În cursa pentru președinția Partidului Creștin-Democrat german, ministrul Sănătății, Jens Spahn, este numărul doi dupa Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westafalia. Ultimul a fost taxat puternic în contextul focarului de Covid-19 de la firma de procesare a cărnii, Tönnies, unde au fost afectați și mulți români. Acum, există informații că Spahn are ambiții și mai sus, sondându-și șansele de a deveni cancelar, la alegerile din septembrie 2021. Actuala criză de sănătate i-a dat ocazia să se profileze. Este însă oare CDU un partid pregătit pentru a lansa un homosexual în cursa pentru cancelar?
După cum au scris ziarele Spiegel și Bild, citând „o jumătate de duzină de membri CDU”, Spahn a discutat intens cu politicieni influenți ai Partidului Creștin-Democrat. El s-a adresat unor parlamentari și oficiali ai statului, pentru a afla atitudinea lor față de o posibilă candidatură a sa la funcția de cancelar și ar fi făcut acest lucru „referindu-se la propria sa situație în sondaje, de cel mai popular politician din Germania”.
Anterior, Spahn încercase deja să-l convingă pe partenerul său de echipă, Armin Laschet, să renunțe la candidatura la președinția CDU în favoarea sa. Nu numai tinerii parlamentari, ci și vicepreședintele partidului, Volker Bouffier, i-au propus lui Laschet ideea unei posibile inversări a rolurilor celor doi în partid. Acesta însă a refuzat.
Apelurile telefonice ale lui Spahn au vizat și colegi de partid importanți. Ministrul Sănătății a spus că va lua în considerare o candidatură la funcția de cancelar, chiar dacă Laschet ar urma să preia președinția CDU.
Un președinte al unei asociații regionale CDU a declarat că Spahn se gândește „foarte deschis la candidatura la funcție și a spus asta foarte clar în discuții”. Iar un lider al grupului parlamentar CDU a confirmat: „Jens Spahn mi-a spus clar că este deschis să candideze pentru cancelar, dacă rezultatele sondajului său din martie sunt mult mai bune decât cele ale lui Laschet”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Sănătății a declarat, potrivit Spiegel, că Spahn face schimb constant de opinii cu membrii partidului. „Desigur, este vorba și despre starea de spirit dinaintea Congresului de partid, sprijinul pentru echipa cu Armin Laschet și cea mai bună organizare a CDU și CSU, pentru anul electoral. ”
Despre candidat
Politicianul german Jens Spahn (40 de ani) este membru al Bundestag-ului și, din 14 martie 2018, ministru federal al Sănătății în cabinetul Angelei Merkel. Spahn nu este doar cel mai tânăr dintre toți miniștrii din actualul cabinet federal, dar este, de asemenea, considerat cel mai eficient ministru al Sănătății. El aparține aripei conservatoare a CDU, dar se descrie ca fiind „liberal-conservator”.
De la început, Jens Spahn a militat în Bundestag pentru „o politică echitabilă a generațiilor”, pledând nu numai pentru ancorarea justiției inter-generaționale în Legea Fundamentală, ci și pentru restructurarea sistemului de sănătate și pensii într-un „un sistem rezistent la demografie”.
Parlamentarul Spahn a intrat în Bundestag ca deputat ales direct în 2002, 2005, 2009, 2013 și 2017. Jens Spahn este membru voluntar al consiliului consultativ al Tineretului împotriva SIDA și susține inițiativa „Educație și prevenire la nivel egal”. În context politic, el se angajează să asigure egalitatea parteneriatelor homosexuale, iar în 2017 a votat „căsătoria pentru toți”.
Faptul că biserica sa consideră homosexualitatea un păcat și respinge „căsătoria pentru toți” îl întristează, dupa cum a spus in interviul „Dumnezeu mă ia așa cum sunt”, acordat Zeit online.
Jens Spahn nu consideră că a fi homosexual este „un „plan de viață”, scria Spiegel în octombrie anul trecut. Acum, el este total împăcat cu asta. „Dar nu au fost doar momente ușoare, de a explica părinților câteva lucruri, și așa mai departe...”
Partidul Cresștin-Democrat încearcă, în prezent, să se modernizeze pe acest subiect: de exemplu, intenționează să actualizeze organizația homosexuală și lesbiană (LSU) din partid, care ar trebui să obțină statutul de organizație specială a CDU.
Spahn și Maischberger au vorbit, de asemenea, despre faptul dacă este încă o contradicție, astăzi, să fii gay, catolic și conservator. Spahn a spus ca factorul decisiv în a crede nu este doar instituția bisericii și că, dacă are îndoieli, el va rezolva lucrurile cu altcineva: „Este evident ca bunul Dumnezeu m-a făcut așa, încât trebuie să fi gândit ceva”.
|
După ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolulÎn luna noiembrie 2020 a fost publicat un nou sondaj „desenat” de Asociația Sociologilor şi Demografilor.
( ) Citeşte tot articolul