Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Media 2 Decembrie 2013, ora 15:14

(REACȚIE) ADIO ROMÂNIA MARE?

Marime Font

Iarăsi un articol care îmi place, bine argumentat, uşor provocativ, şi cu a cărui concluzie nu sunt de acord. 

Astfel de articole au darul de a mă întărâta, evident! Este articolul domnului Valentin Naumescu, cu titlul prescurtat ”Felicitări Republica Moldova, adio România Mare!”

Scenariul care mi se pare mie cel mai probabil în viitorul apropiat şi mediu (vreo 20 de ani) este următorul: România va reuşi ”performanţa” să absoarbă mai mult decât actualii 15% din fondurile oferite de Uniunea Europeană pentru a progresa mai rapid. R. Moldova va învăţa din această greşeală a României şi va absorbi ceva mai mult. Cetăţenii R. Moldova vor observa în sinea lor (mulţi nu conştient) că le merge mai bine în cadrul familiei europene. Apropierea de EU este şi va rămâne asociată cu direcţia ”vest”, nu ”est”, care direcţie este aceeaşi cu cea spre România. Conştientizarea identităţii româneşti în R. Moldova (la cei ce se consideră ”pur moldoveni”) va creşte. În ultimă instanţă aceasta va duce la o dorinţă acută generalizată de unificare. Nu cred că motive de natură financiară (atât cât vor fi percepute) au capacitatea să stăvilească o ”pornire” naţională. Atunci unificarea se va realiza. Destul de nespectaculos.


Acum comentez. Domnul Naumescu sugerează că “în situaţia în care cetăţenii României ar fi întrebaţi dacă sunt de acord să plătească fiecare, în total, câte 5.000-10.000 de Euro pentru unificare” atunci răspunsul lor ar fi negativ. Eu cred că şi 500 de Euro ar fi suficient. Numai că întrebarea nu se va pune. Dacă nemţii ar fi întrebaţi dacă sunt de acord să plătească sumele pe care Germania le plăteşte pentru dezvoltarea zonelor subdezvoltate ale EU, dacă li s-ar pune întrebarea pe tavă, sigur că n-ar fi de acord. Dar asemenea întrebări nu se pun. Foarte multe întrebări nu sunt puse populaţiei, şi în marea majoritate a cazurilor e bine aşa. Pe de altă parte, nu e într-adevăr vorba de o unificare în viitorul apropiat. Până atunci, atât România cât şi R. Moldova vor mai ieşi din sărăcie. România deja nu mai e acolo unde a fost acum 20 de ani.

Cine va contribui cel mai mult la eforturile financiare pentru unificarea celor două ţări va fi EU, deci în primul rând Germania. Indirect, prin dezvoltarea amândurora. Iar la celelalte eforturi au contribuit deja şi ele însele. România printr-o serie de gesturi, burse, donaţii, acordarea cetăţeniei române şi altele. Iar R. Moldova în primul rând prin cristalizarea politică a unionismului şi întărirea acestuia.
Domnul Naumescu socoate că o şansă pentru unificare ar fi posibila deteriorare a perspectivelor europene ale R. Moldova. Deşi perfect logică, această posibilitate mi se pare foarte improbabilă. Iată de ce:

O ţară depărtată geografic de EU, dar lipită de Federaţia Rusă, Georgia, este acum şi ea Membru asociat. Nu are nici ea nicio şansă la apartenenţa deplină? Eu nu cred că nu are. Sunt doar de acord că atât ea cât şi Ucraina ar putea intra după R. Moldova. Georgienii nu sunt un popor asiatic, iar sentimentale lor faţă de ruşi sunt cunoscute. Aspiraţia lor europeană este puternică. În comparaţie, situaţia R. Moldova este mult mai favorabilă. Şi ţara mult mai uşor de digerat, la populaţia ei, pentru EU.

Domnul Naumescu vede în Transnistria o ”piatră de moară” la gâtul moldovean. Totuşi diplomaţia rusă şi cea transnistriană nu au fost prea active în promovarea ”independenţei” teritoriului, fără de care tot parte a R. Moldova rămâne, cel puţin oficial. Diplomaţia rusă este tenace, dar după loviturile primite la dezmembrarea URSS, ea de-abia în ultimii ani a început să-şi revină. Chiar dacă acum Ucraina nu a făcut pasul asocierii, tendinţa ei pare să fi rămas către vest. Iar cu o Ucraină chiar şi numai orientată către EU, legătura Rusiei cu Transnistria va fi din ce în ce mai greoaie. Subiectul Transnistriei cred că va rămâne pentru F. Rusă un obiect în mâna ei cu care va negocia de pe o poziţie mai bună atunci când cineva se va interesa de acel obiect. Momentul va veni cel mai târziu la aderarea R. Moldova.

Amintesc că şi Ciprul a devenit membru deplin al EU, deşi guvernul său nu controla (şi nu controlează nici astăzi) o bucată din teritoriu procentual mult mai mare decât cea transnistriană în R. Moldova. Şi, efectiv, condiţiile pentru eliberarea (paşnică a) Transnistriei vor fi incomparabil mai bune după aderare.

De altfel există activităţi comune ale R. Moldova cu Transnistria (vezi fotbalul de exemplu) iar ”graniţa” între ele nu e ca cea dintre cele două Corei…

Eu nu îmi fac probleme de tip birocratic-administrativ legate de unire. E clar că se va face haotic, în stil românesc. Dar se va face cumva. De tip german? Mă rog, poate doar ca tip… Dar nu cred nici asta, R. Moldova fiind totuşi prea mare ca să devină o singură regiune.

Da, Bucureştiul le-ar răpi multora ”funcţiile călduţe”, cum zice domnul Naumescu, din guvern, parlament etc. Dar ei nu se vor gândi şi la cei din viitor ci numai la ei, şi doar pentru ei se vor găsi ciolane de ros, cum se găsesc mereu în asemenea ocazii. Şi vor alege şi ei momentul mai către sfârşit de mandat…

Da, Turcia a rămas neeuropeană, în termeni absoluţi aş zice, nu numai pentru occidentali. Dar Turcia făcuse progrese imense pe drumul către valorile occidentului înainte de semnarea asocierii. Acum se constată o direcţie inversă, cu toate progresele economice realizate. Acesta este în primul rând motivul actual al neacceptării Turciei. Evident, momentan timpul lucrează contra apropierii ei de EU. Dar există în Turcia şi forţe care văd asta şi se opun actualei evoluţii…

Pentru R. Moldova nu văd probleme comparabile. Ingredientele culturale ruseşti nu constituie, zic eu, nicăieri o problemă. Partidul Comunist? În multe ţări occidentale a existat, pe alocuri mai există, are influenţă slabă. Tot astfel se va întâmpla şi în R. Moldova. Rămâne influenţa directă a Moscovei. Cu noul statut de Membru Asociat al EU, capacitatea F. Ruse de a exercita presiuni economice va fi contracarată de forţa economică internă a EU. Presiunile politice vor fi şi mai dificile pentru ruşi, iar cele militare cu atât mai mult.

De altfel, actuala mârâială între EU şi F. Rusă nu are după părerea mea baze prea solide, fiind legată mai ales tocmai de extinderea EU către zone ex-sovietice. Există interese energetice comune, pot să apară duşmani comuni. Să nu uităm de Europa până în Ural a generalului de Gaulles! Poate F. Rusă tocmai de asta se teme. Este strategic în retragere. Trebuie să admită asta, şi o şi face. Nemaifiind însă marele duşman al omenirii.

Sunt perfect de acord cu domnul Naumescu în privinţa utilităţii unui program sistematic de integrare în toate domeniile, între România şi R. Moldova.

Cât este de necesară revenirea R. Moldova? Dacă este binevenită? O reparaţie istorică?

Eu zic doar că acesta va fi, neforţat şi necalculat, mersul natural al lucrurilor!

Are Moldova o istorie ca cea a Austriei, care să justifice o entitate statală diferită? A mutat Stalin toţi moldovenii în Camciatca? Are R. Moldova petrolul Kuweitului? Nu, deci se va uni cu noi.

Autor: Tudor Zamfirescu
Naştere: 1944 Stockholm
Liceu: Bucureşti 1951 - 1961
Facultatea de Matematică Universitatea Bucureşti 1961 - 1966
Doctorat Matematică Universitatea Bochum 1968
Habilitation Universitatea Dortmund 1972
Profesor Universitatea Dortmund 1977 - 2009
Cercetător IMAR Bucureşti 2009 -
Membru de onoare al Academiei Române 2009

Sursa: contributors.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)