(VIDEO ÎN DIRECT) Poliția a dispersat mulțimea care protestează în continuare. 13 persoane au fost rănite | Politică
Astăzi 20 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2020
Abonamente

Politică 20 Ianuarie 2016, ora 18:32

(VIDEO ÎN DIRECT) Poliția a dispersat mulțimea care protestează în continuare. 13 persoane au fost rănite

Marime Font

Manifestanţi care protestează împotriva învestirii noului guvern au înconjurat Parlamentul şi nu le permit deputaţilor să iasă din clădire.

23:40 Parlamentul de la Chișinău e în întregime sub controlul poliției, după evacuarea protestatarilor din clădire, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul interimar de interne Oleg Balan. Balan a mai spus că 13 persoane au fost rănite în cursul altercațiilor dintre protestatari și forțele de ordine din cursul zilei de miercuri, cinci protestatari și opt polițiști.

22:30 Protestatarii continuă să se afle în spatele Parlamentului. În apropierea clădirii oamenii au aprins un rug să se încălzească. 

Loading...


21:05 Reacția MAE de la București: „Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău. Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău”.

20:55 Șeful interimar al Inspectoratului General de Politie, Gheorghe Cavcaliuc, spune că situația de la Parlament este sub control.

20:48 Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi deasemenea îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis și transparent.

20:45 Chiril Moțpan, lider al Platformei Demnitate și Adevăr, a ieșit cu capul însângerat.

20:41 - Poliția a primit întăriri, s-a regrupat și încearcă să disperseze mulțimea.

20:22 Continuă îmbrâncerile între protestatari și poliție. Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestelor organizate astăzi în jurul Parlamentului. Aceștia au suferit diferite traumatisme ușoare.

20:17 Deputații care au votat pentru învestirea Guvernului Filip au fost scoși din Parlament printr-o galerie secretă, susține Maria Ciobanu, parlamentar PLDM.

20:13 Circulația rutieră este blocată pe Bulevardul Ștefan cel Mare între B. Bodoni și P. Movilă. Sunt observate grupuri mari de polițiști care merg spre Parlament din mai multe direcții.

20: 05 Un număr mare de polițiști se îndreaptă spre zona din apropierea Parlamentului.

Noi informații de la polițiștii care stau acum în jurul Parlamentului. Deputații, miniștrii, politicienii au fost îmbră... Posted by Vitalie Cojocari on Wednesday, 20 January 2016

19:55: Și Igor Dodon și Renato Usatîi s-au alăturat protestului organizat de platforma DA, îndemnând la calm. 

UPDATE 19:45 Mulțimea a reușit să treacă de poliția baricadată și a intrat în Parlament. O altă baricadă a oprit protestatarii după cea de-a doua ușă. Mulțimea a făcut un cori­dor prin care le per­mit poli­țiș­ti­lor să pără­sească Par­la­men­tul. Lumea strigă „Nu loviți poli­ția”.

  


UPDATE 19:32 Poliția cedează mulțimii. Câțiva polițiști au fost scoși din baricate. UPDATE 19:25 Protestatarii înaintează câte puțin peste polițiștii baricadați care fac câțiva pași înapoi. Mulțimea scandează ”Unire moldoveni”.

UPDATE 19:15 Polițiștii au anunțat că Andrei Năstase se află în aceste momente în interiorul Parlamentului și duce tratative. Organele de forță care au baricadat intrarea în Parlament au rugat protestatarii să deblocheze intrarea și să nu provoace violență.

UPDATE: 19:12 Manifestanții scandează „Parlamentul e al nostru”

UPDATE 19:05 Unul dintre protestatari s-a adresat poliției care țin baricadele să iasă de bună voie afară, altfel, vor fi scoși câte unul.

UPDATE 18:50 Protestatarii folosesc spray-uri pentru a înainta în Parlament. Polițiștii au măști.

UPDATE 18:45 Protestatarii au trecut de prima ușă a Parlamentului. Polițiștii stau baricadați în interior și nu le permit să treacă mai departe. Oamenii scot câte un polițist afară după ce îi dezarmează de scuturi. 

UPDATE: 18:30 Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a venit la intrarea în Parlament cu o vuvuzea și încearcă să calmeze spiritele și să convingă protestatarii să nu vandalizeze clădirea. „Nu aveți ce intra înăuntru. N-are rost să intrăm acolo”, zice Năstase. Oamenii, însă, strigă: „Noi suntem puterea” și „Jos, Plahotniuc!”. UPDATE 18.15): Din Parlament sunt aruncate afară mape cu foi, bastoane ale polițiștilor și bucăți de mobilă.

UPDATE: 18:12 -  Protestatarii au spart ușa din spate al Parlamentului, iar polițiștii stau baricadați la intrare. Manifestanții încearcă să intre în clădirea peste baricade. 

UPDATE 17:50 - Deputații și miniștrii se află în interiorul Parlamentului, informația este oferită pentru TIMPUL de surse sigure. 

UPDATE 17:50 - Protestatarii au reușit să rupă cordonul de polițiști forțînd ușa din spate a Legislativului, dar nu au intrat în clădire. Manifestanții scandează „Nu cedăm”

UPDATE 17:40 - Protestatarii încearcă să forțeze intrarea din spate a clădirii Parlamentului. În aceste momente au loc altercații între scutieri și protestatarii care scandează ”Noi suntem poporul ””Jos mafia”, ”Jos hunta”.

UPDATE 17.01: Protestatarii scandează ”jos mafia”. Sute de polițiști au format un cordon în jurul clădirii Parlamentului pentru a nu permite deputaților să iasă din clădire. Protestatarii aruncă cu pietre în polițiști.

UPDATE 17:30: Mulțimea forțează cordonul de polițiști.

Oamenii şi scandează „Noi suntem poporul”, „Ruşine” , „Alegeri” şi „Hoţii” . Protestatarii poartă drapele.

Protestatarii au înconjurat clădirea forului legislativ. Aceştia au declarat că nu le vor permite deputaţilor să iasă din sediul Parlamentului „în semn de protest faţă de deciziile luate”.

Nu trebuie să le permitem să iasă din Parlament. Nu ne ducem nicăieri. Stăm aici”, a declarat consilierul socialist Ion Ceban.

Un protestar este reținut de polițiști.
Ședința parlamentului la care a fost învestit guvernul Filip a durat 32 de minute. În favoarea noului cabinet de miniștri au votat 57 de parlamentari.

'Mulțumesc colegilor din Partidul Democrat (PDM) pentru susținere. Mulțumesc colegilor din Partidul Liberal (PL) și grupurilor create. Voi face eforturi pentru a menține un dialog constructiv cu cei din noua majoritate, dar și cu deputații din opoziție. Nu în ultimul, rând mulțumesc reprezentanților corpului diplomatic acreditat la Chișinău', a declarat Pavel Filip.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, șeful statului urmează să numească noul executiv. Ulterior, în cel mult trei zile, membrii cabinetului de miniștri vor depune jurământul de credință în fața președintelui țării, iar din acel moment noul executiv își începe activitatea oficial.

(UPDATE 16.44) Pavel Filip: Multumesc colegilor din PD pentru susținere. Multumesc colegilor din PL și a grupurilor create. Voi face eforturi pentru a menține un dialog constructiv cu cei din noua majoritate dar și cu deputații din opoziție. Nu în ultimul rând mulțumesc reprezentanților corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

(UPDATE 16.33) Noul Guvern a fost investit cu 57 de voturi ale deputaților.

(UPDATE 16.30) Protest în centrul capitalei


(UPDATE 16.27) Socialiștii și democrații s-au îmbulzit la tribuna centrală. Rugați să își ocupe locurile în sală, Marian Lupu a propus să se treacă peste runda de întrebări răspunsuri, iar Guvernul Filip să fie votat imediat.

(UPDATE 16.20) Socialiștii au blocat tribuna Parlamentului, în timp ce Filip își prezintă planul de guvernare


(UPDATE 16.12) Socialiștii cer o pauză de cel puțin trei ore. 

Batrancea: ”Socialiștii, ca fiind cea mai mare forță din R. Moldova, suntem indignați că aceasta ședință a fost convocată pe furiș. Deputații din nu au fost invitați în ședință și nu au avut posibilitatea tehnică de a veni. Programul nu a fost discutat în fracțiuni, în comisii. Este o abordare criminală, greșită, o modalitate de uzurpare a puterii în Parlament. Deputații trebuie să aibă posibilitatea de a-și exprima poziția. Solicităm din partea fracțiunii de a se lua o pauză de trei ore. În caz contrar, vom recurge la altfel de acțiuni.”

Fiind supusă votului, cererea socialiștilor a fost respinsă.

(UPDATE 16.10) Deputatul Tudor Deliu către jurnaliști: ”Ședința specială parlamentului a fost organizată cu încălcarea prevederilor regulamentului Parlamentului deoarece o sesiune extraordinară poate fi convocată prin depunerea unei cereri cu trei zile înainte de această ședință. Tudor Deliu a mai anunțat că deputații PLDM care nu au participat la formarea guvernului nu vor participa la ședință”.

(UPDATE 16.05) Oleg Reidman: Ședința ar fi trebuit declarată una extraordinară, dar nu specială. Deputații au fost convocați cu doar două ore înainte. Deputaților le-a fost încălcat dreptul de a participa la această ședință și de a-și pronunța punctele de vedere.

Țara este fără guvern atâta timp, se putea de mai așteptat două ore. În plus, trebuiau chemați la Biroul permanent conducătorii comisiilor parlamentare de specialitate.

(UPDATE 16.07) 68 de deputați sunt prezenți la ședința Parlamentului. Potrivit președintelui Parlamentului Andrian Candu, cvorumul este asigurat, iar ședința poate continua. Pe agenda ședinței este inclus doar un subiect, cel de investire a Guvernului. 

(UPDATE16.00) PCRM nu va acorda vot de încredere noului Guvern. ”Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă părea imposibil. Grupuri de deputați din diferite fracțiuni au fost cumpărate, ca marfă obișnuită, ca pe robi. Spre rușinea noastră, 14 dintre aceștia au fost din fracțiunea noastră și care s-au dus să servească intereselor celor care prin orice metode încearcă să se mențină la putere. Ce vor spune vor spune acești deputați-trădători alegătorilor, rudelor, prietenilor, asta dacă îi vor mai avea alături? Ei au statutul de Iuda pentru totdeauna și nu vor scăpa de aceasă rușine până la sfârsitul vieții”, se menționează în declarația PCRM făcută după Comitetul Central al partidului.Socialiștii și susținătorii lui Renato Usatîi, precum și cei ai Platformei DA au anunțat proteste în preajma Parlamentului pentru a bloca formarea noului Guvern. 

Consiliul Marii Adunări Naţionale a lansat un apel la mobilizare, după ce la ultimul protest din PMAN s-a decis ca în ziua în care se va examina învestirea Guvernului PD, Parlamentul să fie înconjurat de protestatari.

Reamintim că, Pavel Filip a fost desemnat pentru funcţia de premier imediat după ce Ion Păduraru şi-a depus mandatul, motivând că nu doreşte să aibă o confruntare cu majoritatea parlamentară. Tot mai mulţi experţi, printre care şi analistul politic Vladimir Socor, spun că nominalizarea lui Pavel Filip este o înaintare indirectă a controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc. Totodată, analiştii politici şi experţi în dreptul constituţional au afirmat că majoritatea parlamentară, care susţine candidatura Partidului Democrat, nu a fost formată legal. Amintim că Vladimir Plahotniuc a fost înaintat de PD de două ori la funcţia de premier, însă preşedintele nu l-a desemnat din cauza suspiciunilor privind integritatea acestuia.

(Știrea se actualizează)

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)