Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Ultima oră 16 Februarie 2014, ora 23:13

recensământ 2014(ATENȚIE MAXIMĂ) A fi român între realism, adevăr științific și oportunism politic

Marime Font

Campania națională lansată de TIMPUL la 24 ianuarie 2014, “Vorbesc românește, sunt, deci român” este susținută de tot mai multă lume. 

Cu inițiativa noastră se solidarizează cetățeni simpli, artiști, instituții de presă și de cultură. Ne-am bucurat că recent a susținut Campania TIMPULUI și colegul nostru, jurnalistul Nicolae Negru, care semnează în „Ziarul național” de vineri, 14 februarie, articolul ”Vorbesc românește, sunt moldovean/român”.

Când am lansat Campania „Vorbesc românește, sunt deci român” am fost conștienți de reacțiile ce pot urma. Am știut că unii ne vor reproșa că sloganul e „greșit” fiindcă nu toți care vorbesc limba română sunt români. Un alt „argument” va fi cel tradițional: foarte mulți moldovenii nu sunt încă pregătiți să-și asume identitatea etnică românească și de aceea, că să nu-i speriem și să nu „radicalizăm” societatea trebuie s-o luăm …„mai pe ocolite”.

Loading...


E adevărat, mulți moldoveni din RM nu se autoidentifică drept români. Acest fapt este o urmare a unor etnopolitici antiromânești promovate de Rusia de la 1812 încoace. Rușii (prin coloana a cincea de la Chișinău) n-au renunțat la negarea ideii etnice românești în RM, operând în continuare cu grave falsuri etnoistorice. Efectul etnodistructiv al acestor politici e pe față. Aici lucrurile sunt foarte clare și nu are rost să insistăm. Problema e că trebuie să fim atenți, să vedem până unde mergem „pe ocolite” , ca să nu ajungem acolo …de unde am pornit, adică de la falsul rusesc că există o națiune moldovenească diferită de cea română. Despre raportul „moldoveni-români„ s-a scris mult. Acum doi ani, istoricul A, Petrenco, referindu-se la viitorul recensământ, scria: „Da, suntem MOLDOVENI, pentru că trăim pe o parte a fostului Principat Moldova. Fiind MOLDOVENI, suntem în acelaşi timp ROMÂNI, adică facem parte dintr-un neam mai mare, care nu se limitează doar la spaţiul Pruto-nistrean”.

Să revenim în acest context la articolul lui N. Negru. El este îngrijorat de faptul că sloganul „Vorbesc românește, sunt, deci, român” nu ne-ar permite „să evităm clivajul artificial, ideologic moldovean/român. Aceste două cuvinte sunt sinonime". (…) N. Negru crede că acest slogan ne duce „pe o cale greșită, a unei alte divizări cu consecințe periculoase: încercând să eliminăm o divizare pe criterii geografice, pe linia Prutului, riscăm să aprofundăm o împărțire artificială, nu pe criterii fundamentale, de natură etnolingvistică, ci temporare, schimbătoare, fie consecință a ignoranței, fie a preferințelor de natură politică sau geopolitică, a populației autohtone din R. Moldova”. Drept soluție N. Negru propune ca „naționalitate” să se indice „moldovean/român”, iar la limba vorbită – „moldovenească/română”.

Cu ce suntem și cu ce nu suntem de acord

Fără îndoială, din punct de vedere tehnic, propunerea domnului Negru („la rubrica naționalitatea să se indice „moldovean / român”, iar la limba vorbită – „moldovenească / română”) este corectă, moldovean/român însemnând, respectiv, cetățean al R. Moldova de etnie română.

Practica însă bate gramatica, de aceea ne întrebăm: Ce dorește să afle Statistica de la noi? Vorba e că la chestionare vor răspunde DOAR cetățenii RM (toți cei de naționalitate (civică) moldovenească ), deci, naționalitatea e cunoscută și fără recensământ, ceea ce înseamnă că se dorește a se afla ETNIA …”moldovenilor civici”! Iată de ce, și sloganul (îndemnul) nostru “Vorbesc românește, sunt, deci român” este adresat moldovenilor (etnicilor români din R. Moldova), pentru că doar ei sunt cetățenii RM care se declară la recensăminte „etnici moldoveni” ce vorbesc o „limbă maternă moldovenească”. Deci, anume aceștia vor fi întrebați ce LIMBĂ MATERNĂ vorbesc și de ce ETNIE sunt. 


(Fragment din formularul recensământului)

Ținta din totdeauna a politicilor de deznaționalizare a românilor moldoveni a fost să-i facă pe aceștia un popor aparte de cel român; pe ruși nu i-a deranjat și nu-i deranjează că băștinașii din RM se autodefinesc moldoveni, ci români. Așadar, dacă vorbim despre „clivajul artificial” între români și moldoveni, haideți să punem punctul pe „I„: pe românii moldoveni (i-au împărțit) și-i mai împart în români și moldoveni nu românii, ci rușii și moldoveni deznaționalizați și rusificați care pretind că NOI TOȚI vorbim o ALTĂ limbă decât cea română și suntem o națiune diferită de cea română. Așadar, nu românii se separa de “poporul moldovenesc”, ci așa-numiții “moldoveni”, victimele a două secole de etnodezastru rusesc, cărora li s-a inoculat falsurile despre ÎNTÂIETATEA „limbii moldovenești” asupra limbii române (“rumânii ne-o furat limba”) și a poporului moldovenesc asupra celui român („prima a apărut Moldova, apoi România”)…

(Apropo, de ce există „limba moldovenească”, dar nu există „limba oltenească”, „limba ardelenească” sau „bănățeană”? Fiindcă nu au fost rușii s-o boteze astfel, acolo ocupația imperială străină nu a fost atât de diabolică, cum au fost rușii, să reboteze limbă din interese politice!).

Aparent nu e nicio problemă, putem pune semnul egalității (echivalenței semantice) între „moldovean” și „român”. Ne întrebăm însă, repetat, ce dorește Statistica să afle când ne întreabă despre „etnie”? Evident, cum ne identificăm – români sau moldoveni! Și actuala guvernare, ca și cele precedente, crede că românii sunt o amenințare a statalității moldovenești, de aceea scopul urmărit (dar nedeclarat!) e ca numărul românilor să rămână nesemnificativ. Dacă uităm de acest adevăr toate discuțiile nu au nici un rost.

Despre „sinonima” dintre „moldovean” și „român”

N. Negru afirmă „ moldovean/român” sunt sinonime”. O știu până și cei care declară că vorbesc „moldovenește (...)”. Sunt și… nu prea sunt. Ele sunt „sinonime” numai pentru oamenii de bună credință. Da, avem dreptate când, în termeni „populari”, spunem că aceste două cuvinte numesc unul și același lucru. Dar nu sunt sinonime. Dacă „român” e sinonim cu „moldovean”„ , iar „român” este sinonim și cu „ardelean”, înseamnă oare că „ardelean” e sinonim cu „moldovean”? Lucrurile în această problemă au fost lămurite exhaustiv în lucrările regretatului academician Silviu Berejan. (A se consulta în acest sens: Varietatea moldovenească a vorbirii orale române şi şi limba literară scrisă (corelaţia românesc: moldovenesc, cu referire la realităţile glotice ) – București, 1995. - P. 37–45; LR. – 1994. - Nr. 5–6; Academica (București), 1995. - Nr. 5; Limba română este patria mea. – Chişinău, 1996. – P.111-116. 1995; Ce semnifică determinativul „moldovenesc” în lingvistică. L. – 1995. - Nr. 3. - P. 36–39.290; De ce limba exemplară din uzul oficial al Republicii Moldova nu poate fi numită moldovenească / RL 1995. - Nr. 5. - P.24–28).

Să ilustrăm teoria academică printr-o comparație simplă: poporul român e „copacul”, iar „ramurile” lui sunt moldovenii, muntenii, ardelenii. Sunt oare ”ramurile” sinonime cu „copacul”? Dacă punem astfel problema ne încurcăm cu totul și-i încurcăm și pe alții.


(Graiurile sau sub-dialectele limbii Române)

Există însă și pericolul ca această „teorie” a „sinonimității” să fie întoarsă împotriva noastră. Vorba e că în ultimii ani chiar și Voronin a recunoscut că limba vorbită de noi e limba română, dar noi o numim „moldovenească” din considerente politice. Să ne amintim de „celebra” teorie a lui M. Lupu bazată pe „punctul de vedere științific” și „punctul de vedere politic”. Astfel, și autorii acestor „puncte de vedere” recunosc… sinonimia glotonimului „limba română” cu „limba moldovenească”, dar nu acceptă nici în ruptul capului denumirea corectă „limba română”. Așadar, cu ce ne alegem din recunoașterea acestei „sinonimii”?

Oare nu legitimăm astfel poziția antiromâneacă a moldoveniștilor primitivi?

Această întrebare (temere) demonstrează că la acest capitol mai sunt necesare unele clarificări. Acestea sunt necesare ”nu pentru acei care au nevoie ca o certitudine pentru a acționa în sens patriotic”, cum crede N. Negru, ci pentru a pune capăt, odată și pentru totdeauna, unui capitol rușinos și umilitor al istoriei noastre.

Adevărata problemă azi, din punctul nostru de vedere, constă în a reuși de a explica aceste adevăruri ca să fie înțelese tuturor. Iar adevărul poate fi exprimat scurt și clar în următorul slogan: „Suntem moldoveni, deci suntem români și vorbim românește”.

Iată de ce, pentru obținerea unor date etnostatistice reale, trebuie aplicate etnopolitici corecte, nu ca în cadrul recensământului comunist din 2004. Pentru a evita repetarea acestei practici consider că e cazul să revenim la propunerea istoricului A. Petrenco făcută încă pe 25 iunie 2012: „înfiinţarea unui grup de iniţiativă, care să se convoace în cel mai rapid mod şi să elaboreze o strategie şi o tactică...” de informare a cetățenilor despre problemele discutate mai sus.

P.S. - La ce vor fi folosite datele recensământului?

Amintim tuturor că rezultatele Recensământului Populaţiei sunt importante „pentru punerea la dispoziţia factorilor de decizie a datelor statistice necesare elaborării politicilor de dezvoltare economică şi socială la nivel naţional şi în profil teritorial, cât și promovării a integrării în spaţiul informaţional internaţional, în particular al Uniunii Europene şi ca efect a cunoaşterii mai bune a Republicii Moldova peste hotarele ei”.

REDACȚIA ZIARULUI TIMPUL 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)