Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Muzică 3 Octombrie 2013, ora 10:38

(VIDEO) A transformat ARMELE în instrumente MUZICALE. Vezi cum sună

Marime Font
 
 
 

Pedro Reyes călătorește adesea pe teritorii periculoase. 


Nu doar din punct de vedere creativ, când folosește cele mai dubioase materiale pentru lucrările sale, ci și la propriu. Trăiește și lucrează adesea în locuri notorii precum Ciudad Juarez, Mexic, regiune unde au loc violuri, numeroase crime între bandele de traficanți și cazuri nerezolvate de femei dispărute, Reyes s-a hotărât să transforme țara unde locuiește într-un loc mai bun cu ajutorul artei. Într-o țară în care jurnaliștii dispar pe capete, iar civilii sunt împușcați în miezul zilei, Reyes speră să transforme instrumentele violenței într-o forță a binelui.

Inspirat de o excursie pe care a făcut-o la fabricile de reciclare unde funcționarii din guvern transformau armele confiscate în material brut, ca parte din proiectul lui „Lopeți pentru arme”, Reyes a hotărât să transforme aceste instrumente ale urii în instrumente muzicale. Instrumente care să dea viață muzicii, nu să ia vieți. În proiectul „Disarm”, Reyes a utilizat împreună cu echipa lui programe precum Ableton Live, MIDI și Max MSP pentru a transforma armele în instrumente muzicale automate.Disarm e, de fapt, a doua generație de instrumente, construită după proiectul lui din 2012, Imagine, care folosește rămășițe ale armelor confiscate de armata mexicană de la cartelurile de droguri. Această serie a fost confecționată împreună cu o echipă de muzicieni și cu Cocolab, un studio media din Mexico City. Aceste piese noi pot fi programate și operate cu ajutorul calculatorului și pot reda concerte întregi cu compoziții pregătite dinainte.

Ca și cum toate astea n-ar fi îndeajuns de impresionante, Reyes e un poliglot al creativității, fiind implicat în medii variate printre care se numără sculptura, muzica, performance-ul și pictura. Recunoscut pentru talentele lui în țara natală, Reyes e apreciat și în străinătate și a expus la galerii prestigioase și evenimente artistice ca Bienala de la Veneția și Art Basel Miami.

Ne-am întâlnit de curând cu Reyes să discutăm despre opera lui și despre modul în care viața și arta lui au fost afectate de violențele continue din Mexic. „Cred că scopul artei e să găsească metode de a transforma cele mai negative instincte în instincte creatoare...Vreau ca opera mea să fie folositoare pentru transformarea socială și psihologică,” spune Reyes.

Și chiar a reușit, atât la nivel creator, cât și la nivel practic. A construit ceva tangibil și pozitiv din cantitatea imensă de arme provenită din eternul război cu drogurile din Mexic.

Reyes e conștient că tehnologia a fost folosită pentru a cauza război, distrugere și tristețe, dar crede că „tehnologia nu e nici rea, nici bună. Depinde doar de cum o folosești.”

Mai jos, Reyes demonstrează cum a folosit echipamente moderne în scopuri pozitive:


„Metalele astea ar fi putut să ne ucidă și pe mine, și pe tine. Deci sunt mai bune ca instrumente muzicale.”

„O altă parte complicată, dar uimitoare, a procesului, a fost scoaterea la iveală a sunetelor produse de instrumente.”

„A fost o experiență minunată pentru că mi-am dat seama că armele nu fac doar sunete dure și înspăimântătoare. Pot face și sunete subtile ca un cântec de leagăn.”


Pentru mai multe informații despre opera lui Pedro Reyes, puteți vizita site-ul Pedroreyes.net.

sursa: vice.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul