Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:52
Abonamente
 
 
 

Culinar.md 29 Septembrie 2016, ora 08:09

(REȚETA ZILEI) Prajitura cu mere

Marime Font

Prajitura cu mere este asociata mereu cu toamna si iarna, dar poate fi facuta oricand avand in vedere ca merele sunt tot anul.

Reteta de placinta, cum i se spune in unele zone, cu mere este foarte ieftina si se face rapid.

Imi amintesc ca bunica mea, avea saci intregi cu mere pe care le tinea in camara pe tot parcursul iernii si odata la un timp facea o placinta a carui miros inunda intreaga ulita.



Ingrediente prajitura cu mere
Nu sunt necesare foarte multe ingrediente, prajitura se face in doua feluri, fie cu foi din aluat tare, fie cu voi din aluat moale (o consistenta similara cu cea a pandispanului) care se face mai rapid.

Apucandu-ma de prajitura cu mere tarziu am ales a doua varianta si am folosit urmatoarele ingrediente:

Pentru aluat
2 oua
9 linguri de zahar
9 linguri de ulei
9 linguri de lapte
1 praf de copt
12 linguri de faina
3 pliculete de zahar vanilat

Pentru umplutura
1,4 kg de mere in coaja (dupa ce sunt curatate ramane aproximativ 1kg)
10 linguri de zahar (eu o prefer mai dulce si zaharul se pune si dupa gust sau cat de acre sunt merele)
2 lingurite de scortisoara (acest ingredient nu este obligatoriu si poate fi eliminat sau pus dupa gust)

Mod de preparare prajitura cu mere
Umplutura

Merele se dau prin rahatoare, se adauga zaharul si scortisoara si se las pana cand este facut aluatul. ATENTIE: este important sa va ocupati de mere prima data pentru ca este nevoie sa lase sucul pe care trebuie sa-l eliminati apoi.

Aluat
Aluatul se face foarte rapid, eu am amestescat ouale, zaharul, uleiul si laptele cu mixerul pana cand toate cristalele de zahar s-au topit. Apoi am adaugat faina pe care am amestat-o in prealabil cu praful de copt.

Consistenta necesara a aluatului este ca cea a pandispanului, nici foarte lichida, nici prea tare.

Tava
Tava de copt trebuie sa aiba maxim 30 de cm diametru daca optati pentru forma rotunda si maxim 25 cm lungime si 15 latime daca este una dreptunghiulara.

Va recomand sa o tapetati cu hartie de copt, daca nu aveti puteti sa o ungeti bine cu unt si apoi tapetati cu faina.

Jumatate din aluat se pune in tava si se intinde cu o spatula sau lingura uniform.


Apoi se adauga merele rase pe care TREBUIE sa le stoarceti foarte bine, altfel va iesi o tocanita :).

Eu le pun intr-o strecuratoare fina si le amestesc cu lingura pana nu mai ramane suc.

Se adauga merele peste aluat si se aseaza uniform.

Deasupra se adauga pesmet sau gris, cam o lingura si jumatate presarata uniform.

Pesmetul si grisul vor absorbi sucul care va mai fi lasat de mere in timpul coacerii.

Se adauga la final jumatatea din alatul prajiturii cu mere ramas si se intinde uniform

Se adauga la cuptorul incins imprealabil la 180 de grade timp de 40 de minute.

Dupa 40 de minute se scoate si se testeaza cu o scobitoare, daca prajitura lasa urme pe scobitoare se mai tine la cuptor cateva minute, dar se verifica constant.

Imediat dupa ce este gata, se lasa la racit in tava


ATENTIE: Nu scoateti prajitura din tava pana nu se raceste pentru ca este foarte fragila cat este calda.

Pofta buna!


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi



Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul