Actualitate

(Document) Voronin a încercat să-l cumpere pe Lupu cu 10 mln.$


DOCUMENTUL SECRET, ÎN ROMÂNĂ

Marţi, 8 septembrie 2009, 15:27
Secţia SECRET
SIPDIS
State for EUR/UMB
EO 12958 DECL
Tags PGOV, PREL, KDEM, EAID, PINR, RS>RS, MD
Subiectul: Voronin i-a oferit lui Lupu o mită mare
În încercarea de a destrăma coaliţia necomunistă
Clasificare de către Ambasadorul Asif J. Chaudhry

REFS: (A) Chişinău 685;

1. (S) Sumar: Candidatul prezidenţial Marian Lupu (strict protejat) a spus ambasadorului despre o întâlnire secretă cu preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, pe 7 septembrie în care ultimul i-a oferit 10 milioane de dolari pentru a forma o coaliţie de centru-stânga, avându-l pe Voronin în funcţia de spicher, Lupu – preşedinte, iar Grecianâi – prim-ministru. Lupu a refuzat oferta şi a spus că a rămas şocat de faptul că preşedintele a avut intenţia să-l cumpere în acest mod. De asemenea, Lupu a relatat despre întâlnirea pe care a avut-o pe 5 septembrie la Frankfurt cu un reprezentant al preşedintelui rus, Medvedev. Lupu a spus că ruşii se arătau îngrijoraţi că spicherul Ghimpu ar putea deveni preşedinte şi părea că erau în aşteptarea alegerilor anticipate în Moldova în 2010. Lupu a mai spus că este îngrijorat că Filat şi Ghimpu vor avea funcţii cheie, iar el va rămânea cu nimic şi astfel a dorit să se asigure că colegii săi de partid vor deţine posturi importante în guvern. Lupu a spus că Alianţa încă nu a discutat asupra listei de candidaţi pentru fotoliile ministeriale şi nu s-a arătat alarmat de data limită privind demisia Guvernului, 14 septembrie. Sfârşitul sumarului.

Voronin oferă o mită mare pentru o înţelegere guvernamentală
—————————-

2. (S) În cadrul unei întrevederi cu ambasadorul pe 8 septembrie, aspirantul la funcţia de preşedinte Marian Lupu a spus că pe 7 septembrie el a fost invitat la vila lui Voronin de la Condriţa pentru o întâlnire privată. În această discuţie tete-a-tete, preşedintele în exerciţiu a reiterat propunerea sa de mai devreme (Ref A) în vederea formării unei guvernări cu Voronin preşedinte de parlament, Lupu – preşedinte de ţară, iar actualul premier, Grecianâi, să-şi menţină funcţia. Lupu a refuzat propunerea, repetând faptul că acest scenariu n-ar fi unul bun pentru partidul său. Lupu a spus că Voronin l-a întrebat dacă alte persoane, cum ar fi ambasadorul SUA, fac presiuni asupra lui şi a răspuns că nu este cazul.

3. (S) Potrivit lui Lupu, Voronin i-ar fi dat de înţeles că a crezut că are „multe obligaţiuni” după care deschis i-a oferit suma de cinci milioane de dolari ca să revină la Partidul Comuniştilor. Lupu i-a spus că nu e interesat de aceasta. Conform spuselor lui Lupu, Voronin a dublat suma – la 10 milioane USD, pe care de asemenea a refuzat-o.

4. (S) Apoi Lupu a schimbat subiectul, propunându-i lui Voronin garantarea imunităţii parlamentare şi eliberarea de urmărirea penală a sa şi a familiei sale în schimbul celor opt voturi de care are nevoie pentru a fi ales preşedinte, ca şi candidat din partea coaliţiei de opoziţie. Voronin iarăşi i-a sugerat să se mai gândească la propunerea sa, dar Lupu i-a răspuns că nu are de ales şi că rămâne pe poziţia sa, dându-i de înţeles la rândul său, ca Voronin să se gândească la propunerea dânsului. Lupu i-a spus ambasadorului că acest caz i l-a şoptit şi soţiei sale şi că ambii au fost şocaţi de faptul că Voronin s-a gândit să-l cumpere pe Lupu în acest mod.

Lupu s-a întâlnit cu un reprezentant al Rusiei la Frankfurt
———————-

5. Lupu a povestit Ambasadorului despre o deplasare secretă ce a avut loc pe 5 septembrie la Frankfurt unde trebuia să se întâlnească cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale ruse. Subiectul discuţiei a fost axat pe îngrijorarea ruşilor legată de orientarea pro-română a lui Mihai Ghimpu. Lupu le-a dat asigurări ruşilor să nu se îngrijoreze în privinţa lui Ghimpu. Ruşii au menţionat că la întâlnirea preşedinţilor statelor CSI (9 octombrie, Chişinău), Mihai Ghimpu ar putea spune „ceva stânjenitor”. Lupu le-a spus că el va lucra personal asupra declaraţiei publice a lui Ghimpu ca acesta să nu spună ceva nepotrivit. El i-a comunicat Ambasadorului că îi va sugera lui Ghimpu să fie atent la ce spune.

6. Lupu a menţionat că în timpul conversaţiei de 45 minute cu reprezentanţii lui Medvedev, aceştia au adus vorba de câteva ori asupra posibilităţii alegerilor anticipate din 2010. Lupu a înţeles că ruşii au preluat această ipoteză de la Voronin, care se pare că pregăteşte o strategie de provocare a alegerilor anticipate.

Lupu doreşte ca partidul său să joace un rol important în noua conducere.
——————————–

7. (C), Lupu a spus ambasadorului că el a fost preocupat de împărţirea actuală a puterii în cadrul Alianţei. El a menţionat că Ghimpu deţine funcţia de speaker şi îl va numi pe Filat prim-ministru. Lupu a spus că va fi lăsat cu nimic în cazul în care Parlamentul nu va reuşi să aleagă un preşedinte. Astfel el a simţit că este necesar să asigure un rol vizibil pentru partidul său în noul guvern.

8. (C) Potrivit lui Lupu, nu numai că Alianţa nu a căzut de acord privind împărţirea posturilor în guvern, ei nici măcar nu au convenit asupra principiilor de împărţire a puterii. Formula sugerată de Lupu a fost distribuirea echitabilă a 16 posturi în conformitate cu principiul egalităţii, adică 4-4-4-4. Pe de altă parte, Filat a avut mai devreme altă propunere – distribuirea ar trebui să ţină de puterea parlamentară, 6-4-4-2. Lupu a remarcat faptul că propunerea raportată de Filat pentru oferirea unei poziţii lui Urechean, cu distribuţia 5-4-4-3 a fost mai interesantă, şi a spus că va discuta cu Urechean şi Ghimpu despre aceasta.

9. (C) O propunere alternativă pe care Lupu a sugerat-o pentru împărţirea puterii a fost gruparea ministerelor, adică cele de aplicare a legii, cele sociale sau de sanatate, etc, şi apoi acestea împărţiţi-te partidelor în conformitate cu principiul persoanei cele mai potrivite pentru această poziţie. Lupu a spus că a vrut poziţia de ministru al Economiei pentru Valeriu Lazăr. El ştia că Filat a dorit funcţia de ministru al Afacerilor Externe pentru Iurie Leancă. Lupu a spus că nu a avut nici o obiecţie asupra propunerii lui Filat, şi a sperat că Filat va accepta propunerea sa.

10. (C) Ca răspuns la întrebarea ambasadorului: când Alianţa va împărţi puterea, Lupu a sugerat că ei vor vorbi despre acest lucru în săptămâna aceasta. Lupu a spus că el şi partenerii săi de coaliţie vor lucra cât mai curând posibil asupra propunerilor lor pentru a avea lista gata înainte demisiei guvernului Greceanâi, pe 14 septembrie.

Comentariu

——-
11. (S) Deşi am auzit de multe ori poveşti de luare de mită şi trafic de influenţă, afirmaţia lui Lupu, precum că Voronin ia oferit zece milioane de dolari pentru a reduce un acord de împărţire a puterii, este cea mai alarmantă poveste la moment.
Este posibil ca Voronin să fi ştiut că Lupu nu ar lua mită, dar în acest caz avea un motiv să se întoarcă la partidul său şi să spună că el a încercat totul. În acest moment, Lupu, insistând totodată pe loialitatea faţă de Alianţă, nu este foarte încrezut în desfăşurarea dramei politice. Lupu se teme că comuniştii nu vor vota pentru el, şi că Moldova este pe cale de a repeta alegerile. El poate avea dreptate. Sau pe de altă parte, politica în interiorul Partidului Comuniştilor se poate schimba dramatic după ce Voronin nu mai este preşedinte. Acest lucru ar putea încuraja, eventual, părţile slabe ale PCRM, care îl pot susţine pe Lupu (cel puţin aceasta este speranţa mai multor deputaţi din opoziţie).

VEDEŢI DOCUMENTUL ÎN ORIGINAL

Tuesday, 08 September 2009, 15:27

S E C R E T SECTION 01 OF 02 CHISINAU 000694 

SIPDIS 

STATE FOR EUR/UMB 

EO 12958 DECL: 09/04/2019 

TAGS PGOVPREL, KDEM, EAIDPINRRS">RSMD 

SUBJECT: VORONIN OFFERED LUPU A HUGE BRIBE IN 

ATTEMPT TO SPLIT NON-COMMUNIST ALLIANCE

Classified by: Ambassador Asif J. Chaudhry for reasons 1.4 (b) and (d)

REFS: (A) Chisinau 685;

1. (S) Summary: Presidential hopeful Marian Lupu (strictly protect) told the Ambassador about a private meeting on September 7 in which Acting President Voronin had offered him USD ten million dollars to form a "Left-Center" coalition government with Voronin as Speaker, Lupu as President, and Greceanii as Prime Minister. Lupu had refused, and said he was shocked the President thought he could be purchased that way. Lupu also related how he met in Frankfurt on September 5 with a representative of Russian President Medvedev. Lupu said the Russians were concerned about having Parliament Speaker Ghimpu as Acting President, and seemed to expect early repeat elections in Moldova in 2010. Lupu also said he is concerned that both Filat and Ghimpu will hold key positions, and he may be left with nothing, and so wants to ensure important government posts for members of his party. Lupu said that the Alliance has not yet worked out their plans for a government slate, and did not seem to be aware of the upcoming timeline for the current GOM to be dissolved on September 14. End Summary.

Voronin Offers Massive Bribe for Government Deal

——————————————— —

2. (S) In a September 8 meeting with the Ambassador, Presidential hopeful Marian Lupu said that he had been invited September 7 to a private meeting at President Voronin’s dacha at Condrita. In this one-on-one session, the Acting President had repeated his earlier proposal (Ref A) for forming a government with Voronin as Speaker, Lupu as President, and (current Prime Minister) Greceanii as PM. Lupu rejected the proposal, repeating his earlier explanation that this scenario would be bad for his party. Lupu said Voronin asked whether others, such as the American Ambassador, were putting pressure on him not to compromise — Lupu said he had denied that this was the case.

3. (S) According to Lupu, Voronin then suggested that he understood Lupu had "many obligations," and openly offered a sum of USD five million if Lupu would agree to join the Communists. Lupu said he stated that he was not interested. According to Lupu, Voronin then doubled the offer to USD ten million, which he also turned down.

4. (S) Lupu then turned the tables on Voronin, and proposed guaranteed immunity from prosecution for Voronin and his family in return for the PCRM providing the required eight votes for his election as the opposition coalition candidate for President. Voronin again suggested that Lupu should think about his proposal, but Lupu said he had no choice now but to stay on his chosen path, and suggested Voronin think about his proposal. Lupu told the Ambassador that he had whispered this story to his wife, and that the two had been shocked that Voronin would think that Lupu could be purchased that way.

Lupu Met Russian Representative in Frankfurt

——————————————–

5. (S) Lupu also described for Ambassador a secret trip he had taken on September 5 to Frankfurt to meet with a representative of President Medvedev’s Administration. Most of the meeting focused on Russia’s serious concerns about Ghimpu’s pro- Romanian orientation. Lupu said he had given assurances, telling the Russians not to worry about Ghimpu. The Russian had mentioned the upcoming CIS Heads of State meeting (October 9 in Chisinau) and his concern that Ghimpu, who presumably would represent Moldova (in his capacity as acting President), would "say something embarrassing." Lupu had given assurances that he would personally work with Ghimpu on his public statement and ensure that he not say anything inappropriate. Lupu also told the Ambassador that he would tell Ghimpu that he

CHISINAU 00000694 002 OF 002

(Ghimpu) needed to be careful in what he said.

6. (S) Lupu said that during his 45-minute conversation with Medvedev’s representative, the Russian had several times mentioned the possibility of early elections in 2010. Lupu presumed that the Russians were getting this notion from Voronin, and took it as a sign that the Communists were likely planning a strategy of forcing early elections.

Lupu Wants Role for His Party in New Government

——————————————— —

7. (C) Lupu told the Ambassador that he was concerned about the current division of power within the Alliance. He noted that Ghimpu holds the Speaker’s job, and would nominate Filat as Prime Minister. If the Parliament failed to elect a President, Lupu said, he would be left with nothing. Lupu thus felt it necessary to secure a visible role for his party in the new government.

8. (C) According to Lupu, not only has the Alliance not yet agreed on the division of posts in their coming government, they have not even agreed yet on the principles for dividing the power. One formula Lupu suggested was the fair distribution of the 16 Minister positions among the four parties, according to the principle of equality, i.e. 4-4-4-4. On the other hand, Filat had earlier proposed that the distribution should be by parliamentary strength, along the lines of 6-4-4-2. Lupu noted that a reported proposal that Filat would compromise by offering one position to Urechean, for a 5-4-4-3 distribution was potentially more interesting, and said he would discuss this with Urechean and Ghimpu.

9. (C) An alternate proposal Lupu suggested for dividing power was to group the ministries, i.e. all law enforcement, all social/health, etc., and then divide these up among the parties according to the principle of which party had the best person for the position. Lupu said that he wanted the position of Minister of Economy for Valeriu Lazar. He said that he knew that Filat wanted the position of Minister of Foreign Affairs for Iurie Leanca. Lupu said he had no problem with Filat’s proposal, and hoped Filat would accept his proposal.

10. (C) In response to the Ambassador’s question about when the Alliance would resolve the power- sharing formula, Lupu suggested that they would talk about it this week. Lupu said that he and his coalition partners would be working as soon as possible to put together their proposals to have the list ready before Greceanii’s government stepped down together with President Voronin on September 14, as is currently anticipated.

Comment

——-

11. (S) Though we have often heard stories of bribery and influence peddling within the GOM, Lupu’s claim that Voronin offered him USD ten million to cut a power-sharing deal is the most brazen tale to date. It is possible Voronin did not believe Lupu would take the bribe, but had to be able to go back to his party saying that he had tried everything. At this point, Lupu, while insisting on his loyalty to the Alliance, is clearly not feeling very confident about the unfolding political drama. Lupu fears that the Communists will not vote for him, and that Moldova is on the road to repeat elections. He may be right. Or on the other hand, politics within the Party of Communists may change drastically after Voronin steps down as President. This could possibly encourage the moderate wing within the PCRM that supports giving the votes to Lupu (at least that is the hope being expressed by several opposition MPs).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *