Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente

Internațional 25 Mai 2017, ora 09:46

(VIDEO) Papa l-a primit cu răceală pe Donald Trump

Marime Font

Primire rece la Vatican pentru Donald Trump, în ciuda zâmbetelor şi amabilităţilor, schimbate de Papa Francisc şi preşedintele american, în faţa camerelor de filmat. De altfel, toată lumea a remarcat figura severă a Papei, deşi, de obicei, Suveranul Pontif are o expresie jovială. Cei doi lideri au opinii diametral opuse în ceea ce priveşte încălzirea globală și criza refugiaţilor. 

Cel mai puternic om din lume şi liderul spiritual al celor peste un miliard de catolici din toată lumea au discutat aproape o jumătate de oră, departe de ochii presei.

Donald Trump a primit de la Suveranul Pontif sculptura unui măslin, simbol al păcii. Președintele american i-a mulțumit Suveranului Pontif, spunându-i că avem nevoie de pace și i-a oferit la rândul său un set de cărți semnate de Martin Luther King.


De asemenea, Suveranul Pontif i-a dăruit preşedintelui american şi o copie a mesajului papal din 2015, în care Francisc pleda pentru combaterea încălzirii globale. Este de notorietate şi schimbul de replici de anul trecut dintre cei doi, pe tema încălzirii globale. Trump a criticat de mai multe ori acordul de la Paris asupra climei şi a fost criticat la rândul său de Suveranul Pontif. Papa nu este de acord cu Trump nici în privinţa problemei refugiaţilor şi a criticat de asemenea intenţia şefului Casei Albe de a ridica un zid la graniţa cu Mexicul.

Iată câteva situații în care Donald Trump și Papa au avut viziuni total opuse:

Despre ziduri și poduri:

Donald Trump, în iunie 2015: „Voi construi un mare zid, și nimeni nu construiește ziduri mai bine decât mine, credeți-mă, și le voi construi foarte ieftin. Voi construi un mare, mare zid la granița noastră de sud și voi pune Mexicul să plătească pentru acel zid. Țineți minte ce spun”.

Papa Francisc, în februarie 2016: „O persoană care se gândește doar să construiască ziduri, oriunde ar fi ele, și nu să construiască poduri, nu este creștină. În Evanghelie nu scrie asta [...] Dacă acest om [Trump] spune așa ceva, nu e creștin”.

Despre migrație:

Donald Trump, în iunie 2015: „(Mexicanii din SUA) aduc droguri, aduc criminalitate. Sunt violatori și unii, presupun, sunt oameni buni, dar vorbesc cu polițiștii de frontieră și ei ne spun ce primim.”

Papa Francisc, în aprilie 2017: „Este adevărat, noi [în Europa] suntem o civilizație care a încetat să mai facă copii, dar am și închis ușa pentru migranți. Aceasta se cheamă sinucidere.”

Despre musulmani:

Donald Trump, în martie 2016 la CNN: „Cred că islamul ne urăște.”

Papa Francisc, în iulie 2016: „Cred că nu este corect să identifică islamul cu violența. Nu este corect și nu este adevărat.”

Despre arme:

Donald Trump, în februarie 2017: „Ne vom moderniza substanțial toate armamentele [...] Și să sperăm că nu va trebui să le folosim niciodată. Însă nimeni nu se va pune cu noi, oameni buni. Nimeni. Va fi una din cele mai mari creșteri militare din istoria Americii.”

Papa Francisc, în aprilie 2017: „Trebuie pus capăt proliferării armamentelor; dacă sunt fabricate și vândute, mai devreme sau mai târziu vor fi folosite.”

Despre războiul nuclear:

Donald Trump, în septembrie 2016: „Voi face tot ce îmi stă în putere să nu fiu niciodată în situația în careva trebui să folosim forța nucleară. E foarte important pentru mine.”

Papa Francisc, în ianuarie 2017, pentru cotidianul El Pais: „Am avut deja Al Treilea Război Mondial pe bucățele. În ultima vreme se vorbește despre un posibil război mondial, ca și când ar fi vorba de un joc de cărți: ei joacă un joc de cărți. Aceasta este cea mai mare îngrijorare a mea.”

Despre bani:

Donald Trump, în martie 2011 la ABC: „O parte din frumusețea mea este că sunt foarte bogat.”

Papa Francisc, în martie 2013: „Ah, cât mi-ar plăcea o Biserică săracă, pentru săraci”.

Despre schimbarea climatică:

Donald Trump, în noiembrie 2012, pe Twitter: „Conceptul de încălzire globală a fost creat de și pentru chinezi ca să facă produsele din SUA necompetitive.”

Papa Francisc, în iunie 2015, în enciclica „Laudato Si”: „Schimbarea climatică [...] reprezintă una din principalele provocări cu care se confruntă omenirea în zilele noastre.”

Despre căsătorie:

Donald Trump, în iunie 2015 la CNN: „Am o soție bună acum. (Primele) mele două soții au fost foarte bune. Și nu le acuz, dar munceam 22 de ore pe zi.”

Papa Francisc, în octombrie 2016: „Când diavolul se amestecă și pune un bărbat în fața unei femei mai frumoase decât soția acestuia, sau pune o femeie în fața unui bărbat care pare mai bun decât soțul ei, căutați imediat ajutor. Când apare tentația, căutați imediat ajutor”.

Melania Trump, neînţelegeri culinare la Vatican
Atmosfera de la Vatican a părut ceva mai destinsă la finalul întâlnirii, când în încăpere au intrat şi alţi membri ai familiei Trump: soţia sa Melania, fiica Ivanka şi soţul acesteia, Jared Kushner. A fost însă şi o mică neînţelegere. Papa Francisc a întrebat-o pe Prima Doamnă a SUA dacă îi dă lui Donald Trump să mânânce „potița”, însă ea a înțeles că se referă la pizza.

Mai târziu, Vaticanul a explicat că Papa se referea de fapt la potiţa, un desert tradiţional din Slovenia, ţara natală a Melaniei Trump. Însă Prima Doamnă a crezut că Suveranul Pontif se referea la pizza, atât de familiară pentru americani. Dincolo de confuzia culinară, doamnele au respectat întocmai protocolul papal: şi-au acoperit capetele cu un văl şi au purtat haine închise la culoare, cu mâneci lungi. Toţi invitaţii au primit din partea Papei câte un rozariu, iar Suveranul Pontif a făcut schimb de cadouri cu preşedintele american.

După întâlnirea cu papa Francisc, Donald Trump şi familia sa au vizitat Capela Sixtină şi bazilica Sfântul Petru. Turiştii care inundă Roma şi Vaticanul în fiecare zi nu-şi pun prea multe speranţe că întâlnirea va schimba în vreun viziunea lui Donald Trump despre lume.sursa: digi24.ro Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:21

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Cea mai amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu va fi demarată în România în primăvara acestui an, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:12

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

Numită și „crinul deșertului”, Aloe Vera este planta miraculoasă atât de binefăcătoare, încât te vei simți pătrunsă la un moment dat de evlavie în fața tuturor proprietăților sale. Conținând peste 200 de substanțe benefice, planta pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:05

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Campania electorală prezidențială încă n-a început, dar măcelul dintre partidele e dreapta este in toi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:48

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Ianuarie 2020, ora: 07:46

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Ministrul de interne Pavel Voicu le răspunde deputaților Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), care i-au cerut astăzi să prezinte un raport cu privire la situația infracțională din ultima perioadă. De asemenea, Voicu a acuzat fostul Guvern de „problemele care au generat”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:34

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

Defrișări în masă, la Dondușeni. Pădurile din raion sunt tot mai des atacate de tăietorii iliciți. Numai în primele săptămâni ale acestui an, au fost tăiați ilegal arbori în valoare totală de aproape 10.000 de lei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)