Astăzi 18 Martie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

Eveniment 9 August 2012, ora 05:20    Din editia print

(GALERIE FOTO) Chirtoacă: „Vreau ca figurile să rămână aici!”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău a fost inaugurată prima tablă de șah publică. Aceasta are dimensiunea de 4x4 m, piesele de șah sunt confecționate din lemn de pin, iar cea mai grea figură are 13-14 kg. 

Primăria municipiului Chișinău în colaborare cu Academia Națională de Șah din Moldova, la inițiativa a doi tineri, a decis să promoveze șahul în rândurile celor interesați de acest sport, și nu doar. Aceasta fiind o formă prin care în spațiul public să existe mai multă comunicare și mai mult sport.

„Amplasarea acestei table de șah este un test pentru locuitorii capitalei, pentru că în Chișinău au fost furate multe lucruri din spațiul public: echipamentele lifturilor, florile de pe bd. Ștefan cel Mare și multe altele, dar vreau ca, de această dată, tabla de șah și figurile să rămână aici”, a declarat edilul capitalei, Dorin Chirtoacă.De asemenea, primarul general a mulțumit Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove pentru că a permis amplasarea acestei table de șah în Scuarul Catedralei și a salutat prezența protoiereului Vadim Cheibaș, secretarul mitropolitului Vladimir.

Președintele Academiei Naționale de Șah din Moldova, Mare Maestru Internațional, Viorel Iordăchescu, a menționat perspectiva acestui proiect: „E un lucru foarte frumos, pentru că aici toți copiii vor avea posibilitatea să mute aceste piese de șah, iar mai apoi să vină la noi și să învețe acest sport”.

Academia Națională de Șah din Moldova a oferit, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat tinerilor care au contribuit la dezvoltarea șahului, o diplomă primarului general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea șahului.

Elena Podoleanu

Galerie foto

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Martie 2018, de George Simion

NU E ACUM MOMENTUL!

Dragi Tovarăși și pretini, galeria intelectualilor și politicienilor de vază care ne spun că nu este acum momentul Unirii s-a întregit cu o nouă figură hâdă. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul