(REPORTAJ) Republica Moldova bate recordul la mămăligă

publicat în Actualitate pe 18 Septembrie 2014, 16:49

Republica Moldova, cunoscută în rapoartele internaționale și în presa străină drept „cea mai săracă țară din Europa”, a bătut joi un record mondial. Minunea s-a întâmplat într-un lan de porumb abia secerat de la marginea satului Pașcani.

Aici, cu binecuvântarea ministrului Agriculturii, Vasilie Bumacov, a fost fiartă cea mai mare mămăligă din câte s-au făcut vreodată în această parte de lume și chiar pe întreg mapamondul. Astfel, Republica Moldova a întrecut recordul stabilit anterior de România, o altă țară în care mămăliga are aceeași istorie.

Filmul evenimentelor

Vasile Bumacov, urmat de două microbuze de jurnaliști, a plecat joi dimineața, la ora 9.30, de la sediul Ministerului Agriculturii din Chișinău spre satul Pașcani, aflat la 14 kilometri de capitală.

Odată descins, a găsit o bordură în fața Institutului de Fitotehnie din localitate și, postat cu cel puțin două capete deasupra jurnaliștilor, a susținut o declarație de presă despre rezultatele (în așteptare) după discuțiile purtate pe 16 septembrie la Moscova.

Apoi, în pridvorul Institutului a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Porumbului, care se desfășoară după Festivalul Plăcintelor și precede Ziua Vinului.

Cu acest prilej, planta alimentară, industrială și furajeră - porumbul - a fost elogiată de către ministrul Bumacov, de întâiul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur și de către directorul Insitutului de Fitotehnie „Porumbeni”, Pintilie Pârvan.

În acorduri de fanfară, ministrul Bumacov le-a înmânat mai multor specialiști distincții pentru merite deosebite în dezvoltarea culturii de porumb și le-a promis că într-o bună zi le va da și premii (s-a subînțeles în bani).

„Este în curs de elaborare un ordin prin care se vor oferi și premii, dar comisia mai are un pic de lucru”, i-a asigurat Vasile Bumacov.

Odată încheiată partea oficială, tot alaiul a trecut drumul spre câmp, unde răsunau melodii populare, mai multe catrințe învârteau o horă, sfidând un nor de fum ce începuse a se răsfira peste acea margine de sat. Oameni făceau focul la care urma să fiarbă uriașa mămăligă.

Bumacov s-a desprins de mulțime, a scrutat priveliștea, ca și cum ar fi binecuvântat lucrarea, și s-a îndreptat spre Mercedesul care l-a dus cel mai probabil înapoi la Chișinău, unde Guvernul are de luptat cu alte recorduri. Cel mai mic PIB, cel mai mare volum de alcool consumat …toate pe cap de locuitor.

Dar să revenim la mămăliga de peste jumătate de tonă menită să ducă faima Republicii Moldova în lume. A fost o mămăligă muncită. Cel puțin șase bărbați au amestecat-o întruna timp de aproape două ore cu melesteie cât coada de lopată. Iar la un moment dat, în această mămăligă post-modernă a intervenit un mixer electric de fier. O gospodină pricepută din sat, însă, a aruncat o cătătură în ceaunul cu diametrul de doi metri și a pus verdictul: oricum va avea boțuri.

Pentru a înlătura acest pericol, domnul Mircea Snegur s-a echipat cu o bonetă, s-a lăsat îmbrăcat cu un șorț și a pus mâna pe făcăleț. Toate camerele de luat vederi au luat cu asalt cazanul, pentru a imortaliza momentul în care primul șef de stat, în vârstă de 74 de ani, învârte mămăliga. Șapte-opt microfoane i s-au înfipt concomitent în fața-i ușor aplecată spre cazan.

„Domnule președinte, ați mai făcut mămăligă vreodată?”

„De multe ori. În copilăria mea, era produsul de bază”, răspunde rar, apăsat Mircea Snegur.

„Vă place mămăliga?”

„E sănătoasă, consistentă…”

„Dar aveți experiență?”

„Am mai răspuns o data…”

Specialistul în alimentația publică, Vasile Niculiță, prezent aici în postura de bucătar-șef, l-a invitat și pe Gheorghe Duca să învârtă mămăliga.

După un moment de ezitare, el a decis însă că doi președinți la o singură mămăligă este prea mult. Fie ea și de Cartea Recordurilor. Șeful Academiei a așteptat până când pe fața lui Mircea Snegur au apărut pete roșii de la aburi, determinându-l să se retragă, după care a acceptat să pozeze și el cu melesteul la cazan.

Nu departe de ceaunul cu mamaligă, se pârpâleau la rotisor doi purceluși a câte 40 de kilograme. În lan – muzică, fum și voie-bună. Pășcănenii trag nădejde că evenimentul care a adus atâția oameni de vază la ei în sat și o sumedenie de camere de filmat nu poate să nu le schimbe viața în bine.

„Ne bucurăm să găzduim Ziua Porumbului. Nu poate să fie decât bine”, spune o femeie.

După aproape două ore, mămăliga din 154 de kilograme de făină, 380 de litri de apă, trei de unt și patru de sare a fost gata și s-a lăsat împărțită tuturor oamenilor adunați pe deal. S-a făcut mult fum și vâlvătaie la Pașcani, dar nicio clipă nu a existat pericolul ca mămăliga să explodeze.