Actualitate

(AUDIO) Jos palaria in fata voluntarilor

Are cineva nevoie de voluntari? Reprezinta ei un bine pentru societate? Raspunsul la aceste doua intrebari este intotdeauna „DA”. Iata de ce in R. Moldova voluntariatul de orice calibru este apreciat, ba chiar si premiat. Sambata, 5 decembrie, la Chisinau, in incinta Teatrului de Opera si Balet a avut loc cea de-a VII-a editie a Festivalului Voluntarilor, care, spre deosebire de anii precedenti, s-a bucurat de atentia politicienilor. (Vezi mai multe imagini in Galeria Foto)

Festivalul Voluntarilor 2009 ne-a oferit de data aceasta o serie de surprize placute. Prima si cea mai mare surpriza a constituit-o prezenta la festival a prim-ministrului Vlad Filat si a ministrului Tineretului si Sportului Ion Ciobanu. Vlad Filat le-a multumit tuturor voluntarilor din R. Moldova pentru munca pe care o depun „in construirea unei societati unde se respecta demnitatea tuturor persoanelor” si a declarat ca si el face deseori activitati de voluntariat. Ministrul Ciobanu s-a inrolat si el in randul voluntarilor activi ai societatii, mai ales, dupa cum a spus el, „de cand are loc o reorganizare a Ministerului Tineretului si Sportului”.

O alta surpriza a fost enuntata de Corina Fusu, presedinta Comisiei parlamentare cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media, potrivit careia „la inceputul lunii decembrie. Guvernului RM i-a fost inaintat un proiect de lege cu privire la voluntari”. Corina Fusu spera ca Legea Voluntarului va fi aprobata, pentru ca „voluntariatul – atat prin actiunile individuale, cat si de grup – este o modalitate prin care se construieste o societate mai umana si mai dreapta”. Inspirat de atmosfera festivalului, primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, a propus organizarea unor activitati care, indiferent daca vor fi sau nu mediatizate, sa fie de scurta durata si sa aiba un efect vizibil in societate, conform principiului „veni, vidi, vici” – am venit, am vazut problema, am gasit o solutie.

Desi voluntariatul implica din start presupozitia de munca altruista, premiantii festivalului au obtinut pe langa diplome si remunerari banesti. Astfel printre ONG-urile care au promovat voluntariatul in R. Moldova s-au remarcat: Fundatia SIDA Est-Vest (locul I), ONG „Cultura Noua” (locul al II-lea) si AO AE „Neoumanist” (locul al III-lea). Drept cei mai activi coordonatori de voluntari au fost recunoscuti: Octombrina Moraru (locul I), Dan Verejan (locul II), Vasilisa Micotina (locul III). Cei mai activi voluntari s-au dovedit a fi Alexandra Coica (locul I), Maria Veverita (locul II), Alexandru Iscenco (locul al III-lea). Cei mai activi jurnalisti, fara de care mediatizarea activitatilor de voluntariat nu este posibila, sunt: Irina Lavrova (locul I), Maria Parfionova (locul II) si Natalia Rabcic (locul III).

Surprizele festivalului au continuat cu prezentarea imnului Festivalului Voluntarilor, in interpretarea lui Laurentiu Popescu, pe care il puteti asculta aici. Iar atmosfera vesela a fost intretinuta de vedete din showbizul moldovenesc, printre care au fost: Aura, Serj Cuzencov, Natalia Barbu, Gloria, Natalia Gordienco, Adrian Ursu si formatia „Catharsis”.

In 1985, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 5 decembrie drept Ziua Internationala a Voluntarului, data cand sunt recunoscute eforturile si meritele voluntarilor din intreaga lume. Cu acest prilej, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a declarat ca le multumeste tuturor voluntarilor care au contribuit la protectia mediului si sustinerea pacii, protejand prin activitatile lor planeta noastra. Deciziile si actiunile persoanelor fizice pot parea nesemnificative in fata provocarilor globale, dar atunci cand oamenii decid sa faca voluntariat exista solidaritate si coeziune sociala.

Cea de-a VII-a editie a Festivalului Voluntarilor a fost organizata de catre Serviciul pentru Pace, centrul National de Voluntariat si alte ONG-uri din Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat, in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului al RM, Directia generala educatie, tineret si sport a municipiului Chisinau si Asociatia „Prietenii Copiilor”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *