Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Social 12 August 2013, ora 07:00

(Cel mai MIC ORAȘ din R. Moldova) BIRUINȚA, învinsă de CIVILIZAȚIE

Marime Font

În timp ce, pe de o parte, poți vedea clădiri pustii, întreprinderi închise și drumuri avariate, pe de altă parte, poți admira o grădiniță bine îngrijită, o echipă de pompieri profesioniști sau o zonă de odihnă modernizată.

Vorbim despre cel mai mic oraș din R. Moldova, Biruința, din raionul Sângerei, care, deși e un oraș, cel puțin pe hârtie, găsim acolo cele mai multe contraste atât la nivel social, cât și economic.

Orașul de altădată

Biruința a luat ființă în anul 1963, pe lângă Fabrica de zahăr din Alexăndreni. Mai târziu, prin hotărârea Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM din 1 iulie1965, localității i-a fost acordat statut de oraș, cu numele Biruința.


În orășel s-a mai construit o fabrică de prelucrare primară a strugurilor, două complexe zootehnice, o coloană mecanizată de construcții, o fabrică de malț etc. Datorită dezvoltării intensive a diverselor întreprinderi, orașul s-a dezvoltat ca mic centru industrial, cu o infrastructură pe măsură. Către anul 1969, în Biruința au fost zidite o școală medie, o școală profesională tehnică, o grădiniță de copii, o policlinică, o farmacie, un oficiu poștal, un palat de cultură și alte instituții social-culturale.

Biserica din oraș, improvizată într-o clădire avariată

Cu toate nevoile și bucuriile, locuitorii nu au un lăcaș sfânt în oraș. În Biruința putem găsi doar o bisericuță improvizată, care se află în incinta unei clădiri avariate. Acolo, cândva, a fost grădinița pentru copii, iar clădirea este sub patronajul Ministerului Educației.

La solicitarea administrației locale de a permite construcția unei biserici în acest loc, ministerul a răspuns cu refuz. În schimb, a oferit o bucată de pământ în apropierea actualei grădinițe de copii. Totuși, pentru ca biserica să fie construită mai este nevoie de o parcelă de pământ de pe teritoriul grădiniței.

Valentina Rusu, secretară la primăria din localitate, a declarat că administrația va continua să trimită solicitări la minister. „Vom încerca să obținem permisiunea de a construi biserica în locul unde este improvizată acum, pentru că este în centrul localității, dar și pentru că este o posibilitate de a reamenaja această zonă, transformând o clădire avariată într-un lăcaș sfânt”, a precizat Rusu.

Este important de menționat că bisericuța improvizată este una pentru trei localități. Astfel, peste 5 mii de oameni se înghesuie în 10 metri pătrați pentru a participa la sfintele slujbe.

Grădinița, amenajată în stil tradițional

Dincolo de aceasta, este imposibil să nu remarci grădinița din localitate, care este amenajată într-un stil tradițional moldovenesc. Mai mult, în timp ce coridoarele și birourile sunt înfrumusețate cu broderii și covoare moldovenești, clădirea este modernă și corespunde tuturor standardelor necesare, iar copiii se simt ca acasă. Grădinița este frecventată de 234 de micuți, care formează opt grupe, două până la 3 ani și 6 - preșcolare. Sunt angajați 39 de oameni, care au un salariu mediu de aproximativ două mii de lei. „În localitate revin tinerii specialiști, care și-au făcut studiile la universitățile din Bălți sau Chișinău”, a spus directoarea grădiniței, Nicolina Lavric.

Tot ea a menționat că în această grădiniță părinții își aduc copiii din toate localitățile vecine, deoarece sunt condiții bune. „Recent, am câștigat câteva granturi cu ajutorul cărora am reușit să renovăm clădirea și să reorganizăm procesul de încălzire. Tinerii specialiști vin și aplică metode noi în procesul educațional, ceea ce ne bucură nespus de mult”, a precizat directoarea.


Clădiri părăsite și drumuri periculoase

Prima impresie la intrarea în oraș nu este deloc îmbucurătoare: drumuri avariate, clădiri părăsite și buruieni mai înalte ca gardul. Valentina Rusu a menționat că mulți locatari au privatizat apartamentele și au plecat peste hotare. Acum, acestea sunt pustii, iar administrația este neputincioasă și nu poate interveni pentru a schimba ceva.

„Din anul 1999 nu se mai efectuează încălzirea centralizată a fondului locativ. Amplasarea compactă a caselor cu multe etaje face imposibilă organizarea sistemului de încălzire centralizată, aceasta putând fi o altă cauză a plecării locatarilor”, a mărturisit Valentina Rusu.

Locuitorii din oraș ne-au mai spus că problema drumurilor este una veșnică aici. „Fiecare primar ales alocă bani pentru reparația drumurilor, dar starea acestora rămâne aceeași. În unele cazuri, doar le mai cârpesc câte un pic, pentru ochii lumii”, a menționat o femeie din localitate.


Locuri de muncă, oferite de agenții economici locali

După drumurile avariate și clădirile pustii, observăm a altă extremă – o zonă de recreere, care corespunde tuturor standardelor europene, fiind administrată de o companie care se ocupă cu prelucrarea melasei și obținerea alcoolului etilic pentru vinificații.

Zona conferă localității un aspect de oraș, întrucât aici găsim unicul hotel din localitate, două săli de nunți, un lac cu plajă și un restaurant. Mai mult, pe teritoriu putem vedea animale și păsări exotice, care atrag vizitatori din toată țara. În acest mini zoo, întâlnim un cerb, câteva căprioare, mai multe alpacale, căprițe, un păun și o păuniță, nutrii, bursuc, lebede și multe alte specii rar întâlnite la noi.

La întreprindere, împreună cu zona de agrement, lucrează aproximativ 125 de oameni, toți fiind din localitățile din apropiere. De cealaltă parte, proprietarii companiei sunt bucuroși că pot oferi locuri de muncă celor ce vor să rămână în țară.


Economie pe metru pătrat

Pe teritoriul orașului activează trei societăți pe acțiuni, o întreprindere cu răspundere limitată și 13 întreprinderi individuale. Așadar, cea mai mare întreprindere din teritoriu, a cărei pondere în economia orașului constituia peste 80%, a fost compania mixtă moldo-germană „Combinatul de zahăr”, care prelucra, depozita și realiza zahăr din sfeclă de zahăr. În prezent, combinatul nu funcționează, iar clădirile de producție și căminele sunt într-o stare avariată.

O altă întreprindere este „Ghips-Biruința”, care se ocupă cu producerea ghipsului pentru construcție și cu destinație medicală. Aceasta continuă să activeze și în prezent. La solicitarea reporterului TIMPUL de a intra pe teritoriu și de a face cunoștință cu activitatea întreprinderii, administrația a plecat în grabă și nu a dorit să vorbească cu presa.

Infrastructura locală „șchiopătează”

Lungimea totală a drumurilor din localitate este de 12,3 km. Aprovizionarea cu apă potabilă se efectuează din patru fântâni arteziene, prin două turnuri de apă și prin conducte construite între anii 1960-1980. Sistemul de canalizare este foarte uzat și se află la o depărtare de 4,5 km de oraș. În acest sens, autoritățile locale se tem că sistemul de canalizare ar putea ceda într-o bună zi.

Întreprinderile amplasate la marginea orașului și cele din centru sunt gazificate, iar restul orașului nu este asigurat cu gaz. Urmează ca, treptat, persoanele responsabile să conecteze la gazoduct toate gospodăriile.

Pe hârtie - oraș, în realitate - un sat modern

Locuitorii se mândresc că localitatea a obținut statut de oraș acum 50 de ani și știu că aceasta a fost posibil datorită „Combinatului de zahăr” din localitate. Acum, când acesta nu mai funcționează, mulți dintre ei recunosc că statutul de oraș este doar pe hârtie, în timp ce în realitate este doar un sat tradițional moldovenesc.

Faptul că există un sistem de canalizare îl scoate oarecum din mulțimea satelor obișnuite, dar dacă acesta va ceda într-o bună zi, transformarea va lua sfârșit.

Totuși, după o excursie frumoasă prin oraș, însoțiți de oameni minunați, am înțeles că locuitorii nu sunt interesați de statutul localității. Ei trăiesc o viață aparte, după propriile reguli și principii.

În prezent, în orașul Biruința locuiesc 3.210 de oameni, dintre care mai mult de jumătate sunt moldoveni, ceilalți fiind ruși, ucraineni și de alte etnii.

Pe teritoriul orașului funcționează un liceu cu 506 elevi, 40 profesori. Tot în Biruința funcționează un centru de sănătate, în care lucrează opt medici de diferite profiluri, 21 personal mediu medical și șase lucrători tehnici.

În oraș lucrează și un serviciu de pompieri, unde sunt angajate 10 persoane. Instituția are în dotație o autospecială, de care a făcut rost aplicând la un proiect de profil. Mai mult, localitatea dispune de o bibliotecă publică, amplasată în incinta Casei de cultură și o bibliotecă școlară.

Notă! Orașul Biruința este una din puținele localități din Moldova, care nu dispune de teren extravilan. Drept urmare, orașul nu are pe teritoriul său gospodării agricole.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)