Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Social 28 Noiembrie 2012, ora 07:11    Din editia print

(REPORTAJ) În casa oamenilor fără case

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Centrele de găzduire ale boschetarilor intră în plin sezon...

Timpul rece impune tot mai multe persoane fără domiciliu să apeleze la serviciile centrelor de găzduire pe timp de noapte. Unul dintre ele se află pe stradela Haltei și este coordonat de Primăria orașului Chișinău. Este o instituție de stat de tip pensiune și oferă servicii medico-sociale gratuite tuturor persoanelor fără domiciliu.

De aproape trei ani, Galina se află la centrul de găzduire. În urma unei escrocherii, femeia a ajuns pe drumuri și de atunci centrul a devenit pentru ea propria casă.

Loading...


„Am 57 de ani, am lucrat la spital 17 ani, mai întâi la bufet, apoi soră medicală și servitoare. A trebuit să mă descurc singură în viață. Am o fată și un băiat. Până acum am trăit la fiica mea, dar, din cauza unor probleme familiale, nu am putut să mai rămân. Oricât de greu mi-ar fi s-o spun, fata nu are nevoie de mine”, povestește cu lacrimi în ochi femeia.

Apoi ne zice că a fost păcălită de propria nepoată și a rămas fără casă. A dat-o de două ori în judecată, dar fără niciun rezultat. Acum nu are unde merge în altă parte, de aceea se află tot timpul la centru.

„Întotdeauna când îmi spun că trebuie să fac ceva sunt de acord. Le mai ajut pe femeile de aici, se mai întâmplă și certuri, dar trebuie să am răbdare. Centrul ne găzduiește doar pe timp de noapte, așa că eu, de obicei, lucram în timpul zilei, acum din cauza problemelor de sănătate nu mai pot lucra”, zice femeia.Iarna numărul se dublează

La momentul actual, în instituție se află 58 de persoane, însă în perioada rece a anului numărul celor care vin la centru se dublează.

„Alaltăieri au fost 49, iar ieri au venit deja 58. Dar am avut și perioade când erau câte 140 de persoane, cu toate că centrul dispune doar de 70 de locuri. În asemenea cazuri, încercăm să ne descurcăm cum putem. Avem paturi pliante, saltele noi, nu putem să le spunem că nu dispunem de locuri, suntem obligați să-i primim pe toți”, ne spune Marcela Dița, specialist în problemele sociale.

Conform regulamentului centrului de găzduire, oamenii nu trebuie să se afle în plasament mai mult de trei luni, însă după spusele Marcelei Dița, deseori acest termen este depășit. În afară de problemele legate de domiciliu, aceste persoane se confruntă și cu probleme de tip psihologic. Cu toate acestea, boschetarii sunt obișnuiți cu viața de stradă și adeseori fug de la centru.

Le place „viața de boschetar”

„Pe ei îi aranjează mai mult viața de boschetar. Acolo nu trebuie să te speli, nu trebuie să respecți anumite reguli, nu trebuie să faci curățenie. În stradă fac ce doresc și acest lucru le place”, povestește specialista în problemele sociale.

Odată ce ajung în plasament, cerșetorii sunt obligați să facă cunoștință cu regulamentul centrului, le sunt comunicate drepturile și obligațiile.
„Nu-i putem obliga să rămână, bineînțeles, ne străduim ca ei să accepte, dar până la urmă, ei sunt în drept să facă ceea ce doresc. Boschetarii care de obicei sunt aduși de poliție, peste câteva ore fug de la instituție. Acest lucru se repetă destul de des, mai ales în perioada rece a anului, când poliția are obligația să-i aducă seara la centru”, relatează Marcela Dița.

La centrul de triere poți întâlni foști deținuți, consumatori de alcool, persoane cu dizabilități. Potrivit lucrătorilor centrului de găzduire, este foarte greu să reeduci persoanele adulte. Ele au nevoie de tactici speciale de comunicare și nu de puține ori ne răspund grosolan.

„Cu această categorie de oameni e dificil să lucrezi, pentru că ei nu au nicio răspundere și nu depun nici cel mai mic efort pentru a schimba lucrurile. Până a veni la centru, au stat pe undeva și au parazitat. Acum la centru, având toate cele necesare gratuit, ei parazitează în continuare. Îi ajutăm și le găsim de muncă, dar ei nu fac niciun efort pentru a fi angajați”, ne spune Iurie Ursu, directorul centrului.

Motive pentru care nu pleacă la muncă

Mulți dintre ei, în special foștii deținuți, motivează că nu merg la muncă, deoarece salariul este foarte mic.

„Sunt sănătoși, au mâini, picioare, dar nu vreau să muncească. Până la urmă, totul depinde de ei. Am avut un caz când un băiat cu picioarele amputate a vrut și și-a schimbat destinul. Chiar și atunci când se afla la centru, întotdeauna căuta de muncă după propriile forțe. Acum s-a căsătorit, are copii și un loc de muncă stabil. Mai vine câteodată în vizită pe la centru”, menționează Iurie Ursu.

O problema majoră cu care se confruntă aproape toate persoanele aflate la azil este lipsa actelor de identitate. După spusele direcției centrului de găzduire, mulți cerșetori nu au niciun act care ar confirma identitatea lor, iar acest lucru este o mare problemă care nu le permite persoanelor de la centru să fie angajate legitim în câmpul muncii. În afară de aceasta, statul nu oferă bani pentru perfectarea actelor. Dar totuși se găsesc oameni care îi ajută cu bani și le oferă o a doua șansă la o viață mai fericită.

Citește pentru a uita de probleme

În curtea centrului, pe un scăunel o găsim pe Natalia. Femeia ne spune că, în urmă cu doi ani, a suferit un accident cerebral vascular și din această cauză se deplasează greu.

„Nu îmi place aici, pentru că nu e casa mea, dar nu am încotro. Am un fiu, el e la fel boschetar, acum stă la niște prieteni, câteodată vine în vizită, dar foarte rar. În general, toată viața m-am ocupat de comerț, am fost vânzătoare. Am fost și peste hotare, am lucrat în Cehia și Slovacia mult timp. Am avut totul, dar într-un minut am rămas fără nimic. A trebuit să-mi vând apartamentul și să ajung în stradă. În viață se întâmplă lucruri de care nici nu îți închipui vreodată că se vor petrece anume cu tine”, ne spune Natalia.

Apoi ne povestește că îi place să citească foarte mult, mai ales detective. Împrumută cărți de la oamenii care lucrează aici, apoi transmite cărțile altor oameni din plasament. Uneori împrumută cărți de la cunoscuți, anume ele o ajută să uite de toate problemele.

Centrul de Găzduire și Orientare pentru Persoanele fără Domiciliu stabil activează în Republica Moldova din 2004. Capacitatea centrului este de 70 de persoane și este accesibil atât pentru bărbați, cât și pentru femei de la 18 până la 62 de ani. Instituția oferă cazare nocturnă provizorie, asistență psiho-socială, asistență medicală, haine și produse de îngrijire. Până în prezent, aici și-au găsit adăpost aproximativ 2400 de persoane, dintre care unele au fost instituționalizate de mai multe ori.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)