Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Actualitate 28 Iunie 2016, ora 07:29

(TIMPUL 28 iunie 2013) Corespondenţa Chişinău-Bender despre crimele „miliției nistrene”

Marime Font

În 2003-2004, autorităţile separatiste de la Tiraspol încercau să preia cu orice preţ controlul asupra oraşului Bender. 

Declarațiile lui Vladimir Voronin, precum că guvernarea comunistă ar fi putut soluționa diferendul transnistrean în anul 2003 în beneficiul tuturor părţilor implicate nu sunt decât nişte fantasmagorii. Cel puţin, aşa arată corespondența secretă din acea perioadă dintre autoritățile constituționale ale RM şi separatiștii de pe malul Nistrului, care demonstrează că relațiile dintre cele două părți erau extrem de încordate, iar o eventuală semnare a planului Kozak putea să sporească haosul în toată ţara.
În anii 2003-2004, președintele comitetului executiv orășenesc al orașului Bender, Alexandr Posudnevski, îi cerea insistent prin scrisori repetate lui Voronin să retragă comisariatul de poliție din acest oraș. Acesta îşi motiva solicitările prin faptul că poliţiştii din Bender ar fi recurs la numeroase provocări cu scopul de a tensiona situația din regiune. Potrivit lui Valeriu Cerba, expert în Comisia Unificată de Control în acea perioadă, tonalitatea scrisorilor respective era grosolană şi aducea mai mult a ameninţare, decât a colaborare, şi nu putea contribui nicicum la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului.

Miliţia a preluat toate drepturile poliţiei


Drept răspuns la misivele către Voronin, în 2004, ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc îi scria lui Posudnevski că este foarte îngrijorat de acţiunile liderilor regiunii secesioniste, care denaturează intenţionat evenimentele, împiedicând cooperarea dintre instituțiile de drept de la Chișinău şi Tiraspol în scopul combaterii criminalității în Bender. Ministrul cerea explicaţii cu privire la acţiunile aşa-numitei administraţii a oraşului în legătură cu închiderea comisariatului de poliţie din localitate. „Încălcând acordurile dintre cele două părți, la 25 septembrie 2003, printr-o hotărâre a consiliului municipal Bender, miliției transnistrene i-au fost atribuite toate drepturile în activitatea antiinfracțională. Decizia a fost prezentată Comisiei Unificate de Control (CUC), cu solicitarea de a muta comisariatul de poliție din Bender în satul Varnița. La 10 octombrie, aţi emis o dispoziție către toate instituțiile din Bender, cerându-le să înceteze orice colaborare cu poliția. Ulterior, telefoanele din sediul comisariatului au fost deconectate, iar peste două luni clădirea a rămas fără apă și agent termic”, se preciza în scrisoarea MAI.

„În ciuda cerințelor OSCE și ale altor intermediari și în ciuda asigurărilor pe care le dați voi de a nu recurge la acțiuni violente, la 19 februarie 2004, autoritățile orașului Bender au înconjurat în mod samavolnic, fără acordul CUC sau al forțelor pacificatoare, clădirea comisariatului. Timp de o zi, 100 de milițieni înarmați au început să demonteze acoperișul clădirii și să scoată geamurile birourilor secției de pașapoarte. Apreciem aceste acțiuni ca periculoase și iresponsabile”, menționa ministrul.  Continuarea o găsiți aici

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul