Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 07:36
Abonamente
 
 
 

Lumea 18 Septembrie 2014, ora 14:58

(STUDIU) Oamenii şi cimpanzeii sunt "criminali înnăscuţi", cu tendinţe violente

Marime Font

Potrivit unui studiu, cimpanzeii şi oamenii au o trăsătură comună: ambii sunt criminali înnăscuţi, potrivit oamenilor de ştiinţă. Dovezile sugerează că cimpanzeii au o tendinţa aproape psihopata faţă de violenţă, care nu este rezultatul intervenţiei omului.

O teorie larg răspândită este că cimpanzeii sunt violenţi unii cu ceilalţi doar atunci când oamenii le perturbă habitatul. Studiul, publicat în revista Nature, arată că acest lucru nu este adevărat. În realitate, cimpanzeii se lupta şi omoară pentru a obţine ceea ce vor şi pentru "a elimina rivalii", spun autorii.

Grupurile concurente de animale merg la război pentru resurse, teritoriu, mâncare sau parteneri. Exact că în cazul conflictelor între oameni, când de cele mai multe ori cel nevinovat este victima, scriu autorii, citaţi de The Independent."Această este o întrebare importantă la care trebuie să găsim răspunsul corect. Dacă folosim cimpanzeii că un model pentru a înţelege violenţă oamenilor, trebuie să aflăm ce determina violenţă la cimpanzei", a explicat Dr. Michael Wilson de la Universitatea din Minnesota.

O echipa formată din 30 de cercetători recunoscuţi în domeniu a analizat cinci decenii de date de la 18 cimpanzei şi de la patru situri din estul, vestul şi centrul Africii. Atacatorii erau de obicei haitele de masculi, în timp ce victimele erau în mare parte masculi şi sugari care aparţineau de alte grupuri. În unele cazuri au fost ucişi puii, iar mamele cruţate, chiar dacă acestea se aflau la milă atacatorilor.

sursa: hotnews.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul