Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:36
Abonamente

Actualitate 25 August 2017, ora 05:21    Din editia print

…Panteleu și „Смуглянка-молдаванка”

Marime Font

Sămânța avea nume omenesc, își zicea Panteleu Avădanei... (Aureliu Busuioc „Hronicul Găinarilor”) 

Acum 26 de ani, întreaga suflare a poporului nostru era în Piața Marii Adunări Naționale, unde fosta provincie sovietică RSSM își proclama independența față de URSS, începând construcția propriului viitor independent. Cum este și firesc, odată cu obținerea independenței, valorile ideologice ale fostului imperiu au fost abandonate, iar nou-creatul stat a început să revină la valorile naționale, etnice și culturale firești. Revenirea la limba română și la grafia latină au fost elementele-cheie ale luptei pentru emancipare națională și eliberarea de sub jugul sovietic.

Moldovenii nu au fost singuri în acest parcurs. La fel au procedat și cele trei State Baltice, care au fost anexate la URSS, concomitent cu Basarabia, drept rezultat al semnării pactului sovieto-nazist Molotov-Ribbentrop. Au renunțat total la ideologia și valorile fostului imperiu și au început să-și construiască un viitor independent, punând la baza statelor lor, propriile valori culturale. Astăzi cele trei state baltice sunt membre UE, cu un nivel de trai de zece ori mai înalt ca în fosta metropolă, iar Republica Moldova a ajuns cea mai săracă țară din Europa, cu trupe de ocupație pe teritoriul său și fără o perspectivă clară privind propriul viitor.


Moldovenii sunt, prin definiție, dușmani ai soluțiilor tranșante, al căror orizont se limitează la gradul propriei gospodării. În lipsa unei populații urbane moldovenești, respectiv și a unor elite naționale veritabile, moldovenii au readus în mod metodic la putere fosta nomenclatură sovietică, cu tot bagajul ei ideologic: mai întâi „agrarienii” cu congresul lor „Casa noastră Republica Moldova”, Petru Kirilovici cu „rândunelele democratice”, Vladimir Nicolaevici cu „concepția politicii naționale”, culminând cu Igor Nicolaevici, care acționează deschis pentru distrugerea statului, pe care îl conduce.

După venirea agrarienilor în 94, timp de două decenii, niciun președinte al Republicii Moldova (cu excepția dlui N. Timofti), nu a participat la celebrarea Zilei Independenței! În 2001, Vladimir Nicolaevici Voronin – care la acea vreme apăra Breanskul de tancurile NATO, împreună cu Mark Tkaciuc, au „rebotezat” sărbătoarea națională „Ziua Independenței” în așa-numita „Zi a republicii” (de parcă până la 27 august 1991, RM era monarhie care și-a proclamat republica și nu o provincie sovietică prăpădită). Aceeași grupare proimperială, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, au distrus originalul Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Anul trecut, moldovenii, speriați de „invazia celor 30 de mii de sirieni”, și-au ales un președinte ce are un alt fetiș: își trage poze cu preoți FB. A făcut mușchi la mâna dreaptă, făcându-și cruce în fața camerelor! De când a ajuns președinte, a construit o nouă axă politică: Tiraspol - Comrat - Muntele Athos, ajungând ca în popor să i se spună Афоня.

Recent, și-a tras niște poze cu bucile durdulii în sus, în timp ce un alt zdrahon socialist îi pipăia cu tandrețe fundul prezidențial pe la spate.

Este greu de descifrat semnificația religioasă a descinderii unei cete din 15 zdrahoni ghiftuiți, zdraveni ca niște tăurași, îmbrăcați în pantaloni și tricouri albe și cu steluțe comuniste la piept, care își trag poze in biserică cu fundurile în sus.

În toiul sărbătorilor independenței, domnia sa a hotărât să ne servească cireașa de pe tort, deși mai potrivit ar fi să-i spunem „bomboana de pe colivă”. Dodon, va marca în PMAN propria sa sărbătoare a independenței, numită – ОСВОБОЖДЕНИЕ.

Orchestra prezidențială (!) și un cor de preoți de la Mănăstirea Curchi, îl vor acompania pe Grigorii Leps să cânte „Smugleanka” în Piața Marii Adunării Naționale. Despre ceea ce se întâmplă în Mitropolia Moldovei nici nu mai are rost să vorbim. Afacerile murdare și piruetele politice ale liderilor acestei instituții, sunt peste limitele binelui și ale răului, astfel încât și necuratul și-ar face cruce uitându-se la ei! Câțiva ani în urmă, presa a difuzat un reportaj despre soneria telefonului mobil al întâistătătorului bisericii ortodoxe din Moldova, Vladimir: „Отпусти мне батюшка грехи” de Mihail Krug. De ce ar trebui să ne mire că subalternii săi vor cânta Smugleanka de Ziua Independenței?

În societățile normale, biserica este un pilon moral pentru oameni, un refugiu și un sprijin pentru intemperiile vieții. Filiala Mitropoliei ruse la Chișinău s-ar părea că are alte priorități decât mântuirea sufletelor. Angrenându-se deschis în promovarea neoimperialismului rusesc, Mitropolia Moldovei alături de comuniști/socialiști și trupele de ocupație din Transnistria rămân a fi structuri de ocupație ale Federației Ruse în Moldova, al căror scop este de a ne ține ancorați cât mai strâns în așa-numitul lebensraum rusesc. Nu-i de mirare că tot mai mulți oamenii cu discernământ, renunță să mai meargă la biserică și să-și păstreze credința în inimile lor decât să dea ochii cu acești farisei în sutane.

De o bucată bună de timp, măștile au fost aruncate și lucrurile sunt cât se poate de clare. După recunoașterea anexării Crimeii de către Rusia, după intenția de a decora cu distincții de stat pe cei care ne-au omorât conaționalii în războiul de pe Nistru, obstrucționarea sărbătorilor dedicate Zilei Independenței prin organizarea unor acțiuni propagandistice neoimperiale, în Piața Marii Adunări Naționale (acolo unde a fost proclamată independența acestei țări), este un nou scuipat în fața acestui popor - un scuipat deschis, cu iz de boiarîșnik, în toți cei care au luptat pentru independența acestui stat.

Este absolut evident că spațiul pentru compromis cu Dodon nu există. Doar naivii își mai fac iluzii în privința adevăratelor sale planuri pentru această țară. Urmează să vedem cât de mare este marja de toleranță a societății față de acest individ care, pentru a-și etala slugărnicia față de ruși, calcă în picioare valorile fundamentale ale acestui stat.

Câțiva ani în urmă, am avut ocazia să-l cunosc pe starețul Mănăstirii Curchi, episcopul Siluan. M-a impresionat prin faptul că este o persoană elevată și un om cărturar, cu o educație teologică veritabilă. Îl admir în continuare pentru faptul că a scos din ruină Mânăstirea Curchi, pe care eliberatorii sovietici, au transformat-o în casă de nebuni, dar nu-mi pot da seama de ce a acceptat implicarea duhovnicilor de la mănăstirea, pe care o ctitorește, în această mizerie politică. Oare nu înțelege episcopul Siluan că este blasfemie adusă propriului popor, ca în toiul sărbătorilor independenței țării tale să cânți „smugleamka” cu cei, față de care ți-ai proclamat această independență? Oare nu știe părintele Siluan câți preoți au nimicit „cântăreții de smugleanka” și câte mii de biserici au transformat ei in grajduri, depozite și case de nebuni?

Pentru episcopul Siluan, dar și pentru preoții onești, care cu siguranță există în Mitropolia Moldovei, vreau să reproduc tezele fundamentale ale sistemului valoric și care stau la baza statului R. Moldova, cuprinse în Declarația de Independență.

- Dezmembrarea teritoriului național de la 1775 si 1812 este contrară dreptului istoric și statutului juridic al Țării Moldovei;
- Transnistria este parte componentă a teritoriului istoric şi etnic al poporului nostru;
- Pactul de neagresiune, încheiat între Guvernul U.R.S.S. şi Guvernul Germaniei naziste, la 23 august 1939 este nul ab initio, iar consecințele politico-juridice ale acestui pact urmează a fi lichidate;
- Teritoriul Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa au fost ocupate de URSS prin forță la 28 iunie 1940;
- Populația Republicii Moldova și-a exercitat dreptul său suveran și nu a participat la 17 martie 1991 la referendumul asupra menținerii U.R.S.S.;
- Limba română este limbă de stat în Republica Moldova.

Acesta este fundamentul țării noastre și nu Smugleanka-maldavanka, domnii mei!

Grigore Morărescu,
pedagog


 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Reglări de conturi între foștii aliați: Maia Sandu îl acuza pe O. Țîcu că l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău

Reglări de conturi între foștii aliați: Maia Sandu îl acuza pe O. Țîcu că l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)