precum şi a Internetului. Influnţă enormă a lui Putin în ce priveşte mesajele difuzate în casele ruşilor este evidenţă într-o ţară unde 90 la sută dintre cetăţeni se informează de la televizor, iar cele trei televiziuni principale sunt controlate de stat.

Dar cât de mult va continuă Putin să se bucure de nivelul ridicat de aprobare într-o ţară atât de fragilă economic şi social? Preşedintele rus distrage atenţia publicului cu aspectele internaţionale, însă aceasă manevră nu va face decât să adâncească criză economică tot mai gravă, izolând şi mai mult ţară de economia globală. Chiar şi după 16 ani de putere absolută, Putin nu este imun la forţele care vor eroda barierele ce l-au ţinut până acum în vârf.

Aceste forţe sunt globale: pe fiecare continent şi în fiecare sector al activităţii umane, vechea ordine pierde teren. Liderii guvernamentali anterior necontestaţi, organizaţiile militare şi religioase, precum şi afacerile din toată lumea sunt subminate de actori necunoscuţi sau neglijaţi până în prezent, aşa-numitele "microputeri", iar transformările adânci din societate conduc aceste tendinţe ale globalizării, de care nu a scăpat nici Rusia.

După ce fostul secretar american de stat Condoleezza Rice s-a întâlnit cu tineri antreprenori în Moscova, în 2007, a remarcat că în timp ce aceştia reprezintă un procent relativ mic din populaţia Rusiei, reprezintă totodată "o clasa de mijloc urbană înfloritoare, cu propriile apartamente, pe care le mobilează de la Ikea, şi îşi răsfaţă copiii la McDonald's, oameni care au aşteptări diferite de la viitor".

Clasa de mijloc a Rusiei a înflorit sub conducerea lui Puţin şi, cel puţin până când economia a luat o turnură negativă, era de aşteptat să continue să crească numeric şi să îşi sporească standardele de viaţă, membrii săi devenind tot mai obişnuiţi cu locuri de muncă mai bine plătite şi cu anumite produse de lux, precum bunuri de import, electronice moderne, maşini, case mai bune, servicii de sănătate şi de educaţie mai bune.

În timpul unei prezentări recente a importanţei pe care o reprezintă presă independenţa, una dintre membrele formaţiei Pussy Riot, care îl critică puternic pe Vladimir Putin, a spus că "cei mai mulţi dintre ruşi nu ştiu ce face guvernul". Liderul de la Kremlin este unul dintre cei mai puternici şefi de stat din lume, însă puterea să nu mai creşte şi nu mai este sigur de poziţia pe care o are, nefiind "nici pe departe", după cum încheie autorul articolului, un mare lider.

sursa: ziare.com

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:48

Britanicii sunt chemați joi la urne, principala miză fiind legată de Brexit - iar pentru români, de viitorul lor în Regat. Boris Johnson, liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:44

Warner Bros. a anunţat că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul "The Flash" vor fi lansate pe marile ecrane în 2021 respectiv 2022 şi a retras filmul "Akira" din calendarul său oficial de lansări, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:42

Numele femeii apare și într-un dosar de trafic cu țigări de contrabandă O fostă învățătoare din comuna vasluiană Tătărăni, condamnată în Italia la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru că ar fi forțat o minoră să se prostitueze, a fost reținută de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:40

Preşedintele american Donald Trump a ironizat-o din nou, joi, pe adolescenta de 16 ani Greta Thunberg declarând că desemnarea activistei suedeze Persoana Anului 2019 de revista americană Time este ''ridicolă''. Thunberg a devenit miercuri laureata acestei distincţii anuale onorifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:37

 Un cetățean al R.Moldova a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce a fost prins de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și Poliției Municipiului Iași, la volanul unei mașini burdușite cu țigări. Polițiștii Serviciului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:35

Un cahulean la volanul unui automobil de model Opel a fost stopat azi, 12 decembrie, de către polițiștii din Cahul și documentat pentru conducere în stare de ebrietate. După ce a fost testat cu aparatul Drager și depistată încălcarea normei legale de alcool în aerul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:24

Descoperă ce îţi pregătesc astrele pentru luna decembrie pe plan financiar şi vezi ce poţi face ca să ai mai mulţi bani! Berbec(21 martie - 20 aprilie) Nu vor exista mari modificări ale situației tale financiare în această lună. Cu toate că vei avea parte de mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:15

De la ce a pornit scandalul medici-avocați Trei pacienți internați într-un spital din Pakistan au murit, după ce peste 200 de avocați au atacat un spital din orașul Lahore, informează BBC. Clipuri video postate pe rețelele de socializare arată avocați îmbrăcați la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 14:47

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

O stațiune de schi din Kîrgîzstan i-a ridicat o statuie lui Vladimir Putin. Fondatorul acesteia a vrut să-i mulțumească astfel președintelui rus, după ce a primit un împrumut în valoare de 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare susținut de Rusia, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 13:45

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale sunt obiective de bază în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:38

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Comitetul pentru Relații Externe al Senatului din Congresul SUA a aprobat miercuri un proiect de lege care obligă secretarul de stat american să analizeze dacă Rusia este un sponsor al terorismului, relateaza TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:29

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

Un tânăr din Rusia a încercat să evadeze dintr-o sală de judecată în care era audiat pentru că și-ar fi ucis sora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:18

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Un recunoscut profesor şi cercetător de la Harvard Medical School crede că îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani. Afirmația apare într-un interviu pe care acesta l-a acordat postului american CBS News, transmite Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:07

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Trei cele mai mari companii ale complexului autohton de gaze naturale - SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” - au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI, ceea ce va permite recepționarea gazelor...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 12 Decembrie 2019, ora: 10:06

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din Republica Moldova pot obține burse de merit în valoare de 12 mii de lei. La concursul anunțat de Centrul de Informații Universitare vor fi acordate 50 de burse. Dosarele pot fi depuse până la 20 ianuarie 2020,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:44

Andrian Candu: „PD a ajuns în opoziţie din cauza că partidul şi-a asumat PREA MULTE lucruri şi că uneori s-a RUPT de realitate”

Andrian Candu: „PD a ajuns în opoziţie din cauza că partidul şi-a asumat PREA MULTE lucruri şi că uneori s-a RUPT de realitate”

Deputatul Andrian Candu spune că vorbeşte tot mai rar, în ultima perioadă, cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, care este şi naşul său de cununie. În acelaşi timp deputatul spune că cel de-al doilea paşaport este o pseudo-identitate, pe marginea căruia se speculează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy Distribution anunţă că joi, 12 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy Distribution anunţă că joi, 12 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că joi, 12 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:08

Au furat produse electronice și biciclete de un milion de euro. Zece moldoveni, trimiși pe banca acuzațiilor în Italia

Au furat produse electronice și biciclete de un milion de euro. Zece moldoveni, trimiși pe banca acuzațiilor în Italia

Un grup criminal, alcătuit din zece moldoveni, a fost trimis pe banca acuzațiilor în Italia fiind bănuit de furt în proporții deosebit de mari. Valoarea bunurilor sustrase de suspecți se ridică aproximativ la un milion de euro. Indivizii acționau în diferite regiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:03

Miraculoasa dietă cu ridiche neagră. Scapi de 5 kilograme într-o săptămână!

Miraculoasa dietă cu ridiche neagră. Scapi de 5 kilograme într-o săptămână!

Dieta cu ridiche neagră. Îţi mai aminteşti siropul de ridiche neagră cu care ne tratau mamele noastre în copilărie, atunci când răceala ne punea la pat? Ei bine, ridichea neagră este o adevărată minune şi nu doar pentru tuse, ci este şi un adjuvant în curele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 08:26

Telenești /// Un polițist de frontieră a accidentat mortal un pieton

Telenești /// Un polițist de frontieră a accidentat mortal un pieton

Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil, în timp ce traversa strada neregulamanetar. Accidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 17:10, în apropierea satului Chiștelnița, din raionul Telenești. Victima s-a dovedit a fi un bărbat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)