Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2019
Abonamente

Ultima oră 21 Octombrie 2015, ora 21:20

(SCANDALUL FILAT TRECE PRUTUL) Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă

Marime Font

Judecătorul Dan Anton va fi audiat de procurorii anticorupție la București, magistratul fiind scos din Curtea de Apel Iași și transportat cu o dubă, miercuri după-amiaza, la sediul central al DNA.

(UPDATE 09.25) Judecătorul Dan Anton din Iaşi, acuzat, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu ţigări, a fost reţinut de procurorii DNA. Dan Anton va fi dus, joi, la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

(Știre inițială) Magistratul vizat de perchezițiile efectuate miercuri de DNA la Iași ar fi promis că intervine la fostul premier moldovean Vlad Filat pentru oameni de afaceri, cerând în schimb bani și angajarea unei persoane apropiate într-o instituție din Republica Moldova, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.


Potrivit unor documente ale anchetatorilor, judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, vizat de percheziţiile făcute miercuri de DNA în Iaşi şi Suceava, este acuzat, între altele, de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Astfel, el ar fi promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat, Ion Picicurov, condamnat la închisoare cu executare pentru contrabandă cu ţigări. De asemenea, Dan Anton este acuzat că ar fi promis la doi oameni de afaceri italieni că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea şi dezvoltarea de activităţi financiar-bancare în ţara respectivă.

Conform documentelor citate, în ianuarie 2014, Parchetului Judecătoriei Huşi l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ion Picicurov, care are dublă cetăţenie română şi moldovenească şi domiciliul în Republica Moldova, pentru contrabandă calificată în formă continuată, deoarece în 2013 acesta ar fi introdus în România două transporturi cu ţigări de contrabandă, de provenienţă moldovenească.

În aceste condiţii, în mai 2014, Sergiu Cavcaliuc, şi el cu dublă cetăţenie română şi moldovenească şi cu domiciliul în Republica Moldova, rudă prin alianţă cu Ion Picicurov, a apelat la partenerul său de afaceri, Teodor Haucă, fost senator, în prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social în Rădăuţi, judeţul Suceava, pentru ca acesta să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi de la Curtea de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului care îl viza pe Picicurov, aflat pe rolul instanţei ieşene.

”Teodor Haucă a intermediat la un hotel din municipiul Iaşi o întâlnire la care au participat, printre alţii, Sergiu Cavcaliuc şi Dan Anton, judecător în cadrul Secţiei Penale şi pentru cauze cu minori de la Curtea de Apel Iaşi. În urma acestei întâlniri, Dan Anton le-a dat asigurări co-interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiţi cu judecarea cauzei - Elena Iulia Ciobanu şi Ancuţa Manolache Obreja -, privind apelul formulat de Ion Picicurov împotriva sentinţei penale nr. 66 din 4 aprilie 2014, dată de Judecătoria Huşi, prin care Picicurov a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare”, se arată în documente ale anchetatorilor, precizându-se că în apel Picicurov a rămas pedeapsa dispusă iniţial.

Potrivit sursei citate, în schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a asigura succesul demersului său, magistratul Dan Anton i-a solicitat lui Sergiu Cavcaliuc ca Ion Picicurov să-l angajeze ca apărător ales pe Stelică Boboc, avocat în Baroul Iaşi şi naş de cununie al nepotului judecătorului, Sergiu Anton.

”În baza aceleiaşi înţelegeri frauduloase privind influenţa pe care Dan Anton ar fi urmat să o exercite asupra celorlalţi doi colegi ai săi, în contraprestaţie, numiţii Teodor Haucă şi Sergiu Cavcaliuc i-au asigurat în octombrie 2014, cu titlu gratuit, lui Dan Anton servicii hoteliere şi de transport în oraşele Bălţi şi Chişinău din Republica Moldova”, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, se mai arată în documentele anchetatorilor, că, începând cu toamna anului 2014, între Dan Anton şi concubina acestuia, Marina Moglan, care are dublă cetăţenie română şi moldovenească, şi oamenii de afaceri italieni Fiorenzo Polloni şi Renato Del Gatto, ambii rezidenţi în municipiul Botoşani, au avut loc mai multe întâlniri şi discuţii telefonice, ”care au avut ca obiect facilitarea intrării şi dezvoltării de activităţi financiar-bancare de către cei doi cetăţeni italieni pe piaţa din Republica Moldova”.

”Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când cetăţeanul italian Renato Del Gatto i-a promis lui Dan Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de director de bancă pentru concubina acestuia, Marina Moglan, în Chişinău, Republica Moldova, în schimbul sprijinului pe care Anton urma să-l acorde prin intervenţia pe lângă autorităţile de resort din Republica Moldova”, mai precizează sursele citate.

În cursul discuţiilor, Dan Anton a acceptat promisiunea de remitere a sumei de bani, dar şi a ocupării postului de director de bancă de către concubina sa, angajându-se că va interveni pe lângă fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, deputat în Parlamentul moldovean, la momentul săvârşirii faptelor, cât şi pe lângă membrii ai Guvernului Republicii Moldova.

Conform documentelor anchetatorilor, judecătorul Dan Anton este acuzat şi de violarea vieţii private, după ce, în iarna anului 2015, acesta, sprijinit de concubina sa, a intrat în apartamentul din Iaşi deţinut în comun de Marina Moglan şi Constantin Guţu, fostul soţ al acesteia, fără consimţământul celui din urmă, unde, ajutat de Florin Isac, ”a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, cu scopul obţinerii unor imagini care să conţină detalii din viaţa privată a persoanei vătămate Constantin Guţu şi pe care urmărea să le folosească, împreună cu Marina Moglan, pentru şantajarea persoanei vătămate”.

Totodată, în perioada decembrie - ianuarie 2015, Dan Anton a făcut demersuri pe lângă Daniel Florin Zvîncă, poliţist la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, pentru a-l determina să faciliteze ieşirea din ţară a concubinei sale şi a celor doi copii ai acesteia, fără acordul tatălui lor, Constantin Guţu.

”Astfel, la solicitarea lui Dan Anton, Daniel Florin Zvîncă a permis în 3 ianuarie 2015 ieşirea din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, a concubinei celui dintâi, Marina Moglan, însoţită de copii minori ai acesteia - unul în vârstă de şase ani, având dublă cetăţenie română şi moldovenească, şi celălalt de nouă ani, tot cu dublă cetăţenie română şi moldovenească, fără ca marina Moglan să aibă declaraţia persoanei vătămate Constantin Guţu, privind acordul în legătură cu efectuarea de către cei doi minori a unei călătorii în afara graniţelor statului român, respectiv în Republica Moldova”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

În aceste condiţii, Dan Anton este acuzat de instigare la abuz în serviciu, iar Daniel Florin Zvîncă de abuz în serviciu.

Pe de altă parte, judecătorul Dan Anton este acuzat şi de dare de mită, după ce, în cursul lunii noiembrie 2014, acesta, împreună cu concubina sa, Marina Moglan, i-a oferit paznicului de la şcoala din Iaşi unde învaţă copiii femeii diverse bunuri constând în băuturi alcoolice pentru ca acesta să-i semnaleze ”orice vizită făcută de Constantin Guţu la unitatea şcolară, fiind «pus în gardă» în acest fel, cu privire la prezenţa lui Guţu în municipiul Iaşi (persoana vătămată îşi desfăşura activitatea profesională în Chişinău, Republica Moldova şi venea ocazional în Iaşi)”, se mai arată în documentele citate.

Procurorii DNA au făcut percheziţii, miercuri, la locuinţa judecătorului Dan Anton şi la biroul acestuia de la Curtea de Apel Iaşi.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în acest dosar procurorii fac cercetări privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni contra libertăţii persoanei comise în perioada 2014-2015.

În luna iunie, unsprezece percheziţii ale DIICOT au fost făcute în mai multe locuri din Iaşi, într-un dosar de evaziune fiscală şi trafic de influenţă, printre persoanele vizate fiind judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, care era suspectat că a intervenit în favoarea unor persoane condamnate, în schimbul sumei de 200.000 de lei şi al unor bunuri, spuneau surse judiciare.

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, arestat preventiv pentru fraude bancare şi luare de mită, a avut de-a lungul timpului mai multe afaceri în Iaşi. În anii '90, fostul premier a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. După absolvirea, el nu a plecat din Iaşi pentru că intrase în afaceri, iar iniţial a făcut comerţ cu televizoare, aparate de uz casnic şi, ulterior, hârtie, după cum el însuşi declara.

În anul 1998, Vlad Filat era acţionar la firma ”Romold Trading”, care importa ţigări MT din Republica Moldova, societate radiată în prezent. În acelaşi an, firma a intrat în atenţia procurorilor ieşeni şi a Fiscului. În noaptea de 11 spre 12 septembrie 1998, anchetatorii au reţinut patru tiruri cu 1,8 milioane de ţigări MT, o parte dintre acestea având timbre expirate.

 Sursa: agerpres.ro/mediafax/ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)