Astăzi 6 Aprilie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:54
Abonamente

Actualitate 25 August 2017, ora 05:21    Din editia print

…Panteleu și „Смуглянка-молдаванка”

Marime Font

Sămânța avea nume omenesc, își zicea Panteleu Avădanei... (Aureliu Busuioc „Hronicul Găinarilor”) 

Acum 26 de ani, întreaga suflare a poporului nostru era în Piața Marii Adunări Naționale, unde fosta provincie sovietică RSSM își proclama independența față de URSS, începând construcția propriului viitor independent. Cum este și firesc, odată cu obținerea independenței, valorile ideologice ale fostului imperiu au fost abandonate, iar nou-creatul stat a început să revină la valorile naționale, etnice și culturale firești. Revenirea la limba română și la grafia latină au fost elementele-cheie ale luptei pentru emancipare națională și eliberarea de sub jugul sovietic.

Moldovenii nu au fost singuri în acest parcurs. La fel au procedat și cele trei State Baltice, care au fost anexate la URSS, concomitent cu Basarabia, drept rezultat al semnării pactului sovieto-nazist Molotov-Ribbentrop. Au renunțat total la ideologia și valorile fostului imperiu și au început să-și construiască un viitor independent, punând la baza statelor lor, propriile valori culturale. Astăzi cele trei state baltice sunt membre UE, cu un nivel de trai de zece ori mai înalt ca în fosta metropolă, iar Republica Moldova a ajuns cea mai săracă țară din Europa, cu trupe de ocupație pe teritoriul său și fără o perspectivă clară privind propriul viitor.

Loading...


Moldovenii sunt, prin definiție, dușmani ai soluțiilor tranșante, al căror orizont se limitează la gradul propriei gospodării. În lipsa unei populații urbane moldovenești, respectiv și a unor elite naționale veritabile, moldovenii au readus în mod metodic la putere fosta nomenclatură sovietică, cu tot bagajul ei ideologic: mai întâi „agrarienii” cu congresul lor „Casa noastră Republica Moldova”, Petru Kirilovici cu „rândunelele democratice”, Vladimir Nicolaevici cu „concepția politicii naționale”, culminând cu Igor Nicolaevici, care acționează deschis pentru distrugerea statului, pe care îl conduce.

După venirea agrarienilor în 94, timp de două decenii, niciun președinte al Republicii Moldova (cu excepția dlui N. Timofti), nu a participat la celebrarea Zilei Independenței! În 2001, Vladimir Nicolaevici Voronin – care la acea vreme apăra Breanskul de tancurile NATO, împreună cu Mark Tkaciuc, au „rebotezat” sărbătoarea națională „Ziua Independenței” în așa-numita „Zi a republicii” (de parcă până la 27 august 1991, RM era monarhie care și-a proclamat republica și nu o provincie sovietică prăpădită). Aceeași grupare proimperială, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, au distrus originalul Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Anul trecut, moldovenii, speriați de „invazia celor 30 de mii de sirieni”, și-au ales un președinte ce are un alt fetiș: își trage poze cu preoți FB. A făcut mușchi la mâna dreaptă, făcându-și cruce în fața camerelor! De când a ajuns președinte, a construit o nouă axă politică: Tiraspol - Comrat - Muntele Athos, ajungând ca în popor să i se spună Афоня.

Recent, și-a tras niște poze cu bucile durdulii în sus, în timp ce un alt zdrahon socialist îi pipăia cu tandrețe fundul prezidențial pe la spate.

Este greu de descifrat semnificația religioasă a descinderii unei cete din 15 zdrahoni ghiftuiți, zdraveni ca niște tăurași, îmbrăcați în pantaloni și tricouri albe și cu steluțe comuniste la piept, care își trag poze in biserică cu fundurile în sus.

În toiul sărbătorilor independenței, domnia sa a hotărât să ne servească cireașa de pe tort, deși mai potrivit ar fi să-i spunem „bomboana de pe colivă”. Dodon, va marca în PMAN propria sa sărbătoare a independenței, numită – ОСВОБОЖДЕНИЕ.

Orchestra prezidențială (!) și un cor de preoți de la Mănăstirea Curchi, îl vor acompania pe Grigorii Leps să cânte „Smugleanka” în Piața Marii Adunării Naționale. Despre ceea ce se întâmplă în Mitropolia Moldovei nici nu mai are rost să vorbim. Afacerile murdare și piruetele politice ale liderilor acestei instituții, sunt peste limitele binelui și ale răului, astfel încât și necuratul și-ar face cruce uitându-se la ei! Câțiva ani în urmă, presa a difuzat un reportaj despre soneria telefonului mobil al întâistătătorului bisericii ortodoxe din Moldova, Vladimir: „Отпусти мне батюшка грехи” de Mihail Krug. De ce ar trebui să ne mire că subalternii săi vor cânta Smugleanka de Ziua Independenței?

În societățile normale, biserica este un pilon moral pentru oameni, un refugiu și un sprijin pentru intemperiile vieții. Filiala Mitropoliei ruse la Chișinău s-ar părea că are alte priorități decât mântuirea sufletelor. Angrenându-se deschis în promovarea neoimperialismului rusesc, Mitropolia Moldovei alături de comuniști/socialiști și trupele de ocupație din Transnistria rămân a fi structuri de ocupație ale Federației Ruse în Moldova, al căror scop este de a ne ține ancorați cât mai strâns în așa-numitul lebensraum rusesc. Nu-i de mirare că tot mai mulți oamenii cu discernământ, renunță să mai meargă la biserică și să-și păstreze credința în inimile lor decât să dea ochii cu acești farisei în sutane.

De o bucată bună de timp, măștile au fost aruncate și lucrurile sunt cât se poate de clare. După recunoașterea anexării Crimeii de către Rusia, după intenția de a decora cu distincții de stat pe cei care ne-au omorât conaționalii în războiul de pe Nistru, obstrucționarea sărbătorilor dedicate Zilei Independenței prin organizarea unor acțiuni propagandistice neoimperiale, în Piața Marii Adunări Naționale (acolo unde a fost proclamată independența acestei țări), este un nou scuipat în fața acestui popor - un scuipat deschis, cu iz de boiarîșnik, în toți cei care au luptat pentru independența acestui stat.

Este absolut evident că spațiul pentru compromis cu Dodon nu există. Doar naivii își mai fac iluzii în privința adevăratelor sale planuri pentru această țară. Urmează să vedem cât de mare este marja de toleranță a societății față de acest individ care, pentru a-și etala slugărnicia față de ruși, calcă în picioare valorile fundamentale ale acestui stat.

Câțiva ani în urmă, am avut ocazia să-l cunosc pe starețul Mănăstirii Curchi, episcopul Siluan. M-a impresionat prin faptul că este o persoană elevată și un om cărturar, cu o educație teologică veritabilă. Îl admir în continuare pentru faptul că a scos din ruină Mânăstirea Curchi, pe care eliberatorii sovietici, au transformat-o în casă de nebuni, dar nu-mi pot da seama de ce a acceptat implicarea duhovnicilor de la mănăstirea, pe care o ctitorește, în această mizerie politică. Oare nu înțelege episcopul Siluan că este blasfemie adusă propriului popor, ca în toiul sărbătorilor independenței țării tale să cânți „smugleamka” cu cei, față de care ți-ai proclamat această independență? Oare nu știe părintele Siluan câți preoți au nimicit „cântăreții de smugleanka” și câte mii de biserici au transformat ei in grajduri, depozite și case de nebuni?

Pentru episcopul Siluan, dar și pentru preoții onești, care cu siguranță există în Mitropolia Moldovei, vreau să reproduc tezele fundamentale ale sistemului valoric și care stau la baza statului R. Moldova, cuprinse în Declarația de Independență.

- Dezmembrarea teritoriului național de la 1775 si 1812 este contrară dreptului istoric și statutului juridic al Țării Moldovei;
- Transnistria este parte componentă a teritoriului istoric şi etnic al poporului nostru;
- Pactul de neagresiune, încheiat între Guvernul U.R.S.S. şi Guvernul Germaniei naziste, la 23 august 1939 este nul ab initio, iar consecințele politico-juridice ale acestui pact urmează a fi lichidate;
- Teritoriul Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa au fost ocupate de URSS prin forță la 28 iunie 1940;
- Populația Republicii Moldova și-a exercitat dreptul său suveran și nu a participat la 17 martie 1991 la referendumul asupra menținerii U.R.S.S.;
- Limba română este limbă de stat în Republica Moldova.

Acesta este fundamentul țării noastre și nu Smugleanka-maldavanka, domnii mei!

Grigore Morărescu,
pedagog


 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 13:21

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De mâine, 7 aprilie, și până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:28

Dodon vrea ca toți politicienii să tacă din gură, cu toate că el apare ZILNIC la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Dodon vrea ca toți politicienii să tacă din gură, cu toate că el apare ZILNIC la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:25

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

O farmacistă dintr-o localitate din raionul Anenii Noi a fost infectată cu coronavirusul de tip nou.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:54

Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Preotul Ghenadie Pereteatcu din satul Baxani, raionul Soroca a slujit astăzi în biserică doar cu membrii familiei sale. Pentru asta a fost sancționat de poliție cu o amendă de zeci de mii de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 6 Aprilie 2020, ora: 11:29

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 14 persoane sunt infectate, 1 persoană este suspectă, 21 se află în carantină și 156 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:19

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 10:54

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 10:48

Chicu propune ca pacienții să se trateze acasă, deși nu există informații care este schema de tratament

Chicu propune ca pacienții să se trateze acasă, deși nu există informații care este schema de tratament

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 10:24

Teoria conspirației își face efectul: Antene 5G au fost incendiate în Marea Britanie, din cauza informațiilor că răspândesc COVID-19

Teoria conspirației își face efectul: Antene 5G au fost incendiate în Marea Britanie, din cauza informațiilor că răspândesc COVID-19

Mai multe antene 5G din Marea Britanie au fost incendiate în ultimele zile, după ce a apărut informaţia conform căreia tehnologia 5G ar răspândi virusul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 09:25

NEWS ALERT / Numărul deceselor a ajuns la 17. Două persoane au murit în ultimele ore din cauza coronavirusului

NEWS ALERT /  Numărul deceselor a ajuns la 17. Două persoane au murit în ultimele ore din cauza coronavirusului

Ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat în cadrul unui briefing că în această noapte au fost înregistrate două cazuri noi de deces din cauza coronavirusului. Este vorba despre un bărbat de 78 de ani și o femeie de 81 de ani. La fel, au fost anunțate alte șapte persoane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 08:36

VEȘTI BUNE / Numărul de cazuri NOI de coronavirus la nivel mondial scade pentru a 2-a zi consecutiv

VEȘTI BUNE / Numărul de cazuri NOI de coronavirus la nivel mondial scade pentru a 2-a zi consecutiv

După ce numărul de persoane depistate într-o singură zi a ajuns la 101 mii pe data 3 aprilie, pentru a doua zi la rând acest număr este în scădere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 07:59

Starețul Mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev a fost infectat cu coronavirus

Starețul Mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev a fost infectat cu coronavirus

Anterior, acesta îi îndemna pe enoriași să vină la slujbe 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 07:12

opinie Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică - Valeriu Pripa s-ar fi infectat de la soția sa, nu în Marea Britanie

Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică - Valeriu Pripa s-ar fi infectat de la soția sa, nu în Marea Britanie

„Ministerul Sănătății, prin persoana dnei ministru Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică prin difuzarea informației precum că medicul decedat astăzi ar fi fost recent în Marea Britanie, făcând aluzie că de acolo ar fi venit infectat„, scrie pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 07:07

ALERTĂ DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

ALERTĂ DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 06:38

Boris Johnson a fost internat în pentru că „continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”

Boris Johnson a fost internat în pentru că „continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”

Premierul Boris Johnson a fost internat în spital, unde va şi rămâne peste noapte, pentru noi investigaţii, la 10 zile după ce a fost depistat pozitiv pentru coronavirus, au precizat oficiali din Downing Street.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 6 Aprilie 2020, ora: 06:08

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx, testată pozitiv cu coronavirus

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx, testată pozitiv cu coronavirus

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx a fost testată pozitiv cu coronavirus, anunţă BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 05:54

OPINIE / Nu e corect! Bugetarii sunt “IMUNI” la Covid-19 şi mediul privat sângerează. Asta e SOLIDARITATE?

OPINIE / Nu e corect! Bugetarii sunt “IMUNI” la Covid-19 şi mediul privat sângerează. Asta e SOLIDARITATE?

Nu mai merge asa! Am zis sa nu ma grabesc sa scriu despre subiectul asta, ca cine stie... Dar, ziua adevarului a sosit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 04:35

FOTO // O studentă coase gratuit măşti transparente speciale pentru persoanele surde

FOTO // O studentă coase gratuit măşti transparente speciale pentru persoanele surde

Ashley Lawrence, o studentă din Kentucky, Statele Unite, coase împreună cu mama măști speciale pentru a ajuta comunitatea de persoane surde şi cu deficienţe de auz.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)