Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 16:49
Abonamente

Istorie 24 Iunie 2013, ora 08:49    Din editia print

(REPORTAJ) Republica Moldova are peste 8.000 de situri arheologice recunoscute oficial (I)

Marime Font

Chiar dacă nu îți oferă posibilitatea de a descoperi artefacte legendare (deși, niciodată nu e bine să spui niciodată) sau aventuri precum cele ale lui Indiana Jones, asta nu înseamnă cămeseria de arheolog în R. Moldova este una anostă și lipsită de satisfacții profesionale. 

Dimpotrivă, potrivit specialiștilor în domeniu, bucata asta de pământ dintre Prut și Nistru este un adevărat El Dorado în materie de arheologie, fiind una dintre cele mai bogate zone în așezări preistorice și antice din lume.

Republica Moldova are peste 8.000 de situri arheologice recunoscute oficial, însă potențialul este unul, cel puțin dublu, spune directorul Rezervației istorice de la Orheiul Vechi, istoricul Valeriu Pașa, el însuși un pasionat de arheologie. Cel mai bine reprezentate sunt perioadele din preistorie, începând cu paleoliticul superior, eneolitic și ajungând până la antichitate. Teritoriul actual al Republicii Moldova, alături de toată zona din afara arcului extracarpatic, până mult dincolo de Nistru, a fost unul dintre cele mai vii în acest interval de câteva mii de ani, oferind relicve de excepție despre începuturile civilizației umane. „Numai la Orheiul Vechi avem șapte situri istorice, multe dintre acestea fiind suprapuse în straturi, reprezentând perioade din preistorie și până în Evul Mediu. Practic, nu există sat în R. Moldova care să nu aibă un sit istoric, marea majoritate însă fiind nivelate pe parcursul secolelor de lucrările agricole efectuate de oameni”, afirmă Pașa.

Leagăn al civilizației umane


Descoperiri senzaționale (podoabe din aur vechi de circa 6400 de ani, așezări preistorice uriașe, de peste 100 de hectare, artefacte mai vechi decât piramidele) demonstrează că pe aceste plaiuri civilizația umană a fost una extrem de înfloritoare, ceea ce susține teza potrivit căreia leagănul civilizației europene se găsește în arealul geografic din care face parte și R. Moldova, alături de România și o parte din actualul teritoriu al Ucrainei. „Doar pentru comparație să spunem că în vreme ce arheologia germană și cea franceză proslăvesc civilizația celtică, ale cărei rămășițe sunt descoperite în Europa Occidentală. Însă celții, față de civilizațiile care s-au succedat pe aceste pământuri, nu au fost decât niște primitivi”, declară istoricul. Faptul că dovezi ale tehnologiilor avansate pentru zorii civilizației umane apar permanent din măruntaiele pământurilor basarabene ilustrează acest lucru. Din păcate, un mare dezavantaj, din punctul de vedere al popularității acestor situri îl constituie lipsa valorii arhitecturale a acestor descoperiri. Faptul că nu au fost descoperite construcții sau clădiri similare cu cele celebre ale antichității nu știrbește însă cu nimic din valoarea descoperirilor făcute aici.

În numărul viitor veți putea citi despre modul în care se scurg din țară relicve de valoare patrimonială inestimabilă.

Profil de arheolog

Deși foarte tânăr, Sergiu Popovici, s-a afirmat deja, la 27 de ani, ca un specialist al Agenției Naționale Arheologice. În aceste zile, el conduce o echipă de săpători la Orheiul Vechi, acolo unde un sit antic, un val de apărare de pământ din timpul geților, stă în calea apeductului care va traversa zona și trebuie descărcat de sarcina arheologică. „Patrimoniul nostru arheologic ar putea oferi un valoros material pentru promovarea imaginii țării noastre la nivel mondial. Mai mult ca atât, bogăția și diversitatea culturilor arheologice, de fapt a civilizațiilor antice oferă un colorit cu totul specific respectivului spațiu, dându-i o aură cu totul originală”, spune Sergiu Popovici. În ceea ce privește viitorul acestei meserii în R.Moldova, entuziasmul specialistului își mai pierde puțin din elan. „Din păcate, domeniul acesta nu a fost niciodată în vizorul autorităților. Viitorul științei arheologice și a patrimoniului arheologic în RM este în strânsă legatură cu politicile statului în domeniul culturii, pe de o parte, și al Academiei de Științe, pe de altă parte. Un rol important în viziunea mea i-ar reveni societății civile care ar putea avea un cuvânt greu de spus. Astăzi putem doar constata că arheologia se află într-o stare deplorabilă din toate punctele de vedere și, practic, se menține datorită entuziaștilor cărora nu le este indiferentă soarta patrimoniului arheologic și istoria străveche a acestui pământ” concluzionează arheologul.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:31

Vor fi construite inclusiv noi clădiri şi vor modernizate, între altele, secţiile de Montaj, Caroserii şi Vopsitorie, pentru ca producţia să crească, în medie, cu 15 maşini pe oră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:02

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Ianuarie 2019, ora: 08:48

Horoscop 17 ianuarie 2019. O zi cu multe surprize pentru nativi, în ceea ce priveşte dragostea. S-ar putea să plecaţi într-o scurtă vacanţă sau să aveţi parte de o întâlnire care vă va schimba viaţa. Faceţi ceea ce vă ghidează inima.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)