Astăzi 19 Martie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:22
Abonamente

Interviu 25 Februarie 2016, ora 09:50    Din editia print

(INTERVIU) Dan Nicu: Nu ne putem ascunde după deget, suntem datori să reunificăm această națiune

Marime Font

Pe 14 februarie, la Chișinău a avut loc Congresul de constituire a Partidului „Dreapta”. 

Noua formațiune își propune crearea unei clase politice în spiritul valorilor românești și europene și realizarea unirii R. Moldova cu România. Pentru a afla mai multe detalii, am discutat cu Dan Nicu, membru al Biroului Politic al Partidului „Dreapta”.

- De când partidele de guvernare au început să se clatine serios, au tot apărut partide create de politicieni care au făcut parte din Alianțele pentru Integrare Europeană. Partidul „Dreapta” este și el un partid născut din ruinele AIE?

- Eu nu-l văd ca fiind un partid născut pe ruinele AIE, deși unii dintre liderii acestui partid au făcut parte din partide care s-au aflat la guvernare în perioada 2009-2014, fiind vorba de Ana Guțu, Anatol Arhire, Vitalie Marinuță și alte persoane. De fapt, partidul pe care l-am constituit este un partid care încearcă să reiasă din faptul că, după cum arată ultimele sondaje, opțiunea unionistă a crescut la peste 20%. Noi credem că această opțiune socială, la fel ca și alte opțiuni sociale în R. Moldova, are dreptul să fie reprezentată politic.
Din moment ce suntem români, nu putem să ne ascundem după deget, nu putem să mimăm și să fim ipocriți. Suntem români și, alături fiind România, suntem datori să reunificăm această națiune. Asta este primul principiu de bază pe care ne axăm.

- Există și alte partide care optează pentru unirea R. Moldova cu România. De ce ar mai fi nevoie de încă unul?

- Nu contest faptul că susținătorii acestor partide și liderii lor proclamă unirea cu România drept un obiectiv. Dar Mihai Ghimpu (liderul PL) a spus la un moment dat că el este unionist, dar partidul pe care îl conduce nu este, deoarece nu are acest obiectiv în program. Pe de altă parte, există și Partidul Național Liberal, condus de Vitalia Pavlicenco. Pe parcursul anilor, chiar înainte să existe ca partid, Vitalia Pavlicenco și alți lideri din jurul ei, au promovat în perioada guvernării ADR din 1998 până în 2001 un fel de proiect care se numea Uniunea Interstatală România - R. Moldova și care putea să însemne un fel de federalizare a României. Noi însă suntem conștienți că oamenii nu-și doresc tot felul de alambicări, de înlocuiri ale anumitor concepte cu alte concepte. Noi le percepem ca obstacole pe drumul acesta. Dar țin să precizez că nu doresc să denigrez în niciun fel oamenii de treabă care se află în aceste partide și nici aceste partide ca entități, deoarece ele fac parte din peisajul politic de aici și, de moment ce avem o societate democratică, cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt în aprecierea performanțelor politicienilor sunt cetățenii la vot.


Noi ne dorim unirea politică efectivă a RM cu România, adică realizarea unei reunificări a acestei populații cu statul din componența căruia am fost rupți în 1940. De fapt, încercările noastre sunt o consecință a observației că acest obiectiv există la nivelul populației, dar nu a fost promovat adecvat de către partidele politice care au existat până acum. „Dreapta” nu este un partid legat de AIE, este un partid nou, un partid care, din punct de vedere ideologic, se găsește în dreapta clasică europeană cu opțiunile ei liberale, în sensul statului minimalist, în sensul primatului relațiilor de piață în economie, dar și în aspectul conservator din punct de vedere social-cultural, deoarece încă mai avem nevoie ca, în acest teritoriu, cultura populației băștinașe românești să ajungă la nivelul cuvenit.

- În ce relații sunteți cu Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”?

- „Acțiunea 2012” este o platformă constituită din ONG-uri care promovează la nivelul societății civile unificarea celor două state, România și R. Moldova. Nu putem decât să ne dorim o colaborare fructuoasă cu această organizație, deoarece noi considerăm că, și am fixat aceasta în statut și program, colaborarea Partidului „Dreapta” cu aceste entități ale societății civile în scopul generării unei majorități prounioniste în R. Moldova este un obiectiv primordial. Toți cei care își doresc unirea trebuie să colaboreze. Spunând aceasta, în niciun caz nu insinuăm că am dori să plasăm aceste organizații într-o relație de subordonare față de noi. În niciun caz. Colaborarea cu organizațiile unioniste se va baza pe colegialitate și onestitate. Noi suntem un partid politic, vom promova acest mesaj pe plan politic, și vom încerca să obținem voturile populației ca să existe această opțiune politică în Parlament.

- În „Dreapta” sunt prezenți politicieni - Ana Guțu, Anatol Arhire și alții - care au făcut parte din PL, apoi au trecut în Partidul Liberal Reformator (PLR), și acum se află printre liderii noului partid. Nu pare ciudată această trecere dintr-un partid în altul?

- În cadrul PL opțiunea unirii nu a fost niciodată prigonită la nivelul discuțiilor, însă nu a fost inclusă în program din cauza unui mod de gândire. Liderii PL spuneau: haideți să realizăm aici niște reforme, să încercăm să ne integrăm în UE și abia acolo, în cadrul UE, ne vom reunifica cu România din punct de vedere politic. Tocmai acest model de evoluție este mai puțin pragmatic, deoarece acțiunile clasei politice din 2009 și până acum au demonstrat că tocmai perpetuarea statalității R. Moldova înseamnă o degradare continuă a lucrurilor de aici. Nu s-a schimbat deloc realitatea faptului că acest stat a fost folosit de clasa politică ca să-și rezolve niște ambiții personale, populația rămânând într-o stare de degradare, nevoită să-și caută surse de existență în primul rând în afara R. Moldova. Fiind conștienți de situația creată, unor membri PL nu le-a rămas altă opțiune decât înființarea unei formațiuni unioniste.

- Însă ei nu au format imediat un partid unionist, ci au părăsit PL și au creat PLR-ul.

- PLR era văzut de către mulți dintre cei care au trecut la acest partid drept forma autentică, drept ceea ce a trebuit să rămână curat și benefic în lupta pe care a început-o PL în 2009. Și eu am fost în PL, în 2009-2011, apoi în PLR în 2013-2014. Aflarea acestor oameni în PLR a corespuns dorinței lor de a continua apropiere de Europa. Dacă nu s-ar fi generat PLR, e posibil să fi fost puse în pericol chiar acele realizări formale care au avut loc în 2014, semnarea Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize. PLR a încercat să continue munca PL într-un moment în care conducătorii PL se comportau într-un mod care dăuna chiar acestui interes de a realiza o joncțiune cu UE. Considerăm că PLR și-a realizat obiectivele pentru care a fost generat în 2013.

- Ce nu a mers?

- Unii membri au rămas dezamăgiți de realitățile din interiorul PLR. Au mai fost și niște conflicte interne. Atât Ana Guțu (președintele Partidului „Dreapta”), cât și foști membri PLR care se află în Partidul „Dreapta”, au fost excluși din PLR în pofida prevederilor statutare. Practic s-a perpetuat același model extrem de personalizat de a face politică în R. Moldova: dacă există un grup de persoane care într-un mod benefic pun o anumită problemă altfel decât o pune liderul partidului, atunci liderul percepe acest fapt drept un atac, și atunci toți acești oameni sunt excluși. Același model a fost promovat în PPCD, același model a fost preluat și promovat în PL, unde din păcate nu puteai să faci opinie separată de a lui Mihai Ghimpu și să aștepți apoi să ai același statut în cadrul partidului. La fel funcționează majoritatea partidelor. Or oamenii aceștia, din punctul meu de vedere, nu au înțeles corect ideea de putere, pentru că puterea înseamnă să-l convingi pe X să facă acțiunea Y pe care el nu ar fi făcut-o dacă tu nu l-ai fi convins. O formațiune puternică se poate construi numai delegând încredere într-un nucleu de membri, colegi, simpatizanți. Așa funcționează partidele din UE și România, unde există dezbateri pe interior și partidele nu se destramă ca în R. Moldova. Și deoarece partidele politice de la noi sunt slabe, nici instituțiile statului nu pot fi puternice. Dacă acești oameni sunt manipulabili, slabi, când ajung în funcții publice, ei nu-și vor putea realiza propriile programe. Am observat asemenea situație și în PL și PLR, mulți dintre membrii noștri spun că s-au săturat de asemenea lucruri.

Partidul „Dreapta” mizează pe experiența acelei părți a liderilor partidului pe care d-voastră ați menționat. În același timp, atât doamna Guțu, cât și alți lideri de partid, au menționat că rostul acestui partid este și promovarea unor persoane noi, unor oameni tineri. Dreapta merge pe această tendință de reînnoire a clasei politice.

- Presa a anunțat revenirea lui Ilie Ilașcu în politica moldovenească. Ce rol va juca în Partidul „Dreapta”?

- El este vicepreședintele Partidului „Dreapta”. Ilie Ilașcu a avut o prezență destul de activă în Parlamentul de la București, mai ales la începutul anilor 2000, pe zona relațiilor dintre cele două state românești. Ilie Ilașcu este unionist. Din această cauză dumnealui a acceptat să se implice alături de noi în această formațiune politică. Dumnealui este un om ce își dorește în continuare să contribuie la această operă a reunificării naționale. El ne-a oferit și ne oferă foarte multe sfaturi și informații, fără de care nu am putea să avansăm.

- Cine finanțează Partidul „Dreapta”?

- Partidul este finanțat în exclusivitate din sursele proprii ale celor care au constituit nucleul acestui partid, membrii grupului de inițiativă care s-a constituit în septembrie 2015. Suntem conștienți că obiectivele pe care ni le propunem, aceste campanii de convingere a populației R. Moldova să fie de partea unirii, vor necesita, evident, surse financiare. Evident, vom miza pe operațiuni de fundraising, vom miza pe asistența pe care ne-ar putea-o oferi persoanele din România, din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, care susțin obiectivul unificării. Trebuie să spunem că ne declarăm dezamăgiți de modul în care, pe parcursul anilor, au fost folosite multe dintre fondurile care au ajuns în R. Moldova din România, de la diasporă, Occident. Dacă ele ar fi fost utilizate conform destinației, cu siguranță, astăzi am fi fost într-o cu totul altă situație. Angajamentul nostru la nivelul partidului este să utilizăm aceste fonduri, atunci când ele vor veni, exclusiv pentru finanțarea operațiunilor legate de implementarea dezideratului unificării R. Moldova cu România.

- Ce vă propuneți să faceți anul acesta?

- Obiectivul nostru este să comunicăm cu cetățenii și să încercăm să-i convingem pe cât mai mulți din ei să adere la obiectivul nostru major - unificarea R. Moldova cu România. În total, avem o sută de puncte pe care le asumăm în program și toate acestea le-am gândit pentru a apropia realizarea acestui obiectiv primordial.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:17

Lidera PAS, Maia Sandu, este criticată de lideri de opinie pentru declarația sa, potrivit căreia, în actualele condiții, funcția de premier nu contează prea mult. Jurnalistul Petru Bogatu consideră, într-un editorial publicat de Deschide.md, că la mijloc este o eroare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 08:54 de Ana Marchitan

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori”

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori” Din editia print

Scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a relatat despre regretele și realizările sale, precum și de ce nu a reușit să învețe la Harvard

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:44

Membrii blocului ACUM se vor diviza in doua fractiuni in viitorul parlament si vor incerca sa convinga celelalte partide sa voteze cu ei proiectele pe care le pregatesc, iar ei, la randul lor vor vota initiativele care o sa le convina. Asta a declarat aseara reprezentantului blocului politic,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:04

 Ora 7.15, Aeroportul Internațional Chișinău. Aproape jumătate din pasagerii avionului sunt reprezentanți ai industriei vinului din Moldova. Cel din imagine reprezintă un colaj, dar cred că nu sunt departe timpurile în care Wine of Moldova va avea nevoie de un charter ca să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 18:53

 Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean UKIP, a început un marş de protest de 14 zile alături de susţinătorii săi faţă de o „trădare” a Brexitului. Marşul a început în Sunderland şi se va încheia în Londra, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 11:19

Așa-zia intransigență a liderilor PAS și PPDA, manifestată în reațiile față de propunerile de negocieri ale PDM ascunde, de fapt, un adevăr incontestabil – salvarea de la pușcărie a lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Victor Țopa. De această părere este analistul...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Martie 2019, ora: 10:27

Un nou caz de pestă porcină a fost depistat în localitatea Beşghioz din UTA Gagauz-Yeri, unde pe 12 martie, într-o gospodărie din sat au fost găsite două femele de porc moarte. Cazul a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), transmite Moldpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:27

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat pe data de 15 martie o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) privind evaluarea implementării Planului de acțiuni pentru obținerea de către Republica Moldova a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:13

România a achiziţionat a treia tranşă de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de 85 de milioane de dolari, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Apărării Naţionale a României, Gabriel Leş, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:03

Lewis Hamilton va pleca din pole-position în primul Mare Premiu al noului sezon, transmis în direct la Digi Sport. În Australia, cvintuplul campion mondial a avut cel mai bun timp, 01:20:486, obținând astfel al optulea pole-position pe circuitul Albert Park și al...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 16 Martie 2019, ora: 09:54

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu reușește o performanță ieșită din comun. Aflată pe locul 60 WTA înaintea turneului Indian Wells 2019, unde a ajuns grație unui wildcard, ea s-a calificat vineri în finală, după ce a învins-o pe...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)