Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Actualitate 26 Aprilie 2010, ora 10:03    Din editia print

Dosarele Tripăduş(II) Cazul Lesnic. Copii şi morţi pe altarul zeiţei Themis

Marime Font
Imagini: 2

Şase copii şi cinci martori morţi au convins instanţa nu doar să-i dea dreptate lui Anatolie Tripăduş, dar şi să-l scutească de achitarea taxei de stat în procesul contra decedatului Mihail Lesnic. Pentru a da putere copiilor sale, Tripăduş a făcut rost de un extras de la poliţie, precum că originalele i-au fost furate. Dar şi acest document trezeşte dubii, deoarece semnatarul, comisarul de poliţie Edineţ, Gh. Gâdei, ne-a spus că din maşina lui Tripăduş s-a furat, de fapt, cu totul altceva...

Copii neautentificate, ca probe în instanţă

Eliberat din arest preventiv la finele lui 2007, Tripăduş se pare că pune în practică un plan de răzbunare detaliat contra familiei Lesnic. Astfel, oricât ar părea de alogic, la 9 ianuarie 2008, el depune o cerere de chemare în judecată contra decedatului Mihail Lesnic şi a Irinei Lesnic, pretinzând că, în 2004, el le-ar fi împrumutat acestora 950 mii USD. Adăugând penalităţile şi dobânda, Tripăduş cere de la cei doi circa 1 mln. 300 mii USD. Fireşte, nu cunoaştem dacă tranzacţia a avut loc sau nu, însă, documentele anexate la cerere (toate în COPII simple, neautentificate la notar) par a fi mai mult decât dubioase. Mai întâi, e vorba despre un contract de împrumut, prin care Mihail Lesnic, chipurile, se obligă să întoarcă milionul până la 1 octombrie 2007 şi pune în gaj două imobile, două maşini „Mercedes” şi cota-parte a soţiei sale în „TAF-Service”. Urmează un proces-verbal al Adunării acţionarilor firmei, la care ar fi participat şi doi martori „aduşi de Lesnic”: Oleg Arhireev şi Boris Goraş. Se menţionează că Lesnic ar avea o altă familie în Ucraina, pentru a cărei întreţinere împrumută milionul de la „prietenul său Tripăduş”. Ciudăţenia aşa-numitului act constă în faptul că, deşi printre participanţii la adunare se indică şi numele Irinei Lesnic, în procesul-verbal se arată că soţul său preferă ca ea să nu ştie adevăratul motiv al împrumutului. În acelaşi proces-verbal se spune că acţionara Paulina Iurceac (mătuşa lui Tripăduş) lipseşte de la adunare pe motive de sănătate, însă ea e de acord cu orice decizie. Solicitată de noi, femeia ne-a spus că habar nu are cine e Lesnic şi nu ştie nimic: „Eu demult nu umblu pe acolo. Numai la început, m-a rugat consăteanul meu, Cambur, să iscălesc nişte hârtii. Mi-a spus că, poate, voi avea un câştig”, afirmă Iurceac.

Martorii au decedat


Urmează cea mai compromiţătoare COPIE - cea a actului de primire-predare a banilor. În ea se arată că, la 21 decembrie 2004, Tripăduş i-ar fi înmânat lui Lesnic 950 mii USD, în prezenţa soţiei acestuia şi a aceloraşi martori: Goraş şi Arhireev. Deşi Irina Lesnic e parte a tranzacţiei, totuşi, semnătura sa lipseşte. Căutându-i pe cei doi martori, am găsit-o doar pe soţia lui Goraş. Ea ne-a spus că soţul i-a MURIT în 2007, asigurându-ne că el nu l-a cunoscut nici pe Lesnic, nici pe Tripăduş. În plus, Elena Goraş nu a recunoscut presupusa semnătură a soţului său: „Documentul e nelegitim şi iscălitura nu e a lui. În ziua de azi, pentru bani se vând şi părinţii. Vă daţi seama cât a căutat Tripăduş un MORT, ca să-l implice în prostiile sale?”. Însă Goraş n-a fost singurul MORT. Apartamentul din Bălţi, unde a locuit celălalt presupus martor, Arhireev, e pustiu, dar vecinii ne-au spus că bărbatul a fost OMORÂT acum trei ani...

Chiar dacă învinuirea se baza doar pe COPII neautentificate, martorii şi unul dintre pârâţi erau MORŢI, judecătorul Valeriu Efros de la Judecătoria Centru a admis cererea lui Tripăduş. Surprinzător, el l-a scutit pe acesta şi de achitarea taxei de stat de 38 mii USD, după ce reclamantul a mai prezentat o COPIE - a unui certificat medical, în care se arăta că Tripăduş a fost externat din spital, „fiind forţat de CCCEC şi procurori” (asemenea precizări, de regulă, nu figurează în actele medicale). Inexplicabilă e şi concluzia judecătorului. Deşi presupusa externare data cu două luni mai devreme, judecătorul conchide (în ce temei?) că „intimatul este grav bolnav” şi îl scuteşte de achitarea taxei.
Vlad Butnaru, avocatul dnei Lesnic, a atenţionat imediat Curtea de Conturi despre prejudiciile aduse bugetului de stat prin încheierea dlui Efors. Şi Fiscul a reacţionat prompt, remarcând gafa judecătorului (foto 1). Totuşi, în cele din urmă, Curtea de Apel (CA) a menţinut încheierea în vigoare.

Alte copii, alţi morţi

După solicitările repetate ale avocatului de a fi prezentate în instanţă anexele în original, Tripăduş a încetat să mai vină la proces şi dosarul a fost scos de pe rol. Cele ce au urmat au arătat că bălţeanul şi-a luat special această pauză pentru a pregăti noi surprize: ulterior, la cererea sa, procesul a fost reluat şi el l-a câştigat în 90 de minute.
În primul rând, Tripăduş a mai prezentat instanţei o COPIE, a unui alt contract, autentificată de notar, în care se arăta că i-ar fi întors lui Lesnic 275 de mii USD, în prezenţa altor doi martori: Gheorghe Diaconu din s. Costeşti, Râşcani, şi Liuba Moroşan din Bălţi. Nici pe aceştia nu i-am găsit. Adresa Liubei Moroşan, indicată în COPIE, nu figurează în baza de date a Cadastrului. Iar Gheorghe Diaconu a MURIT în 2006. „Cu ce ocazie l-au găsit pe bărbatul meu pentru asta?”, se întreabă indignată văduva Larisa Diaconu. Vasăzică, martorii lui Tripăduş sunt morţi, iar lipsa lor fizică împiedică procurorii să-i audieze. E foarte important să remarcăm faptul că despre COPIILE respective s-a aflat după decesul martorilor, în 2008.

În al doilea rând, Tripăduş a venit în instanţă şi cu o expertiză judiciară a semnăturilor lui Mihai şi Irina Lesnic din actul de primire-predare a celor 950 mii USD. Efectuată la cererea bălţeanului de către expertul Alexandr Cravţov de la Centrul independent de expertize judiciare „Cexin”, expertiza constată veridicitatea semnăturilor. Întrebat de noi dacă a lucrat cu originalele sau copiile actelor, Cravţov ne-a răspuns afirmativ, dar mai întâi ne-a întrebat: „De partea cui sunteţi?”. Expertul a refuzat să facă vreun comentariu, dar a menţionat: „Informaţia e confidenţială. Pot să vă spun doar că am lucrat cu originale şi am avut în faţă imaginea semnăturilor. În rest, dl Tripăduş să explice judecătorilor şi procurorilor cum a obţinut această imagine”. Apropo, nu ştim cât de corecte sunt şi rezultatele expertizei lui Cravţov, deoarece Irina Lesnic susţine că nu a fost invitată să-şi depună semnătura pentru a fi verificată, aşa cum se practică în asemenea cazuri.

Comisarul de Edineţ nu mai răspunde la telefon

În al treilea rând, Tripăduş reuşise să autentifice la notarul Alexandru Antoficiuc din Edineţ toate COPIILE prezentate iniţial. Şi acesta, contactat de noi, ne-a spus că a văzut originalele, precizând, totuşi: „L-am întrebat pe dl Tripăduş de ce a venit la Edineţ şi el mi-a spus că, la Bălţi, este urmărit şi nu vrea să i se afle toate secretele. Când el a ieşit, m-am interesat de la colegii de la Bălţi ce prezintă Tripăduş. Am aflat că lor le stă de-acum în gât…”.

Dacă admitem că originalele chiar există, de ce oare Tripăduş nu le arăta şi instanţei? Tot el a găsit răspuns la această întrebare - chipurile, i-au fost furate din maşină, după ce a fost la notar. A prezentat, drept confirmare, şi un extras semnat de comisarul de poliţie Edineţ, Gheorghe Gâdei (foto 2), în care se arată că, la 26 iunie 2008, din automobil VAZ-2115 cu numerele de înmatriculare BL CR 363, parcat în preajma şcolii muzicale, au fost sustrase „mape cu dosare”. Apropo, în lista actelor declarate pierdute se menţionează anume cele care aveau legătură nemijlocită cu dosarul Lesnic: „contract de împrumut, procese verbale, titluri de proprietate, contracte de întoarcere a banilor, act de primire-predare, extras medical şi alte documente”. Am căutat explicaţii la comisarul Gâdei. După ce ne-a rugat să revenim mai târziu, ca să verifice materialele, el ne-a spus că, de fapt, din maşina lui Tripăduş s-a furat numai paşaportul tehnic: „Tripăduş a anunţat poliţia că i-a dispărut paşaportul tehnic al maşinii. Ne-am dus la faţa locului, dar el s-a urcat în maşină şi a plecat”. Când l-am întrebat pe comisar de ce a iscălit un document în care e scris cu totul altceva, el ne-a rugat să-l sunăm a doua zi. Apoi, timp de o săptămână, Gh. Gâdei nu a răspuns la apelurile noastre. Cu o singură excepţie, când ne-a minţit că am nimerit la comisariatul militar, deşi numărul format era anume cel din biroul său…

În a treia parte a acestui material, care va fi publicată mâine, veţi afla unele citate incredibile din hotărârea judecătorului Valeriu Efros, veţi înţelege care este diferenţa evidentă dintre copiile prezentate de Tripăduş, de ce CCCEC a mai deschis două dosare penale pe numele acestuia şi la ce stadiu ce află dosarul Lesnic.

Materialul a fost realizat cu susţinerea Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)