Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 30 Mai 2016, ora 10:21

(Vernisajul Vinului 2016) Embargoul a resuscitat calitatea și tradiția vinului moldovenesc

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Am ieșit din casă în grabă, abia reușind să iau din mers umbrela. 

Era foarte clar că în câteva minute va începe să plouă, iar culoarea norilor grei, care se pregăteau să cadă peste oraș, dădea și ea de înțeles că va turna cu găleata. Mă gândesc cu regret că ar fi mare păcat să nu vină nimeni pe așa vreme la Vernisajul Vinului. Totuși, e a X-ea ediție, jubiliară, știu bine că s-a pus mult efort și suflet în pregătiri și lumea e așteptată la un pocal de vorbă cu tâlc, în aer liber. Iar ploaia e foarte hotărâtă să strice totul...


Ajung la destinație și abia dac văd un loc liber pentru parcare. La terasă aproape că nu mai sunt scaune libere. Lumea prinsă de ploaie zumzăie în grupuri mici, se încălzește cu vin alb și găsește neapărat capăt de discuții și motiv de zâmbete. Ploaia, deci, să-și caute de treabă, că adevărații cunoscători ai licorii lui Bachus găsesc în ea un decor romantic și pretext bun de a se mai reține un pic la un eveniment care le place.

Din cei aproximativ 40 de producători de vinuri din Moldova, ediția din 26 mai i-a adunat pe 30 cei mai buni sub brandul generic național Vinul Moldovei/ Wine of Moldova. Cea mai mare ”dezamăgire” a evenimentelor de acest fel pentru un necunoscător - un consumator pentru care vinul se împarte în „de-al meu” și „de-al lui cumetru” sau, și mai rău, în roșu și alb - ar fi lipsa sarmalelor, plăcintelor și fripturii. Cum așa, să ai atâta vin în preajmă, să cânte la vioară însuși Radu Tălămbuță și noi să umblăm de colo-colo cu paharul aproape gol? Pentru că se toarnă, frate, doar câte un strop, câte două înghițituri, cât să-ți întețească dorința și imaginația. Și ești în acele momente numai tu și stropul tău de vin, chiar dacă tot din aceeași sticlă i s-a turnat și interlocutorului. Tu simți căpșuna din rosé, iar el – aroma de caisă; ție ți se pare dulce-acrișor, iar pe el îl cucerește amăruiul de migdale. Iar partea cea mai bună a lucrurilor este că ambii aveți dreptate. În tandemul cu vinul, spun specialiștii, ai tot dreptul să descoperi în el ce-ți poftește inima. Important e să vrei să găsești în vin calitatea și caracterul.

O întâlnesc neapărat pe Diana Lazăr, vice-director la Proiectului de Competitivitate al USAID, care vorbește cu mândrie despre una dintre cele mai așteptate premiere ale ediției din acest an a Vernisajului – vinurile cu indicație geografică. În general, vorbim despre o schimbare a imaginii vinului moldovenesc, în care se investește foarte bine, și chiar dacă aceste schimbări nu sunt încă foarte perceptibile, dacă ele se vor continua, cu siguranță se vor simți în timpul cel mai apropiat, spune Diana Lazăr. Noul concept al vinurilor cu indicație geografică, inspirat din cele mai bune practici europene, oferă posibilitatea de a pune în valoare vinurile de calitate, păstrând o legătură puternică cu regiunea din care ele provin. Există, deci, și un factor de dezvoltare regională, pentru că vorbim despre o industrie care oferă locuri de muncă în special în zonele rurale, mai remarcă Lazăr. Vinul Moldovei adună an de an tot mai multe istorii de succes, modele de familii, care au trecut de la producerea unui vin artizanal, spre un vin de calitate. Vice-directorul vine cu două recomandări importante pentru cei care doresc să dezvolte afaceri de familie: ”Este important să fie curajoși și să mizeze pe un vin care este pe gustul noilor consumatori de tip occidental. Să plecăm de la vinurile dulci și demi-dulci din soiuri aborigene, spre vinurile din soiuri nobile autohtone, îmbuteliate, cu indicație geografică. În al doilea rând, le-aș recomanda tinerilor antreprenori să se adreseze la Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), care are toată experiența necesară pentru a-i ajuta, la fel ca și Proiectul de Competitivitate al USAID, care le poate oferi suportul necesar pentru un start-up eficient”.

Dumitru Munteanu, directorul ONVV își amintește la rândul său de un exemplu caraghios, dar elocvent, când Ghenadie Onișcenco a prezis că moldovenii o să ajungă să-i pună monument de aur pentru embargoul Rusiei asupra importurilor de vinuri din Moldova. Și chiar dacă Onișcenco a încercat să glumească atunci, noi, se pare, am luat-o în serios. Calitatea vinurilor moldovenești a crescut considerabil în ultimii ani, fapt demonstrat de numeroasele premii câștigate la concursuri internaționale prestigioase. ” În 2015 Moldova a înregistrat o creștere cu 33 la sută a exporturilor în UE în raport cu 2014. Pe unele piețe precum Marea Britanie, SUA, China sau Japonia exporturile s-au dublat cel puțin. Și sunt doar primii pași întreprinși după provocarea embargoului. Nu uităm nici de piața locală, la fel de importantă. Orice eveniment organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului are și partea educativă a consumului de vin. Or, noi nu promovăm consumul de alcool, ci cultura consumului corect, moderat al vinului de calitate, îmbinat cu bucatele potrivite” subliniază Dumitru Munteanu.

Admir lucrurile aparent imposibile – o inscripție jucăușă pe sticle de cupaje roșii și albe. Proprietarul e tânăr și ambițios. Discută cu vizitatorii de parcă nu i-ar vedea pentru prima dată, ci ar servi niște clienți fideli, care între timp i-au devenit prieteni. Dan Prisăcaru este directorul cramei Minis Terrios, unul dintre membrii activi ai Asociației micilor producători de vinuri din Moldova. Crama sa și-a început activitatea în 2013. Sunt cei mai mici, produc aproximativ 8 mii de sticle de vin anual, iar anul trecut au plantat primele 5 hectare de viță de vie proprie. Dan recunoaște că e greu să numești business ceea ce face el. „Dacă am porni de la piramida lui Maslow, apoi ceea ce ține vie crama Minis Terrios este tocmai nivelul din vârf al piramidei - nevoia de autorealizare, împlinirea visului și aprecierea din partea altora”, spune Prisăcaru. În cadrul Asociației sunt membri care produc câte o mie, două sau chiar câte 500 de sticle pe an. Cu toate acestea, deja s-au găsit cunoscători tocmai din Singapore, care au comandat recent un grupaj din cele mai selecte vinuri ale Asociației. E tocmai acel model al businessului de familie pe care mizează industria. Dan Prisăcaru și cu soția sa sunt din Chișinău. El a făcut un masterat în Franța, în administrarea industriei vinului. A fost un proiect gândit spontan, care s-a transformat în doar trei luni, dintr-o schiță desenată pe un șervețel de hârtie, într-o vinărie funcțională. „Când vine vorba despre producere, găsesc multă informație utilă în internet, dar nu m-aș descurca fără ajutorul membrilor Asociației, care sunt foarte săritori la nevoie. Când ne-am apucat să producem vinuri, recunosc, nu prea aveam cunoștințe, dar colegii au fost foarte receptivi și m-au ghidat la fiecare pas, în fiecare proces”, mai spune Dan, producătorul îndrăzneț al vinului fabricat în Republica Moldova pentru a inspira întreaga lume.

Și vinificatorii mai vechi, cu experiență, sunt nevoiți să se reinventeze pe parcurs, conștienți de solicitările consumatorului modern. Iulia Durleșteanu reprezentanta Wine International Project Garling consideră că, deși compania este cunoscută pe piață, datorită vinurilor din Ciumai, mai ales, și pentru „sticla Stradivari”, pentru ediția jubiliară a Vernisajului Vinului a fost pregătită seria nouă „Eu iubesc vinul” adaptată tinerilor. „Am ales cu grijă câte o frază specifică potrivită caracterului fiecăruia dintre cele cinci vinuri ale seriei. Pentru că vrem ca vinul Garling să fie iubit, nu neapărat înțeles- exact ca o femeie. Avem riesling, sauvignon, cabernet, merlot, îmbuteliate în toamna anului trecut. Vedem care sunt reacțiile consumatorului astăzi, iar săptămâna viitoare vom exporta în premieră cabertet și riesling în Estonia”, menționează Iulia Durleșteanu.

Chiar dacă au exportat ani la rând în Rusia, producătorii de vinuri s-au adaptat destul de repede la piețele Uniunii Europene. Elena Uporova, specialist marketing și vânzări în cadrul Cimișlia Wineries susține că astăzi capacitatea de cumpărare a consumatorului din UE este mult mai mare. Compania produce peste 5 mln de sticle de vin anual, dintre care 95 la sută se exportă în UE, Asia și SUA. Cu toate acestea, orice producător autohton știe că niciun partener sau cumpărător din afară nu te va lua în serios dacă nu ești prezent în rețele magazinelor de pe piața locală, dacă nu ești cunoscut și apreciat aici. „Cel mai nou produs Cimișlia Wineries este spumantul dulce, alb ”Vero di Moscato”, slab alcoolic, produs după o tehnologie unică italiană. E un vin pentru doamne și domnișoare, care credem că va fi ”bomba verii”. Urmează să apară în doar 3-4 zile și în rețelele comerciale”, spune cu mândrie Elena Uporova.

Vernisajul jubiliar a fost dedicat vinurilor albe și rosé, aromate și tandre. La sfârșitul primăverii, e momentul cel mai potrivit pentru a face niște totaluri intermediare și a seta noi tendințe. E timpul ca, în serile lungi de vară, la terase, între prieteni, să se consume o cupă de vin moldovenesc autentic, în defavoarea altor băuturi alcoolice, care nu ne reprezintă.

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)