Astăzi 25 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 24 Iunie 2019
Abonamente

Actualitate 26 Aprilie 2010, ora 10:03    Din editia print

Dosarele Tripăduş(II) Cazul Lesnic. Copii şi morţi pe altarul zeiţei Themis

Marime Font
Imagini: 2

Şase copii şi cinci martori morţi au convins instanţa nu doar să-i dea dreptate lui Anatolie Tripăduş, dar şi să-l scutească de achitarea taxei de stat în procesul contra decedatului Mihail Lesnic. Pentru a da putere copiilor sale, Tripăduş a făcut rost de un extras de la poliţie, precum că originalele i-au fost furate. Dar şi acest document trezeşte dubii, deoarece semnatarul, comisarul de poliţie Edineţ, Gh. Gâdei, ne-a spus că din maşina lui Tripăduş s-a furat, de fapt, cu totul altceva...

Copii neautentificate, ca probe în instanţă

Eliberat din arest preventiv la finele lui 2007, Tripăduş se pare că pune în practică un plan de răzbunare detaliat contra familiei Lesnic. Astfel, oricât ar părea de alogic, la 9 ianuarie 2008, el depune o cerere de chemare în judecată contra decedatului Mihail Lesnic şi a Irinei Lesnic, pretinzând că, în 2004, el le-ar fi împrumutat acestora 950 mii USD. Adăugând penalităţile şi dobânda, Tripăduş cere de la cei doi circa 1 mln. 300 mii USD. Fireşte, nu cunoaştem dacă tranzacţia a avut loc sau nu, însă, documentele anexate la cerere (toate în COPII simple, neautentificate la notar) par a fi mai mult decât dubioase. Mai întâi, e vorba despre un contract de împrumut, prin care Mihail Lesnic, chipurile, se obligă să întoarcă milionul până la 1 octombrie 2007 şi pune în gaj două imobile, două maşini „Mercedes” şi cota-parte a soţiei sale în „TAF-Service”. Urmează un proces-verbal al Adunării acţionarilor firmei, la care ar fi participat şi doi martori „aduşi de Lesnic”: Oleg Arhireev şi Boris Goraş. Se menţionează că Lesnic ar avea o altă familie în Ucraina, pentru a cărei întreţinere împrumută milionul de la „prietenul său Tripăduş”. Ciudăţenia aşa-numitului act constă în faptul că, deşi printre participanţii la adunare se indică şi numele Irinei Lesnic, în procesul-verbal se arată că soţul său preferă ca ea să nu ştie adevăratul motiv al împrumutului. În acelaşi proces-verbal se spune că acţionara Paulina Iurceac (mătuşa lui Tripăduş) lipseşte de la adunare pe motive de sănătate, însă ea e de acord cu orice decizie. Solicitată de noi, femeia ne-a spus că habar nu are cine e Lesnic şi nu ştie nimic: „Eu demult nu umblu pe acolo. Numai la început, m-a rugat consăteanul meu, Cambur, să iscălesc nişte hârtii. Mi-a spus că, poate, voi avea un câştig”, afirmă Iurceac.

Martorii au decedat


Urmează cea mai compromiţătoare COPIE - cea a actului de primire-predare a banilor. În ea se arată că, la 21 decembrie 2004, Tripăduş i-ar fi înmânat lui Lesnic 950 mii USD, în prezenţa soţiei acestuia şi a aceloraşi martori: Goraş şi Arhireev. Deşi Irina Lesnic e parte a tranzacţiei, totuşi, semnătura sa lipseşte. Căutându-i pe cei doi martori, am găsit-o doar pe soţia lui Goraş. Ea ne-a spus că soţul i-a MURIT în 2007, asigurându-ne că el nu l-a cunoscut nici pe Lesnic, nici pe Tripăduş. În plus, Elena Goraş nu a recunoscut presupusa semnătură a soţului său: „Documentul e nelegitim şi iscălitura nu e a lui. În ziua de azi, pentru bani se vând şi părinţii. Vă daţi seama cât a căutat Tripăduş un MORT, ca să-l implice în prostiile sale?”. Însă Goraş n-a fost singurul MORT. Apartamentul din Bălţi, unde a locuit celălalt presupus martor, Arhireev, e pustiu, dar vecinii ne-au spus că bărbatul a fost OMORÂT acum trei ani...

Chiar dacă învinuirea se baza doar pe COPII neautentificate, martorii şi unul dintre pârâţi erau MORŢI, judecătorul Valeriu Efros de la Judecătoria Centru a admis cererea lui Tripăduş. Surprinzător, el l-a scutit pe acesta şi de achitarea taxei de stat de 38 mii USD, după ce reclamantul a mai prezentat o COPIE - a unui certificat medical, în care se arăta că Tripăduş a fost externat din spital, „fiind forţat de CCCEC şi procurori” (asemenea precizări, de regulă, nu figurează în actele medicale). Inexplicabilă e şi concluzia judecătorului. Deşi presupusa externare data cu două luni mai devreme, judecătorul conchide (în ce temei?) că „intimatul este grav bolnav” şi îl scuteşte de achitarea taxei.
Vlad Butnaru, avocatul dnei Lesnic, a atenţionat imediat Curtea de Conturi despre prejudiciile aduse bugetului de stat prin încheierea dlui Efors. Şi Fiscul a reacţionat prompt, remarcând gafa judecătorului (foto 1). Totuşi, în cele din urmă, Curtea de Apel (CA) a menţinut încheierea în vigoare.

Alte copii, alţi morţi

După solicitările repetate ale avocatului de a fi prezentate în instanţă anexele în original, Tripăduş a încetat să mai vină la proces şi dosarul a fost scos de pe rol. Cele ce au urmat au arătat că bălţeanul şi-a luat special această pauză pentru a pregăti noi surprize: ulterior, la cererea sa, procesul a fost reluat şi el l-a câştigat în 90 de minute.
În primul rând, Tripăduş a mai prezentat instanţei o COPIE, a unui alt contract, autentificată de notar, în care se arăta că i-ar fi întors lui Lesnic 275 de mii USD, în prezenţa altor doi martori: Gheorghe Diaconu din s. Costeşti, Râşcani, şi Liuba Moroşan din Bălţi. Nici pe aceştia nu i-am găsit. Adresa Liubei Moroşan, indicată în COPIE, nu figurează în baza de date a Cadastrului. Iar Gheorghe Diaconu a MURIT în 2006. „Cu ce ocazie l-au găsit pe bărbatul meu pentru asta?”, se întreabă indignată văduva Larisa Diaconu. Vasăzică, martorii lui Tripăduş sunt morţi, iar lipsa lor fizică împiedică procurorii să-i audieze. E foarte important să remarcăm faptul că despre COPIILE respective s-a aflat după decesul martorilor, în 2008.

În al doilea rând, Tripăduş a venit în instanţă şi cu o expertiză judiciară a semnăturilor lui Mihai şi Irina Lesnic din actul de primire-predare a celor 950 mii USD. Efectuată la cererea bălţeanului de către expertul Alexandr Cravţov de la Centrul independent de expertize judiciare „Cexin”, expertiza constată veridicitatea semnăturilor. Întrebat de noi dacă a lucrat cu originalele sau copiile actelor, Cravţov ne-a răspuns afirmativ, dar mai întâi ne-a întrebat: „De partea cui sunteţi?”. Expertul a refuzat să facă vreun comentariu, dar a menţionat: „Informaţia e confidenţială. Pot să vă spun doar că am lucrat cu originale şi am avut în faţă imaginea semnăturilor. În rest, dl Tripăduş să explice judecătorilor şi procurorilor cum a obţinut această imagine”. Apropo, nu ştim cât de corecte sunt şi rezultatele expertizei lui Cravţov, deoarece Irina Lesnic susţine că nu a fost invitată să-şi depună semnătura pentru a fi verificată, aşa cum se practică în asemenea cazuri.

Comisarul de Edineţ nu mai răspunde la telefon

În al treilea rând, Tripăduş reuşise să autentifice la notarul Alexandru Antoficiuc din Edineţ toate COPIILE prezentate iniţial. Şi acesta, contactat de noi, ne-a spus că a văzut originalele, precizând, totuşi: „L-am întrebat pe dl Tripăduş de ce a venit la Edineţ şi el mi-a spus că, la Bălţi, este urmărit şi nu vrea să i se afle toate secretele. Când el a ieşit, m-am interesat de la colegii de la Bălţi ce prezintă Tripăduş. Am aflat că lor le stă de-acum în gât…”.

Dacă admitem că originalele chiar există, de ce oare Tripăduş nu le arăta şi instanţei? Tot el a găsit răspuns la această întrebare - chipurile, i-au fost furate din maşină, după ce a fost la notar. A prezentat, drept confirmare, şi un extras semnat de comisarul de poliţie Edineţ, Gheorghe Gâdei (foto 2), în care se arată că, la 26 iunie 2008, din automobil VAZ-2115 cu numerele de înmatriculare BL CR 363, parcat în preajma şcolii muzicale, au fost sustrase „mape cu dosare”. Apropo, în lista actelor declarate pierdute se menţionează anume cele care aveau legătură nemijlocită cu dosarul Lesnic: „contract de împrumut, procese verbale, titluri de proprietate, contracte de întoarcere a banilor, act de primire-predare, extras medical şi alte documente”. Am căutat explicaţii la comisarul Gâdei. După ce ne-a rugat să revenim mai târziu, ca să verifice materialele, el ne-a spus că, de fapt, din maşina lui Tripăduş s-a furat numai paşaportul tehnic: „Tripăduş a anunţat poliţia că i-a dispărut paşaportul tehnic al maşinii. Ne-am dus la faţa locului, dar el s-a urcat în maşină şi a plecat”. Când l-am întrebat pe comisar de ce a iscălit un document în care e scris cu totul altceva, el ne-a rugat să-l sunăm a doua zi. Apoi, timp de o săptămână, Gh. Gâdei nu a răspuns la apelurile noastre. Cu o singură excepţie, când ne-a minţit că am nimerit la comisariatul militar, deşi numărul format era anume cel din biroul său…

În a treia parte a acestui material, care va fi publicată mâine, veţi afla unele citate incredibile din hotărârea judecătorului Valeriu Efros, veţi înţelege care este diferenţa evidentă dintre copiile prezentate de Tripăduş, de ce CCCEC a mai deschis două dosare penale pe numele acestuia şi la ce stadiu ce află dosarul Lesnic.

Materialul a fost realizat cu susţinerea Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:26

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

După dezvăluirea implicării directe a Direcției Generale de Informații (GRU) a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal, Rusia pare să fi suferit o altă înfrângere. De data aceasta în Moldova, după ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:08

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Magistrații Judecătoriei Buiucani au respins azi cererea avocaților lui Vlad Filat de recuzare a doi judecători, care au participat la examinarea primului său dosar și l-au condamnat la nouă ani de închisoare. Solicitarea de recuzare a apărării i-a vizat pe judecătorii Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 14:36

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” – „Gările Auto Moderne” – și-a schimbat proprietarii la începutul lunii iunie, scrie Mold-street.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:17

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

România avea anul trecut cele mai reduse preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, cu 34,6% mai scăzute decât media UE, iar la recreaţie şi cultură cu 41,6% sub medie, arată datele publicate luni de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:15

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Şeful Nuclearelectrica: În cazul Cernobîl era un singur sistem de oprire, cu bare, şi 10 secunde timp de acţiune. Noi avem 4 sisteme de oprire, două dintre ele total independente de sistemul central, şi timp de acţiune de 2 secunde

( ) Citeşte tot articolul

Auto 24 Iunie 2019, ora: 13:12

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 24 Iunie 2019, ora: 13:11

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, se uită la cariera lui și dezvăluie greșeala, pe care o consideră ca fiind cea mai mare din întreaga sa carieră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:06

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

Cunoscutul politolog rus, doctorul in stiinte istorice, Valery Solovei, care a părăsit din motive politice postul de șef al departamentului de relații publice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO_, a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:01

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, ridică lunar un salariu de 70 de mii de lei, în timp ce angajații altor instituții publice au salarii mizere. Prim-ministra Maia Sandu a prezentat astăzi la ședința Guvernului o fișă cu informații despre salariul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 12:58

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Valentina Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Despre aceasta a anunţat premierul Maia Sandu în debutul şedinţei de Guvern. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:41

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, este aşteptat, astăzi, la Chişinău. Programul vizitei oficialului rus în ţara noastră nu a fost însă făcut public. Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că urmează să aibă o întrevedere cu acesta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:30

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

Mii de protestatari anti-ruși s-au adunat a patra zi la rând în centrul orsaului Tbilisi, cerând demisii și pedepsirea celor vinovați de folosirea violenței asupra protestatarilor din 20 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iunie 2019, ora: 11:18

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanșat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:26

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până miercuri, 26 iunie, Codul Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:19

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că a primit propunerea de a deveni ministru al justiției de la conducerea Blocului ACUM ca pe o mare onoare. Și a considerat că va fi capabil să schimbe în bine multe lucruri în acest domeniu. Însă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:10

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

 Noul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate, a depus jurământul de învestire în funcţie, luni, 24 iunie, în faţa prim-ministrului Maia Sandu şi a preşedintelui Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:07

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Judecătorii și procurorii din Republica Moldova urmează să treacă printr-o procedură de evaluare a extraordinară a integrității și profesionalismului, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale. De asemenea, vor fi verificate averilor acestora în raport cu veniturile oficiale....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:06

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Angela Sax, șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:46

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:33

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut un portret al candidatului PSD care ar avea cele mai mari șanse de a oține un scor bun la alegerile prezidențiale din această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:22

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

Vlad Plahotniuc, cu puține clipe în urmă, a anunțat că își depune mandatul de președinte al Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:12

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

 Ieri (la 21 iunie), Comisia de la Veneția a adoptat Avizul privind criza constituțională din Moldova, și anume dizolvarea Parlamentului (vezi referința de mai jos). Mai exact, a fost unul dintre cazurile rare în care Comisia a evaluat în mod direct și critic actele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:08

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

Un sfert de milion de cehi au ieşit în stradă la Praga pentru a cere demisia guvernului. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului, în 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 08:59

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Un cutremur cu magnitudinea de 3.7 grade pe scara Richter s-a produs duminică seara, la ora locală 20:43 (19:43 GMT), la 30 de km de Roma, unde a fost resimţit de o parte din locuitori, a anunţat Institutul italian de geofizică, informează dpa şi AFP preluate de agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Iunie 2019, ora: 08:51

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

Horoscopul zilei de 24 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)