Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 30 Iulie 2013, ora 06:12

Marime Font

(SCRISOARE DESCHISĂ) De ce UCRAINENILOR nu le plac RUȘII

În cadrul unui postări, un cetățean ucrainean se întreba „De ce ucrainenilor nu le place limba rusă?”.

 
 
 

Așadar, Vadim Godarenco scrie pe uainfo.org următoarele: 

„Recent, tot mai mulți ruși se plâng că se confruntă pe Internet cu manifestările de ură „de neînțeles” față de „frații” lor ucraineni.
Înainte, rușii tratau întotdeauna ucrainenii cu mare simpatie, iar acum toți se întrebă confuz: „De ce ne urăsc atât de mult? Ce trebuie să facem ca lucrurile să fie ca înainte?” Am ascultat toate acestea vaiete jalnice și am decis să explic „fraților” noștri pentru ceea ce ei sunt atât de urâți de ucraineni...Sincer să fiu, am fost un pic surprins de indignarea rușilor vizavi de agresiunea verbală și ură din partea ucrainenilor. De fapt, ce au vrut? Voi ne vindeți gazele voatre mirositoare la cel mai mare preț din Europa, iar apoi vă întrebați de ce ucrainenii înjură peste tot? Desigur, veți spune că Putin este de vină, iar rușii simpli nu au nimic de-a face cu asta. Oh, nu! Dar cine îl alege pe aceasta de trei ori? Cine îl laudă până la cer? Acum, cu siguranță nu-l mai ridică atât în slăvi, dar încă mai sunt mulți din aceștia, care susțin țarul în toate eforturile sale, inclusiv în politica îndreptată împotriva Ucrainei.

Dacă problema ar consta doar în gaz! Rusia se implică în toate treburile noastre interne, cum ar fi chestiunea limbii. Vreți ca etnicii ruși care locuiesc în Ucraina să vorbească limba lor maternă? Nicio problemă! Dar v-ați imaginat o asemenea posibilitate pentru ucrainenii care trăiesc în
Rusia? Pentru a cere ceva, trebuie ca cel dintâi să dea un exemplu propriu…

De ce vă agățați de eroii noștri naționali? Uitați-vă la istoria voastră! Eroii noștri, cel puțin, au luptat cu ocupanții, nu cu oamenii lor. De ce ne reproșați mereu că ducem o politică anti-rusească, proslăvind pe cei care au luptat împotriva Moscovei? Noi v-am acuzat vreodată de faptul că Rusia urmărește o politică anti-ucraineană?

Nu mai vorbesc de toate aceste apeluri pentru unitate. Considerați că e frățește să faceți apel la unitate prin intimidări cu tot felul de complicații care pot apărea pentru producătorii ucraineni în cazul în care Ucraina nu va adera la Uniunea Vamală? Nu, aceasta nu este frățește. Iar amenințarea unui atac nuclear asupra Crimeii, dacă Ucraina se alătură NATO? Considerați că e de bine?

Desigur, cineva va spune că politica nu ar trebui să afecteze relațiile dintre națiuni. Sunt de părere că anume această politica provoacă conflicte, iar oamenii de rând nu au nimic de a face cu ea. Oh, nu! Voi reproșați ucrainenilor că vorbesc într-un anumit fel despre voi online. Dar voi citiți ce scriu compatrioții voștri, care suferă de grandoare și de hemoroizi, despre ucraineni? Credeți că nouă, ucrainenilor, ne place să citim că suntem un popor inexistent?

Vă întrebați ce e de făcut pentru a reveni la relațiile de altădată? Ei bine, în primul rând trebuie să admitem că „precum a fost” nu a fost, de fapt, niciodată. Relațiile tensionate dintre ucraineni și ruși au fost întotdeauna. Nu e o problemă apărută peste noapte.

Ar fi o ipocrizie să spui povești despre „prietenie veșnică între popoarele frățești”, pentru că prietenie cu siguranță nu a fost. Ne amintim foarte bine cum a fost interzisă limba noastră, cum a fost nimicită identitatea noastră, prin interzicerea folosirii numelui „Ucraina” și „ucrainean”, dar și înlocuirea lor cu termenii „Mica Rusie” și „maloros”. Fiecare ucrainean normal știe și își amintește de aceasta. Și cei care neagă aceste fapte nu sunt ucraineni.

Prin urmare, dacă doriți ca ucrainenii să nu vă mai urască, dacă doriți să se întoarcă la ceva care nu a fost niciodată, iată ce trebuie să faceți: fie ca țarul vostru, Vovochka Pukin (n.red. – Vladimir Putin) să vină la Kiev, în Piața Independenței, să îngenuncheze și să-și ceară iertare în numele poporului rus de la toți oamenii din Ucraina. Apoi să se oprească în fiecare oraș, în fiecare sat și să ceară iertare pentru tot răul la care au lucrat țarii ruși, împărați, șefi și secretarii generali pe teritoriul ucrainean!

Dar dacă se întâmplă în realitate, lucru de care mă îndoiesc, vom începe să fim prieteni și să uităm ranchiuna. În plus, suntem o națiune europeană și toate interesele noastre se află tocmai în Occident”.

Sursa: uainfo.org

Tradaptare: Timpul.md (V.P.)

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul