Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 25 Mai 2016, ora 07:47

(TIMPUL 25 mai 2013) Intelectualii români și proverbele rusești

Marime Font

Urmăresc de ani de zile un fenomen urât. 

Deși suntem de mai bine de două decenii independenți și suverani, deși nu ne mai obligă nimeni să vorbim „limba lui Lenin” în loc de limba română, deși au apărut sute de dicționare explicative și frazeologice, culegeri foarte bune de proverbe și zicători, fenomenul utilizării în exprimarea orală și scrisă a expresiilor rusești nu a dispărut. Dimpotrivă, se pare că mulți vorbitori ai limbii noastre consideră utilizarea expresiilor rusești drept o dovadă de erudiție și bonton lingvistic. Când zic „mulți vorbitori” nu mă refer la omul din stradă, ci la intelectuali, la crema societății, inclusiv la jurnaliști, scriitori, politicieni.

În general, utilizarea expresiilor străine nu e un fenomen condamnabil. Numai că trebuie să ne lămurim despre ce fel de expresii e vorba. E ceva normal, de exemplu, să auzi din gura unui savant aforisme și expresii înaripate din limbile greacă și latină. Din păcate, însă, nu prea auzim. Cunosc doar vreo câțiva intelectuali de la Chișinău care, în cunoștință de cauză, fac uz de expresii din aceste limbi. Mă refer la profesorul Anatol Ciobanu, eminentul nostru lingvist, și la academicianul Mihai Cimpoi.Ei bine, așa au fost timpurile, așa a fost învățământul nostru de toate gradele că generații întregi nu au studiat aceste limbi și, prin urmare, nici nu cunosc comoara de expresii create de anticii latini și greci. Născuți și crescuți în URSS, educați în limba rusă, reprezentanții acestor generații au fost siliți să asimileze expresii, aforisme, proverbe și zicători în limba rusă. Un alt izvor nesecat de inspirație pentru aceștia au fost filmele rusești (sovietice) și, bineînțeles, bancurile în limba rusă. Astfel, e explicabilă, până la un anumit punct, apariția în exprimare a sintagmelor rusești. Nu mă pot însă împăca cu celelalte cazuri – mă refer la acelea când vorbitori din noua generație fac acest lucru. Recent, la un post de radio, un scriitor din generația mai tânără, pentru a deveni mai plastic și mai sugestiv a folosit zicala rusească „moia hata s kraiu” (în traducere liberă – mie mi-e totuna, nu-mi pasă, mi-i în cot). 

continuarea o găsiți aici

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul