Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Ultima oră 21 Octombrie 2015, ora 21:20

(SCANDALUL FILAT TRECE PRUTUL) Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă

Marime Font

Judecătorul Dan Anton va fi audiat de procurorii anticorupție la București, magistratul fiind scos din Curtea de Apel Iași și transportat cu o dubă, miercuri după-amiaza, la sediul central al DNA.

(UPDATE 09.25) Judecătorul Dan Anton din Iaşi, acuzat, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu ţigări, a fost reţinut de procurorii DNA. Dan Anton va fi dus, joi, la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

(Știre inițială) Magistratul vizat de perchezițiile efectuate miercuri de DNA la Iași ar fi promis că intervine la fostul premier moldovean Vlad Filat pentru oameni de afaceri, cerând în schimb bani și angajarea unei persoane apropiate într-o instituție din Republica Moldova, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Loading...


Potrivit unor documente ale anchetatorilor, judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, vizat de percheziţiile făcute miercuri de DNA în Iaşi şi Suceava, este acuzat, între altele, de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Astfel, el ar fi promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat, Ion Picicurov, condamnat la închisoare cu executare pentru contrabandă cu ţigări. De asemenea, Dan Anton este acuzat că ar fi promis la doi oameni de afaceri italieni că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea şi dezvoltarea de activităţi financiar-bancare în ţara respectivă.

Conform documentelor citate, în ianuarie 2014, Parchetului Judecătoriei Huşi l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ion Picicurov, care are dublă cetăţenie română şi moldovenească şi domiciliul în Republica Moldova, pentru contrabandă calificată în formă continuată, deoarece în 2013 acesta ar fi introdus în România două transporturi cu ţigări de contrabandă, de provenienţă moldovenească.

În aceste condiţii, în mai 2014, Sergiu Cavcaliuc, şi el cu dublă cetăţenie română şi moldovenească şi cu domiciliul în Republica Moldova, rudă prin alianţă cu Ion Picicurov, a apelat la partenerul său de afaceri, Teodor Haucă, fost senator, în prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social în Rădăuţi, judeţul Suceava, pentru ca acesta să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi de la Curtea de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului care îl viza pe Picicurov, aflat pe rolul instanţei ieşene.

”Teodor Haucă a intermediat la un hotel din municipiul Iaşi o întâlnire la care au participat, printre alţii, Sergiu Cavcaliuc şi Dan Anton, judecător în cadrul Secţiei Penale şi pentru cauze cu minori de la Curtea de Apel Iaşi. În urma acestei întâlniri, Dan Anton le-a dat asigurări co-interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiţi cu judecarea cauzei - Elena Iulia Ciobanu şi Ancuţa Manolache Obreja -, privind apelul formulat de Ion Picicurov împotriva sentinţei penale nr. 66 din 4 aprilie 2014, dată de Judecătoria Huşi, prin care Picicurov a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare”, se arată în documente ale anchetatorilor, precizându-se că în apel Picicurov a rămas pedeapsa dispusă iniţial.

Potrivit sursei citate, în schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a asigura succesul demersului său, magistratul Dan Anton i-a solicitat lui Sergiu Cavcaliuc ca Ion Picicurov să-l angajeze ca apărător ales pe Stelică Boboc, avocat în Baroul Iaşi şi naş de cununie al nepotului judecătorului, Sergiu Anton.

”În baza aceleiaşi înţelegeri frauduloase privind influenţa pe care Dan Anton ar fi urmat să o exercite asupra celorlalţi doi colegi ai săi, în contraprestaţie, numiţii Teodor Haucă şi Sergiu Cavcaliuc i-au asigurat în octombrie 2014, cu titlu gratuit, lui Dan Anton servicii hoteliere şi de transport în oraşele Bălţi şi Chişinău din Republica Moldova”, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, se mai arată în documentele anchetatorilor, că, începând cu toamna anului 2014, între Dan Anton şi concubina acestuia, Marina Moglan, care are dublă cetăţenie română şi moldovenească, şi oamenii de afaceri italieni Fiorenzo Polloni şi Renato Del Gatto, ambii rezidenţi în municipiul Botoşani, au avut loc mai multe întâlniri şi discuţii telefonice, ”care au avut ca obiect facilitarea intrării şi dezvoltării de activităţi financiar-bancare de către cei doi cetăţeni italieni pe piaţa din Republica Moldova”.

”Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când cetăţeanul italian Renato Del Gatto i-a promis lui Dan Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de director de bancă pentru concubina acestuia, Marina Moglan, în Chişinău, Republica Moldova, în schimbul sprijinului pe care Anton urma să-l acorde prin intervenţia pe lângă autorităţile de resort din Republica Moldova”, mai precizează sursele citate.

În cursul discuţiilor, Dan Anton a acceptat promisiunea de remitere a sumei de bani, dar şi a ocupării postului de director de bancă de către concubina sa, angajându-se că va interveni pe lângă fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, deputat în Parlamentul moldovean, la momentul săvârşirii faptelor, cât şi pe lângă membrii ai Guvernului Republicii Moldova.

Conform documentelor anchetatorilor, judecătorul Dan Anton este acuzat şi de violarea vieţii private, după ce, în iarna anului 2015, acesta, sprijinit de concubina sa, a intrat în apartamentul din Iaşi deţinut în comun de Marina Moglan şi Constantin Guţu, fostul soţ al acesteia, fără consimţământul celui din urmă, unde, ajutat de Florin Isac, ”a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, cu scopul obţinerii unor imagini care să conţină detalii din viaţa privată a persoanei vătămate Constantin Guţu şi pe care urmărea să le folosească, împreună cu Marina Moglan, pentru şantajarea persoanei vătămate”.

Totodată, în perioada decembrie - ianuarie 2015, Dan Anton a făcut demersuri pe lângă Daniel Florin Zvîncă, poliţist la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, pentru a-l determina să faciliteze ieşirea din ţară a concubinei sale şi a celor doi copii ai acesteia, fără acordul tatălui lor, Constantin Guţu.

”Astfel, la solicitarea lui Dan Anton, Daniel Florin Zvîncă a permis în 3 ianuarie 2015 ieşirea din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, a concubinei celui dintâi, Marina Moglan, însoţită de copii minori ai acesteia - unul în vârstă de şase ani, având dublă cetăţenie română şi moldovenească, şi celălalt de nouă ani, tot cu dublă cetăţenie română şi moldovenească, fără ca marina Moglan să aibă declaraţia persoanei vătămate Constantin Guţu, privind acordul în legătură cu efectuarea de către cei doi minori a unei călătorii în afara graniţelor statului român, respectiv în Republica Moldova”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

În aceste condiţii, Dan Anton este acuzat de instigare la abuz în serviciu, iar Daniel Florin Zvîncă de abuz în serviciu.

Pe de altă parte, judecătorul Dan Anton este acuzat şi de dare de mită, după ce, în cursul lunii noiembrie 2014, acesta, împreună cu concubina sa, Marina Moglan, i-a oferit paznicului de la şcoala din Iaşi unde învaţă copiii femeii diverse bunuri constând în băuturi alcoolice pentru ca acesta să-i semnaleze ”orice vizită făcută de Constantin Guţu la unitatea şcolară, fiind «pus în gardă» în acest fel, cu privire la prezenţa lui Guţu în municipiul Iaşi (persoana vătămată îşi desfăşura activitatea profesională în Chişinău, Republica Moldova şi venea ocazional în Iaşi)”, se mai arată în documentele citate.

Procurorii DNA au făcut percheziţii, miercuri, la locuinţa judecătorului Dan Anton şi la biroul acestuia de la Curtea de Apel Iaşi.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în acest dosar procurorii fac cercetări privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni contra libertăţii persoanei comise în perioada 2014-2015.

În luna iunie, unsprezece percheziţii ale DIICOT au fost făcute în mai multe locuri din Iaşi, într-un dosar de evaziune fiscală şi trafic de influenţă, printre persoanele vizate fiind judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, care era suspectat că a intervenit în favoarea unor persoane condamnate, în schimbul sumei de 200.000 de lei şi al unor bunuri, spuneau surse judiciare.

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, arestat preventiv pentru fraude bancare şi luare de mită, a avut de-a lungul timpului mai multe afaceri în Iaşi. În anii '90, fostul premier a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. După absolvirea, el nu a plecat din Iaşi pentru că intrase în afaceri, iar iniţial a făcut comerţ cu televizoare, aparate de uz casnic şi, ulterior, hârtie, după cum el însuşi declara.

În anul 1998, Vlad Filat era acţionar la firma ”Romold Trading”, care importa ţigări MT din Republica Moldova, societate radiată în prezent. În acelaşi an, firma a intrat în atenţia procurorilor ieşeni şi a Fiscului. În noaptea de 11 spre 12 septembrie 1998, anchetatorii au reţinut patru tiruri cu 1,8 milioane de ţigări MT, o parte dintre acestea având timbre expirate.

 Sursa: agerpres.ro/mediafax/ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)