Astăzi 4 Aprilie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:45
Abonamente

Istorie 28 Martie 2014, ora 11:31

(HISTORIA) Atitudinea antiromânească a evreilor din Basarabia

Marime Font

Separate de România, în urma raptului teritorial din 28 iunie 1940, Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, au fost ocupate abuziv de Armata Roşie şi au fost incorporate la statul sovietic[1], până în iunie 1941.

Odată cu ocuparea acestui străvechi pământ românesc, un număr de 3 776 309 de cetăţeni români treceau la Uniunea Sovietică, dintre care 54,49% români, 10,34% ruşi, 15,50% ruteni şi ucraineni, 7,27% evrei, 4,91% bulgari, 3,31% germani şi 5,12% de altă etnie.

Pe acest fond de mare durere resimţită de întregul popor român apare cel puţin bizară aprecierea din Raportul Secretariatului C.C. al P.C.R. din 10 martie 1941: Marşul triumfător al eroicei Armate Roşii în Basarabia şi Bucovina de Nord, eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord de sub jugul capitaliştilor şi moşierilor români, întâmpinarea cu un adevărat delir de către popoarele Basarabiei şi Bucovinei de Nord a Armatei Roşii glorioase, manifestarea iubirii adânci faţă de poporul sovietic, Partidul Bolşevic, faţă de conducătorul şi eliberatorul popoarelor, tovarăşul Stalin, a avut un avut un răsunet şi o influeanţă deosebit de mare în masele de la oraşe şi sate din România.

Loading...


Există multe materiale de arhivă referitoare la situaţia civililor din Basarabia în intervalul 28 iunie – 3 iulie 1940. Numeroase documente militare, cum ar fi jurnalele de operaţii, dări de seamă, rapoarte informative, telegrame, etc., şi civile (rapoarte administrative, de poliţie, jurnale personale) indică participarea unora dintre evreii basarabeni la acţiunile antiromâneşti şi prosovietice. Cercetătorii care subliniază relevanţa acestor documente se referă la acţiuni precum: arborarea steagurilor roşii, manifestări de simpatie faţă de forţele sovietice, mitinguri de prietenie în cinstea armatei sovietice, ofense aduse însemnelor naţionale româneşti, monumentelor şi bisericilor, confiscarea unor bunuri aparţinând armatei sau diverselor instituţii civile, participarea la acţiunile trupelor sovietice de dezarmare a utilităţilor şi subunităţilor româneşti, maltratări de militari români, chiar şi asasinate. Se mai arată că aceste acţiuni au fost mai frecvente în localităţile urbane în care populaţia evreiască era mai numeroasă – Soroca, Chişinău, Bălţi, Ismail etc. – sau în satele situate pe rutele de retragere a marilor unităţi române. Unii istorici argumentează că marele număr de asemenea documente incriminatoare reflectă o realitate istorică: evreii din Basarabia erau antiromâni.

Ocupanţii au format şi instruit celule comuniste formate majoritatea din minoritari. Acestea au fost pregătite din timp şi în mod special în vederea împiedicării operaţiilor de evacuare a bunurilor aparţinând instituţiilor de stat şi ale armatei române din Basarabia. Grupurile de minoritari au acţionat aproape identic şi au avut ca scop: oprierea transporturilor de materiale spre gări prin blocarea străzilor cu mase compacte de aşa-zişi demonstranţi; refuzul de a afectua transporturi din partea celor care deţineau mijloace de transport; blocarea gărilor şi garniturilor trenurilor de evacuare prin orice mijloace, inclusiv folosirea armelor de foc; sechestrarea de bunuri în drum spre gară sau pe peronul gării.

În ziua de 9 septembrie, la Chişinău, colonelul medic în rezervă Cerchez Nicolae, martor la acţiuni aparent dezordonate şi fără nici un plan al comitetelor şi bandelor de minoritari, declara autorităţilor romîne la Ungheni, cu ocazia repatrierii: „Imediat ce a plecat ultimul tren de evacuare din acea seară, 28 iunie, din Chişinău, a invadat peronul staţiei ca scoasă din pământ o mulţime entuziasmată de copii, oameni maturi, care aclamau pe Stalin agitând steaguri şi panglici roşii. Se aprinseseră luminile şi felinarele de la intrarea staţiei dinspre Tighina iar mulţimea a crezut că vine delegaţia sovietică şi s-a repezit cu elan şi urale şi aclamaţii spre întâmpinare. Copii de 16 – 17 ani, evrei, se agitau nebuneşte. Delegaţia sovietică a venit mai târziu, în patru tancuri, după ce se înnoptase de tot”.

La Soroca, evreii înarmaţi au atacat camioanele Cercului de Recrutare, împiedicând evacuarea. În darea de seamă a acestuia se menţiona printre altele: „Al treilea transport în care s-a pus întreaga arhivă a Cercului, toată arhiva Subinspectoratului pregătirii premilitare Soroca şi tot bagajul şi efectele persoanale ale ofiţerilor activi şi în rezervă, precum şi tezaurul Administraţiei Financiare Soroca nu s-a putut efectua din următoarele cauze: la ora 14,30 bande înarmate de evrei au trecut malul Nistrului şi au înfipt steaguri roşii cu emblema sovietică chiar pe mal pe direcţia de acces în oraş; alte două bande de aproximativ 200-300 de evrei înarmaţi cu revolvere s-au adunat în centrul oraşului la poarta Cercului de Recrutare; tot în acest timp au trecut Nistrul aproximativ 3 plutoane de cavalerie sovietică care, înconjurate de bandele de evrei, au pus stăpânire pe Prefectură, Primărie şi oficiul P.T.T., iar a patra grupă s-a îndreptat spre depozitul de benzină unde se găsea la alimentare autocamionul al 3-lea. Autocamionului i s-au tăiat cauciucurile şi tot conţinutul lui a fost descărcat şi jefuit”.

Devastarea coloanelor de retragere ale armatei şi administraţiei româneşti au avut ca scop împiedicarea evacuării depozitelor militare şi a averii statului român. Aproape că nu a existat unitate a armatei române care să nu fi fost atacată şi să i se încetinească ritmul de marş.

Pe fondul acestor intamplări, regele Carol al II-lea nota la 29 iunie 1940: „ Excese de orice fel ale populaţiei minoritare, mai ales evreii, care-i atacau şi-i insultau pe ai noştri, au fost ofiţeri batjocoriţi, unităţi dezorganizate”, la 30 iunie: „Incidente, mai ales cu populaţia evreiască au avut loc pretutindeni. Din această cauză evacuările în multe locuri au fost imposibile, s-au împuşcat funcţionari, s-au atacat chiar unităţi militare”. La i iulie: „ Tot aceleaşi ştiri asupra exceselor şi agresiunilor din partea evreilor şi comuniştilor. Ele se fac mai ales asupra ofiţerilor care sunt adesea bătuţi şi degradaţi”. S-au regele mai nota la 3 iulie 1940: „ Ştirile din Basarabia sunt foarte triste. Astăzi a fost ultima zi a evacuării şi a fost declarată zi de doliu naţional. Evreii şi comuniştii s-au purtat într-un mod oribil. Asasinatele şi molestările mă fac sa mă tem să cred că se jor produce reacţii primejdioase”. La 6 iulie : „Ştirile din ţară sunt îngrijorătoare, purtarea evreilor din Basarabia şi Bucovina a fost aşa de rea cu ocazia evacuării încât a provocat o reacţie şi o indignare care se manifestă prin excese, asasinate, devastări”.

Este adevărat şi faptul că în momentul ocupaţiei sovietice au existat şi români care i-au primit cu bucurie pe sovietici în Basarabia, iar în acest sens regele Carol al II-lea nota la 30 iunie 1940: „Ştirile din Basarbia sunt tot mai triste. Din păcate am avut dreptate cu aşa numita reorganizare a F.R.N., mulţi dintre conducătorii de acolo s-au arătat complet bolşevizaţi, fiind cei dintâi care au primit cu drapele roşii şi flori trupele sovietice.

Făcând referire la aceste violenţe şi culpa evreilor, în capitolul dedicat atitudinii şi acţiunilor manifestate de evrei în timpul evacuării Basarabiei, în raportul final al Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului, se stabilea încă de la început că:

„Un clişeu dominant în istoriografia românească despre perioada 28 iunie – 3 iulie 1940 este cel potrivit căruia evreii din Basarabia s-au comportat vexatoriu faţă de autorităţile şi de trupele române în retragere. Această credinţă, deşi falsă, a fost folosită pentru a justifica acţiunile ulterioare antievreieşti ale românilor”.

Deşi existenţa unor multitudini de surse care îi invinuieşte pe evrei nu este combătută, în raportul final al Comisiei pentru studierea Holocaustului se pune sub semnul întrebării măsura în care acestea ar fi izvoare obiective.

Este un fapt istoric că, în cursul retragerii trupelor române, grupuri de locuitori sau indivizi de diferite naţionalităţi, inclusiv etnici români din Basarabia au comis acte reprobabile împotriva militarilor români care se cereau condamnate fără nici o indulgenţă.

sursa: historia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:45

IDEI TRĂSNITE sau SCENARIU DIABOLIC? Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

IDEI TRĂSNITE sau SCENARIU DIABOLIC? Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

„Tot mai des, in ultimele zile, oameni importanti se dau cu parerea referitor la alegerile prezidentiale”, afirmă democratul pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 08:53

RUSIA: 14.000 de femei sunt ucise ANUAL de către partenerii lor de viață, adică o femeie la fiecare 45 de minute (statistici)

RUSIA: 14.000 de femei sunt ucise ANUAL de către partenerii lor de viață, adică o femeie la fiecare 45 de minute (statistici)

Istoricul și teologul francez de origine rusa, Antoine Arjakovsky, a oferit un interviu Radio Liberty in care relateaza experienta calatoriei sale in Rusia lui Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 08:37

COD ROȘU DE INFECȚII / Regimul marionetă de la Tiraspol le dă voie bisericilor să „lucreze” de Paște în plină PANDEMIE globală

COD ROȘU DE INFECȚII / Regimul marionetă de la Tiraspol le dă voie bisericilor să „lucreze” de Paște în plină PANDEMIE globală

Bisericile din regiunea aflată sub controlul regimului marionetă de la Tiraspol nu vor fi închise în perioada sărbătorilor pascale, iar enoriașii vor putea veni la slujbe, în pofida stării de urgență. Pentru slujbele de Bunavestire și Înviere în curțile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 08:20

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de CORONAVIRUS sunt abandonate pe străzi

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de CORONAVIRUS sunt abandonate pe străzi

Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 08:19

DECLARAȚII / „Sunteţi prea mici ca să fiţi neutri, acest lucru ar trebui înţeles de către populaţia din Republica Moldova”

DECLARAȚII / „Sunteţi prea mici ca să fiţi neutri, acest lucru ar trebui înţeles de către populaţia din Republica Moldova”

Neutralitatea Republicii Moldova e o ficţiune, nu înseamnă nimic altceva decât acceptarea hegemoniei Moscovei. Un stat mic nu are cum fi neutru, nu poate fi neutru cu succes. Afirmaţia aparţine profesorului, politicianului Theodor Paleologul şi a fost făcută în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 08:07

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 4 APRILIE 2020. Pe cine onorezi cu iubirea ta? Arată-i!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 4 APRILIE 2020. Pe cine onorezi cu iubirea ta? Arată-i!

 Venus proaspat instalata in Gemeni e in trigon cu seriosul lord al karmei Saturn din Varsator iar constanta si fidelitatea in amor aduc rasplata. Chiar daca dragostea nu pare stabila acum, fiecare din noi are acea conexiune solida in viata care a trecut testul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 07:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Aprilie 2020, ora: 07:00

ARHIVELE NU ARD // Şi morţii acuză comunismul...

ARHIVELE NU ARD // Şi morţii acuză comunismul... Din editia print / Foto: agenda.md

I-am putea numi „Generaţia sacrificaţilor” pe buneii şi părinţii noştri, cei care au fost smulşi din cuiburile lor, împreună cu copiii, şi duşi în locurile sălbatice din Siberia. Acolo am suferit de toate - înstrăinare, foame, frig, batjocură,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 04:10

„Eliberatorul” sovietic al Pragăi a fost ridicat cu macaraua, spre disperarea Moscovei (FOTO)

„Eliberatorul” sovietic al Pragăi a fost ridicat cu macaraua, spre disperarea Moscovei (FOTO)

Municipalitatea pragheză a demontat vineri statuia comandantului sovietic care a condus trupele Armatei Roșii care au „eliberat” capitala și o mare parte din Cehoslovacia în Al II-lea Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 00:18

Leul SE PRĂBUȘEȘTE zi de zi față de euro și dolar. Expert: Strategia BNM este DEPRECIEREA leului

Leul SE PRĂBUȘEȘTE zi de zi față de euro și dolar. Expert: Strategia BNM este DEPRECIEREA leului

Leul moldovenesc continuă să-și piardă din valoarea față de euro și dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 21:19

+86 de cazuri NOI de infecție cu coronavirus. Două persoane au murit, numărul deceselor a ajuns la 8. Bilanțul total a ajuns la 591 de infectați

+86 de cazuri NOI de infecție cu coronavirus. Două persoane au murit, numărul deceselor a ajuns la 8. Bilanțul total a ajuns la 591 de infectați

Ministrul Dumbrăveanu a comunicat că în ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 21:17

Patriarhul Kirill a făcut turul Moscovei cu o icoană a Fecioarei Maria, pentru a îndepărta coronavirusul

Patriarhul Kirill a făcut turul Moscovei cu o icoană a Fecioarei Maria, pentru a îndepărta coronavirusul

Patriarhul Kiril, șeful bisericii ortodoxe rusești, a făcut vineri turul Moscovei la bordul unei mașini care transporta o icoană a Fecioarei Maria, rugându-se pentru îndepărtarea epidemiei de coronavirus, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 20:31

Noul coronavirus poate fi TRANSMIS, fără îndoială, şi prin VORBIRE (expert american)

Noul coronavirus poate fi TRANSMIS, fără îndoială, şi prin VORBIRE (expert american)

Este posibil ca noul coronavirus să se transmită şi când oamenii vorbesc şi respiră, a declarat un înalt responsabil ştiinţific al guvernului american vineri, în contextul în care Casa Albă se pregăteşte să recomande populaţiei purtarea măştilor, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 20:15

COD ROȘU ȘI CARANTINĂ / Chicu a decis: Bugetarii revin de luni la LUCRU

COD ROȘU ȘI CARANTINĂ / Chicu a decis: Bugetarii revin de luni la LUCRU

„Astăzi expiră termenul deciziei de zile libere. Acel termen, 30 martie – 3 aprilie de zile libere pentru sectorul bugetar expiră. De luni, sectorul bugetar revine la serviciu, dar în regimul precedent, cu maximum posibil lucru la distanță, cu cât mai puțină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 20:05

BERLIN / Două blocuri de 15 etaje sunt în flăcări / Momentul când are loc o EXPLOZIE a fost surprins de camere (FOTO, VIDEO)

BERLIN / Două blocuri de 15 etaje sunt în flăcări / Momentul când are loc o EXPLOZIE a fost surprins de camere (FOTO, VIDEO)

Un incindiu violent a izbucnit la Berlin. Potrivit politiei ard două blocuri, de aproximativ 1.200 de metri pătrați.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 19:39

Vești proaste din Italia! Carantina se prelungește până în luna mai

Vești proaste din Italia! Carantina se prelungește până în luna mai

Italia este pe buzele tuturor în această criză a coronavirusului. Cu aproape 120.000 de îmbolnăviți și 14.000 de morți, italienii sunt în plină dramă națională, iar astăzi a mai primit o veste proastă: carantina se va prelungi până la finalul acestei luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 16:57

Virusolog: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă

Virusolog: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă

Specialist în virusologie la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, Mihnea Boștină a deschis în publicația Savantgarde.ro un “Jurnal din anul coronavirusului“. În textul de astăzi, 3 aprilie, Boștină scrie că apar “tot mai multe cazuri în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 16:41

Ambasada Rusiei din RM, după ce a adus mii de teste de PROASTĂ calitate pentru a-i face PR lui Dodon, îl ACUZĂ pe deputatul Igor Munteanu că „luptă pentru voturi”

Ambasada Rusiei din RM, după ce a adus mii de teste de PROASTĂ calitate pentru a-i face PR lui Dodon, îl ACUZĂ pe deputatul Igor Munteanu că „luptă pentru voturi”

Ambasada Rusiei la Chișinău, care se implică masiv în promovarea lui Dodon, a criticat într-un mod absolut nediplomatic niște declarații politice ale deputatului PPDA, Igor Munteanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:59

Bisericile, ÎNCHISE de Paşte? Klaus Iohannis: E o dramă REALĂ, dar nu există nicio altă cale

Bisericile, ÎNCHISE de Paşte? Klaus Iohannis: E o dramă REALĂ, dar nu există nicio altă cale

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spulberat speranţele românilor care voiau să meargă în noaptea Învierii la Biserică. Acesta a transmis că, momentan, nu există o alte cale pentru a lupta cu coronavirusul decât statul acasă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:55

BREAKING NEWS /// Un medic de la din Soroca a MURIT fiind infectat cu coronavirus / 80% dintre persoanele infectate cu COVID-19 de la Spitalul din Soroca sunt medici

BREAKING NEWS /// Un medic de la din Soroca a MURIT fiind infectat cu coronavirus / 80% dintre persoanele infectate cu COVID-19 de la Spitalul din Soroca sunt medici

Un medic de la Substația Medicală Urgentă din Soroca, testată pozitiv cu Covid-19 a decedat astăzi, 3 aprilie. Informația a fost confirmată pentru mass media, de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:39

Editura LITERA publică rezultatele expertizei din Austria / Socialistul Popovici ar fi mințit cu nerușinare despre „plumbul din copertă”

Editura LITERA publică rezultatele expertizei din Austria / Socialistul Popovici ar fi mințit cu nerușinare despre „plumbul din copertă”

Grupul Editorial Litera a comunicat la 5 martie 2020 că fostul ministru Corneliu Popovici (deja schimbat, din fericire pentru educaţia, cultura şi cercetarea din Republica Moldova) continuă o furibundă campanie de denigrare a instituţiei noastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 14:39

CONCLUZIA cercetătorilor din Germania. CÂND un pacient cu coronavirus nu mai este contagios

CONCLUZIA cercetătorilor din Germania. CÂND un pacient cu coronavirus nu mai este contagios

Analizarea primului grup de persoane infectate cu noul coronavirus în Germania a permis stabilirea momentului în care o persoană diagnosticată cu COVID-19 poate fi externată, ceea se înseamnă că nu mai este contagioasă (nu mai răspândeşte virusul).

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)