Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 09:05
Abonamente

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora 00:02

(SĂNĂTATE) Când este grâul periculos?

Marime Font

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul şi a încercat să afle care este, de fapt, adevărul.

În primăvara anului 2014, Sheela Pai a încetat să mai mănânce făinoase. Avocata în vârstă de 35 de ani din New York avusese, de-a lungul anilor, diferite simptome care păreau să nu aibă o legătură directă între ele: oboseală, stări de leşin, inflamaţii şi o puternică senzaţie de foame la numai o oră după ce lua masa. În cele din urmă, a ajuns să se întrebe dacă nu cumva aceste simptome sunt cauzate de dieta sa. După câteva experimente nereuşite cu diferite alimente, s-a hotărât să renunţe la produsele din făină de grâu. Când a făcut asta, viaţa ei s-a schimbat.

„Mai slăbisem şi în trecut, dar de această dată a fost diferit. Kilogramele se topeau pur şi simplu şi, pentru prima oară, nu mă mai simţeam lipsită de energie la 3 după-amiaza şi nu mai adormeam greu. Tenul meu se curăţase complet. Nu mai aveam o senzaţie de balonare, iar exerciţiile fizice chiar dădeau rezultate“, explică Pai. Starea sa de spirit s-a îmbunătăţit. Prietenii ei spuneau că e o persoană total diferită.


Pai nu a fost diagnosticată cu nicio boală cauzată de gluten, însă a observat că, dacă mânca mai multe produse făinoase într-o săptămână, simptomele reapăreau. În prezent, nu mai consumă deloc gluten şi vrea ca această schimbare să devină permanentă. „Nu îţi dai seama cât de bine te poţi simţi până nu încerci.“ Pai nu este singura care a renunţat la gluten. În America zilelor noastre, în care sunt lăudate cerealele ţării şi se consumă produse făinoase la aproape fiecare masă, asistăm la o revoluţie împotriva glutenului. Această revoltă a fost puternic influenţată de două cărţi de succes – Wheat Belly, a lui William Davis, care s-a vândut în peste un milion de exemplare, şi bestsellerul lui David Perlmutter, Grain Brain. Teoriile celor doi au fost promovate de o mulţime de oameni, de la experţi în nutriție la bloggeri culinari, şi au convins nenumărate persoane că grâul, unul dintre cele mai îndrăgite alimente, ne face rău.

Vedete ca Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus sau Russell Crowe s-au arătat încântate de rezultatele dietei lor fără gluten, însă nu doar celebrităţile au adoptat acest regim. Potrivit unei recente cercetări de piaţă, aproximativ 30% dintre americani încearcă să reducă sau să elimine glutenul din alimentaţia lor, în timp ce 63% dintre ei consideră că o dietă fără gluten le poate îmbunătăţi sănătatea fizică şi mentală. Reacţiile împotriva glutenului au devenit atât de puternice încât şi supermarketurile obişnuite au acum o largă varietate de produse fără gluten, inclusiv pâine, paste, covrigi, prăjituri sau supe. Organizaţia de tineret The Girl Scouts vinde fursecuri fără gluten. Restaurantele Hooters au introdus un meniu fără gluten. În 2014, piaţa produselor fără gluten din America a avut încasări de 8,8 miliarde de dolari.

Dacă ar fi să ne luăm după teoriile din Wheat Belly şi Grain Brain, ar trebui să suspectăm chiar şi sandvișurile. Perlmutter, de profesie neurolog, susţine că are probe „de necontestat“ care dovedesc faptul că „cerealele îţi distrug treptat creierul.“ Davis, cardiolog, merge chiar mai departe de atât, afirmând că „va demonstra că cele mai populare cereale din lume sunt şi cele mai periculoase ingrediente pentru alimentaţie.“ Cele două cărţi face responsabil grâul pentru o lungă listă de afecţiuni: sindromul intestinului iritabil, cancer la sân, oase slăbite, diabet, boli cardiace, artrită, depresie, migrene, îmbătrânire prematură, schizofrenie, epilepsie, sindromul Tourette, probleme de memorie, anxietate şi insomnie. Şi ca şi când acestea nu ar fi fost suficiente, cu toții atenționează și că produsele din făină de grâu îngraşă.

Ca jurnalist care şi-a petrecut ultimii trei ani scriind o carte despre obsesia Americii pentru vitamine, am fost tentată să cataloghez întreaga mişcare împotriva glutenului drept un moft, o ultimă încercare de a găsi un singur „vinovat“ pentru toate problemele noastre de sănătate şi pentru creșterea în greutate. Însă apoi am cunoscut persoane precum Pai, care, deşi nu aveau un diagnostic specific, se simţeau mai bine de când renunţaseră la produsele din făină de grâu şi la gluten. Ce putea conţine grâul încât să le cauzeze probleme? Puteam fi afectaţi şi noi? Am vrut să aflu răspunsul ştiinţific pentru o întrebare care mă preocupa: este acea baghetă rumenă un adevărat deliciu sau o ameninţare serioasă pentru sănătate?

La scurt timp de la începutul documentării, am descoperit ceva ciudat: pe măsură ce mărturiile personale privind beneficiile renunţării la gluten se înmulţeau, câţiva oameni de ştiinţă specializaţi în analiza grâului au încercat să se implice în această dezbatere prin intermediul presei populare (Davis şi Perlmutter au amândoi studii medicale, dar niciunul nu are pregătirea necesară pentru a trata tulburările cauzate de consumul cerealelor şi nu a publicat cercetări sau studii ample referitoare la gluten sau grâu în revistele medicale de specialitate). Alessio Fasano, directorul Centrului de Cercetare şi Tratament pentru Celiachie de la MassGeneral Hospital for Children din Boston, ale cărui studii sunt frecvent invocate de medicii Davis şi Perlmutter, susţine că mulţi specialişti nu se implică în această chestiune deoarece argumentele celor care sunt împotriva glutenului sunt „atât de exagerate încât nici nu merită să fie luate în considerare.“ Dar doctorul Fasano şi-a dat seama că această tactică nu este deloc eficientă. Dacă cei care studiază cerealele şi efectele lor asupra sănătăţii nu vorbesc, cum va putea afla publicul adevărul? Aşa că mi-am propus să găsesc experţi care să îmi spună tot ce ar trebui să ştim despre gluten.

Când este grâul periculos?

Să începem cu cele mai simple date. Sunt oameni care ar trebui să evite din start produsele din făină de grâu, iar aceşti oameni sunt cei diagnosticaţi cu boala celiacă sau cei care au alergie la un astfel de ingredient. Boala celiacă este autoimună, incurabilă şi se declanşează uneori pe fondul existenţei altor afecţiuni autoimune precum diabetul de tip 1 sau afecţiunile glandei tiroide. Celiachia este activată de prezenţa glutenului, un amestec de molecule şi proteine care se află în grâu (orzul şi secara conţin proteine similare şi ar trebui evitate de persoanele care suferă de boala celiacă, însă deocamdată ne vom concentra doar asupra grâului şi a glutenului). Singurul tratament pentru tulburarea celiacă este un regim alimentar lipsit de gluten pentru tot restul vieţii.

Dar să ţii o dietă complet lipsită de gluten nu este tocmai „floare la ureche“, după cum susţine Alessio Fasano. Glutenul este cel care face anumite produse făinoase atât de gustoase: ei îi conferă pâinii acea textură moale şi o ajută să crească. O dietă fără gluten presupune mai mult decât simpla evitare a gogoşilor şi a covrigeilor, deoarece glutenul este inclus în componenţa unei largi varietăţi de produse, de la sos de soia, dressing pentru salate şi suplimente alimentare la produse cosmetice. Oamenii care suferă de boala celiacă nu au alternativă: chiar dacă mănâncă o cantitate mică de gluten, propriul sistem imunitar începe să le atace organismul şi, în special, intestinul subţire, cu un rol esenţial în absorbţia nutrienţilor din alimente. Iar acest lucru poate duce la scăderea în greutate, deficit de vitamine şi minerale, iar pe termen scurt, constipaţie şi balonare (simptomele bolii nu sunt întotdeauna evidente, din acest motiv, 80% dintre cei care suferă de afecţiunea celiacă nu îşi dau seama de ea). Lăsată netratată, celiachia poate favoriza în timp apariţia osteoporozei, a cancerului intestinal, a infertilităţii şi poate provoca inclusiv decesul.

De asemenea, există persoane care au alergie la grâu, iar această alergie le afectează o altă ramură a sistemului imunitar, care, dacă este expusă la grâu, declanşează simptome ca respiraţie sacadată, urticarie, nas înfundat sau inflamaţie a buzelor. Spre deosebire de boala celiacă, alergia la grâu poate dispărea de la sine – aproape două treimi dintre copiii care sunt diagnosticaţi scapă de această alergie până ajung la vârsta de 12 ani.

Boala celiacă şi alergia la grâu sunt dovada că grâul poate fi toxic pentru anumite persoane – iar procentul celor care suferă de celiachie a crescut în mod misterios în America ultimilor 50 de ani. În orice caz, ambele afecţiuni sunt rare: celiachia afectează numai 1% din populaţie, în timp ce mai puţin de 1% din populaţia adultă suferă de alergie la grâu. Atunci ce se întâmplă cu 30% din populaţia americană care doreşte să reducă glutenul? Chiar există o problemă cauzată de grâu?

Probe clare

Ar putea fi simplu să tragem concluzia că pentru toţi ceilalţi dieta fără gluten e doar un capriciu. Dar asta nu e adevărat. Specialiştii în celiachie afirmă că sunt persoane care au probleme din cauza grâului sau a glutenului, chiar dacă nu au fost diagnosticate cu boala celiacă sau cu alergie. „Ştim că se întâmplă ceva“, spune medicul Joseph Murray, gastroenterolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, şi preşedintele Societăţii Americane pentru Studiul Celiachiei. La fel ca doctorul Fasano, el a tratat afecţiunile cauzate de grâu în ultimii 15 ani: „Dar nu ne dăm seama ce ar putea fi.“ Niciunul dintre specialiştii cu care am vorbit nu mi-a putut da un număr exact al celor care au probleme din cauza glutenului, dar toţi au fost de părere că vorbim de un procent mai mic de 30% dintre americani.

Pentru toţi aceşti indivizi, consumul glutenului poate duce la apariţia unor simptome specifice celiachiei, precum gaze ori balonare. Dar consumul produselor cu gluten mai poate cauza şi migrene, dureri de articulaţii sau o senzaţie de amorţeală a degetelor de la mâini şi de la picioare. Nu există analize pentru a depista această tulburare: diagnosticul ei este bazat pe explicaţia că nu e celiachie. Poate fi identificată uşor pentru că se observă o îmbunătăţire a stării de sănătate atunci când renunţi la gluten şi la produse din făină de grâu şi o revenire a simptomelor problematice atunci când începi să le consumi iar.

Acest sindrom a primit numele de sensibilitate non-celiacă la gluten (non-celiac gluten sensitivity, sau, mai simplu spus, NCGS) şi a fost acceptat de întreaga comunitate ştiinţifică. Totuşi, nu este clar dacă afecţiunea este cauzată de gluten în mod special, mai ales că numeroase teorii privind glutenul sunt în continuare intens dezbătute. De exemplu, în rândul celor din tabăra antigluten există o concepţie potrivit căreia problemele de sănătate cauzate de consumul de produse din făină de grâu se datorează schimbărilor privind metodele de cultivare a grâului din ultima jumătate de secol. În cartea lui, doctorul Davis susţine că grâul a fost „cultivat, supus unor modificări şi replantat la loc pentru a se obţine o specie complet unică, total diferită de ceea ce obişnuiam noi să numim grâu.“ Însă eu nu am putut găsi un specialist care să creadă că glutenul sau alte proteine s-au transformat semnificativ în ultimul secol. În schimb, conform medicului Brett Carver, profesor de genetică la Oklahoma State University, cele mai mari schimbări privind grâul s-au petrecut foarte lent, fiind rezultatul miilor de ani de evoluţie.

Susţinătorii taberei antigluten îţi vor mai spune că grâul actual are un conţinut mai mare de gluten decât grâul pe care îl consumau bunicii noştri şi că acest gluten nu mai este tolerat de organismul nostru. Dar, după cum mi-a explicat Carver, „nu există dovezi care să susţină afirmaţia că glutenul din produsele zilelor noastre este mai puţin tolerat decât glutenul din trecut.“ Donald Kasarda, un fost chimist al Serviciului pentru Cercetarea Agricolă, care a studiat proteinele grâului mai bine de 40 de ani, a concluzionat într-o lucrare recentă că glutenul din compoziţia grâului nu a crescut semnificativ în ultimul secol, ba chiar ar fi scăzut.

sursa: unica.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 09:05

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Locuitorul raionului Hânceşti, acuzat pentru trei capete de acuzare, inclusiv: violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere, huliganism şi refuzul, împotrivirea şi eschivarea de la testarea alcooscopică, acțiuni comise de o persoană care nu...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 18 Iulie 2019, ora: 08:44

Rezerva de aur a Băncii Naționale a Moldovei este de 9 kilograme, Banca Națională a României are peste 100 de tone

Rezerva de aur a Băncii Naționale a Moldovei este de 9 kilograme, Banca Națională a României are peste 100 de tone

Banca Națională a Moldovei are în rezerve aproximativ 9 kg de aur. Acesta este împărțit în lingouri și se păstrează în țară, au anunțat ieri reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:30

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Mesajul unui preot din Brazilia a înfuriat atât de tare o enoriașă încât aceasta l-a împins pe slujitorul bisericii de pe scenă, chiar în timpul predicii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:27

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un erou lichidator al dezastrului de la Cernobîl și-a pus capăt zilelor după ce a urmărit serialul eveniment de pe HBO, cu lacrimi în ochi, susține fiica acestuia, citată de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Iulie 2019, ora: 08:25

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

PSD e divizat din cauza candidatului la prezidenţiale: Dăncilă, Firea sau Tăriceanu? Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de foştii „reformişti“ Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, trecuţi în tabăra lui Victor Ponta, cel care arbitrează, de pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:40

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ordine la Piața Centrală din Chișinău poate fi făcută doar cu... buldozerul, afirmă fostul primar general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui, la Piața Centrală există o complexitate de probleme greu de rezolvat, iar experiența orașului Moscova, acolo unde mai multe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:15

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iulie 2019, ora: 07:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

Horoscopul zilei de 18 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 05:50

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 18 Iulie 2019, ora: 05:48

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat Din editia print

În emisiunile de radio şi de televiziune se întâlnesc destul de frecvent astfel de dezacorduri: Vârful turlelor de biserică sunt înconjurate de… - corect: este înconjurat Partea a doua a calupului de publicitate era rezervat pastilelor pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iulie 2019, ora: 05:47

Învăţăturile ţăranilor români de acum 100 de ani: cum să cunoști o proastă gospodină și de ce să nu bei rachiu

Învăţăturile ţăranilor români de acum 100 de ani: cum să cunoști o proastă gospodină și de ce să nu bei rachiu Foto: certudinea.ro

La începutul secolului trecut, statul român ducea o muncă intensă pentru a-i convinge pe ţărani cât de benefică este ştiinţa de carte. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 01:45

18 iulie 2017 / Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon

18 iulie 2017 / Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon

O sută cei mai buni absolvenți de liceu ai promoției 2017 din Moldova au fost premiați, astăzi, cu „Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova. Majoritatea au participat la marele eveniment și s-au fotografiat alături de președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 00:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 00:31

O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Iulie 2019, ora: 00:14

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:43

E adevărat că cel mai bogat român din toate timpurile avea lichidități în valoare de 9 tone de aur?

E adevărat că cel mai bogat român din toate timpurile avea lichidități în valoare de 9 tone de aur?

Despre Ioan C. Mihail, cunoscut de toți ca Jean Mihail, se spune că ar fi fost cel mai bogat român din toate timpurile. Un lucru este cert. Între 1929 și 1933, în timpul marii crize economie, Jean Mihail a fost cel care a împrumutat statul român. Da, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)