Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Lumea 7 Septembrie 2015, ora 13:03

(STUDIU) O echipă de neurologi din China explică de ce persoanele iau mită

Marime Font

O echipă de neurologi din China a ajuns la concluzia că o parte a emisferei cerebrale stângi, și anume „girusul frontal inferior", are un rol-cheie în înclinația către acte de corupție.

Persoanele al căror creier are o activitate mai intensă în acea zonă sunt mai predispuse la acceptarea mitei sau la deturnarea de fonduri, relatează EFE, adăugând că descoperirea ar putea deschide calea pentru găsirea unor tratamente pentru aceste probleme.

Specialiștii de la prestigioasa Academie de Științe Sociale din China au prezentat rezultatele cercetării lor în publicația „Frontiers in Behavioural Neuroscience”, preluată de ziarul South China Morning Post, citat de e-sanatate.md.În cadrul acestui studiu, cercetătorii chinezi au controlat prin rezonanță magnetică activitatea cerebrală a 28 de voluntari în timp ce aceștia erau „ademeniți” cu bani. Concret, fiecărui voluntar i se dădea, în mod separat, o sumă de bani (care varia de la un individ la altul) și i se oferea posibilitatea de a păstra o parte sau de a o refuza în întregime.

Când li se făcea oferta, s-a observat că tuturor voluntarilor li se activau arii din creier ce au legătură cu bunăstarea — în emisfera dreaptă, partea frontală, însă doar la cei care o acceptau se active „girusul frontal inferior” stâng. În plus, cu cât acceptau mai mulți bani, cu atât era mai mare activitatea din zona respectivă, situată în apropierea tâmplei.

Potrivit neurologului Li Shu, coordonator al studiului, constatarea poate arunca o nouă explicație a faptelor de corupție, scrie Agerpres.

Analiza ar trebui să continue având ca subiecți politicieni corupți, este de părere un alt expert de la Universitatea din Beijing, Ge Jianqiao, citat de South China Morning Post. Dacă nu va exista însă o autorizare în acest sens venită de la cel mai înalt nivel politic, „niciun institut de cercetări nu va avea curajul să finanțeze un asemenea proiect”, a afirmat neurologul Cao Jun.

Lupta contra corupției este una dintre prioritățile președintelui chinez, Xi Jinping. În perioada de aproape un an de când ocupă această funcție, a crescut considerabil numărul anchetelor și condamnărilor pentru fapte de corupție. Nu mai departe decât luni, Xu Caihou, fost vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale, a fost exclus din partidul Comunist, fiind anchetat pentru acte de corupție.

sursa: e-sanatate.md


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul