Astăzi 14 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 17:16
Abonamente

CSI / Rusia 10 Martie 2014, ora 19:51

(LIVE TEXT / FOTO) NATO trimite avioane de recunoaștere în Polonia și România. Rusia vrea să invadeze Ucraina și să ocupe Kievul?

Marime Font

Dacă Rusia nu va renunța la influența sa în Ucraina, UE va fi nevoită să aplice următorul nivel de sancțiuni. Anunțul a fost făcut de către ministrul german de Externe pentru Radio Svaboda.


(22:00) OSCE afirmă că nu putea fi invitată de "Crimeea" deoarece se acceptă invitații doar din partea statelor care există. Organizația afirmă că nu a putat intra în peninsula și inspecta ce se întâmplă acolo cu etnicii ruși.

(22:00) "Rezistența informațională: Armată Ucrainei a decis să se abțină, ca și până azi de la orice formă de răspuns la provocările ocupanților până la așa-numitul referendum din 16 martie. F. Rusă se aștepta ca armata Ucrainei să se lăse provocată iar ei să "sară" în apărare "Crimeiei".


Se constată o ușoară demoralizare din partea trupelor ucrainene care se simt abandonate de către autoritățile de la Kiev.

Armată rusă face presiuni pe marinarii ucraineni din Flota Rusă pentru a fi "mutați" Flota Arctică. În jur de 7 marinari sunt direct vizați de a părăsi "litoralul din Crimeea" pentru oceanul Arctic.

Se confirmă că în multe localități din Crimeea bandiții lui Axenov fură pașapoarte de la cetățeni pentru a nu putea vota.

Există informați despre o decizie foarte pozitivă pentru Ucraina din partea Parlamentului Uniunii Europene.

(19:44) BBC anunță că NATO și-a dat acordul pentru trimiterea aeronavelor AWACS pentru a monitoriza teritoriul Alianței. Aernavele vor zbura din Polonia și România.  Șeful
 NATO a declarat astăzi că "alianța susține Ucraina".


(AWACS-ul este o platformă radar aeropurtată puternică, destinată să detecteze avioane, nave și vehicule la mare distanță și să controleze spațiul de luptă comandând atacuri terestre efectuate de avioane de atac la sol sau să trimită în zonă avioane de vânătoare. Aceste sisteme se folosesc și pentru supraveghere, incluzând: - ținerea sub observație a unor ținte; - comandă și control sau managementul bătăliei. Sistemele AEW&C moderne pot detecta un avion de la o distanță de 400 km, în afara razei rachetelor sol-aer. Un astfel de avion poate controla o suprafață de 312,000 km2. Trei astfel de avioane pot acoperi controlul întregii Europe Centrale. Raza de acțiune a acestor avioane poate fi extinsă cu avioane de patrulare prietene care pot comunica cu avioanele AEW&C. Folosindu-și propriile radare, permit ca avioanele AEW&C să rămână invizibile radar.)

(18:31) În localitatea de frontieră Kerci dar și în Sevastopol sau Simferopol, "titușki" și  "autoapărarea" care pretind a fi funcționari ai "comisiei electorale" și întocmesc liste, merg la oameni acasă și le RUP PAȘAPOARTELE sau le fură și promit să le întoarcă după referendum. Scopul este ca doar persoane "loiale" să participe la referendum pentru a permite un rezultat cât mai ridicat.


(18:35) "Premierul" Axenov afirmă că până la referendum armata "Crimeiei" va avea 1500 de militari gată să apere rezultatul.

(18:20) Ucraina a cerut Consiliului Europei să trimită observatori în Crimeea și Kiev pentru a investiga ciocnirile care au dus la schimbarea lui Ianukovici.

(18:10) Baza A2909 din Bakhchisaray a fost luată cu asalt de oameni înarmați. Informația a fost făcută publică de către comandantul unui alt detașament ucrainenan care ține legătura cu militariii ucraineni de acolo. Ieri comandantul acestei baze a fost răpit de persoane necunoscute. Comandatul (foto) răpit de ruși a "cedat" baza miltiară rușilor care au ocupat și înconjurat perimetrul.


(16:39) Lavrov a declarat că are "propuneri" pentru soluționare crizei și că l-a invitat pe John Kerry să viziteze Moscova la invitația dlui Putin dar acesta a decis "să amâne" vizita deși inițial și-a declarat disponibilitata. "Această decizie stârnește foarte multe întrebări" declară Lavrov.


(16:28) 
577 de potențiali provocatori din Rusia nu au fost lăsați să intre în Ucraina în ultimele 2 zile. Control sporit la hotarul cu Belarus și R. Moldova.

(16:11) TIME.COM: Forțele Ucrainene din Crimeea au următoarea dilemă: să întoarcă armele, să fugă sau să lupte...

(16:00) MAE Belgia afirmă că n-a observat intenții extremiste la în discuțiile purtate cu noua putere de la Kiev. MAE din Olandă spune că în estul Ucrainei un număr de oameni care vrea ieșirea din Ucraina este destul de redus iar majoritatea vorbitorilor de rusă nu vor să aparțină altui stat.

(15:25) Un post TV din Lugansk care îi critica pe separatiști a fost luat cu asalt de către activiști pro-ruși.

(14:55) "Rezistența informațională": Din perspectiva Ucrainei există 2 scenarii pentru evoluția ulterioară a crizei:

1. În forță. Putin continuă să-și iasă din minți și trimite armată și în Ucraina continentală cu scopul de a ocupa noi teritorii. Zona de est (hotarul cu Rusia) este deja "plină" de întăriri sub formă de trupe de desant și batalioane de blindate mecanizate. Acest scenariu este luat în considerare din simplul motiv că "șefii"din Moscova continuă să insiste în media și cu oficialii pe idei ca "radicali" sau "neonaziști".

A avut loc o rotație de militari iar recent în Transnistria au ajuns 700 de trupe "spetznaz'.

Există informații că Rusia ia în considerare la modul serios invadarea militară a Ucrainei pe scară largă.

Astăzi MAE-ul rusă este iarăși indignat de fărădelegile care au loc în Ucraina ca urmare a activităților "bandiților" (boevikov) din așa-numitul "sectorul de dreapta" cu susținerea totală a noii puteri.

Pentru Putin acest lucru este suficient pentru a interveni. Publicații apropiate de serviciile speciale ruse afirmă că neapartența Ucraineni la același bloc cu Rusia poartă riscuri majore pentru securitatea națională a Federației Ruse. În legătură cu aceste "realități", Putin afirmă deschis că trebuie să pregătim poporul rus de un mare război și luarea Kievului care este ocupat de către neonaziști.

2. scenariu politic. Ianukovici va încerca să "înfierbânte situația" în regiunile din est. Trebuie depuse eforturi suplimentare pentru controlul hotarului cu F. Rusă și Transnistria. Probabil recensământul va fi susținut de 70% din cetățeni (majoritatea aduși din Rusia). Va continua blocada informațională. Va continua campania de dezinformarea despre "banderovici" și "fasciști" ucraineni care "vânează" ruși.


(Harta cu teritoriile pe care le-ar viza Rusia)


(Hartă cu amplasarea trupelor rusești din 7 martie)

(14:38) Ianukovici va avea mâine o conferință de presă. Ultima dată când a vorbit cu presa, armată rusă a apărut pentru prima dată în Crimeea.


(14:28) MAE din F. Rusă își exprimă indignarea că vamă din Ucraina a închis hotarul pentru provocatori ruși.

(14:19) D. Tusk, premierul Poloniei: "Nu putem să ne opunem eficient agresiunii sau expansiunii rusești dacă atât de multe state europene depind de livrările de gaz din Rusia". Tusk afirmă că dependența Germaniei de gazul rusesc "poate în mod efectiv să limiteze suveranitatea Europei".

(14:15) Klichko anunță că Rada Ucraineni va demara în această săptămână procedura de dizolvarea a "parlamentului" Crimeiei.

(UPDATE 13.49) Militarii ruși ajutați de cei din Crimeea, au luat cu asalt spitalul militar din Simferopol. Tot personalul din instituție a fost dat afară de pe teritoriu. La acest moment în spital sunt internați 28 de persoane, dintre care câteva sunt la terapie intensivă.(Foto după un marș pro-rusesc din Crimeea)

(UPDATE 12.33) Șapte cetățeni ucraineni, printre care activiști ai Euromaidan, jurnaliști și un comandant al unei unități militare, au fost reținuți duminică, 9 martie, în diferite zone din Crimeea și apoi duși spre destinații necunoscute, informează luni agenția de presă Unian, citând Radio Svoboda

Dacă inițial s-a crezut că o parte dintre ei s-ar putea afla la comandamentul militar din Sevastopol, Aleksei Grițenko, unul dintre liderii AutoMaidan (aripa motorizată a mișcării de contestare din Ucraina), a scris luni — pe contul său de Facebook — că niciunul dintre ei nu se află la Sevastopol.

Printre aceștia figurează Elena Maximenko, jurnalistă la publicația Tyzhden, Ekaterina Butko, purtătoarea de cuvânt al Automaidanului, și Șura Riazanțeva, o rezidentă din Ialta. Ele se deplasau împreună, iar odată cu acestea a fost reținut și șoferul lor, Evgheni Rahno.

Cele trei femei au încercat să treacă în Crimeea venind dinspre Herson și au fost oprite la un punct de control de persoane în camuflaj din așa-numitele formațiuni de 'autoapărare', după cum a relatat un jurnalist al publicației ucrainene Glavkom, care a fost lăsat să treacă prin același punct de control. Se pare că în mașina lor s-au descoperit scrisori și produse alimentare — pentru militarii din unitățile blocate—, dar și steaguri ucrainene.

Potrivit agenției Unian, au fost răpiți Andrei Șcekun și Anatol Kovalski, doi lideri ai comunității ucrainene din peninsulă. Reținerea lor ar fi fost autorizată de premierul Crimeii, Serghei Aksionov, președintele partidului Unitatea Rusă.


(UPDATE 12.25) În Bakhchisaray a fost răpit comandantul ucrainean a unității militare, locotenentul-colonel Vladimir Gardener. Anunțul a fost făcut de către șeful Statului Major al unității militare, locotenent-colonelul Serghei Hunder. Potrivit lui, sa întâmplat duminică 9 martie, la aproximativ ora 17:00.

(UPDATE 11.02) În Sevastopol separatiștii ruși, au luat la pumni câțiva ucraineni. Tineri înarmați cu bâte și bice s-au luat la bătaie cu câteva zeci de cetățeni ucraineni care s-au adunat pentru a marca cea de-a 200-a aniversare a poetului și scriitorului ucrainean Tarasa Șevcenco.

(UPDATE 10.51) Potrivit unor surse la Marea Neagră, la 1.30 noaptea trecută aproximativ 200 de soldați ruși în 14 camioane au ajuns pentru a separa partea tehnică de rachete în Marea Neagră. Aceștia au luat cu asalt și dezarmat întregul personal al unității, inclusiv paza Vohor. Angajații de la depozit au fost forțați să predea armele iar acesta a fost închis și sigilat și obligați să părăsească teritoriul taberei militare. La acest moment sunt 2 ofițeri ucraineni care păzesc armele.

 

(UPDATE 10.00)

Buletinele pentru referendumul din Crimeea care va avea loc pe 16 martie, au fost tipărite. Anunțul a fost făcut de către vice-premierul Crimeei, Rustam Temirgaliev, titrează presa ucraineană.

sursa: timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 10:54

BREAKING NEWS - LISTA miniştrilor Guvernului Chicu: Voicu - MAI, Nagacevschi - Justiţie / Majoritatea membrilor au lucrat la Dodon

BREAKING NEWS - LISTA miniştrilor Guvernului Chicu: Voicu - MAI, Nagacevschi - Justiţie / Majoritatea membrilor au lucrat la Dodon

Parlamentul va examina astăzi, în ședință, programul și echipa Guvernului sub conducerea lui Ion Chicu – candidat desemnat de către Președintele Republicii Moldova, informează CURENTUL. Iată componența Guvernului Chicu: Ion Chicu – Prim-ministru Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Deputat ACUM: „Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu PD, altfel ar fi ajuns după gratii”

Deputat ACUM: „Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu PD, altfel ar fi ajuns după gratii”

Șeful statului, Igor Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu Partidul Democrat, în caz contrar astăzi ar fi fost după gratii. Declarația a fost făcută de deputatul ACUM, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)