Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

CSI / Rusia 27 Februarie 2014, ora 20:56

(ANALIZĂ) Crimeea – O PROBLEMĂ INTERNAȚIONALĂ

Marime Font

Ultimele evenimente din Ucraina şi multitudinea problemelor stârnite de aceste evenimente aduc Crimeea în centrul unor preocupări internaţionale şi ale relaţiilor în anii următori dintre UE, SUA, Nato şi Federaţia Rusă. 

Câteva date despre istoria Crimeei, mai mult pentru cunoştinţele generale ale cititorului decât pentru contextul actual. Primele colonii greceşti apar în Crimeea prin anul 450 i.Hr.

Cunoscută în lumea greco-română drept Regnum Bosfori sau Bosforul Cimerian, peninsula a fost locuită de o populaţie pestriţă de triburi traco-cimeriene şi scitice, greci şi mai târziu de români.


Începând cu secolul al VI-lea apare o populaţie proto-română, care va rezistă (intermitent) sute de ani pe acele meleaguri. Între secolele VII-XII Bosforul Cimerian, deja cunoscut sub numele Chersonez, este ţintă mai multor atacuri din partea slavilor.

Populaţia proto-română din peninsula, singură nemigratoare în această epoca, se retrage în faţă acestor atacuri fie în fortăreţele Imperiului Bizantin, fie în Munţii Crimeii.

Aceste informaţii destul de speculative sunt cunoscute câteva secole mai târziu pe timpul invaziilor mongolo-tătare când câţiva sclavi al lui Hăci Ghirai, mai târziu întemeietorul Hanatul Crimeii, sunt capturaţi de polonezi şi povestesc cronicarilor Marelui Ducat al Lituaniei despre istoria comunităţilor lor din Crimeea.

Îi vom reîntâlni pe românii din Crimeea pe timpul lui Ştefan cel Mare, care căsătorindu-se cu soţia a două, Maria din Mangop sau Maria Paleologu, îi aduce că zestre cetatea Mangop din Principatul de Theodoro (Gothia), mic stat grecesc din sudul peninsulei Crimeea, apărut în 120, în perioada de declin a Imperiului Bizantin şi cucerit în 1475 de otomani. Ultimii apărători ai Mangopului în faţă armatelor turco-tătare, apărători care au murit până la ultimul pe zidurile cetăţii, au fost ostaşii lui Ştefan cel Mare, moştenitor al Mangopului.

A treia întâlnire cu românii din Crimeea o vom avea cu mocanii “grăniceri” stabiliţi în Crimeea. Potrivit istoricului Ştefan Metes, grupuri de mocani sibieni, însoţiţi de mocani din Poiana Sărată, transhumau împreună, uneori nemaiintorcandu-se din acele zone sudice ale Rusiei europene, respectiv din Crimeea, unde atraşi de climă blanda şi perspective financiare prielnice, îşi întemeiau familii şi achiziţionau pământuri ramanad acolo pentru totdeauna.

Incepnd cu mijlocul secolului al XV-lea, cea mai mare parte a Crimeei face parte din Hanatul Crimeii (1441 – 1783). O parte din porturile din sudul peninsulei erau însă controlate de Republica Genoveză, care le închiriaseră de la Hanul tătar. În 1783 regiunea a fost anexată de Imperiul Ţarist. În toate regiunile Hanatului Crimeii cucerite de ruşi populaţia creştină stabilă era alcătuită din români. Rusia i-a mutat pe aceşti români în Munţii Caucaz sau Siberia, uneori aducând în locul lor români din Basarabia, dar de cele mai multe ori înlocuindu-i cu ruşi, sârbi, bulgari sau ucraineni. Ultimele sate româneşti din Crimeea au fost găsite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au intrat decât marginal în cercetările etnologice făcute asupra aşezărilor româneşti din răsăritul Nistrului în acei ani.

Crimeea este în final anexată de împărăteasa Ecaterina cea Mare în 8 aprilie 1783. Tot atunci sunt anexate şi celelalte teritorii ale regiunii Kuban şi teritoriul Taman. Lichidarea Hanatului Crimeii s-a făcut progresiv pentru a elimina ameninţarea pe care tătarii o reprezentau pentru flancul sudic al teritoriului rus. După anexare, prinţul Grigori Potemkin a dus o politică energică de colonizare a noilor teritorii.

Flota rusă din Marea Neagră

Trecutul

Începutul flotei ruse din Marea Neagră a fost dată de 2 mai 1783 , atunci când soseşte o prima flota compusă din cinci fregate şi alte opt nave ale Flotilei din Azov aflate sub comandă Vice-amiralului Fedot A.Klokaciov. De atunci forţele navale din sudul Rusiei porta numele de Flota Marii Negre. Golful Ahtar, loc în care a staţionat această prima flotila, care în traducere însemna piatră albă, a fost redenumit printr-un decret al Ecaterinei cea Mare din 10 februarie 1783 în Sevastopol, care tradus ar însemna oraşul cinstit. Eficacitatea Flotei Marii Negre ruse a fost încercată de marina otomană în războiul din 1787-1792, război în care turcii au vrut să recucerească Crimea. Otomanii au fost învinşi de unul din marii strategi năvăli ruşi din toate timpurile, amiralul Fedor F.Usacov în 4 bătălii consecutive – insula Fidonisi (3 iulie 1788), strâmtoarea Kerci (8 iulie 1790), Tendra(28 august 1790) şi Capul Kaliakra(31 iulie 1791).

Tratatul de pace de la Iaşi din 1792 reconfirmă apartenenţa Crimeii la imperiul rus. Principalul obiectiv al Flotei Marii Negre din secolul al XIX-lea a fost cucerirea strâmtorilor care garantau accesul către Marea Mediterana , lucru care din fericire nu s-a întâmplat. Războiul Crimeii (1853-1856) a silit imperiul rus să renunţe la aceste planuri şi în acelaşi timp la marea influenţă pe care o avea în Balcani şi la Gurile Dunării. Otomanii aliaţi cu Franţa, Marea Britanie şi Regatul Sardiniei au reuşit să respingă atacurile armatei ruse şi să ducă la restabilirea echilibrului de putere în sistemul politic european. Eşecul din Războiul Crimeii a reprezentat un punct de cotitură în viitorul Rusiei.

Din 1926, Rusia Sovietică a început o nouă era a Flotei Marii Negre. Sovieticii au schimbat tactică de lupta năvală fixându-se mai ales pe războiul submarin . În acest sens, înainte de debutul Celui de al Doilea Război Mondial, Flota Marii Negre va beneficia de 45 de submarine şi de doar 4 crucişătoare. După încheierea războiului, Flota Marii Negre a continuat să asigure securitatea flancului sud-vestic al URSS şi şi-a extins capabilitatea de a patrula şi iniţia operaţiuni în Marea Mediterana sau dincolo de ea.

Prezentul

În septembrie 2003, Preşedintele Putin definea regiunea Azov-Marea Neagră că fiind de maxim interes strategic pentru Rusia. De aceea conducerea de la Moscova era obligată să asigure un sistem de securitate eficient pentru rutele sale de transport din Marea Neagră şi pentru vecinătatea imediată a regiunilor de interes, care erau actori în conflicte îngheţate.

Remodernizarea flotei ruse a Marii Negre şi intervenţiile politico-militare din regiune au creat o nouă oportunitate pentru ruşi de reafirmare a influenţei strategice aflate în opoziţie cu interesele occidentale din zona. Recentele evenimente geopolitice din Ucraina şi regiunea Caucazului au reafirmat importantă geostrategică a Marii Negre pentru Rusia şi au revitalizat eforturile conducerii de la Moscova de a transformă flota Marii Negre dintr-una inactivă într-una capabilă să execute o arie largă de operaţiuni maritime.

Strategii

Deşi Rusia se proclamă un susţinător al status-quo-ului în regiunea Marii Negre, ea încurajează mişcările separatiste din zona. Pentru a-şi demonstra bunele intenţii, Moscova a luat parte la exerciţiile militare organizate în comun cu statele NATO şi celelalte state din Marea Neagră. Aşa a fost cazul în exerciţiile militare Black Sea Harmony şi Active Endeavour.

Cea mai mare problema strategică a Rusiei (înainte de ultimele evoluţii din Ucraina) a fost decizia Turciei de a permite navelor americane accesul nerestricţionat prin strâmtorile Dardanele şi Bosfor, nerespectând astfel Convenţia de la Montreaux din 1936, în care erau prevăzute restricţii ale traficului naval pentru statele fără acces la Marea Neagră. Am văzut “supărarea” Rusiei când nave americane au apărut în apropierea oraşului Soci în timpul Jocurilor Olimpice, jocuri care s-au terminat săptămâna trecută.

O nouă mare problema a apărut după ultimele evenimente din Ucraina, dispută încă din timpul lui Viktor Iuşcenko în cea ce priveşte strâmtoarea Kerci, care nesoluţionată poate bloca traficul navelor ruseşti din Marea Azov în Marea Neagră.

Îngrijorătoare pentru liderii ruşi este şi expansiunea bazelor militare americane din România şi Bulgaria, văzută că o încălcare din partea SUA a Tratatului Forţelor Convenţionale din Europa.

Concluzii

Având în vedere că acordul de închiriere a bazei navale de la Sevastopol a fost prelungit de parlamentul Ucrainei până în 2047 , acesta permite Rusiei baza legală de a-şi menţine un contigent militar substanţial în Crimeea, astăzi populată majoritar cu o populaţie rusofonă.

Rusia poate oricând să pretindă că un haos în regiunea Crimeii periclitează securitatea trupelor ei şi îndeplinirea obiectivelor pe care le are flota rusă din regiune.

Eficientă militară a Rusiei în Marea Neagră se bazează pe deoparte pe amplasamentele militare din Crimeea şi pe de cealaltă parte pe cele de pe coasta Caucazului. Nu este deloc întâmplătoare în acest sens declaraţia amiralului Viktor Kravchenko care spunea că după restructurare, Flota Marii Negre are două componente: grupul din vest cu baza la Sevastopol şi grupul de est pe coasta Caucazului. Declanşarea Războiului din Georgia în 2008 a urmărit întocmai consolidarea prezenţei militare ruse pe coasta Caucazului şi anume Abhazia.

Având în vedere că Rusia îl susţine pe Bashar Asad în Siria, politic şi militar, pentru a-şi apară interesele în Marea Mediterana şi singurul port pe care ei îl deţin în această regiune (Tartus), nu văd cum ei ar renunţă la Sevastopol şi la Crimeea, singurul lor port din Marea Neagră într-o regiune fosta sovietică, populată de rusofoni.

Notă: articolul este un rezumat al unei lucrări mai ample, pregătită de PGA (Politeia Geopolitical Analyses), mult prea “densă” pentru a fi publicată integral pe un site generalist.

Bibliografie, note şi citate:
Pavlëiìuk, Oleksandr; Klympush-Tsintsadze, The Black Sea Region: Cooperation and Security Building ,Armonk (New York), Ed. M.E. Sharpe, 2004.
Ministry of Defence of the Russian Federation - Black Sea Fleet
The Black Sea Region În Russia’s - Current Foreign Policy Paradigm
ISS- Russian policy în the eastern Mediterranean and the implications for EU external action
U.S Naval Institute – Rusia’s Black Sea Threat
Alexandru Danilov, Actualele dileme ale strategiei navale ruse în regiunea Marii Negre, Historia.ro August 2013.
 
Sursa: contributors.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)