Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Media 2 Decembrie 2013, ora 15:14

(REACȚIE) ADIO ROMÂNIA MARE?

Marime Font

Iarăsi un articol care îmi place, bine argumentat, uşor provocativ, şi cu a cărui concluzie nu sunt de acord. 

Astfel de articole au darul de a mă întărâta, evident! Este articolul domnului Valentin Naumescu, cu titlul prescurtat ”Felicitări Republica Moldova, adio România Mare!”

Scenariul care mi se pare mie cel mai probabil în viitorul apropiat şi mediu (vreo 20 de ani) este următorul: România va reuşi ”performanţa” să absoarbă mai mult decât actualii 15% din fondurile oferite de Uniunea Europeană pentru a progresa mai rapid. R. Moldova va învăţa din această greşeală a României şi va absorbi ceva mai mult. Cetăţenii R. Moldova vor observa în sinea lor (mulţi nu conştient) că le merge mai bine în cadrul familiei europene. Apropierea de EU este şi va rămâne asociată cu direcţia ”vest”, nu ”est”, care direcţie este aceeaşi cu cea spre România. Conştientizarea identităţii româneşti în R. Moldova (la cei ce se consideră ”pur moldoveni”) va creşte. În ultimă instanţă aceasta va duce la o dorinţă acută generalizată de unificare. Nu cred că motive de natură financiară (atât cât vor fi percepute) au capacitatea să stăvilească o ”pornire” naţională. Atunci unificarea se va realiza. Destul de nespectaculos.


Acum comentez. Domnul Naumescu sugerează că “în situaţia în care cetăţenii României ar fi întrebaţi dacă sunt de acord să plătească fiecare, în total, câte 5.000-10.000 de Euro pentru unificare” atunci răspunsul lor ar fi negativ. Eu cred că şi 500 de Euro ar fi suficient. Numai că întrebarea nu se va pune. Dacă nemţii ar fi întrebaţi dacă sunt de acord să plătească sumele pe care Germania le plăteşte pentru dezvoltarea zonelor subdezvoltate ale EU, dacă li s-ar pune întrebarea pe tavă, sigur că n-ar fi de acord. Dar asemenea întrebări nu se pun. Foarte multe întrebări nu sunt puse populaţiei, şi în marea majoritate a cazurilor e bine aşa. Pe de altă parte, nu e într-adevăr vorba de o unificare în viitorul apropiat. Până atunci, atât România cât şi R. Moldova vor mai ieşi din sărăcie. România deja nu mai e acolo unde a fost acum 20 de ani.

Cine va contribui cel mai mult la eforturile financiare pentru unificarea celor două ţări va fi EU, deci în primul rând Germania. Indirect, prin dezvoltarea amândurora. Iar la celelalte eforturi au contribuit deja şi ele însele. România printr-o serie de gesturi, burse, donaţii, acordarea cetăţeniei române şi altele. Iar R. Moldova în primul rând prin cristalizarea politică a unionismului şi întărirea acestuia.
Domnul Naumescu socoate că o şansă pentru unificare ar fi posibila deteriorare a perspectivelor europene ale R. Moldova. Deşi perfect logică, această posibilitate mi se pare foarte improbabilă. Iată de ce:

O ţară depărtată geografic de EU, dar lipită de Federaţia Rusă, Georgia, este acum şi ea Membru asociat. Nu are nici ea nicio şansă la apartenenţa deplină? Eu nu cred că nu are. Sunt doar de acord că atât ea cât şi Ucraina ar putea intra după R. Moldova. Georgienii nu sunt un popor asiatic, iar sentimentale lor faţă de ruşi sunt cunoscute. Aspiraţia lor europeană este puternică. În comparaţie, situaţia R. Moldova este mult mai favorabilă. Şi ţara mult mai uşor de digerat, la populaţia ei, pentru EU.

Domnul Naumescu vede în Transnistria o ”piatră de moară” la gâtul moldovean. Totuşi diplomaţia rusă şi cea transnistriană nu au fost prea active în promovarea ”independenţei” teritoriului, fără de care tot parte a R. Moldova rămâne, cel puţin oficial. Diplomaţia rusă este tenace, dar după loviturile primite la dezmembrarea URSS, ea de-abia în ultimii ani a început să-şi revină. Chiar dacă acum Ucraina nu a făcut pasul asocierii, tendinţa ei pare să fi rămas către vest. Iar cu o Ucraină chiar şi numai orientată către EU, legătura Rusiei cu Transnistria va fi din ce în ce mai greoaie. Subiectul Transnistriei cred că va rămâne pentru F. Rusă un obiect în mâna ei cu care va negocia de pe o poziţie mai bună atunci când cineva se va interesa de acel obiect. Momentul va veni cel mai târziu la aderarea R. Moldova.

Amintesc că şi Ciprul a devenit membru deplin al EU, deşi guvernul său nu controla (şi nu controlează nici astăzi) o bucată din teritoriu procentual mult mai mare decât cea transnistriană în R. Moldova. Şi, efectiv, condiţiile pentru eliberarea (paşnică a) Transnistriei vor fi incomparabil mai bune după aderare.

De altfel există activităţi comune ale R. Moldova cu Transnistria (vezi fotbalul de exemplu) iar ”graniţa” între ele nu e ca cea dintre cele două Corei…

Eu nu îmi fac probleme de tip birocratic-administrativ legate de unire. E clar că se va face haotic, în stil românesc. Dar se va face cumva. De tip german? Mă rog, poate doar ca tip… Dar nu cred nici asta, R. Moldova fiind totuşi prea mare ca să devină o singură regiune.

Da, Bucureştiul le-ar răpi multora ”funcţiile călduţe”, cum zice domnul Naumescu, din guvern, parlament etc. Dar ei nu se vor gândi şi la cei din viitor ci numai la ei, şi doar pentru ei se vor găsi ciolane de ros, cum se găsesc mereu în asemenea ocazii. Şi vor alege şi ei momentul mai către sfârşit de mandat…

Da, Turcia a rămas neeuropeană, în termeni absoluţi aş zice, nu numai pentru occidentali. Dar Turcia făcuse progrese imense pe drumul către valorile occidentului înainte de semnarea asocierii. Acum se constată o direcţie inversă, cu toate progresele economice realizate. Acesta este în primul rând motivul actual al neacceptării Turciei. Evident, momentan timpul lucrează contra apropierii ei de EU. Dar există în Turcia şi forţe care văd asta şi se opun actualei evoluţii…

Pentru R. Moldova nu văd probleme comparabile. Ingredientele culturale ruseşti nu constituie, zic eu, nicăieri o problemă. Partidul Comunist? În multe ţări occidentale a existat, pe alocuri mai există, are influenţă slabă. Tot astfel se va întâmpla şi în R. Moldova. Rămâne influenţa directă a Moscovei. Cu noul statut de Membru Asociat al EU, capacitatea F. Ruse de a exercita presiuni economice va fi contracarată de forţa economică internă a EU. Presiunile politice vor fi şi mai dificile pentru ruşi, iar cele militare cu atât mai mult.

De altfel, actuala mârâială între EU şi F. Rusă nu are după părerea mea baze prea solide, fiind legată mai ales tocmai de extinderea EU către zone ex-sovietice. Există interese energetice comune, pot să apară duşmani comuni. Să nu uităm de Europa până în Ural a generalului de Gaulles! Poate F. Rusă tocmai de asta se teme. Este strategic în retragere. Trebuie să admită asta, şi o şi face. Nemaifiind însă marele duşman al omenirii.

Sunt perfect de acord cu domnul Naumescu în privinţa utilităţii unui program sistematic de integrare în toate domeniile, între România şi R. Moldova.

Cât este de necesară revenirea R. Moldova? Dacă este binevenită? O reparaţie istorică?

Eu zic doar că acesta va fi, neforţat şi necalculat, mersul natural al lucrurilor!

Are Moldova o istorie ca cea a Austriei, care să justifice o entitate statală diferită? A mutat Stalin toţi moldovenii în Camciatca? Are R. Moldova petrolul Kuweitului? Nu, deci se va uni cu noi.

Autor: Tudor Zamfirescu
Naştere: 1944 Stockholm
Liceu: Bucureşti 1951 - 1961
Facultatea de Matematică Universitatea Bucureşti 1961 - 1966
Doctorat Matematică Universitatea Bochum 1968
Habilitation Universitatea Dortmund 1972
Profesor Universitatea Dortmund 1977 - 2009
Cercetător IMAR Bucureşti 2009 -
Membru de onoare al Academiei Române 2009

Sursa: contributors.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)