Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Interviu 21 Septembrie 2015, ora 10:55    Din editia print

(Interviu cu un psiholog) Obţinem o profesie pentru că aşa a spus mama sau tata

Marime Font

Ceea ce crede copilul despre sine, îi afectează modul în care se comportă în diferite situații, inclusiv când ajunge la maturitate. 

Părinții vor să-și vadă copiii autonomi, responsabili, să poată lua decizii și să se descurce pe cont propriu. Aceste capacităţi se dezvoltă încă din copilărie și au mare legătură cu încrederea de sine a copilului. S-a demonstrat că oamenii care sunt importanţi pentru copil au un impact semnificativ în dezvoltarea stimei lor de sine. Pentru că familia și învățătorii sunt persoanele alături de care copiii își petrec cea mai mare parte a timpului, ne-a vorbit psihologul Tatiana Turchină despre importanţa conlucrării acestora, pentru o bună dezvoltare a copilului.

- Ce înseamnă, de fapt, stima de sine?
- Aceasta nu este altceva decât o evaluare a propriei personalităţi, pornind de la ce sunt, ce fac, ce cunosc, ce ştiu, la ce mă descurc, cum sunt eu, care-mi sunt punctele forte şi cele slabe.
Toate aceste aspecte se formează în procesul educaţiei. Nici un copil nu se naşte cu o stimă de sine bine conturată. Ea se formează în primul rând pe fundalul relaţiei părinţi-copii. Ulterior, mai apar şi alţi actori care contribuie şi influenţează: educatorii, cadrele didactice, mediul în care se află şi nu în ultimul rând semenii copilului. Cercetările au demonstrat că într-o anumită măsură stima de sine fluctuează, datorită schimbărilor inevitabile care apar în dezvoltarea individului pe întregul parcurs al vieții. Pe măsură ce creşte, copilul trece prin diverse medii şi el ajunge să se compare. În procesul de comparare cu ceilalți, el continuă să se descopere, să-şi evalueze abilitățile, să-și aprecieze personalitatea.


- Care este rolul adulţilor în această descoperire de sine?
- Părinţii şi cadrele didactice sunt piloni foarte importanţi pentru formarea stimei de sine. Dacă, de mic, copilului i se spune că este rău şi nu se descurcă la nimic şi nu poate face nimic, că mâinile îi cresc nu ştiu de unde, că alţii pot una - alta, dar el nu, respectiv, copilul creşte cu ideea că nu este descurcăreţ. Copilul nici pe parcurs nu mai are motivaţia de a afla mai multe despre sine, de a înțelege cine este și ce poate face. Acesta se percepe ca incompetent și că nu mai are sens să muncească asupra sa.

Copilului, căruia i s-a cultivat o stimă de sine redusă, îi vine foarte greu să-şi ia o revanşă, dar asta nu înseamnă că nu are şanse. Potenţialul nativ nu dispare. Este necesar să lucreze asupra sa şi să se descopere.

- Unii părinţi evită să spună cuvinte de laudă copiilor, motivând că astfel ar putea să-i răsfeţe. Există o limită pentru laude şi încurajări?
- Adulţii sunt primii evaluatori care le comunică copiilor despre personalitatea lor. Adultul este cel, care atunci când copilul greşeşte, discută despre acea greşeală şi-l poate ajuta să depăşească unele obstacole. Adultul este cel, care apreciază și încurajează acțiunile copiilor. Atunci când părinții şi cadrele didactice vin cu astfel de abordare, stima de sine a copilului se formează într-o măsură adecvată. Copilul ajunge să-şi cunoască atât potenţialul, cât şi limitele.

În acest context există şi extreme, atunci când adulţii importanţi pentru copil exagerează şi vin cu note descriptive de genul ,,tu eşti cel mai bun", ,,toată lumea te iubește doar pe tine", ,,eşti cel mai frumos copil din lume”, „nu există copil mai deștept ca tine”. Astfel de calificative influențează copilul prin a-l face să creadă că nu există cineva mai bun ca el. Astfel, el poate ajunge să nu aibă simţul critic şi în orice context social nu va accepta niciodată o critică. Acest copil nu-şi va permite să piardă, va avea o toleranță redusă la eșec, va dezvolta un perfecționism bolnăvicios.

- Abordările de acasă şi la şcoală pot fi diferite. Au profesorii mână liberă pentru educaţie sau este necesară o conlucrare între părinți și cadrele didactice?
- Cadrele didactice sunt cele care descoperă copilul din alte unghiuri. În special învăţătorii din clasele primare. Ei sunt cei care se află în preajma copilului timp de patru ani şi sunt o figură semnificativă în procesul descoperirii și dezvoltării potențialului. Învățătorii ar putea să descopere şi alte aspecte pe care părintele nu le vede acasă. În treapta gimnazială figura cheie este dirigintele.

Dacă părintele consideră că ar fi bine ca profesorul să cunoască unele aspecte, ce țin de sănătatea copilului sau evenimente din dezvoltarea precoce, acesta trebuie să le comunice. Dirigintele, la rândul său, în cazul în care observă anumite fluctuaţii în comportamentul copilului, este binevenit să comunice părinţilor, evitând critica distructivă și judecarea. Este vorba de o colaborare deschisă în direcţia dezvoltării, descoperirii şi nu în direcţia blamării, învinovăţirii precum că copilul ar fi needucat. În perioada adolescenţei se întâmplă foarte multe lucruri. S-ar putea ca o bună parte din copii să aibă izbucniri emoţionale la care nimeni nu se aştepta.

- Adunările pentru părinţi sunt o ocazie potrivită pentru a le comunica părinţilor despre comportamentul copiilor?
- Comportamentul copiilor ar fi bine să fie abordat în mod individual. Părinţii pot fi invitaţi la şcoală pentru o discuție al cărei scop ar fi să fie clarificarea celor întâmplate. Deoarece a avut loc o situație sau un eveniment neplăcut, se vrea soluționarea acestuia, respectiv apare necesitatea de a înțelege ce s-a întâmplat cu acest copil pentru ca pe viitor să poată să fie prevenite astfel de întâmplări.
Nu putem nega faptul că, pe alocuri, se constată lucruri sau comportamente indezirabile, repetitive și intense. În astfel de situații se pot desfășura ședinţe în grupuri mici cu părinţii copiilor implicați în aceste acțiuni. Scopul acestora va fi focusat pe căutarea soluțiilor și strategiilor de prevenire.

- Totuşi, există situaţii când comportamentul unor copii este discutat la aceste şedinţe şi chiar părinţii sunt cei care vin cu fel de fel de propuneri, uneori chiar pentru a-i exclude pe ,,răii clasei”.Cum pot fi aplanate astfel de conflicte?
- De fapt, cel care ar trebui să câştige este copilul şi nu cadrele didactice sau părinţii. Ei sunt adulţi care au suficientă experienţă şi ar trebui să-şi direcţioneze potenţialul în favoarea copilului. Chiar dacă un copil a avut unele comportamente nepotrivite, asta nu înseamnă că el nu are şanse de reabilitare, pentru a reveni şi pentru a dezvolta un comportament adecvat. Experienţa a demonstrat că în fiecare copil există calităţi extraordinare, este nevoie doar de un efort pentru a descoperi acest potenţial. Chiar şi în acel „bătăuş” ar putea să existe nişte interese, curiozităţi, abilităţi constructive şi dacă le descoperi şi mobilizezi în direcţia potrivită, s-ar putea ca acel comportament de „bătăuş” să dispară.
Cu părere de rău, mai există şi părinţi care iniţiază discuţii în timpul şedinţelor de genul ,,ce rău au mai făcut copiii noştri”. Există şi cadre didactice, care salută astfel de discuţii şi îşi descarcă ofurile pe clasa pe care o are. De aici, apar şi discuţii între părinţi, care vizează un anumit copil ,,ce să facem cu el, pentru că perturbă liniştea sau imaginea clasei", vin și cu propuneri de exmatriculare. Aceasta este situaţia în R. Moldova. Aici, cu toții avem de învăţat cum să organizăm şi să desfăşurăm şedinţe cu părinții, astfel ca, acestea să fie în beneficiul copilului.

- Ce ar putea să facă învăţătorii pentru a ,,îmblânzi" copiii care au un comportament problematic?
- Există etichete atât negative, cât şi pozitive. Dacă etichetăm copilul negativ, el ajunge să se conformeze acelor etichete şi să se comporte corespunzător. Este ca o lege nescrisă. Cu cât îi zici mai mult că este bătăuş sau răul clasei, el se identifică cu această etichetă şi continuă să se comporte exact aşa. De aceea, mai potrivit ar fi să-l etichetăm pozitiv (dacă tot se obișnuiește să se apeleze la etichete), să-i descoperim potenţialul şi să-l încurajăm să facă ce-i reuşeşte bine. Astfel, el se va identifica cu acel comportament şi se va purta ca atare. Aici trebuie să contribuie atât părinţii, cât şi cadrele didactice. Niciunul nu este superior, doar că, învăţătorul ştie mai bine ce poate copilul în materie de cunoştinţe şi din prisma comportării lui în cadrul unui colectiv, grup, iar părintele îşi cunoaşte copilul de mic, din altă perspectivă.

- Cel puţin în clasele primare, părinţii au tendinţa de a căuta învăţătorul potrivit pentru copil. E normal ca părintele să aleagă profesorul sau de asta ar trebui să se ocupe administrația instituțiilor de învățământ?
- Totul depinde de aşteptările pe care le au părinţii de la procesul de studii. Din observaţii, am văzut că sunt părinţi care aşteaptă de la copilul lor să dobândească foarte multe cunoştinţe. În el să se pompeze cunoştinţe, astfel încât, încă din clasele primare, mai că să devină academician. Respectiv, dacă părintele doreşte ca, copilul să primească doar partea asta de instruire şi mai puţin îl interesează climatul psihologic din şcoală, atunci, să aleagă profesorul care se concentrează exact pe instruire.

Există părinţi care pun accent mai mult pe partea emoţională, psihologică, socială a copilului. Aceştia caută pentru copil un climat prietenos, respectuos, binevoitor faţă de copil. Un climat unde există şi empatie, respect, emoţie. Lor le sugerez să aleagă astfel de mediu. Aici mai funcţionează cumva şi legea atracţiei.

- Adulţii recurg deseori la compararea copiilor cu cei care au reușite mai bune la învățătură. Ce puteţi să ne spuneţi despre asta?
- Suntem în perioada de dezvoltare a societăţii în care încercăm să dezvoltăm personalităţi unice. Unice în sensul de a-şi descoperi şi dezvolta ce are mai bun. Mai mulţi ,,unici" creează o diversitate. Mai multă diversitate poate duce la o dezvoltare mai sănătoasă şi prodigioasă a societăţii.

Acum 20-30 de ani, exista o strategie - de a oferi cât mai mute exemple, modele, astfel încât, copiii trebuiau neapărat să tindă spre ele şi mai că să-şi dezvolte personalitatea la fel. Pe atunci, acea metodă funcţiona bine. Astăzi, mai avem sechele ale acelei practici şi destul de des, părinţii vin cu exemple în faţa copiilor precum că celălalt face mai bine şi ce ar fi dacă ar face ca el. În clasă se întâmplă cam la fel. Cadrele didactice identifică 2-3 modele, iar ceilalţi ar trebui să le urmeze.

În condiţiile în care vrem să dezvoltăm personalităţi unice, originale, diverse, dacă cu această metodă continuăm, s-ar putea să stingem această unicitate a copilului, să stingem procesul de căutare a sinelui, să stingem formarea încrederii şi a stimei de sine. Astfel, nu facem altceva decât nişte clone sociale: copiem pe celălalt, devenim ca celălalt, învăţăm ca altcineva, obţinem o profesie ca altcineva pentru că aşa a spus mama sau tata. Şi aici ne întrebăm ,,unde sunt eu"?

- Care ar fi imaginea ideală a unui învățător care asigură copilului mediul necesar să se dezvolte?
- Un cadru didactic care ar tinde spre ideal, ar fi o persoană care înţelege sufletul copilului. O persoană care reuşeşte să fie alături de copil şi în situaţii bune şi în situaţii rele. O persoană care ştie să dăruiască copilului emoţii, ştie să ofere cunoştinţe, lecţii de viaţă. Este o persoană care are harul de a fi pedagog. Este o persoană care cunoaşte şi partea didactică şi are şi un arsenal mare de metode şi strategii pentru a le dezvolta dragostea faţă de carte şi ştiinţe, față de sine și lumea din jur, față de viață. Pentru asta trebuie să-ţi iubeşti şi obiectul, să ştii să vii cu el în faţa elevilor astfel, încât aceștia să se îndrăgostească de ştiinţa pe care o predai.

- Vă mulţumim!

Raisa Răzmeriță

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)