Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Eveniment 9 August 2012, ora 05:20    Din editia print

(GALERIE FOTO) Chirtoacă: „Vreau ca figurile să rămână aici!”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur
 
 
 

În scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău a fost inaugurată prima tablă de șah publică. Aceasta are dimensiunea de 4x4 m, piesele de șah sunt confecționate din lemn de pin, iar cea mai grea figură are 13-14 kg. 

Primăria municipiului Chișinău în colaborare cu Academia Națională de Șah din Moldova, la inițiativa a doi tineri, a decis să promoveze șahul în rândurile celor interesați de acest sport, și nu doar. Aceasta fiind o formă prin care în spațiul public să existe mai multă comunicare și mai mult sport.

„Amplasarea acestei table de șah este un test pentru locuitorii capitalei, pentru că în Chișinău au fost furate multe lucruri din spațiul public: echipamentele lifturilor, florile de pe bd. Ștefan cel Mare și multe altele, dar vreau ca, de această dată, tabla de șah și figurile să rămână aici”, a declarat edilul capitalei, Dorin Chirtoacă.De asemenea, primarul general a mulțumit Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove pentru că a permis amplasarea acestei table de șah în Scuarul Catedralei și a salutat prezența protoiereului Vadim Cheibaș, secretarul mitropolitului Vladimir.

Președintele Academiei Naționale de Șah din Moldova, Mare Maestru Internațional, Viorel Iordăchescu, a menționat perspectiva acestui proiect: „E un lucru foarte frumos, pentru că aici toți copiii vor avea posibilitatea să mute aceste piese de șah, iar mai apoi să vină la noi și să învețe acest sport”.

Academia Națională de Șah din Moldova a oferit, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat tinerilor care au contribuit la dezvoltarea șahului, o diplomă primarului general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea șahului.

Elena Podoleanu

Galerie foto

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul