Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Istorie 12 Februarie 2016, ora 10:40

(Lecţii de Istorie) 150 de ani de la detronarea lui Cuza. De ce principe străin?

Marime Font

Acum 150 de ani, elitele politice au decis că cea rapidă şi sigură cale de a integra România în Europa civilizată este ca ţara să fie condusă de un pricipe străin, înrudit cu cele mai influente case domnitoare ale timpului.  

La 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzollern intră în Bucureşti. Momentul este startul unei uriaşe curse contra-cronometru pentru modernizare. Vreme de 48 de ani, Carol I va înfrunta conflicte interne, crize dinastice, probleme diplomatice, războaie europene şi probleme sociale imense. Dar după jumătate de veac, chipul României va deveni cu totul altul. Ţara măruntă, tranzacţionată frecvent de imperiile vecine, avea să fie în 1914 o putere regională. Cum au reuşit generaţiile de atunci această performanţă excepţională? Cum de au accelerat istoria? Într-un nou proiect Digi24, aflaţi dacă nu cumva soluţiile găsite de România în viteza Carol I sunt valabile şi astăzi.

Detronarea lui Cuza, justificată. Se îndrepta către o dinastie personală

Pe 11 februarie 1866, domnitorul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, e înlăturat de la putere. Liberalii și conservatorii toleraseră vreme de câțiva ani decizii și comportamente pe care le considerau abuzive. Liberalii înghițiseră o lovitură de stat dată de Cuza în mai 1864 pentru că susțineau reformele agrară și electorală, imposibil de aplicat altfel. Conservatorii acceptaseră și ei reformele pentru că domnitorul lucra eficient la consolidarea Unirii. Dar și unii, și ceilalți au refuzat planurile fostului pârcălab de Galați de a crea la București o dinastie personală. Alexandru Ioan Cuza își putea permite derapaje, dar nu avea dreptul să încalce acordul politic major care îl adusese la putere. Divanurile ad-hoc ceruseră Unirea sub dinastie străină și aveau motive întemeiate să procedeze așa. 


Complotiştii care l-au detronat pe Alexandru Ioan Cuza au bătut la o ușă deschisă. Domnitorul știa că pierduse orice sprijin politic. Conservatorii erau nemulțumiți de felul în care se aplicaseră reformele agrară şi electorală. Liberalii detestau maniera lui autoritaristă de conducere.

În noiembrie 1865, Cuza îi scrisese lui Napoleon al III lea ca să tatoneze terenul retragerii. Răspunsul a fost unul dezamăgitor. Ion Brătianu, trimisul liberalilor, se afla deja la Paris în căutare de sprijin pentru viitorul principe străin. La Bucureşti, toţi cei care contau în politică luau în calcul plecarea lui Cuza.

Mariajul lui Cuza era măcinat de probleme. Elena Rosetti, soția domnitorului, nu putea avea copii. Îi lipsea și dragostea soțului. Întors de la Paris în 1837, tânărul ofițer de la Galați își risipea solda în cazinoul orașului. În 1844 zestrea soției venise la timp. Episoadele de menage-a-trois erau însă frecvente şi utile politic. Numit pârcălab de Covurlui/Galaţi, proaspătul colonel Alexandru Ioan Cuza a demascat falsificarea alegerilor pentru divanurile ad-hoc în favoarea Turciei grație informațiilor obținute printr-o relație extraconjugală.

În perioada domniei, păcatele lui vodă erau uşor de trecut cu vederea în atmosfera levantină de la București. Dar relația sa cu prințesa sârbă Maria Obrenovici a devenit o problemă politică. Ea îi dăruise lui Cuza doi fii, iar domnitorul i-a adus în casa soției, plănuind să îi adopte. Ideea a stârnit panică. Moștenitorii ar fi permis crearea unei dinastii personale.

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza fusese rezultatul cererilor formulate de adunările ad-hoc de la Iaşi şi Bucureşti de la sfârşitul Războiului Crimeei. Victoria din 1856 a alianţei formate din Franţa, Anglia şi Turcia asupra Rusiei făcuse posibilă şi discutarea punctului de vedere al Principatelor.

Ignorate până atunci, Moldova şi Valahia ceruseră Unire, dar sub un principe străin, văzut ca arbitru intern şi conexiune directă cu Occidentul, neutralitate sub garanţia Marilor Puteri şi libertate economică. Dar în 1858-59, proiectul unei dinastii străine a fost amânat. Puterile garante cereau doi domni români şi numai dubla alegere şi în Moldova şi în Ţara Românească a făcut posibilă Mica Unire. Dar în momentul în care Cuza a pus sub semnul întrebării însuşi principiul prinţului străin, înlăturarea sa a devenit iminentă.

„Monstruoasa Coaliţie este o formulă pe care a propus-o, pentru prima dată, nu istoriografia comunistă, ci propaganda oficială a regimului Cuza. Este sintagma care trebuia să - şi a şi făcut-o, de altfel - să diabolizeze această opoziţie faţă de politica lui Cuza.

Numai că cei implicaţi în complot, în acest proiect al înlăturării lui Cuza, aveau o problemă - nu dispuneau de forţă militara necesară. Şi, practic, înlăturarea propriu-zisă a fost amânată până în momentul în care şeful Statului Major al armatei pământene, generalul Haralambie, a fost convins să se alăture conjuraţilor. În momentul în care acesta şi-a dat acordul pentru organizarea propriu-zisă a loviturii de stat, fără să se mai aştepte şI fără să se mai caute o soluţie pentru a rezolva situaţia post-abdicare, s-a trecut la acţiune, Cuza este înlăturat repede”, explică istoricul Alin Ciupală.

11 februarie 1866. Cuza este detronat. Locotenența Domnească

Actul de abdicare a fost semnat în zorii zilei de 11 februarie, la 5 dimineaţa. Un grup de ofiţeri a intrat în casa domnitorului şi i-a prezentat documentul: „Noi, Alexandru Ioan Cuza I, conform dorinţiei naţiunii întregi şi a angajamentului ce am luat la suirea pe tron, depun, astazi 11 februarie 1866, cârma guvernului în mâna unei Locotenenţe Domneşti şi a unui minister ales de popor".

Alexandru Ioan Cuza era popular printre orăşenii de rând, majoritatea veniţi recent de la ţară. Dar aceştia nu au aflat ştirea abdicării în timp util. Prefectul Poliţiei ordonase să fie tăiate funiile clopotelor din oraş care funcţionau drept sirene de alarmă.

Locotenenţa domnească, adică un soi de Regenţă, s-a putut instala imediat. Componenţa ei este relevantă pentru proiectul de ţară ale vremii.

Primul membru al Locotenenţei, colonelul Nicolae Haralambie, fusese omul numărul 2 în regimul Cuza, după premierul Mihail Kogălniceanu.

„Generalul Haralambie a fost cel care a organizat practic lovitura de stat... În afară de Mihail Kogălniceanu, toţi ceilalţi lideri ai vieţii politice româneşti, atâta cât exista ea, au fost împotriva lui Cuza. Această Monstruoasa Coaliţie, ca să folosim termenul propagandei regimului, îi adună, de fapt, pe toţi cei care contează în această societate românească aflată la începutul drumului ei către Europa”, spune profesorul universitar Alin Ciupală.

Al doilea, generalul Nicolae Golescu, liberal, muntean, dintr-o familie boiereasca mai nouă , fusese premier și apoi ministru de interne și de război sub Cuza.

„Nicolae Golescu este unul dintre cei patru fraţi paşoptişti, este unul dintre fiii lui Dinicu Golescu, boierul călător care ajunge până la Viena şi care ne-a lăsat o foarte interesantă relatare a călătoriei lui, este, într-adevăr, un personaj care se afirmă în timpul Revoluţiei de la 1848 din Muntenia”, precizează istoricul Alin Ciupală.

Alături de fratele său, Ştefan, Nicolae Golescu îşi petrecuse exilul post-Revoluţie paşoptistă la Paris. În acei ani, bucăţi mari din moşia familiei, care se întindea în zona actualei Gări de Nord din Bucureşti, au fost vândute pentru susţinerea acţiunilor de lobby în favoarea Principatelor.

Cel de-al treilea membru al Locotenenţei Domneşti, era moldovean. Marele boier Lascăr Catargiu care se va afirma mai ales după venirea în ţară a lui Carol I.

„Lascăr Catargiu face parte dintr-o veche familie aristocratică a boierimii moldoveneşti, o familie veche, înstărită. El personal s-a dovedit a fi atât în poziţia de prim-ministru al României, cât şi în poziţia foarte importantă de preşedinte al Partidului Conservator un personaj moderat, un personaj care a încercat să adune lângă el toate forţele conservatoare, să tempereze excesele altor lideri şi a fost foarte apreciat de Carol I care nu a ezitat să se bazeze pe el ori de câte ori conjunctura a cerut-o. Într-un fel, nu putem decât să ne bucurăm că astăzi statuia lui a fost refăcută şi o putem admira în București, chiar dacă nu este în locul în care a fost iniţial. Este unul dintre întemeietorii României moderne care își merită din plin statuia”, spune profesorul universitar Alin Ciupală.

1866: Românii au vrut un lider apusean

Autorii loviturii de la 11 februarie ştiau că trebuie să se mişte rapid. Puterea suzerană a Principatelor, Turcia, recunoscuse Unirea doar pe timpul domniei lui Cuza. Odată înlăturat, Unirea ar fi trebuit desfăcută. Imediat ce telegraful a adus la Constantinopol vestea abdicarii lui Cuza, ministrul de externe Ali-paşa a cerut ca Iaşiul şi Bucureştiul sa organizeze de îndată alegeri pentru doi domni.

În ciuda riscurilor care planau asupra Unirii, 1866 era un moment bun pentru proiectul de țară al României. Napoleon al III lea, favorabil românilor, domina scena politică europeană, Anglia ezita să se implice, Rusia poza în protectoarea creştinilor contra Turciei, iar Austria, adversară categorică a Unirii, se pregătea de război cu Prusia. Prin urmare, locotenenţa domnească de la Bucureşti şi-a permis să ignore cererea Istanbulului. A urgentat în schimb găsirea mult doritului principe străin.

Graba a provocat o primă alegere stânjenitoare. Românii s-au îndreptat iniţial spre Filip de Flandra, care a refuzat oferta. Nu dorea să rişte nimic. Un alt prinţ, de origine germană, a fost însă gata să îşi asume toate riscurile.

sursa: digi24.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)