Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 11:08
Abonamente

CSI / Rusia 11 Decembrie 2013, ora 19:33

presseurop(Der Spigel) Germania mizează pe Kliciko

Marime Font

Încă de la începutul protestelor proeuropene care vizează guvernul ucrainean, fostul boxer Vitali Kliciko a apărut ca unul dintre principalii oponenţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici. Format de către creştin-democraţii cancelarului german, el ar putea obţine în curând sprijinul mai multor lideri europeni. Extrase. 

Începând de joi [28 noiembrie], a devenit foarte clar că orice relaţie de prietenie între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici s-a încheiat. Cei doi au fost reuniţi la o cină festivă în fostul palat al Marelui Duce al Lituaniei, împreună cu lideri ai Uniunii Europene şi ai ţărilor din Europa de Est, pe fondul decorului de Craciun care orna oraşul Vilnius.

Pateurile cu trufe încă nu fuseseră servite când preşedintele ucrainean s-a lansat într-un monolog încâlcit despre relaţiile dificile pe care ţara sa le întreţine cu Europa, pe de o parte, şi cu Rusia, pe de altă parte. La un moment dat, Merkel l-a întrerupt pe Ianukovici şi l-a informat brusc că nici nu mai are sens să continue. “Oricum nu o să semnezi”, i-a spus ea răspicat, sub ochii uimiţi ai preşedintelui armean, care stătea alături de Merkel.

Loading...


“Uşa rămâne deschisă pentru Ucraina”, a subliniat în mod repetat Merkel după fiasco, menţionând că europenii sunt în continuare dispuşi să ducă tratative. Şi înainte de a începe runda următoare, cancelarul intenţionează să introducă în arenă un nou jucător: Vitali Kliciko. Înaltul campion de box la categoria grea este pe cale de a fi format în calitate de adversar proeuropean al preşedintelui pro-rus Ianukovici, în speranţa că el va fi cel care va semna tratatul proeuropean, care încă mai cred se va materializa.

O schimbare de regim

Deşi o “schimbare de regim” este un termen prea dur pentru a exprima ceea ce doreşte Germania, nu este foarte departe de adevăr. Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul de centru-dreapta al lui Merkel, şi Partidul Popular European (PPE), o familie de partide conservatoare europene, l-au ales Kliciko în calitate de reprezentant efectiv în Ucraina. Misiunea lui este să unească şi să conducă opoziţia – pe stradă, în Parlament şi, în cele din urmă, la alegerile prezidenţiale din 2015. “Kliciko este omul nostru”, afirmă politicieni de rang înalt din PPE, “el are o agendă europeană clară”. Şi Merkel încă mai are un scor de egalizat cu Putin.

Kliciko a cerut ajutor în mod explicit consilierilor lui Merkel, prin intermediul fundaţiei
O mare parte din munca este realizată în spatele scenei. Partidul lui Kliciko, Alianţa Democratică Ucraineană pentru Reformă (OUDAR), înfiinţat în 2010, a devenit recent un membru observator al PPE. Birourile PPE de la Bruxelles şi Budapesta sunt pe cale de a forma personalul OUDAR pentru desfăşurarea activităţii parlamentare şi oferă sprijin în dezvoltarea unei structuri de partid la nivel naţional. Fundaţia Konrad Adenauer, care este foarte apropiată de CDU, joacă de asemenea un rol important, şi Kliciko a cerut ajutor în mod explicit consilierilor lui Merkel, prin intermediul fundaţiei.

Dar Kliciko însuşi centralizează toate eforturile. S-a întâlnit cu Ronald Pofalla, directorul cancelariei federale, care întreţine de ani de zile legături cu membri ai opoziţiei din Europa de Est, mai ales cu cei ai regimului autoritar din Belarus.

El i-a dat lui Kliciko o serie de informaţii, iar boxerul de categorie grea, novice în politică, i-a cerut sfaturi lui Pofalla. De exemplu, Kliciko vrea să ştie cum să răspundă la zvonurile despre presupusele sale “aventuri cu femei”, răspândite de către guvernul ucrainean pentru a-i strica şansele de a fi un lider politic viabil în ţară.

Ajutoare discrete, dar sigure

Kliciko poate conta pe Merkel să apeleze la preşedintele Ianukovici pentru a se asigura că legea nu-i va sabota candidatura la alegerile prezidenţiale.

Kliciko poate conta, de asemenea, pe un ajutor discret din partea lui Pofalla şi a guvernului german atunci când va veni vorba de alegerile prezidenţiale din 2015. Candidatura sa este blocată în prezent de o lege, probabil promulgată special pentru cazul lui, prin care un cetăţean care un permis de şedere în alte ţări nu este considerat ca fiind un rezident al Ucrainei. Acest lucru îl împiedică pe Kliciko să dovedească faptul că a locuit în Ucraina timp de 10 ani înainte de alegeri, care este o cerinţă înscrisă în Constituţia ţării pentru a putea deveni candidat la alegeri. Dar Kliciko poate conta pe Merkel să apeleze la preşedintele Ianukovici pentru a se asigura că legea nu-i va sabota candidatura la alegerile prezidenţiale.

În acest scop, boxerul profesionist va trebui să fie format pentru rolul de politician serios, atât în Ucraina şi în străinătate, şi este exact ceea ce se întâmplă.

Kliciko a participat la o întâlnire preliminară a liderilor europeni conservatori care s-a desfăşurat la Vilnius, în urmă cu aproximativ două săptămâni, în timpul căreia s-a întreţinut cu membrii cheie ai Parlamentului European. Dar nu s-a întâlnit direct cu Merkel.

Şi totuşi, Merkel va participa la reuniunea preliminară a PPE înainte de următorul summit UE, de la jumătatea lunii decembrie, la care Kliciko va fi probabil invitat din nou. De data aceasta, în program figurează o fotografie oficială cu liderii europeni, precum şi o întâlnire cu cancelarul. Aceasta ar spori în mod semnificativ creditul politic al lui Kliciko, şi ar reprezenta un angajament important din partea lui Merkel.

Dar poate oare Kliciko uni o opoziţie notorie pentru diviziunile sale interne, reprezentantă în principal de partidul său OUDAR, de Partidul Patriei al fostului prim-ministru Iulia Timoşenko, aflată acum în închisoare, şi de Partidul Libertăţii, naţionalist de dreapta? Susţinătorii lui Kliciko din PPE speră că până la alegerile prezidenţiale din 2015 opoziţia va putea să se reunească în jurul unui candidat unic împotriva lui Ianukovici – şi că va câştiga. În felul acesta Merkel îşi va fi atins scopul de lider interimar proeuropean în Ucraina, şi cel de-al doilea meci adevărat va putea începe: efortul de a restructura relaţiile UE cu Europa de Est, un meci în care UE îl înfruntă pe Putin. 

Sursa: presseurop.eu

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)