Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Actualitate 17 Noiembrie 2015, ora 16:38

(VIDEO-GRAFIC) Istoria în cinci minute a războiului din Siria. Cum a apărut ISIS

Marime Font

Războiul din Siria e murdar. După patru ani, conflictul este divizat între patru tabere de luptători (forțe terestre). Fiecare grup are susținători străini, care nici măcar nu cad de acord de partea cui sau, din contră, împotriva cui luptă.


Pentru a înțelege aceste evoluții - intervențiile care traversează crizele, frontul de luptă în continuă schimbare - este necesar să ne întoarcem la momentul când războiul a început și să ne amintim principalele momente.


2011

Loading...


Cine a deschis focul în Siria

Primele focuri au fost trase în Siria în martie 2011, de dictatorul sirian Bashar-al-Assad împotriva demonstraților pașnici ai Primăverii Arabe.

În iulie, protestatarii au început să întoarcă focul și câteva trupe siriene au dezertat din armata lui Assad pentru a se alătura protestatarilor. Trupele rebele s-au autointitulat Armata Siriană de Eliberare și riposta s-a transformat în război civil. Extremiști din Siria și din întreaga regiune au încept să călătorească spre Siria pentru a se alătura rebelilor. Assad, de fapt, a încurajat această tendință, prin eliberarea prizonierilor jihadiști, pentru a acuza rebelii de extremism și pentru a-i pune pe străinii care le țineau spatele într-o situație imposibilă.

2012

În ianuarie 2012, al-Qaeda și-a format o nouă divizie în Siria, Jabhat al-Nusra. În aceeași perioadă, grupurile kurde din Siria, care își doreau de mult autonomie, au pus mâna pe arme, pentru a scăpa de regimul Assad în nord. În acea vară, Siria a devenit un focar de război. Iran, aliatul cel mai important al lui Assad, intervine în sprijinul lui. La finalul anului 2012, Iran trimite zboruri cargo zilnice și are sute de ofițeri la sol.

În același timp, statele arabe bogate în petrol din Golful Persic încep să trimită bani și arme rebelilor (mai ales prin Turcia), pentru a contrataca influența Iranului. Iranul își crește influența, la mijlocul anului 2012, când Hezbollah - milițiie libaneză susținută de Iran - a invadat țara pentru a lupta contra lui Assad. Golful - în special, Arabia Saudită - răspunde trimițând și mai mulți bani și arme rebelilor, de această dată prin Iordania, care de asemenea se opune lui Assad.

2013

Până în anul 2013, Orientul Mijlociu era divizat între forțele sunite, pe de o parte, susținând rebelii, respectiv, șiite, de cealaltă parte, susținându-l pe Assad. În aprilie 2013, administrația Obama, care se declară îngrozită de atrocitățile comise de Assad, semnează un ordin secret prin care autorizează CIA să instruiască și să echipeze miliar rebelii sirieni. Dar programul scapă de sub control de la început.

Totodată, SUA avertizează tăcut statele din Golful Persic să stopeze finanțarea extremiștilor, dar cererea este ignorată. În august [2013 - nota red.], Assad folosește arme chimice împotriva civililor.

Pe 6 septembrie, Obama, într-un discurs public: Nu este în interesul național de secruitate al SUA să ignore violări evidente a ceeea ce Obama a anumit normele internaționale cu privire la utilizarea armelor chimice.

Astel, Obama a spus jurnaliștilor că, deși nu a luat o decizie finală, are în vedere o acțiune militară. Acțiunea ar urma să fie supusă aprobării Congresului.

Trei zile mai târziu, pe 9 septembrie 2013, secretarul de stat John Kerry, răspunzând întrebării unui jurnalsit, anunță că SUA pot renunța la acțiunea militară, dacă Siria renunță într-o săptămână la tot ceea ce înseamnă armă chimică. Rusia propune ca armele chimice să fie plasate sub control internațional, idee pe care Siria o agreează (deși până atunci nu admițea că deține arme chimice).

Anunțatul eventual atac american este dezamorsat. SUA dau înapoi, dar se profilează deja o dispută între marile puteri - America împotriva lui Assad și Rusia care, din contră, îl susține. Câteva săptămâni mai târziu, primele arme americane și training (prin programul CIA) ajung la rebelii sirieni. SUA devin un participant în războiul sirian.

2014: ISIS - Cine este inamicul nr. 1, Assad sau ISIS?

În februarie 2014, ceva se întâmplă, care transformă războiul: un afiliat al-Qaeda, stailit în Irak, se rupe de grup din cauza unor neînțelegeri interne cu privire la Siria. Grupul se auto-intitulează Statul Islamic al Irakului și Siriei, care devine dușmanul al-Qaeda. ISIS nu luptă contra lui Assad. În schimb, luptă împotriva celorlalți rebeli și luptă împotriva kurzilor, formându-și un mini-stat, pe care ăl numesc Califatul Statului Islamic. În acea vară, ajunge în Irak, confiscând teritorii și atrăgând atenția întregii lumi asupra lor împotriva lor.

Apoi, în septembrie 2014, exact la un an după ce a fost la un pas să îl bombardeze pe Assad în Siria, Obama ține un nou discurs: "vom merge mai departe cu lupta împotriva teroriștilor”.

"Nu voi ezita să intervenim împotriva ISIS în Siria” - a spus Obama anunțând lansarea loviturilor aeriene împotriva ISIS în Siria și o acțiune de 475 de militari pentru a ajuta [împotriva ISIS] armata irakiană.

În acea vară, în iulie, Pentagonul își lansează propriul program pentru a antrena rebelii sirieni, dar, spre deosebite de programul CIA - prin acest program sunt pregătiți doar rebelii care luptă contra ISIS, nu contra Assad.

Programul arată tot a eșec, punând în evidență că America se opune acum ISIS mai mult decât lui Assad, dar și că nu există cu adevărat o forță terestră similară ISIS în Siria.

În august, Turcia începe să bombardeze grupurile kurde din Irak și din Turcia, deși kurzii luptă contra ISIS în Siria. Turcia nu bombardează ISIS în Siria. Toate aceste tensiuni adâncite, poziția oscilantă a SUA - mai ales cu privire la întrebarea cine este inamicul numărul unu, Assad sau ISIS? - creează multă confuzie.

Assad pierde teren în fața ISIS și a rebelilor.

2015
În septembrie 2015, Rusia intervine pe cont propriu. Rusia declară oficial că este acolo pentru a bombarda ISIS, dar, în realitate, îi bombardează pe rebelii anti-Assad, inclusiv pe unii susținuți de SUA. După cum se prefigurează acum, sunt multe grupuri diferite și state din afară implicate în războiul din Siria și chiar în rândul aliaților apar multe dezacorduri în privința cui este inamicul, pe cine să sprijine și cum. Toate aceste contradicții fac ca pentru acest război să nu se întrevadă vreun final.

sursa: parlamentor.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 19:13 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Câtă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încă era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)