Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 22:12
Abonamente

Timpul Liber 7 Mai 2013, ora 07:39    Din editia print

(TURISM) Mașina timpului s-a oprit la Sighișoara

Marime Font

Un orășel care odată vizitat nu mai poate fi uitat, care te reîntoarce în trecutul medieval, un orășel, în care unul dintre angajații oficiali ai primăriei are funcția de toboșar, este Sighișoara. El se află la aproximativ 500 km și șapte ore distanță de la Chișinău.


Segesvár, cum i se mai spune în maghiară sau Schäßburg în germană, este un oraş din Transilvania, România, aşezat pe malurile râului Târnava Mare și este înscris în patrimoniul mondial UNESCO. În Sighișoara, denumită și „Perla Târnavei”, „Mărgăritar al Transilvaniei” sau „Orașul-muzeu”, români, maghiari, germani, rromi, evrei şi reprezentanți ai altor minorităţi trăiesc împreună în pace și bună înțelegere de secole.

„Am zis!” - „Adjudecat”


Împânzită mai mereu de turiști, Sighișoara are multe de oferit ochilor obosiți de „cutiile de chibrituri” din marile metropole ale lumii. Principala sa atracţie turistică este Cetatea Medievală, din care fac parte Casa „Vlad Dracul”, în care, conform legendei, s-a născut Vlad Țepeș, Biserica Leproșilor, Biserica Mănăstirii, „Scara Şcolarilor” și multe altele.

În fiecare zi, artistul plastic Dorin Stanciu, toboșarul îmbrăcat în straie medievale, pornește pe străzile Sighișoarei și ghidează turiștii, recitându-le poezii, cântându-le și atrăgându-le atenția asupra riscului de a găsi în capătul „Scării Școlarilor” niște chitariști impostori. Toboșarul este și un adevărat poliglot, el cunoscând bazele a cel puțin 55 de limbi străine.

Loading...


Ce poate fi mai minunat decât să te plimbi prin Sighișoara alături de toboșarul orașului și companionii săi, străjerul Lorincz Zoltan și stegarul Adrian Coman? Ei te îndrumă, răspund la orice întrebări referitoare la istoria Sighișoarei și dau sfaturi precum: „Nu uitați, vorbele bune nu strică niciodată dinții! Am zis!”, iar străjerul confirmă, suflând în goarnă: „Adjudecat!”.

Poftiți în Cetate!


„Turnul cu Ceas”, construit în 1360, se înalță la 64 de metri deasupra dealului pe care se-ntinde Sighișoara și găzduiește Muzeul de Istorie, care, până în anul 1556, a fost sediul primăriei oraşului, dar și închisoarea cetății. Turnul este, practic, poarta de intrare în Cetatea Sighișoarei, de aceea i se mai spune și „Turnul Porții”. De la balconul său se deschide panorama orășelului medieval în plină frumusețe, iar pe balustrada sa sunt atașate indicatoare care arată distanța până la cele mai mari orașe ale lumii.

Turnul a fost construit la iniţiativa unui doctor şi colecţionar de artă sighişorean, Josef Bacon, care a fost şi primul custode al muzeului. Printre exponatele muzeului se regăsește o colecție prețioasă de icoane pe lemn şi pe sticlă, piese de arheologie și obiecte ce au aparținut aurarilor, croitorilor, tăbăcarilor și ţesătorilor, precum şi o „cameră de tortură”.

Dar să nu uităm de ce i se spune „Turnul cu Ceas”. Datorită faptului că Sighișoara se împarte în Oraşul de Sus, Cetatea şi Oraşul de Jos, în turn au fost instalate două ceasuri, unul vizibil din interiorul cetății, iar celălalt din afara ei. Ceasul elvețian, montat la 1 aprilie 1906, este ornat cu personaje ca Justiția, Dreptatea, Pacea, călăi și zilele săptămânii care prind viață la un anumit interval de timp. De exemplu, o dată la un sfert de oră, un toboșar bate toba.

175 de scări îți spun care-i alesul


O altă semnătură a civilizației medievale este „Scara Școlarilor”, numită și „Scara acoperită”, construită în 1642, care formează un tunel, fiind acoperită cu o carcasă din lemn, pentru a proteja elevii care urcau scările pe vreme urâtă și iarna. Inițial, acest monument al timpului era alcătuit din 300 de scări, însă, după 1849, au rămas doar 175.

Se zvonește prin Sighișoara că, dacă îndrăgostiţii se vor săruta pe fiecare treaptă, iar băiatul va rosti numele fetei după fiecare sărut și nu va greși, acesta este alesul ei.

Drept recompensă, la capătul scărilor, după o întâmpinare călduroasă din partea chitariștilor care interpretează o romanță românească, se înalță „Biserica din Deal”. În pofida imaginii macabre a lui Vlad Dracul, atmosfera este una luminoasă și liniștită.

Alte minunății ale Sighișoarei sunt festivalurile, precum cel Medieval care, timp de trei zile, umple străzile cu teatru, muzică, demonstrații de artizanat, expoziții, târguri, seminare și proiecții de film. „Pro Etnica” este un alt eveniment de amploare, un festival interetnic de muzică și artă, cu spectacole de interior și în aer liber, muzică, dans, film în interpretarea reprezentanților celor mai multe grupuri etnice care trăiesc în România. Dar să nu uităm de „Sighişoara Blues Festival”, care alintă urechile melomanilor mulți ani la rând.

Astfel, orice amator al arhitecturii sau al festivalurilor de artă, orice îndrăgostit de stradele înguste și pline de detalii extraordinare sau orice supărat pe faptul că mașina timpului încă nu s-a inventat își va găsi momentele sale de liniște și fericire anume la Sighișoara. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 16:55

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

Peste 28 de milioane de solicitări de bilete au fost înregistrate până acum pentru meciurile de la EURO 2020, primul Campionat European desfăşurat în 12 ţări de pe continent, un nivel de interes nemaiîntâlnit până acum, potrivit unui comunicat al...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)