Astăzi 25 Aprilie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Actualitate 30 Mai 2016, ora 10:21

(Vernisajul Vinului 2016) Embargoul a resuscitat calitatea și tradiția vinului moldovenesc

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Am ieșit din casă în grabă, abia reușind să iau din mers umbrela. 

Era foarte clar că în câteva minute va începe să plouă, iar culoarea norilor grei, care se pregăteau să cadă peste oraș, dădea și ea de înțeles că va turna cu găleata. Mă gândesc cu regret că ar fi mare păcat să nu vină nimeni pe așa vreme la Vernisajul Vinului. Totuși, e a X-ea ediție, jubiliară, știu bine că s-a pus mult efort și suflet în pregătiri și lumea e așteptată la un pocal de vorbă cu tâlc, în aer liber. Iar ploaia e foarte hotărâtă să strice totul...


Ajung la destinație și abia dac văd un loc liber pentru parcare. La terasă aproape că nu mai sunt scaune libere. Lumea prinsă de ploaie zumzăie în grupuri mici, se încălzește cu vin alb și găsește neapărat capăt de discuții și motiv de zâmbete. Ploaia, deci, să-și caute de treabă, că adevărații cunoscători ai licorii lui Bachus găsesc în ea un decor romantic și pretext bun de a se mai reține un pic la un eveniment care le place.

Din cei aproximativ 40 de producători de vinuri din Moldova, ediția din 26 mai i-a adunat pe 30 cei mai buni sub brandul generic național Vinul Moldovei/ Wine of Moldova. Cea mai mare ”dezamăgire” a evenimentelor de acest fel pentru un necunoscător - un consumator pentru care vinul se împarte în „de-al meu” și „de-al lui cumetru” sau, și mai rău, în roșu și alb - ar fi lipsa sarmalelor, plăcintelor și fripturii. Cum așa, să ai atâta vin în preajmă, să cânte la vioară însuși Radu Tălămbuță și noi să umblăm de colo-colo cu paharul aproape gol? Pentru că se toarnă, frate, doar câte un strop, câte două înghițituri, cât să-ți întețească dorința și imaginația. Și ești în acele momente numai tu și stropul tău de vin, chiar dacă tot din aceeași sticlă i s-a turnat și interlocutorului. Tu simți căpșuna din rosé, iar el – aroma de caisă; ție ți se pare dulce-acrișor, iar pe el îl cucerește amăruiul de migdale. Iar partea cea mai bună a lucrurilor este că ambii aveți dreptate. În tandemul cu vinul, spun specialiștii, ai tot dreptul să descoperi în el ce-ți poftește inima. Important e să vrei să găsești în vin calitatea și caracterul.

O întâlnesc neapărat pe Diana Lazăr, vice-director la Proiectului de Competitivitate al USAID, care vorbește cu mândrie despre una dintre cele mai așteptate premiere ale ediției din acest an a Vernisajului – vinurile cu indicație geografică. În general, vorbim despre o schimbare a imaginii vinului moldovenesc, în care se investește foarte bine, și chiar dacă aceste schimbări nu sunt încă foarte perceptibile, dacă ele se vor continua, cu siguranță se vor simți în timpul cel mai apropiat, spune Diana Lazăr. Noul concept al vinurilor cu indicație geografică, inspirat din cele mai bune practici europene, oferă posibilitatea de a pune în valoare vinurile de calitate, păstrând o legătură puternică cu regiunea din care ele provin. Există, deci, și un factor de dezvoltare regională, pentru că vorbim despre o industrie care oferă locuri de muncă în special în zonele rurale, mai remarcă Lazăr. Vinul Moldovei adună an de an tot mai multe istorii de succes, modele de familii, care au trecut de la producerea unui vin artizanal, spre un vin de calitate. Vice-directorul vine cu două recomandări importante pentru cei care doresc să dezvolte afaceri de familie: ”Este important să fie curajoși și să mizeze pe un vin care este pe gustul noilor consumatori de tip occidental. Să plecăm de la vinurile dulci și demi-dulci din soiuri aborigene, spre vinurile din soiuri nobile autohtone, îmbuteliate, cu indicație geografică. În al doilea rând, le-aș recomanda tinerilor antreprenori să se adreseze la Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), care are toată experiența necesară pentru a-i ajuta, la fel ca și Proiectul de Competitivitate al USAID, care le poate oferi suportul necesar pentru un start-up eficient”.

Dumitru Munteanu, directorul ONVV își amintește la rândul său de un exemplu caraghios, dar elocvent, când Ghenadie Onișcenco a prezis că moldovenii o să ajungă să-i pună monument de aur pentru embargoul Rusiei asupra importurilor de vinuri din Moldova. Și chiar dacă Onișcenco a încercat să glumească atunci, noi, se pare, am luat-o în serios. Calitatea vinurilor moldovenești a crescut considerabil în ultimii ani, fapt demonstrat de numeroasele premii câștigate la concursuri internaționale prestigioase. ” În 2015 Moldova a înregistrat o creștere cu 33 la sută a exporturilor în UE în raport cu 2014. Pe unele piețe precum Marea Britanie, SUA, China sau Japonia exporturile s-au dublat cel puțin. Și sunt doar primii pași întreprinși după provocarea embargoului. Nu uităm nici de piața locală, la fel de importantă. Orice eveniment organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului are și partea educativă a consumului de vin. Or, noi nu promovăm consumul de alcool, ci cultura consumului corect, moderat al vinului de calitate, îmbinat cu bucatele potrivite” subliniază Dumitru Munteanu.

Admir lucrurile aparent imposibile – o inscripție jucăușă pe sticle de cupaje roșii și albe. Proprietarul e tânăr și ambițios. Discută cu vizitatorii de parcă nu i-ar vedea pentru prima dată, ci ar servi niște clienți fideli, care între timp i-au devenit prieteni. Dan Prisăcaru este directorul cramei Minis Terrios, unul dintre membrii activi ai Asociației micilor producători de vinuri din Moldova. Crama sa și-a început activitatea în 2013. Sunt cei mai mici, produc aproximativ 8 mii de sticle de vin anual, iar anul trecut au plantat primele 5 hectare de viță de vie proprie. Dan recunoaște că e greu să numești business ceea ce face el. „Dacă am porni de la piramida lui Maslow, apoi ceea ce ține vie crama Minis Terrios este tocmai nivelul din vârf al piramidei - nevoia de autorealizare, împlinirea visului și aprecierea din partea altora”, spune Prisăcaru. În cadrul Asociației sunt membri care produc câte o mie, două sau chiar câte 500 de sticle pe an. Cu toate acestea, deja s-au găsit cunoscători tocmai din Singapore, care au comandat recent un grupaj din cele mai selecte vinuri ale Asociației. E tocmai acel model al businessului de familie pe care mizează industria. Dan Prisăcaru și cu soția sa sunt din Chișinău. El a făcut un masterat în Franța, în administrarea industriei vinului. A fost un proiect gândit spontan, care s-a transformat în doar trei luni, dintr-o schiță desenată pe un șervețel de hârtie, într-o vinărie funcțională. „Când vine vorba despre producere, găsesc multă informație utilă în internet, dar nu m-aș descurca fără ajutorul membrilor Asociației, care sunt foarte săritori la nevoie. Când ne-am apucat să producem vinuri, recunosc, nu prea aveam cunoștințe, dar colegii au fost foarte receptivi și m-au ghidat la fiecare pas, în fiecare proces”, mai spune Dan, producătorul îndrăzneț al vinului fabricat în Republica Moldova pentru a inspira întreaga lume.

Și vinificatorii mai vechi, cu experiență, sunt nevoiți să se reinventeze pe parcurs, conștienți de solicitările consumatorului modern. Iulia Durleșteanu reprezentanta Wine International Project Garling consideră că, deși compania este cunoscută pe piață, datorită vinurilor din Ciumai, mai ales, și pentru „sticla Stradivari”, pentru ediția jubiliară a Vernisajului Vinului a fost pregătită seria nouă „Eu iubesc vinul” adaptată tinerilor. „Am ales cu grijă câte o frază specifică potrivită caracterului fiecăruia dintre cele cinci vinuri ale seriei. Pentru că vrem ca vinul Garling să fie iubit, nu neapărat înțeles- exact ca o femeie. Avem riesling, sauvignon, cabernet, merlot, îmbuteliate în toamna anului trecut. Vedem care sunt reacțiile consumatorului astăzi, iar săptămâna viitoare vom exporta în premieră cabertet și riesling în Estonia”, menționează Iulia Durleșteanu.

Chiar dacă au exportat ani la rând în Rusia, producătorii de vinuri s-au adaptat destul de repede la piețele Uniunii Europene. Elena Uporova, specialist marketing și vânzări în cadrul Cimișlia Wineries susține că astăzi capacitatea de cumpărare a consumatorului din UE este mult mai mare. Compania produce peste 5 mln de sticle de vin anual, dintre care 95 la sută se exportă în UE, Asia și SUA. Cu toate acestea, orice producător autohton știe că niciun partener sau cumpărător din afară nu te va lua în serios dacă nu ești prezent în rețele magazinelor de pe piața locală, dacă nu ești cunoscut și apreciat aici. „Cel mai nou produs Cimișlia Wineries este spumantul dulce, alb ”Vero di Moscato”, slab alcoolic, produs după o tehnologie unică italiană. E un vin pentru doamne și domnișoare, care credem că va fi ”bomba verii”. Urmează să apară în doar 3-4 zile și în rețelele comerciale”, spune cu mândrie Elena Uporova.

Vernisajul jubiliar a fost dedicat vinurilor albe și rosé, aromate și tandre. La sfârșitul primăverii, e momentul cel mai potrivit pentru a face niște totaluri intermediare și a seta noi tendințe. E timpul ca, în serile lungi de vară, la terase, între prieteni, să se consume o cupă de vin moldovenesc autentic, în defavoarea altor băuturi alcoolice, care nu ne reprezintă.

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:27

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:37

România și Bulgaria sunt țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent - peste 31 la sută - al fetelor care studiază în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Aceasta, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene fetele reprezintă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:36

JOIA MARE. Dacă până acum au fost ocupate să facă curăţenie în case şi în curţi, de joi gospodinele lasă mătura jos şi încep să pregătească masa de Paşti. Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:36

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:30

O explozie a fost auzită joi în localitatea Pugoda, aflată la 40 de kilometri de Colombo, capitala statului Sri Lanka, au informat autoritățile și rezidenții orașului, relatează Mediafax, citând site-ul agenției Reuters. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:07

Un şofer a intrat cu maşina în trecători în orașul Sunnyvale, din nordul Californiei, provocând rănirea a opt persoane, informează autoritățile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:06

Un tânăr de 34 de ani, din Straja, a fost preluat de o ambulanță în stare gravă și dus la spital în cursul nopţii, înjunghiat în piciorul stâng.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:01

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

În cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor se rememorează Cina cea de Taină. Atunci, Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor. Tot în Joia Mare, avut loc rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:59

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

Accident grav în urmă cu puţin timp pe Autostrada Soarelui, în apropiere de Cernavodă. Un TIR încărcat cu fier vechi s-a răsturnat după ce a izbit o dubă şi un taxi în care se afla un client. Sunt patru răniţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:55

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

De la an la an, tradiţionalul cozonac moldovenesc pierde teren în faţa celui italian. Brutarii de la cel mai mare combinat de panificaţie spun că, în ultimii 14 ani, producţia de cozonac fabricat după reţeta de import a crescut cu 15 procente şi a ajuns la 23 de tone. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 APRILIE 2019. RACII SUNT AGRESIVI ÎN COMUNICARE

Horoscopul zilei de 25 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 25 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 25...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)