Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Lumea 9 Septembrie 2015, ora 16:15

(STUDIU) Companiile care îşi forţează angajaţii să vină la muncă înainte de ora 10:00 îi omoară cu zile

Marime Font

Cercetătorii de la Oxford au aflat, în urmă unui studiu, că ora 9 dimineaţă este nepotrivită pentru a începe programul, la serviciu, fiind similară cu o tortură pentru organism. E motivul pentru care mulţi angajaţi se îmbolnăvesc, sunt extrem de obosiţi şi stresaţi, susţin ei.

Potrivit acestora, ora de începere a lucrului ar trebui să se afle în strânsă legătură cu ceasul nostru intern. Iar potrivit acestuia, până la vârstă de 55 de ani, ora 9 nu este una la care ar trebui deja să muncim. Faptul că, totuşi, cei mai mulţi angajaţi încep la această ora programul, sfârşindu-l la 17.00, face că performanţele să fie slabe, starea de spirit una deloc bună, la fel că şi sănătatea mintală, relatează The Telegraph.

Dr. Paul Kelley, de la Universitatea Oxford, atrage atenţia că ar trebui că societatea să fie reformată din acest punct de vedere, iar cursurile la şcoală să înceapă mai târziu, la fel şi programul de lucru, pentru a fi în ton cu ceasul nostru biologic.Experimentele au arătat că un elev de 10 ani nu se va concentra suficient la clasa înainte de 8:30 dimineaţă. În mod similar, unul de 16 ani nu ar trebui să se afle în banca înainte de 10 dimineaţă, în timp ce studenţii ar trebui să aibă primul curs cel mai devreme la 11:00.

O simplă schimbare de program ar însemna performanţe şcolare mult crescute, susţine acesta, în trecut profesor de şcoală generală.

Cât despre companiile care îşi forţează angajaţii să vină la muncă înainte de ora 10:00, acestea pur şi simplu le fac rău, cauzându-le probleme de sănătate. Potrivit cercetătorului, e un efort extrem de mare pentru organism, fiind afectate atât psihicul, cât şi starea fizică a corpului.

"Nu ne putem schimbă ritmul de 24 de ore. (...) Corpul e 'setat' după răsărit şi nici nu suntem conştienţi de asta", a mai spus acesta.

Practic, a explicat cercetătorul, nu poţi cere organelor, cum ar fi ficatul sau inima, să-şi schimbe "programul". Mergând pe acest raţionament, cercetătorul susţine că "Lipsa somnului este o tortură".

De-a lungul timpului, nenumărate studii au arătat că somnul insuficient are serioase repercusiuni asupra sănătăţii. O singură săptămâna în care se doarme mai puţin de şase ore pe noapte duce la nu mai puţin de 711 schimbări în funcţionarea genelor.

Sunt afectate performanţele, atenţia, memoria pe termen lung, iar cel în cauza e mai atras de droguri şi alcool. Se ajunge în scurt timp la extenuare, frustrare, anxietate, furie, impulsivitate, îngrăşare, un comportament ce presupune asumarea multor riscuri, o tensiune arterială crescută, o imunitate scăzută, stres şi înrăutăţirea sănătăţii mintale.

sursa: ziare.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul