Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 08:01
Abonamente

Muzică 10 Octombrie 2013, ora 16:26

(VIDEO) 50 de ani de la moartea lui Edith Piaf. Povestea emoţionantă a „Micuţei Privighetori"

Marime Font

 
 
 

Cunoscută drept „Mica privighetoare” datorită vocii sale deosebite, Édith Piaf cucerea inimile tuturor francezilor la jumătatea anilor ’30. 

Talentul său i-a adus un succes fulminant, iar glasul celebrei franţuzoaice a rămas întipărit în mintea tuturor chiar şi azi, când se împlinesc 50 de ani de la moartea artistei.

Édith Giovanna Gassion - pe numele său real - s-a născut pe 19 decembrie 1915, mama sa fiind cântăreaţă într-o cafenea, iar tătăl, acrobat. Abandonată de părinţi, Édith a crescut într-un bordel de la periferia Parisului, alături de bunica ei, care era proprietara acestuia.După sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, se mută alături de tatăl ei, într-o rulotă. Pentru a-şi câştiga traiul, Édith începe să cânte pe stradă.

Aşa este descoperită de Louis Leplée, proprietarul cabaretului „Le Gerny's” de pe Champs-Élysées, care o invită să cânte câteva melodii în localul lui. Tot Leplée este şi cel care îi spune primul „La môme” – „Privighetoarea”. Acesta reprezintă debutul carierei artistice a cântăreţei, întrucât apariţia sa pe scenă îi cucereşte pe francezi.

Jacques Canetti, impresar la radio, îi oferă acesteia o emisiune, iar la finele anului 1935, îi înregistrează un disc cu melodia „La Foule”.

 


Doi ani mai târziu, Édith Piaf, nume pe care ea însăşi şi-l atribuie („piaf” = vrabie), obţine un angajament la teatrul ABC, iar impresarul Raymond Asso îi înregistrează piesa „Mon legionnaire”. De asemenea, Jean Cocteau scrie pentru ea piesa de teatru „Le Bel indifférent”.

În 1946, Édith scrie textul celebrei melodii „La Vie En Rose”, iar de muzică se ocupă Louis Guglielmi. Un an mai târziu călătoreşte la New York, unde o cunoaşte pe Marlene Dietrich şi pe boxeurul Marcel Cerdan. Deşi a fost căsătorită de două ori, sportivul rămâne marea sa dragoste şi îi devine amant. Bărbatul moare însă în 1949, după ce avionul în care se afla se prăbuşeşte.

Artista cade în depresie şi devine dependentă de somnifere şi stupefiante. Continuă totuşi să cânte, lansând piese precum „Jézebel” sau „Je t'ai dans la peau”.

În 1953, începe o cură de detoxicare cu morfină, apoi reia turneele internaţionale. Peste cinci ani însă, suferă un accident de automobile, astfel că din cauza durerilor puternice devine din nou dependentă de analgezice extreme de puternice. Lansează în acea perioadă celebrul cântec „Milord”.

La începutul anului 1959, în timpul unui concert la New York, Édith Piaf se prăbuşeşte epuizată pe scenă. Deşi este internată des, cucereşte din nou Parisul în 1961 cu noua sa piesă „Non, je ne regrette rien”.

Sursa: Gandul.info

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul