Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 11 Noiembrie 2019
Abonamente

Politică 20 Ianuarie 2016, ora 18:32

(VIDEO ÎN DIRECT) Poliția a dispersat mulțimea care protestează în continuare. 13 persoane au fost rănite

Marime Font

Manifestanţi care protestează împotriva învestirii noului guvern au înconjurat Parlamentul şi nu le permit deputaţilor să iasă din clădire.

23:40 Parlamentul de la Chișinău e în întregime sub controlul poliției, după evacuarea protestatarilor din clădire, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul interimar de interne Oleg Balan. Balan a mai spus că 13 persoane au fost rănite în cursul altercațiilor dintre protestatari și forțele de ordine din cursul zilei de miercuri, cinci protestatari și opt polițiști.

22:30 Protestatarii continuă să se afle în spatele Parlamentului. În apropierea clădirii oamenii au aprins un rug să se încălzească. 


21:05 Reacția MAE de la București: „Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău. Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău”.

20:55 Șeful interimar al Inspectoratului General de Politie, Gheorghe Cavcaliuc, spune că situația de la Parlament este sub control.

20:48 Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi deasemenea îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis și transparent.

20:45 Chiril Moțpan, lider al Platformei Demnitate și Adevăr, a ieșit cu capul însângerat.

20:41 - Poliția a primit întăriri, s-a regrupat și încearcă să disperseze mulțimea.

20:22 Continuă îmbrâncerile între protestatari și poliție. Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestelor organizate astăzi în jurul Parlamentului. Aceștia au suferit diferite traumatisme ușoare.

20:17 Deputații care au votat pentru învestirea Guvernului Filip au fost scoși din Parlament printr-o galerie secretă, susține Maria Ciobanu, parlamentar PLDM.

20:13 Circulația rutieră este blocată pe Bulevardul Ștefan cel Mare între B. Bodoni și P. Movilă. Sunt observate grupuri mari de polițiști care merg spre Parlament din mai multe direcții.

20: 05 Un număr mare de polițiști se îndreaptă spre zona din apropierea Parlamentului.

Noi informații de la polițiștii care stau acum în jurul Parlamentului. Deputații, miniștrii, politicienii au fost îmbră... Posted by Vitalie Cojocari on Wednesday, 20 January 2016

19:55: Și Igor Dodon și Renato Usatîi s-au alăturat protestului organizat de platforma DA, îndemnând la calm. 

UPDATE 19:45 Mulțimea a reușit să treacă de poliția baricadată și a intrat în Parlament. O altă baricadă a oprit protestatarii după cea de-a doua ușă. Mulțimea a făcut un cori­dor prin care le per­mit poli­țiș­ti­lor să pără­sească Par­la­men­tul. Lumea strigă „Nu loviți poli­ția”.

  


UPDATE 19:32 Poliția cedează mulțimii. Câțiva polițiști au fost scoși din baricate. UPDATE 19:25 Protestatarii înaintează câte puțin peste polițiștii baricadați care fac câțiva pași înapoi. Mulțimea scandează ”Unire moldoveni”.

UPDATE 19:15 Polițiștii au anunțat că Andrei Năstase se află în aceste momente în interiorul Parlamentului și duce tratative. Organele de forță care au baricadat intrarea în Parlament au rugat protestatarii să deblocheze intrarea și să nu provoace violență.

UPDATE: 19:12 Manifestanții scandează „Parlamentul e al nostru”

UPDATE 19:05 Unul dintre protestatari s-a adresat poliției care țin baricadele să iasă de bună voie afară, altfel, vor fi scoși câte unul.

UPDATE 18:50 Protestatarii folosesc spray-uri pentru a înainta în Parlament. Polițiștii au măști.

UPDATE 18:45 Protestatarii au trecut de prima ușă a Parlamentului. Polițiștii stau baricadați în interior și nu le permit să treacă mai departe. Oamenii scot câte un polițist afară după ce îi dezarmează de scuturi. 

UPDATE: 18:30 Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a venit la intrarea în Parlament cu o vuvuzea și încearcă să calmeze spiritele și să convingă protestatarii să nu vandalizeze clădirea. „Nu aveți ce intra înăuntru. N-are rost să intrăm acolo”, zice Năstase. Oamenii, însă, strigă: „Noi suntem puterea” și „Jos, Plahotniuc!”. UPDATE 18.15): Din Parlament sunt aruncate afară mape cu foi, bastoane ale polițiștilor și bucăți de mobilă.

UPDATE: 18:12 -  Protestatarii au spart ușa din spate al Parlamentului, iar polițiștii stau baricadați la intrare. Manifestanții încearcă să intre în clădirea peste baricade. 

UPDATE 17:50 - Deputații și miniștrii se află în interiorul Parlamentului, informația este oferită pentru TIMPUL de surse sigure. 

UPDATE 17:50 - Protestatarii au reușit să rupă cordonul de polițiști forțînd ușa din spate a Legislativului, dar nu au intrat în clădire. Manifestanții scandează „Nu cedăm”

UPDATE 17:40 - Protestatarii încearcă să forțeze intrarea din spate a clădirii Parlamentului. În aceste momente au loc altercații între scutieri și protestatarii care scandează ”Noi suntem poporul ””Jos mafia”, ”Jos hunta”.

UPDATE 17.01: Protestatarii scandează ”jos mafia”. Sute de polițiști au format un cordon în jurul clădirii Parlamentului pentru a nu permite deputaților să iasă din clădire. Protestatarii aruncă cu pietre în polițiști.

UPDATE 17:30: Mulțimea forțează cordonul de polițiști.

Oamenii şi scandează „Noi suntem poporul”, „Ruşine” , „Alegeri” şi „Hoţii” . Protestatarii poartă drapele.

Protestatarii au înconjurat clădirea forului legislativ. Aceştia au declarat că nu le vor permite deputaţilor să iasă din sediul Parlamentului „în semn de protest faţă de deciziile luate”.

Nu trebuie să le permitem să iasă din Parlament. Nu ne ducem nicăieri. Stăm aici”, a declarat consilierul socialist Ion Ceban.

Un protestar este reținut de polițiști.
Ședința parlamentului la care a fost învestit guvernul Filip a durat 32 de minute. În favoarea noului cabinet de miniștri au votat 57 de parlamentari.

'Mulțumesc colegilor din Partidul Democrat (PDM) pentru susținere. Mulțumesc colegilor din Partidul Liberal (PL) și grupurilor create. Voi face eforturi pentru a menține un dialog constructiv cu cei din noua majoritate, dar și cu deputații din opoziție. Nu în ultimul, rând mulțumesc reprezentanților corpului diplomatic acreditat la Chișinău', a declarat Pavel Filip.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, șeful statului urmează să numească noul executiv. Ulterior, în cel mult trei zile, membrii cabinetului de miniștri vor depune jurământul de credință în fața președintelui țării, iar din acel moment noul executiv își începe activitatea oficial.

(UPDATE 16.44) Pavel Filip: Multumesc colegilor din PD pentru susținere. Multumesc colegilor din PL și a grupurilor create. Voi face eforturi pentru a menține un dialog constructiv cu cei din noua majoritate dar și cu deputații din opoziție. Nu în ultimul rând mulțumesc reprezentanților corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

(UPDATE 16.33) Noul Guvern a fost investit cu 57 de voturi ale deputaților.

(UPDATE 16.30) Protest în centrul capitalei


(UPDATE 16.27) Socialiștii și democrații s-au îmbulzit la tribuna centrală. Rugați să își ocupe locurile în sală, Marian Lupu a propus să se treacă peste runda de întrebări răspunsuri, iar Guvernul Filip să fie votat imediat.

(UPDATE 16.20) Socialiștii au blocat tribuna Parlamentului, în timp ce Filip își prezintă planul de guvernare


(UPDATE 16.12) Socialiștii cer o pauză de cel puțin trei ore. 

Batrancea: ”Socialiștii, ca fiind cea mai mare forță din R. Moldova, suntem indignați că aceasta ședință a fost convocată pe furiș. Deputații din nu au fost invitați în ședință și nu au avut posibilitatea tehnică de a veni. Programul nu a fost discutat în fracțiuni, în comisii. Este o abordare criminală, greșită, o modalitate de uzurpare a puterii în Parlament. Deputații trebuie să aibă posibilitatea de a-și exprima poziția. Solicităm din partea fracțiunii de a se lua o pauză de trei ore. În caz contrar, vom recurge la altfel de acțiuni.”

Fiind supusă votului, cererea socialiștilor a fost respinsă.

(UPDATE 16.10) Deputatul Tudor Deliu către jurnaliști: ”Ședința specială parlamentului a fost organizată cu încălcarea prevederilor regulamentului Parlamentului deoarece o sesiune extraordinară poate fi convocată prin depunerea unei cereri cu trei zile înainte de această ședință. Tudor Deliu a mai anunțat că deputații PLDM care nu au participat la formarea guvernului nu vor participa la ședință”.

(UPDATE 16.05) Oleg Reidman: Ședința ar fi trebuit declarată una extraordinară, dar nu specială. Deputații au fost convocați cu doar două ore înainte. Deputaților le-a fost încălcat dreptul de a participa la această ședință și de a-și pronunța punctele de vedere.

Țara este fără guvern atâta timp, se putea de mai așteptat două ore. În plus, trebuiau chemați la Biroul permanent conducătorii comisiilor parlamentare de specialitate.

(UPDATE 16.07) 68 de deputați sunt prezenți la ședința Parlamentului. Potrivit președintelui Parlamentului Andrian Candu, cvorumul este asigurat, iar ședința poate continua. Pe agenda ședinței este inclus doar un subiect, cel de investire a Guvernului. 

(UPDATE16.00) PCRM nu va acorda vot de încredere noului Guvern. ”Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă părea imposibil. Grupuri de deputați din diferite fracțiuni au fost cumpărate, ca marfă obișnuită, ca pe robi. Spre rușinea noastră, 14 dintre aceștia au fost din fracțiunea noastră și care s-au dus să servească intereselor celor care prin orice metode încearcă să se mențină la putere. Ce vor spune vor spune acești deputați-trădători alegătorilor, rudelor, prietenilor, asta dacă îi vor mai avea alături? Ei au statutul de Iuda pentru totdeauna și nu vor scăpa de aceasă rușine până la sfârsitul vieții”, se menționează în declarația PCRM făcută după Comitetul Central al partidului.Socialiștii și susținătorii lui Renato Usatîi, precum și cei ai Platformei DA au anunțat proteste în preajma Parlamentului pentru a bloca formarea noului Guvern. 

Consiliul Marii Adunări Naţionale a lansat un apel la mobilizare, după ce la ultimul protest din PMAN s-a decis ca în ziua în care se va examina învestirea Guvernului PD, Parlamentul să fie înconjurat de protestatari.

Reamintim că, Pavel Filip a fost desemnat pentru funcţia de premier imediat după ce Ion Păduraru şi-a depus mandatul, motivând că nu doreşte să aibă o confruntare cu majoritatea parlamentară. Tot mai mulţi experţi, printre care şi analistul politic Vladimir Socor, spun că nominalizarea lui Pavel Filip este o înaintare indirectă a controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc. Totodată, analiştii politici şi experţi în dreptul constituţional au afirmat că majoritatea parlamentară, care susţine candidatura Partidului Democrat, nu a fost formată legal. Amintim că Vladimir Plahotniuc a fost înaintat de PD de două ori la funcţia de premier, însă preşedintele nu l-a desemnat din cauza suspiciunilor privind integritatea acestuia.

(Știrea se actualizează)

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)