Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Actualitate 27 Aprilie 2010, ora 09:26    Din editia print

Dosarele Tripăduş(III) Cazul Lesnic. Copii şi morţi pe altarul zeiţei Themis

Marime Font
Imagini: 3

Numerele de telefon ale lui Tripăduş nu mai există. Avocatul său refuză să ne dea un telefon, la care am putea să-l găsim pe „eroul nostru”, motivând că acesta fie că e plecat undeva, fie că e bolnav. La rândul său, directorul firmei „TAF-Service” încuviinţează toate acţiunile lui Tripăduş, dar îşi recunoaşte şi rolul de marionetă în această afacere: „Eu îs mic şi nu ştiu nimic”.

Judecătorul Efros constată lipsa MORTULUI şi îl condamnă

Chiar dacă, în ianuarie 2009, CCCEC porneşte o altă cauză penală contra lui Tripăduş pe faptul confecţionării, deţinerii şi folosirii documentelor oficiale false, judecătorul Efros face abstracţie de aceasta şi pronunţă o decizie favorabilă celui învinuit. Foarte ciudat e faptul că, la trei ani de la decesul pârâtului M. Lesnic, în hotărârea instanţei e scris negru pe alb: „Lesnic Mihail în şedinţa judiciară nu s-a prezentat, instanţa considerând posibilă examinarea cauzei în lipsa ultimului”, iar în sentinţă se stipulează: „A încasa de la Lesnic Mihail şi Lesnic Irina în mod solidar, în beneficiul lui Tripăduş Anatolie, 1 mln. 297 dolari SUA”. Uluită de această hotărâre, Irina Lesnic a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii retragerea imunităţii judecătorului Efros şi pornirea unei cauze penale pe numele acestuia. Însă plângerea sa a primit aviz negativ.


Astfel, Valeriu Efros a respins şi toate demersurile avocatului Butnaru, considerând, probabil, autentice COPIILE prezentate de Tripăduş. Deşi nu putem da apreciere unei hotărâri a instanţei, totuşi vom preciza unele detalii care trezesc mari nedumeriri vizavi de graba judecătorului.

Mai întâi, este evidentă diferenţa dintre COPIA actului de primire-predare a celor 950 de mii USD, prezentată iniţial în instanţă, şi cea autentificată apoi la notar. Pe prima ştampila e pusă în partea stângă a paginii, pe cea de-a doua - pe centru. Semnătura Irinei Lesnic nu figurează pe prima COPIE, dar apare pe cealaltă. La fel, pe cele două COPII diferă numărul semnăturilor lui Mihail Lesnic (vezi foto). Putem admite că documentul s-a făcut în trei exemplare identice, iar Tripăduş, pierzându-şi propriul original, l-ar fi găsit pe cel al lui M. Lesnic. Dar nici aşa lucrurile nu devin mai clare, deoarece la expertiză şi la notar, când originalul său, chipurile, nu era pierdut, Tripăduş prezentase deja exemplarul al doilea.

Dar proba cea mai convingătoare, prin care se întrevede o ilegalitate clară, este diferenţa dintre conţinutul celor două texte. Astfel, în COPIA a doua apar cuvintele: „în prezenţa lui Lesnic Irina”, care lipsesc din prima, ceea ce anulează legalitatea acestora - după litera legii, exemplarele aceluiaşi document nu trebuie să se deosebească (vezi foto). Am cerut explicaţii în această privinţă de la judecătorul Efros. Din păcate, el a refuzat să ne răspundă: „Nu vă supăraţi, e o chestiune la care nu pot face comentarii…”.

Irina Lesnic o recuză pe Elena Gligor

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel (CA), iar, la prima şedinţă, a participat şi Elena Gligor, preşedinta Colegiului civil şi contencios administrativ. Despre relaţiile foarte bune dintre dna Gligor şi Tripăduş, pe când aceasta lucra la Bălţi, a scris şi presa. De aceea, Irina Lesnic a recuzat-o din start. „Bănuiesc că, prin intermediul Elenei Gligor, Tripăduş va putea să influenţeze judecătorii să emită o decizie în favoarea sa, pentru a-şi duce la bun sfârşit intenţiile criminale”, se arată în cererea de recuzare. Solicitată de noi, E. Gligor a negat categoric faptul că l-ar proteja pe Tripăduş, precizând că a nimerit întâmplător la şedinţa în cadrul căreia se discuta cazul Lesnic.

La solicitarea Irinei Lesnic, CA i-a cerut lui Tripăduş originalele actelor, pentru a fi supuse unei expertize grafologice la Centrul Naţional de Expertiză Judiciară a Ministerului Justiţiei. Cine să fi crezut, însă Tripăduş le-a găsit! Dar unde oare le-o fi găsit dacă două exemplare au fost pierdute, iar altul pur şi simplu nu mai există, deoarece Irina Lesnic ne asigură că nu a semnat niciodată un asemenea document… Am încercat să-l găsim pe Tripăduş ca să ne răspundă la această întrebare, dar numărul său de telefon nu mai există. Am găsit un număr mai nou, dar nici acela nu mai există. Şi nici al treilea nu mai există. De cine se ascunde omul, dacă se pretinde nevinovat? Credeam că-i vom găsi numărul de telefon prin avocatul său, Vasile Nicoară, dar şi acesta ne-a spus că nu poate să ne ajute cu nimic. „Nu pot să vă dau numărul fără acordul lui. Numărul lui acum nu lucrează. Ori l-a deconectat, ori e plecat undeva. Era bolnav. Pot să vă întreb în ce constă întrebarea?”, s-a interesat avocatul. Dar, aflând despre ce e vorba, el a zis: „Cred că ar trebui de lăsat ca justiţia să-şi spună cuvântul”. Şi noi aşa credem, dar dacă zeiţa Themis nu observă detalii îndoielnice, avem dreptul să o ajutăm şi să i le arătăm cu degetul.

Al treilea dosar penal contra lui Tripăduş

În schimb, l-am găsit pe Vladimir Cambur, unul dintre fondatori şi actualul director la „TAF-Service”. El afirmă că toate lucrările la firmă au fost efectuate din banii lui Tripăduş şi că „TAF-Service” datorează şi azi bani firmei „Gaz Taf Grup”, adică tot lui Tripăduş... Deşi susţine categoric toate mărturiile acestuia, întrebat despre detalii, inclusiv despre originalele actelor prezentate instanţei de către Tripăduş, Cambur a şovăit: „…nu prea am treabă cu toate chestiile astea. Ce pot să vă spun eu? Eu îs mic şi nu ştiu nimic”.

Este interesantă, în acest sens, şi mărturia neamţului Iacob Stefen, care a adus din Austria utilajul pentru firma „TAF-Service” şi numele căruia apare în informaţia de la Cadastru printre cumpărătorii terenurilor de pe str. Franco, 19, unde se şi află firma. „E clar pentru oricine că Tripăduş nu putea să-i împrumute bani lui Lesnic, care era un om foarte avut. Dimpotrivă, eu ştiu că întotdeauna acesta cerea bani de la Lesnic. Când i-am adus utilajul, Tripăduş nu mi-a plătit nimic - doar mi-a promis… Aşa face întotdeauna. Mai mult, eu n-am cumpărat nici un teren pe adresa indicată. Dacă figurează în acte o astfel de tranzacţie, efectuată de firma mea „Stefen Iacob”, aceasta s-a făcut fără ştirea mea”, a adăugat Stefen.

În mai 2009, CCCEC a deschis al treilea dosar penal contra lui Tripăduş pentru tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Cele trei dosare au fost apoi conexate şi, în prezent, se află în judecată, iar CNEJ face expertiza grafologică a originalului prezentat de către Tripăduş. Oricum, pornind de la diferenţa clară dintre COPIILE aceluiaşi act, procurorii consideră că aici contează nu doar însemnele grafologice, ci tot cumulul de probe. „Expertiza grafologică se află pe picior de egalitate cu celelalte probe. Dacă acestea combat expertiza, instanţa nu o mai ia în vedere”, afirmă Dorin Compan de la Procuratura Anticorupţie.

Omul de pe muchia cuţitului…

Amintim că Anatolie Tripăduş este învinuit, în total, în 15 dosare penale, materialele probatoare cuprinzând peste 40 de volume, pe circa 12.000 de pagini. Printre acuzaţiile ce i se aduc se numără: dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane în proporţii deosebit de mari, spălare de bani, abuz în serviciu, confecţionarea ştampilelor şi a documentelor oficiale false, samavolnicie, organizarea şi dirijarea neexecutării hotărârilor instanţei de judecată, determinarea altor persoane să prezinte mărturii false, falsificarea probelor în proces etc. El îşi neagă vina şi susţine că a fost persecutat de comunişti din motive politice. Însă, de-ar fi fost aşa, acum toate dosarele i-ar fi fost clasate. Mai spune că i-au fost efectuate 138 de percheziţii, că Oleg Voronin l-a invitat de 50 de ori, că s-a întâlnit cu Papuc de 100 de ori, că „Volodea Ţurcan” vrea să-l ajute dar nu poate şi că Valeriu Gurbulea se teme de el.

Iată ce spune despre Anatolie Tripăduş un cetăţean care a pornit cândva o afacere cu el: „E un om care umblă doar pe muchie de cuţit. Chiar dacă îţi strânge mâna, mâine te poate trăda. E un aventurier care joacă cu sume mari, poate falsifica orice document şi se poartă corect doar cu cei de care profită”. Pe cât de interesante, pe atât de misterioase sunt toate cazurile cu implicarea lui. Iată de ce vom mai reveni.

Materialul a fost realizat cu susţinerea Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)