Astăzi 20 Mai 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 18:20
Abonamente
SES - noi perspective pentru afacerea ta

Actualitate 5 Februarie 2016, ora 16:18

(VIDEO) George Simion, persoană indezirabilă în RM: Ședința din 30 noiembrie este o invenție! Blocul Unității Naționale cere Guvernului Filip anularea deciziei

Marime Font

Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012 George Simion a primit o nouă interdicție de a intra în Republica Moldova.


NE BATEM, BLESTEM DACĂ NU NE BATEM! (N.Iorga)Ministerul de Interne de la Chișinău se încurcă în minciuni privind abuzul...

Posted by George Simion on 5 Februarie 2016

UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne reacționează. Pe pagina web a instituției a fost publicată o „precizare”, în care se menționează că executarea deciziei de a-l declara persoană indezirabilă pe George Simion timp de 5 ani a fost suspendată până la examinarea cauzei în fond. Curtea de Apel, prin decizia din 30 noiembrie 2015, a casat încheierea instanţei de fond şi a respins solicitarea de suspendare a deciziei de declarare a persoanei indezirabile. Prin urmare, decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă este aplicabilă, iar instanţa de judecată urmează să decidă asupra cazului.

Totuși, în înregistrarea viodeo realizată de George Simion se aude clar cum polițistul de frontieră spune că interdicția a fost făcută la 6 ianuarie. Mai mult decât atât, drept probă că, respingerea suspendării statutului de persoană non-grata nu a avut loc pe 30 noiembrie 2015, este că George Simion a intrat în R. Moldova de două ori de atunci, în lunile decembrie 2015 și ianuarie 2016. „Nu știu de nicio sedință din 30 noiembrie, e o invenție. Nu am fost anunțați de ea. Singurul proces de care știm e de marți, 9 februarie, unde acuma nu pot ajunge pentru că nu mă lasă să intru, îmi încalcă dreptul de a mă apăra”, a declarat George Simion pentru TIMPUL.Judecata trebuie să aibă loc la Judecătoria Centru, pe 9 februarie, și va fi susținută judecatoarea Tizu Svetlana. Avocatul de apărare este Dumitru Sliusarenco, iar acesta nu a fost informat despre ședința din 30 noiembrie. „Era o procedura de recurs care are loc in lipsa părților, însă nici despre decizia luată nu am fost informați, abia zilele acestea a apărut”, a declarat avocatul pentru TIMPUL.

Iată textul integral al „Precizării”:

„Cu referire la Simion George Nicolae, informăm: la 13 mai 2015, în baza art. nr. 55 din Legea 200 din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, Simion George-Nicolae a fost declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de 5 ani. În perioada respectivă, G. Simion nu are dreptul de a intra in Republica Moldova. Decizia a fost adusă la cunoştinţă contra semnătură.

Instanţa de judecată, care a examinat contestaţia străinului, a suspendat executarea deciziei, până la examinarea cauzei în fond.

Curtea de Apel, prin decizia din 30 noiembrie 2015, a casat încheierea instanţei de fond şi a respins solicitarea de suspendare a deciziei de declarare a persoanei indezirabile.

Prin urmare, decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă este aplicabilă, iar instanţa de judecată urmează să decidă asupra cazului.”

***
Blocul Unității Naționale condamnă decizia autorităților de la Chișinău de a îi interzice intrarea în Republica Moldova cetățeanului român și european George Simion.

„Cerem Guvernului condus de Pavel Filip să anuleze de urgență această decizie abuzivă prin care este încălcat unul dintre drepturile fundamentale ale omului - cel la liberă circulație. 
Este inadmisibil ca în actuala situație social-economică precară, pentru a cărei remediere Guvernul de la Chișinău caută ajutor în afara Republicii Moldova, să se recurgă la astfel de acțiuni antidemocratice.
Republica Moldova emite prin astfel de decizii semnale negative pentru București, Bruxelles și alte capitale europene. Nu te poți declara pro-european dacă te comporți ca un urmaș consecvent al lui Stalin.
Așteptăm, în egală măsură, implicarea autorităților de la București în soluționarea acestei probleme. Apucăturile sovietice ale conducerii de la Chișinău trebuiesc sancționate de urgență din punct de vedere politic și diplomatic”, scrie în apelul public al Blocului Unității Naționale.

***

Potrivit polițistului de frontieră care l-a informat pe George Simion despre interdicție, aceasta ar fi pusă pe 6 ianuarie. Așadar, interdicția a fost impusă de Guvernul precedent, cu Brega ca premier interimar și ex-ministrul al Afacerilor Interne Oleg Balan. „Nu știu să-mi zică mai multe detalii, nu am voie să intru în Republica Moldova. Mi-au dat o hârtie pe care scrie inadmisibil în sistemul informatic”, a scris George Simion pe contul său de Facebook.

Iată cum arată documentul primit de Goerge Simion de la vameși.


Potrivit Legii Nr. 215 din 04.11.2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, „consemnul nominal” este informaţia despre persoana căreia, în conformitate cu legislaţia în vigoare, nu i se permite intrarea sau ieşirea în/din Republica Moldova, care este introdusă în sistemele informaţionale integrate naţionale.

Potrivit aceleiași legi, controlul minim şi amănunţit, pentru străini, la intrare, include verificarea îndeplinirii condiţiilor de intrare şi, când este cazul, a documentelor care autorizează şederea şi exercitarea activităţilor profesionale.
Controlul amănunţit include examinarea detaliată care să acopere, pe lângă altele, verificarea faptului dacă persoana, mijlocul de transport şi obiectele pe care le transportă nu prezintă pericol pentru securitatea statului sau pentru ordinea publică. Această verificare presupune consultarea directă a informaţiilor şi consemnelor nominale referitoare la persoane şi, în caz de necesitate, a obiectelor introduse în Sistemul informaţional integrat al Poliţiei de Frontieră şi în alte baze de date naţionale şi internaţionale, precum şi acţiunile care trebuie întreprinse, dacă este indicat, în urma unui consemn nominal.


Am ajuns la wifi. Sa nu credeți ca exagerez, uitați filmarea d...

am ajuns la wifi. FILMARE DIN VAMA! Interzis a treia oara in Basarabia, va rog puneți presiune pe autorități sa-mi ridice aceasta noua interdictie!!!

Posted by George Simion on 5 Februarie 2016


O noua interdicție. Pusa pe 6 ianuarie. Nu știu sa-mi zica mai multe detalii, nu am voie sa intru în Republica Moldova....

Posted by George Simion on 5 Februarie 2016

Acest lucru nu i se întâmplă pentru prima oară liderului unioniștilor. Autorităţile moldovene l-au reţinut şi expulzat pe George Simion, în mai 2015. Atunci, cetăţeanul român a primit interdicţie de a mai intra pe teritoriul moldovean cinci ani. Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, cetăţean român, a fost reţinut de agenţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate (SIS), iar în scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdicţie de reintrare în această ţară timp de cinci ani. Ulterior, în luna septembrie, Curtea de Apel din Chișinău a decis ridicarea interdicţiei impuse lui Simion.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

 


Editorial 18 Mai 2018, de Pavel Păduraru

Chișinăul e pierdut!

Scriam săptămâna trecută că, dacă cei trei candidați importanți unioniști sau proeuropeni la șefia Capitalei, Andrei Năstase, Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu, nu vor alege doar pe unul dintre ei, pentru a merge în alegerile de duminică, nu va avea niciun sens să ieșim la votare. Din...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2018, de George Simion

Schimbați balada!

În cei peste zece ani, de când am cunoscut R. Moldova, m-a fascinat mereu felul în care electoratul pro-estic s-a mobilizat la vot. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2018, de Moni Stănilă

Buni sau răi?

Că tot suntem în campanie electorală, să ne reîntoarcem puțin la judecata aproapelui. Ușurința cu care catalogăm oamenii din jurul nostru e incredibilă. Despre oricine putem afirma câte ceva, de parcă le-am cunoaște gândurile și pocăința. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2018, de Constantin Tănase

Obsesia autohtonizării și destinul graiului matern

Nu rareori, când vorbim despre situația limbii române din stânga Prutului, demonstrăm o înțelegere cu totul puerilă, școlărească a fenomenului.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2018, de Răzvan Munteanu

Trump scoate SUA din acordul nuclear cu Iranul. Ce poate urma?

Foarte mulți jurnaliști sau analiști de politică externă spuneau că retorica folosită de către Donald Trump în cursa electorală pentru Casa Albă va fi abandonată odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Statelor Unite.  

() Citeşte tot articolul

Atitudini 16 Mai 2018, de Constantin Tănase

Presa a uitat de 16 mai

Presa de la Chişinău, dar şi cea de peste Prut, preocupată de chestiuni vitale pentru destinul nostru naţional, cum ar fi, de exemplu, înjurăturile de căruţaş ameţit ale lui Voronin sau cele de oier devenit milionar ale lui Gigi Becali, a trecut falnic şi fără păs peste data de 16 mai, o zi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2018, de Moni Stănilă

Primăvară cu poezie

În perioada 3-5 mai a avut loc Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a. Evenimentele au debutat cu depunerea de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, urmată de Simpozionul Internațional „Dialoguri europene:...

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Mai 2018, de Dan Nicu

Lui Dodon nu i-ar strica să ia lecţii de la Kim Jong-un

Întâlnirea de pe 27 aprilie dintre preşedinţii celor două jumătăţi ale Coreei, despărţite din 1953 printr-un război purtat pe baze ideologice, imprimă speranţe că în curând în peninsula Coreeană starea formală de război va fi încheiată şi va începe o eră a...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Mai 2018, de Moni Stănilă

Cu pași repezi spre Primărie

Fiecare dintre noi are o poziție vizavi de apropiatele alegeri de la Primărie. Fie susține un candidat, fie nici nu vrea să meargă la vot, fie merge să își dea votul împotriva cuiva. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Mai 2018, de Pavel Păduraru

Salvați Chișinăul! Andrei, Valeriu, Constantin…

Peste o săptămână, unii chișinăuieni îşi vor alege primarul. Dar dacă și atunci vom avea 12 concurenți electorali, nu va avea niciun rost să ieșim din case. Mai bine am dormi în acea zi până la închiderea secțiilor de votare, pe fundalul unor cântece de luptă...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Mai 2018, de Moni Stănilă

Copilăria lui Kaspar Hauser

Bogdan-Alexandru Stănescu - scriitor, traducător și editor - pe care l-am avut invitat la cenaclul Republica în 2015, a publicat anul trecut primul său roman - Copilăria lui Kaspar Hauser, care deja a primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu' lui Thoreau”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Mai 2018, de Moni Stănilă

Împărat al distrugerii

Nu pot să nu revin constant la ce ar fi trebuit să presupună datoria omului ca împărat al creației. Mai ales acum, în plină primăvară, când vegetația se străduiește să acopere tot gunoiul pe care îl lăsăm în urma noastră.

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md