Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Social 7 Aprilie 2015, ora 07:47    Din editia print

(REPORTAJ) Spital fără medicamente și cu utilaj din perioada sovietică

Marime Font

Sistemul de sănătate din R. Moldova trece printr-o perioadă dificilă. Dacă unele instituții medicale, din capitală, încă o duc bine la capitolul finanțări, atunci spitalele din teritoriu se confruntă cu un șir de probleme și, ca rezultat, suferă pacienții. 

O situație de acest fel o găsim la Spitalul Raional din Anenii Noi. Din cauza că banii nu au fost distribuiți corect anul trecut, instituția are acum o datorie de peste două milioane de lei și duce lipsă de medicamente. Totodată, dacă administrația nu va găsi o soluție, instituția medicală riscă să rămână fără gaz.
 
Deși în ultimii ani, în incinta Spitalului din Anenii Noi, s-au făcut diferite lucrări de reparație și s-au adus câteva seturi de utilaje noi, instituția se confruntă, în continuare, cu un șir de probleme. Aceasta are datorii atât la companiile farmaceutice, cât și la furnizorii de gaz. Bolnavii se plâng că trebuie să-și cumpere singuri medicamentele de care, conform poliței de asigurare, ar trebui să beneficieze gratis. Administrația ridică din umeri și spune că nu este în stare să achite datoriile de sine stătător și cere ajutorul autorităților centrale.

„Spital fără antibiotice și analgezice”

Alexandru Nastas, directorul interimar al Spitalului Raional din Anenii Noi spune că instituția pe care o conduce a fost contractată, anul trecut, cu 2500 de lei per pacient tratat, în timp ce alte spitale din țară au primit câte 2800 de lei pentru fiecare caz tratat. Medicul a realizat niște calcule simple și a ajuns la concluzia că diferența de 300 de lei a și făcut ca spitalul să aibă datorii enorme. „La ziua de astăzi datoria noastră este de 2,5 milioane de lei. Dacă distribuția banilor ar fi fost echitabilă și transparentă, nu s-ar fi ajuns la această situație”, spune șeful instituției. Din acest motiv, în spital nu ajung medicamente, iar antibiotice și analgezice, în general, lipsesc din stoc.


Alexandru Nastas, director interimar al Spitalului Raional Anenii Noi

Potrivit directorului interimar, doar pentru gaz, spitalul datorează peste 400 de mii de lei. El susține că centrul medical a primit deja mai multe avertizări și riscă să fie deconectat de la gaz în orice moment. Mai mult, pentru medicamente datoriile ar fi și mai mari - circa 1,2 milioane de lei, iar firmele farmaceutice trimit avertizări și nu vor să livreze medicamente în volumul necesar.

Utilaj sovietic, în secolul XXI

Lipsa banilor a dus la aceea că, în anul 2015, Spitalul Raional din Anenii Noi încă mai folosește utilaj sovietic, termenul de valabilitate a căruia a expirat demult. Șeful interimar spune că, în ultimul timp, o parte dintre instrumente a fost înlocuită, însă oricum în unele secții utilajul este învechit.

Loading...Angajatele din Secția terapie intensivă

„Avem nevoie de un aparat de anestezie pentru investigațiile chirurgicale, fiindcă cel de care dispunem în prezent s-a uzat deja. Mai avem nevoie și de utilaj chirurgical performant. Recent am primit un aparat rentghenologic digital, care urmează să fie instalat în timpul apropiat. Era o problemă destul de mare pentru că aparatul precedent era din anul 1986 și termenul de exploatare era depășit”, subliniază Alexandru Nastas.

Tot de pe vremea sovieticilor este și aparatul unde sunt plasați copiii născuți înainte de termen. Acesta încă este funcțional, însă medicii din Secția Maternitate își amintesc că aparatul a fost adus la sfârșitul anilor 80.


Pacienții așteaptă să intre la medic

Femeile din capitală vin să nască la noi

Etajul unde se află maternitatea are câteva zeci de camere, însă aici de obicei sunt maximum 10 femei, restul încăperilor sunt încălzite degeaba, după cum se exprimă directorul interimar. „Trebuie schimbat proiectul, dar pentru asta e nevoie de investiții pe care nu ni le permitem acum”, recunoaște Nastas.


Unul dintre saloanele unde stau bolnavii

Femeile pe care le-am întâlnit în secție s-au arătat mulțumite de condiții. „Am venit aici acum trei zile, am născut și mâine o să plec acasă. Sunt la a treia naștere și totul a decurs foarte bine”, spune o pacientă care, cu o zi înainte, a născut un băiat. La rândul ei, asistenta superioară din secție a menționat că aici vin să nască chiar și femei din capitală.

Anual, la maternitatea din Anenii Noi, se nasc, în medie, câte 500 de copii. Printre acestea se înregistrează și 1-2 cazuri de deces.


Una din sălile de operații

Traseul până la morgă, un labirint cu obstacole

Dacă în Secția Maternitate condițiile sunt foarte bune, atunci în Secția patomorfologică (morga) acestea lasă mult de dorit. Până la locul unde ajung cadavrele, trebuie să mergi câteva sute de metri prin gropi, apă și noroi. Tot acest traseu îl parcurg și angajații medicali, doar că ei mai transportă și morții.

La intrarea în morgă îți sar în ochi câteva coroane. În interior, stau rezemate de pereți zeci de capace de la sicrie. „Oamenii fac business aici și plătesc chirie spitalului. Căutăm și noi diferite soluții”, zice Nastas.


Pe coridoarele din morgă sunt zeci de sicrie

Morga are două camere, iar acolo pot fi păstrate, în același timp, șase cadavre. În ziua când am intrat noi în interior erau trei morți. „Acum încă sunt mulți, de obicei avem câte unul”, ne-a spus un angajat din secție. Încăperile erau modeste și se pare că nu au fost reparate de ani buni. Cadavrele stăteau pe niște platforme unde, se pare că, sunt spălate și pregătite pentru înmormântare. Peste tot țevile erau ruginite, iar puținul utilaj funcțional părea foarte învechit.


Încăperea unde ajung cadavrele

Potrivit datelor, anul trecut la Spitalul Raional din Anenii Noi au fost înregistrate puțin peste 100 de cazuri de deces, în timp ce peste 6000 de persoane au fost tratate.
 
În prezent, la Spitalul Raional din Anenii Noi sunt internați 166 de pacienți și doar secția de terapie intensivă este încărcată 100 de procente, restul secțiilor sunt suplinite parțial.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)